Social

Scrisoarea unui vânător bistriţean către ministrul Mediului: Ursul nu e un câine hoinar

Dragoș Hârjoabă, gestionar al Fondului de Vânătoare nr. 15 Valea Mare din judeţul Bistrița-Năsăud, a lansat un manifest după ce Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, pentru 175 de urși.

„Ursul, o problemă reală sau una fictivă?

Într-o lume în care toți sunt experți în toate paradoxal este că avem doar amatori în punctele cheie. Pe fondul unei explozii în spațiul virtual a părerilor în special contra vânătorii și pro ecologiști, constat cu stupoare că aproape nici o voce nu știe mai nimic despre minunatul urs, subiectul principal al dezbaterii noastre. Vă propun să îl cunoștem împreună, cu bune și cu rele.

Ursul, (Ursus arctos) este cel mai mare animal sălbatic din Romînia, și deși este omnivor, face parte din carnivorele mari, fiind în vârful lanțului trofic. Pentru cei care nu știu ce e lanțul trofic, explicația mai simplă este următoarea: ursul nu are dușmani naturali, nu îl mănâncă nimeni, cu două excepții rare. Prima ar fi haita de lupi care în cazuri rare, iarna reușește să omoare căte un ursuleț mic, proaspăt alungat de mamă, care încă nu a reușit să se bage în bârlog pentru iernat, și a doua excepție este tot ursul. Da, nu am scris greșit, urșii se omoară între ei. De ce? Din câteva motive.

De exemplu, ursoaica fată din doi în doi ani. În primul an stă cu puii si îi invață tot ce știe, iernează cu ei, le arată toate locurile de hrănire pe care le știe, punctele de hrană puse de vânători, livezile, zmeurișurile, afinișurile, etc, iar abia în al doilea an îi alungă pentru a se împerechea iar. Ei bine, ursul mascul nu este de acord cu acest aspect, așa că dacă reușeste să se apropie de pui îi ucide pentru ca ursoaica să intre în călduri și să se împerecheze.

Al doilea caz este atunci când pe fondul supraaglomerării și a lipsei de hrană ursul mai puternic îi omoară pe cei mai slabi decât el. Acum urmează să sară ecologiștii și să explice cum din cauza tăierilor masive bieți urși nu mai au unde să mănânce. Dragii mei, deși pare greu de crezut, urșii nu mănâncă copaci. Din contră, cea mai bogată hrană este cea care apare în urma tăierilor de păduri, zmeurișuri, regenerări, plantații tinere.

Şi atunci de unde vine lipsa aceasta de hrană?

Odată din cauza suprapopulării. Cum spuneam mai sus, ursul nu are dușmani naturali, deci an de an populația crește. Hrana rămâne la fel ca și cantitate. Ca și cum nu ar fi suficient, noi le furăm și hrana insuficentă. Mii de oameni merg și la cules de ciuperci, zmeură, afine, și atunci ei ce să facă? Cei mari iau ce rămâne și cei mici coboară la alte surse alternative. Nimeni nu reacționează, nimeni nu ia în calcul miile de tone de ciuperci și fructe de pădure care iau calea occidentului. Dar cu toate acestea știm să strigăm sus și tare că nu ne vindem țara. Bietul urs ce să facă? Mai ia și el câte o oaie, o vacă, mai caută prin gospodării să acumuleze ceva provizii pentru iarnă deoarece în codul lui genetic este scris să acumuleze cât mai multă grăsime ca să poată trece iarna următoare.

El atacă și ne atacă pentru că ne vede ca pe niște intruși, ceea ce și suntem. Noi direct și indirect îi forțăm la un asemenea comportament. De asta sunt atâtea atacuri, de asta viețile românilor sunt puse în pericol, pentru că cei incompetenți ascultă de cei vocali. Dar dacă adopți simbolic un urs poți să dormi liniștit, ONG-urile veghează pentru tine.

Avem cea mai mare populație de urși din Europa, populație care nu este afectată de nici un risc de dispariție, dar din cauza intereselor financiare ale unor ONG-uri și pe fondul incompetenților ajunși în funcții cheie ursul care nu era o problemă a devenit una, și pe zi ce trece una tot mai mare și mai gravă. Poți să te ștergi undeva cu toate studiile făcute de experți în cinegetică, vocea ONG-urilor și empatia pe care o stârnesc în rândul profanilor contează mai mult.

Așa ajungem la renumita vorbă din Lăpușneanu, „… dar mulți”.

Cum adică eu, român plătitor de taxe în țara mea să mă simt ca un străin în timp ce un ONG care scoate bani din România în loc să aducă are trecere pe lângă ministru ca și cum ar fi copilărit împreună? Cum adică art.22 din Constituție să îmi fie mie ca român garantat? Unde am eu integritatea fizică garantată? Ce sa mai zic de art.35 privind dreptul la un mediu sănătos și echilibrat ecologic? Nu mai este. Valoarea de despăgubire a unui urs este de 40000 euro, a unui om e zero. Egalitate, echitate, doar un vis. Cu toate acestea strigăm sus și tare că vânătorii sunt criminali. Noi ceilați, care tăiem 7 milioane de porci pe an, 3 milioane de miei și cam 20 milioane de pui pe an ca să îi păpăm la KFC suntem sfinți. Noi care castrăm la țară porcul fără anestezie, noi care indirect suntem părtași la mii de crime împotriva animalelor, noi care luăm vițelul de la vacă ca să îl tăiem suntem niște suflete de aur. Dar adoptăm simbolic câte un urs, râs sau tigru și ne-am spălat păcatele. Cât suntem de ipocriți! Ne mințim zilnic și ne dăm ecologiști.

Ursul nu este o problemă, ursul îl facem noi o problemă

Un urs care a mâncat la gunoi și în localitate va veni mereu spre oameni indiferent unde îl relochezi și va ataca când se va simți încolțit sau când va crede ca tu, om care duci gunoiul îi furi hrana. De ce nu îi ia Uniunea Europeană? De ce nu îi relocăm acolo? Pentru că ei nu vor să aibă un prădător în țările lor. Mai bine să devină România o grădină zoologică.

Ministerul vrea acum ca vânătorii să împuște 140 urși problemă și să îi aruncăm la gunoi…

Problema nu se rezolvă așa. Vânătorul nu este un hingher așa cum ursul nu este un câine vagabond. Eu vreau ca și copii copiilor mei să se bucure măcar de efectivul de vânat pe care noi îl avem azi, efectiv făcut prin munca gestionarilor de fonduri de vânătoare, nu din banii scoși de ONG-uri din țară.

Ursul trebuie vânat din mai multe motive, printre care cele mai importante sunt ca să ții numărul lor sub control și ca să știe de frica de om. Nu te poți apăra de un câine agresiv de 25 kg, nu te poți apropia de o pisică agresivă de 3 kg, ce să mai zic de un urs de 250-300 kg. Dacă nu se ajunge la normalitate, fiecare își va rezolva problema în modul lui. Ursul va continua să atace, omul va pune lațuri și otravă, ONG-urile vor suge bani în continuare și naivii vor adopta simbolic an de an urși. Și asta în timp ce expeți de renume în cinegetică nici nu sunt băgați în seamă.

Ursul este un monument al naturii, lucru pe care o recunoaștem și îl ținem în viață prin tradițiile vânătorești, așa cum am protejat zeci și sute de ani atât specia cât și fauna de interes cinegetic și nu numai. Având interes pentru a menține specia la un nivel populațional care îl menține în stare de vigurozitate, vânătorii se mobilizează pentru ocrotirea speciei, lucru care nu se realizează în cazul în care avem contact cu specia numai după ordine și reglementări fără ca munca noastră să fie răsplătită într-un fel sau altul. Dumneavoastră prin acest ordin ați clasificat această minunată specie la un rang cu câinii fără stăpâni, ordonând uciderea lor fără a avea vreo valoare, fără a da ultim omagiu după datini vânătorești în cadrul unui tablou vânătoresc cu patul din crengi de brad și focuri în colțul platoului.

Interziceți valorificarea și a pieii prelucrate ca ornament în lăcașul omului. Adică să-l mănânce viermii, că altă destinație nu poate avea… Neștiutorii, oamenii fără o cultură a civilizației umane spun că vânătorul nu prețuiește vânatul, ucigându-l. Dar cei care îl disprețuiesc în așa hal încât îl aruncă la groapă, pentru viermi? Pe de altă parte acest ordin îi face rău unei pături sociale destul de largi, prin a face ca din ură, invidie să nu valorifice acea parte a animalului și așa sacrificat. Ursul nu este câine hoinar! Repetăm: un urs valorificat = cca. 250 gr aur, adică un sfert de kilogram. Însă aruncat la gunoi are valoare de praf și cenușă… Suntem oare o țară bogată ?” (ing.dipl în cinegetică, Benedek Barna)

La noi legea se face doar dacă iese lumea în stradă

Din păcate, nu se va rezolva nimic. La noi legea se face doar dacă iese lumea în stradă, așa cum s-a făcut ciobaniada. Sunt curios cum va reacționa ministerul când vor veni nu 500 de ciobani, ci 20.000 de vânători la București. Atunci va da un alt ordin făcut pe fugă, care iar nu va rezolva nimic. Vânătoarea este o tradiție, iar gestionarea vânatului este o datorie națională, datorie pe care trebuie să ne-o asumăm noi, românii, pentru noi și în interesul nostru.

Știți că în clipa în care ursul atacă la stână ciobanul nu dă doi bani pe toate ONG-urile și toate ordinele voastre absurde? Ați auzit de cremvurști injectați cu antigel? Mă îndoiesc, dar vă explic eu, ciobanul leagă noaptea câinii și împrăștie cremvurștii pe lângă stână. Sigur, nu mănâncă doar ursul, mai ia și o vulpe, poate și ceva păsări de noapte, căte un porc mistreț, etc. Ei bine, antigelul le blochează rinichii și mor în chinuri groaznice. Să nu mai vorbim de otrava de șobolani care miroase a ciocolată. Dacă nu știți, domnă ministru, ursul e un mare amator de dulciuri, și el simte mirosurile cam de 15 km. Ce credeți că face el când va găsi o sursă bună de dulciuri? De ursoaica cu puii găsiți otrăviți la Vatra Dornei ați auzit? Ăla e un caz în care au fost găsiți din întâmplare, mulți alții mor în locuri unde nu îi mai găsește nimeni. Si dacă îi găsește nu are nimeni interesul să îi care în stare de putrefacție la protan și să și plătească pentru asta. Dar știți câte accidente rutiere cu urși au fost în ultima perioadă? Nu vă interesează. Asta înseamnă amatorism.

Vă asigur că nimeni nu știe exact ce efectiv de animale sunt în pădure. Putem estima, dar exact nimeni nu știe, și marja de eroare este mare. Se fac studii ca să fie marja de eroare cât mai mică, dar tot nimeni nu știe dacă sunt 6000, 8000 sau 11000 de urși în România.

Bine că în schimb dumneavostră ascultați de ONG-uri și nu de cei care fac studii cinegetice și de cei care ajută la creșterea vânatului. Ei știu mai bine ca noi. Știți câte tone de porumb ducem în pădure an de an? Aveți ideie că urșii ne consumă peste 60% din ce ducem? Pe noi cine ne despăgubește? De fapt cum pe bieții țărani nu îi despăgubește nimeni ce să mai zic de noi, cei care gestionăm vânatul și care avem cel mai mic capital de imagine în ochii ministerului.

Doamnă ministru, de la etajul 10 niciodată nu o să vedeți furnicile de pe pământ, iar cum la etajul dumneavostră nu ajung decât reprezentanții ONG-urilor pe care îi știți pe nume, nu o să aflați niciodată cu adevărat situația reală. Din fericire, nici dumneavastră nu veți sta mult la minister, dar din păcate atâta timp cât tot aceiași specialiști vă vor preceda, noi românii vom rămâne tot niște străini la noi în țară. Doamnă ministru, vă dorim un mandat cât mai scurt, și vă mai doresc să realizați cât mai repede cât rău poate aduce amatorismul si incompetența!

Vânătoarea în Ungaria

Soluții există, dar din păcate acele soluții nu vi le dau cei care sug bani din țara noastră și pe care îi ascultați cu sfințenie. Haideți să aruncăm un ochi la vecinii noștri din Ungaria. Vânătoarea la ei este o industrie care aduce undeva la 1% din PIB. Ei o fac la modul profesionist, la ei legile se dau după ce în prealabil se sfătuiesc cu gestionarii, de asta la ei fauna este înfloritoare. Sunt un adevărat exemplu în ceea ce privește gestionarea durabilă a acestei minunate tradiții, vânătoarea. Acolo vânătorul este o persoană respectată, nu hulită ca la noi de falși ecologiști. Știți de ce există atât de multe ONG-uri care luptă împotriva hainelor de blană și nici una care luptă împotriva hainelor de piele? E mult mai ușor să hărțuiești femei bogate decât găști de rockeri și motocicliști”, i-a transmis Dragoș Hârjoabă ministrului.

48 comentarii

    • Am auzit și de o suprapopulare de vânători însetați de sânge. De ce nu va împușcați intre voi?

      2
      3
  • Bravo Dragoș!sper sa se lămurească odată lucrul asta,toate ong și toți papagali se dau cu părerea și habar n-au cu ce se mănâncă…interese străine și mulți pro……..STI!in țara noastră….

    • Un om care chiar știe ce vorbește. Puțini ca domnul în țara asta. În toate domeniile. Felicitări!!

  • „ursul nu are dușmani naturali”.

    Ei nu, cum sa nu aiba? Braconierul care plateste cateva mii de euro (functie de marimea capului) si vine aici sa impuste in voie. Ala nu e dusman natural? E extraterestu?

    3
    1
    • Cum spuneam, asta se întâmplă când intervine amatorismul.
      Punctul 1: Vorbim de dușman natural, iar omul nu este un dușman natural. Dacă ai avea curiozitatea să cauți ce înseamnă dușman natural ai observa că omul nu face parte dintre ei. Uite aici un exemplu pe wikipedia despre cerb și dușmanul lui natural, lupul.
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Cerb
      Punctul 2: Conform dex-ului, braconier este cel care vâneză sau pescuiește fără permis. Ori cel care vine să „împuște în voie pe mii de euro” cum spui tu, să știi că vâneză legal. DEX = dicționarul explicativ al limbii române. Deci plecând de la premise greșite din start nu poți ajunge la rezultate reale.
      Este un proverb interesant: „În viață mai bine taci și lași impresia că ești neștiutor, decât să deschizi gura și să elimini orice îndoială.” (în proverb de fapt neștiutor e înlocuit cu alt cuvânt – tot pe net îl găsești)

    • Dragos, ursul ala pe care il impusti tu e si al meu, nu numai al tau. Eu sunt de acord sa facem parcuri de vanatoare, dar NUMAI CU ANIMALE CRECUTE IN ACEST SCOP, cum e in toate tarile civilizate. Nici o tara civilizata nu isi impusca vanatul ala natural, din arealul lui natural, ci doar animale crescute pentru a fi impuscate. De altfel, si asta e tot un barbarism ce tine de traditiile medievale (Ungaria, ca si Marea Britanie, tine mortis sa retraiasca vremurile alea). Dar macar nu afecteaza animalele cu adevarat salbatice. Care animale, repet, sunt si ale mele. iar eu vreau sa le stiu in siguranta acolo.

      2
      2
    • Și petrolul și gazele naturale și alte ruserse ale țării sunt teoretic și ale tale și ale mele. Practic nu ne bucurăm nici unul dintre noi de ele. Prin faptul că eu gestionez un fond de vânătoare am dreptul să extrag un anumit număr de exemplare de animale. Dacă nici eu și nici alții nu am gestiona, acel urs ipotetic și al tău ar avea șanse foarte mari să dispară. Dacă specia de urs nu va mai reprezenta un interes cinegetic pentru gestionarii fondurilor de vânătoare atunci ea va fi condamnată la exctincție. Iar ceea ce îți spun s-a întâmplat în țările unde binevoitorii ong-iști s-au implicat să protejeze speciile din birou. Din prea multă dragoste declarativă faci mai mult rău decât bine. Ei bine, nu se poate proteja din birou pentru că nu ai resursele necesare. Crezi că noi gestionarii am putut opri braconajul? Nu, și niciodată nu îl vom putea opri. Putem să îl diminuăm, să îl limităm cumva dar niciodată nu va fi oprit. Iar în clipa în care pe mine nu mă mai interesează ursul care ar putea fi motivația mea ca să umblu zile și nopți pe munte pentru ceva care nu mă interesează? Vii tu? Vin ecologiștii? În toată țara? Știi că a durat cam 6 ani ca paznicii de vânătoare să se împrietenească cât de cât cu ciobanii și cu cei care au case în munți ca să ne anunțe dacă vine fiara pe la ei să punem hrană pe lângă ca să nu îi otrăvească sau să primim câte un telefon când se aude un foc de armă? Și mergi ca nebunul noaptea cu farurile stinse pe drumuri unde ziua nu ai avea curaj să mergi în speranța că prinzi un braconier. Și în 99% din cazuri nu îl prinzi dar măcar intră spaima în el. Faci tu asta? Sau cei de la București? Nu dragul meu, doar cei pasionați o fac. Dacă în cazul petrolului dacă nu îl extrage nimeni el rămâne acolo, în cazul ursului dacă nu îl vânează vânătorii are cele mai mari șanse să fie atât de des ca în restul Europei. Cât despre celelalte țări civilizate care vânează doar în parcuri de vânătoare cum susții tu, te anunț că iar intervine amatorismul. Cu excepția a două state, Vatican și Costa Rica, în restul lumii se vânează, și se vânează în cea mai mare parte fauna sălbatică, țarcurile fiind o infimă parte. Deci, dragă Dan, ca să știi în siguranță animalelele alea acolo, și ca să se bucure de ele și nepoții tăi, eu și cei ca mine trebuie să ne facem treaba, pentru că te asigur că nimeni altcineva nu o va face.

      1
      1
    • Studiind la rece si mai in amanunt problema, are sens ceea ce spui, ca vanatoarea controlata e mai buna decat interzicerea vanatorii. Insa mie mi-e teama de abuzuri tocmai din partea celor care ar trebui sa gestioneze fondul cinegetic. Tu poate ii fi de buna credinta, nu contest asta. Insa toti sunt asa? Nu a existat nici un caz de vanator care sa ii indrume pe braconierii (straini, romani, nu conteaza) exact in locurile unde sunt salbaticiunile? Sau poate sunt prea putini, iar majoritatea vanatorilor sunt ok, nu stiu asta. Sper sa fie asa.

  • De acord ca ministrul ia masuri alandala, fara o strategie clara ! Bravo voua ca deveniti activi si va organizati dar opinia asta care se tot propaga e bulshit pentru necunoscatori, sub aparenta profesionalismului. Nu pe ideea asta ati mers ca vai de mine, s-au inmultit ursii si ataca oamenii ? Ei uite ca asta v-a dat ministru. Domnul pare sa nu inteleaga ce e acela un ONG, nu inteleg ce ii opreste sa isi creeze propriile asociatii, ong-uri si sa militeze pentru ce vrea el. Ca de obicei altii sunt de vina si „ne scot banii din tara”. Ca sa vezi, noi ca sfintii. O problema a gestionarilor faunei cinegetice din Romania e ca nu inteleg diferenta intre proprietar si gestionar. Haideti sa vedem cum ajung acestia sa gestioneze fauna cinegetica, cat platesc anual pt asta si cui. Drepturile si obligatiile lor nu sunt de SRL. Orice tembel are mai nou pusca dar de asta nu prea va pasa desi ii primiti in randurile voastre. De acord ca ii luam hrana ursului dar hai sa vedem cum ii distrugem habitatul. Suprapopularea, o problema ? ce gluma buna. Amintiti-va ce fauna cinegetica ati mostenit dupa Revolutie, cand a fost suprapopularea o problema? Interventia omului e mai arbitrara ca niciodata si fara viziune. Se vad acum consecintele privatizarii peste noapte a padurilor si a faunei cinegetice. Au ajuns pe mana unora care vor sa devina bogati peste noapte. Unii se plimba-n padure si vad doar saci de bani, ati pune pret pe orice, Romania e singura din Euroopa care are inca o populatie mare de mamifere mari. Nu exista o viziune unitara, exista doar interese marunte, locale. Momeala si praduiala ! Batranii paznici de vanatoare iubeau fauna, aveau si nume pentru ursii observati in teren. Voi i-ati tine in ferme, in bataia pustii. De ce nu va luptati si pentru estimari corecte daca stiti ca nu se fac bine ? Si intr-un judet PSD-ist va plangeti cam mult de ministri partidului pe care l-ati votat. Pacat ca aveti memoria scurta

    2
    1
    • Perfect punctat! Cel care a instalat-o pe ministra padurilor e vanator. Pesedist cu greutate si influenta in partid, sef de judet, vanator pasionat.

    • Da bai Lovele, de asta merge tara asa, nu fiindca ai imbecili buni la toate care te conduc. Eu iau deciziile ,aici pe timponline. Ai zis si tu ceva acolo, daca tot nu poti gandi de unu singur, macar sa-i tragi pe aia cu opinii in jos. Dar e greu sa articulezi o parere, lasa ca gandesc altii si pentru tine

    • Sunt de acord cu tine în câteva chestiuni, și am să încerc să îți și spun de ce, cum de altfel cu altele nu sunt de acord și am să încerc să ți le explic și pe acelea.
      Ministrul ia măsuri alandala, de acord. Aceasta este o măsură pe termen scurt, iar eu îmi doresc o viziune pe termen mediu și lung. Ceea ce vrea acum doamna ministru este să arunce pisica moartă peste gardul ministerului. E ca și cum ai pete pe față dar în loc să rezolvi cauza dai cu fond de ten deasupra și de la distanță ai fața impecabilă. Cauza e lipsa specialiștilor și punerea celor care latră mai tare să ia decizii.
      Sunt de acord că nu suntem sfinți, noi ne-o facem cu mâna noastră, unii tăcând, alții lătrând și acceptând compromisuri pentru un mic rest de ciolan. Nu știu ce fond cinegetic a lăsat Ceaușescu dar știu că atunci când am început să vânez cam totul era decimat. Știu de la ce am pornit și văd progresul pe care îl aduce gestionarea cu viziune pe termen mediu și lung. De asemena știu că sunt și mulți vânatori care nu au ce căuta în rândul nostru pentru că nu împărtășesc pasiunea vânătorii adevărate. Pădure fără uscături nu există.
      Avem cei mai mulți urși din Europa pentru că până acum s-au vânat urșii și pentru că nu au intrat falșii ecologiști în ocrotirea lor. La minister cei din grupul de lucru ne-au spus că sunt foarte multe cazuri de urși otrăviți, omorâți, că oamenii le pun mâncare pe calea ferată ca să îi lovească trenul, etc. Atât timp cât ei coboară din locurile înalte înspre localități, atât timp cât atacurile sunt tot mai dese, cum puteți nega suprapopularea? cu ce argumente?
      Că nu sunteți de acord că ong-urile scot bani din țară mă face să cred că țineți cumva cu ei sau poate chiar activați în cadrul unei organizații de acest gen. E perfect legal și aveți dreptul să vă apărați interesele cum și eu am dreptul de a-mi spune opinia.
      Referitor la tariful de gestionare, aceste tarife sunt publice și se pot verifica plățile făcute în acest sens la proprietarii de terenuri, itrsv, mediu etc.
      Estimările corecte se fac cu personal specializat, nu cu stăini. Nu cred că cineva are la ora aceasta posibilitatea să facă o evaluare 100% reală, iar dacă o faci fără vânători nu va fi nici măcar la 20% față de realitate. De ce? Pentru că nimeni nu cunoaște mai bine fondurile de vânătoare decât cei care sunt zi de zi în teren.
      În altă ordine de idei, eu sunt conștient că nu sunt deținătorul adevărului absolut și că este foarte posibil ca manifestul meu să nu fi atins toate punctele esențiale cum este posibil să fie dreptatea și pe cealaltă parte deși eu nu o văd. Ceea ce merită să luați în calcul este faptul că din cele 6 fețe ale unui cub mai mult de 3 fețe odată nu vom reuși să vedeți oricât de inteligenți am fi. mereu există și părți pe care ni le povestesc alții dar noi nu le vedem nicodată.
      Ultima problemă sesizată de dumneavoastră este că într-un județ psd-ist ne plângem cam mult. Strigătul meu nu are legătură cu nici o culoare politică. Nu fac parte din nici un partid, iar democrația teoretic ne permite să ne manifestăm nemulțumirile indiferent de culoarea politică a județului sau țării fără să ne fie frică că vom fi striviți sub talpa binevoitoare a celor de sus. Doar teoretic.

    • 1. apreciez deschiderea la dialog – e singurul mod prin care ne putem „vindeca”: dezbateri civilizate, fara atacuri inutile si fara sa ne furam caciula unul altuia. Nu e nimic gresit ca avem opinii contrare, asa cum cred unii. E bine sa intoarcem cubul pe toate fetele, nu credeti ? eventual sa-l si invartim ca pe un Rubik.
      2. Nu stiu ce a facut Ceausescu si nici nu am nostalgii pentru alte regimuri. Dar, din punct de vedere al gestionarii mediului, sistemul producea specialisti, exista strategie si oamenii care lucrau in domeniu erau pasionati si isi iubeau munca. Sigur, nu exista factorul material si nu discutam cu ce costuri s-au facut toat acestea. Nu propune nimeni nationalizarea. Dar sa punem diagnosticul corect, trebuie sa vedem evolutia in timp. DIn pacate, dupa revolutie, am sarit dintr-o extrema in alta. Ca principiu, daca ceva ar trebui sa fie al tuturor acela este mediul. Daca s-ar citi legea cu atentie, fauna cinegetica asa este in continuare, a statului dar legislatia e extrem de deficitara in acest domeniu. Drepturile si obligatiile sunt rasfirate intre atatea parti incat responsabilitatea aproape nu mai apartine nimanui. Cand vorbesc de fauna cinegetica de dinainte ma raportez la amintiri si la exemplarele mari care se recoltau, la numarul vizibil mare de exemplare din teren, la discutiile purtate cu baitrani vanatori pe care i-am prins. Auzeam lupi la marginea oraselor, gaseam caprioare mancate, toamna auzeai cerbii boncanind, semne ale unui ecosistem sanatos si complet. Ce mari trofee s-au recoltat in ultimii ani ? Ok , nu ne putem intoarce in trecut si nu putem distruge initiativa privata dar hai sa nu bagam sub pres problemele. De la accesul in padure si pe drumuri forestiere pana la fragmentarea suprafetelor forestiere, a culoarelor de migratie, lipsa limitarii activitatilor economice in zone critice pentru fauna si fondul forestier problemele sunt cu carul. Interventia masiva a omului cauzeaza migratiile astea plus faptul ca omul s-a instalat pur si simplu in mijlocul habitatului de multe ori. Suprapopularea e un mare fas.
      3. aveti o obsesie cu ecologistii, nu activez in niciun ONG, surpriza, sunt chiar vanator. Nu-mi place mie placa asta cu merg lucrurile rau fiindca vin strainii. Hai sa ne uitam in ograda noastra, ca daca am fi noi puternici, viteji si destepti nu ne-ar vunerabiliza nimeni, nu credeti ? Probabil v-ati gandit la multinationale ca scot banii din tara, nu stiu ong sa faca asta si daca stiti dumneavoastra, spuneti.
      4. Atacurile asupra populatiei sunt o gluma proasta ca justificare penntru vanatoare si stiti si dumneavoastra asta. Cand umblau lupii pe langa Hordoul lui Cosbuc, nu existau nici ONG-uri si nici asociatii vanatoresti. S-au schimbat timpurile, sigur ca da, dar instrumentele cu care intervine astazi omul asupra mediului sunt brutale si se vorbeste de o noua extinctie in masa pe Terra, la asa rata am ajuns. Sunt adeptul vanatorii sustenabile, mi se pare ipocrizie din partea unora sa mananci carne dar sa fii impotriva vanatorilor. Vanatoarea e printre cele mai vechi ocupatii ale omului, dar a inceput cand Natura ne domina ori noi astazi am cam infrant-o si ar fi cazul sa ne schimbam obiceiurile.
      5. Dumneavoastra spuneti niste lucruri intemeiate dar pe altele le bagati sub pres sau spuneti doar jumatati de adevar cand stiti f bine situatia. Vorbeam de politicieni fiindca in fata lor trebuie sa faceti demersuri daca doriti sa se schimbe ceva si la noi vad ca oamenii nu prea vad relatia de cauzalitate intre vot si responsabilitatea polticienilor de dupa. In loc de opinii raspandite online, aveati posibilitatea sa-i urecheati public. Altfel ne scufundam cu totii in tara asta intr-o vaicareala continua. Prea multa vorbaraie si prea putin pragmatism.
      6. SI inchei cu o intrebare la care nu e musai sa raspundeti. De ce da Bistrita atatia specialisti in silvicultura si vanatoare prin miinistere? De model de bune practici pt restul tarii sau datorita intereselor masive ? Dumneaoastra veniti si va adresati poporului dar de ce nu va adresati lor, factorilor de decizie ? La asta ma refeream. Nu mai lungesc discutia, succes in toate demersurile

    • Statisticile sunt cam trase de par, să fim seriosi numarul de ursi este doar pe hartie, in realitate poate nici jumătate nu sunt. E o intreaga poveste la fel ca si cu pesta, Anul asta s-a dat mâna libera si autorizatii la mistreț, in fiecare grupa 100 de mistreți de recoltat. Dacă faci un calcul, simplu, 15 grupe de vanatoare pe judet, x 100 de porci, x40 de judete… nu sunt atatia porci in toate fermele din tara, cu tot cu parlamentari si cu cei de la agvps….hai sa fim serioși…praf in ochi

  • Daca e adevarat ce spuneti, de ce nu vorbiti domnul Harjoaba cu seful pe care l-ati condus cu siguranta in raiduri cinegetice. ONG-urile isi fac treaba lor, ecologistii si ei (au cerut in strada demiterea Gratielei habarnista), faceti-vi-o si dvs. pe a dvs. Nu ii demonizati pe ceilalti ca nu e cazul. Trebuie sa existe o balanta pentru ca sa nu cadeti in extrema cealalta a exterminarii fara de masura a vanatului de catre clientela de partid. Cum facea Ceausescu era bine? Cate 30-40 de ursi intr-un week-end pentru a satisface setea de sange si pretentiile aristocratice a unui oltean semianalfabet cocotat in carca natiei? Corespundea realitatii si traditiilor cinegetice? Acolo se va ajunge fara ONG-uri caci moravurile si nivelul competentei administrative sunt aceleasi.
    Nevalorificarea vanatului e o prostie dupa cum a fost au fost niste prostii si concesiile in fata ciobanilor in urma carora s-au umplut muntii de javre care fac mai multa paguba decat ursii.

    • Explicați vă rog cine este acest „șeful”? Cum există această balanță pentru că eu nu o văd. Unde este echilibrul? Cum adică exterminare când majoritatea fondurilor de vânătoare aveau 1 urs sau 2 cotă de recoltă? Despre ce vorbim? Sunteți sigur că aceste ong-uri chiar ajută? Eu cred că deși sunt și oameni de bună credință printre ei, sus este vorba doar de bani. De ce de când se ocupă wwf de tigri numărul lor s-a înjumătățit? De ce în țările din Africa unde s-a interzis vânătoarea populația a scăzut vertiginos pe când în țătile unde se vânează numărul lor este în creștere? Datorită ong-urilor? haideți să nu ne ascundem după deget. În Kenya în anii 70 s-a interzis vânătoarea la elefant, de la 275.000 exemplare pe atunci în anii 1989 au rămas doar 20.000. care ar fi explicația oare? Deși pare greu de crezut, interzicerea vânătorii duce la exctincție, iar frumosul urs este condamnat indirect la asta de către cei binevoitori. De asta nu mai sunt decât foarte puțini urși în Europa față de România.

    • Cum e teoria asta, ca interzicerea vanatorii duce la extinctie? Ar fi utile niste link-uri sa ne documentam, ca e chiar interesant paradoxul asta.

    • @Dragos. domnule, va invinge propria logica si ajungeti sa va mintiti singuri. Ati pornit de la prezumtia ca toti oamenii sunt idioti si ca numai prostii isi dau cu parerea. Pana si in articolul ala zice ca au disparut ursii, dar cei reintrodusi tot de WWF, in urma unor actiuni de repopulare !Dealtfle, ursul in Austria a disparut mai demult, cam tot pe cand s-au scapat toti la arme si drujbe. Cand apare vocea societatii civile e un semn ca e o problema si reprezinta pana la urma vocea societatii. Nu ar avea sustinere, daca ar fi o falsa problema iar voi ati avea sustinere daca nu ati insulta inteligenta oamenilor. Pai daca dispar ursii dupa ce au aparut ONG-urile sa semnaleze problema nu face decat sa confirme ca intr-adevar era un semnal de alarma intemeiat, nu credeti ? Incercati deja sa justificati disparitia ursului brun, pentru numele lui Dzeu, grava trebuie sa fie situatia din teren si mare disperarea

    • Sunteți sigur că ați citit articolul în întregime? wwf a introdus 3 urși și cu toate acestea au dispărut 20. Credeți că cei 20 au fost sporul natural al celor 3?

    • Dacă ați avea curiozitatea să citiți tot eșecul wwf ați observa că în 1994 datorită atacurilor și pagubelor făcute de urși intoleranța austriecilor a crescut atât de mult încât programul lor de reintroducere a altor urși nu a mai continuat, așa că ei au trebuit să schimbe strategia. Cu toate acestea, din cei 35 urși estimați a fi în regiunea respectivă au dispărut 20. Oare cum? Că sigur nu au plecat de bună voie. Doar că oamenii care au fost direct afectați au luat problema în mâini fără să le pese de wwf și cel mai probabil i-au otrăvit sau braconat. Aveți mai jos un extras din programul LIFE

      „There were several activities that had to be carried out in order to prepare for the brown bear’s natural resettlement of the Eastern Alps: an insurance company had to be found that was willing to compensate for the damages caused by bears; scientific data concerning brown bears in the Alps needed to be collected; and ways had to be found to gain the ac- ceptance of the groups which opposed the project. It took some time but by 1989 Austria was ready to commence its bear project.
      In the next four years the bear project would encounter some problems but nothing would compare to the “trouble year” of 1994. The amount of damages caused by bears reached a height never seen before. It was not just the high number of damages that were worrisome it was also the behaviour of the “nuisance” bears as these animals were approaching occupied houses; thus, the public became nervous and their attitude towards the bears changed dras- tically. WWF had to cancel the reintroduction program and develop new methods to con- serve the brown bear population of Austria.”
      Credeți că la noi ciobanul va sta liniștit ca ursul să îi mănânce oile? Și să coboare în 24 din munte să anunțe la primărie dauna și cei de acolo nici măcar să nu convoace comisia deși HG 1679 prevede obligații în acest sens? Vă spun eu că nu va sta. Sau credeți că părinții fetiței de 12 ani atacată în Mureș de urs nu vor face tot posibilul ca să nu mai fie urși în preajma casei lor? Vă înșelați amarnic. Dumneavoastră cum ați proceda în locul lor? Să fie copilul dumneavoastră cel atacat? Nu cred că ați adopta simbolic un urs.

    • Și dacă tot suntem pe lângă subiect, atașez linkul cu programul demarat de wwf, program care la sfârșitul anului 1999 era considerat ca un program cu reale șanse de succes.
      http://www.umweltbundesamt.at/fileadmin/site/publikationen/M117.pdf

      Diferența dintre Austria Și România în ceea ce privește povestea ursului este următoarea: La noi ursul nu este pe cale de dispariție, din contra este o populație viguroasă, cu o bogată varietate genetică, populație care a ajuns la acest număr fără nici un ajutor extern din partea nici unei organizații externe, doar datorită gestionării corecte cu viziune pe termen mediu și lung.

      Pe mine mă deranjează că vin străinii și îmi explică mie în țara mea cum stă treaba cu ursul și lupul după ce rezultatele lor în restul Europei sunt cele care sunt. Creează o falsă problemă pe care vor să o gestioneze ulterior ei pe banii noștri.

  • sincer eu nu as vrea sa intalnesc o ursoaica cu pui in timp ce cutreier padurile si dealurile din imprejurimi, impreuna cu copiii mei. Oricat de mult iubesc animanele, mai mult imi iubesc copiii. Desigur ursul nu trebuie mazilit, dar numarul lor trebuie cumva tinut sub control, ca astia nu stiu de prezervativ sau alte metode de contraceptie. Si mai mult mi-ar place sa se puna tablite de avertisment in zonele frecventate de ursi.

    • Lasati padurile si mergeti cu copii la mall. Nu ati facut dumneavoastra dealurile si padurile pentru distractie familiala. Daca iesiti din mall, tineti potecile marcate si n-o sa aveti nicio problema. Dati-mi un singur exemplu de turist aflat pe un traseu marcat atacat de urs. Inventati false probleme si bagati copilasii la inaintare dupa modelul odioasei coalitii zise pt. fam.Ilie doar ca sa va aflati in treaba. Este un motiv in plus sa tin cu ursul.

    • Eu cutreier munții de cîteva decenii, dar în ultimii 5-6 ani sunt f.f.f.f.f atent la prezența acestui animal care s-a înmulțit excesiv, pentru suprafața de teren pe care o are la dispoziție. E ca într-o familie, una e să locuiești într-o cameră singur alta e cînd sunt mai multe persoane și nevoile cresc. Nu recomand drumeții în zone frecventate de urși, chiar dacă curiozitatea vă împinge. Fiți responsabili !!!!!!!!!!!!!!

  • In Romania sunt foarte multe fonduri cinegetice pentru care nici macar nu sunt evaluate efectivele optime la urs, si in care ursul este prezent intr-un numar mare.
    Ceausescu vana ursi in zonele montane sau in zonele in care se produceau concentrari de toamna ale efectivelor.
    Astazi avem populatii permanente ( adica tot timpul anului) , in fonduri cinegetice aflate la distante mai mari de 50 km de zona montana.
    Acestea fiind spuse poate trage fiecare o concluzie despre efectivele acestei specii.
    Dupa parerea mea, cine sustine altceva, ori este rau intentionat ori sta la etajul zece si s-a gandit sa-si dea si el/ea cu parerea.

    • Acum 1000 de ani sau mai demult cand nu erau pusti cum se controla populatia de ursi atuncea nu se înmulteau .Mergeti si vănatii cu un cutit nu cu pusca dă-i o sansa si vânatului mi se pare o lasitate sa te ascunzi si sa tragi

    • Cristi, cu capcane, cu suliți, cu lațuri? Cu orice metode, că nu erau legi tâmpite ca acum. Dar acum sunt toate interzise geniule! Dar explică-le tu astea familiilor celor uciși de urs. Și cu cuțitul mergi tu singur la fermă să omori porcul, vita și ce mai mănânci!

    • In munti, si cand e vorba de ursi, nu ” rarul face carul”, cum ar vrea un amator ajuns peste noapte specialist in cinegetica, ignorand chiar ministerul specializat in domeniu
      …e amator!

  • Astă noapte, în somn, mi-a vorbit un spiriduș, cam așa:

    – Să „salvăm” urșii?!!! Mă faceți să râd. În primul rând, mutați-vă la pădure, în „coama” satului, acolo sus pe deal lângă oițele care au coborât de la munte și o să vedeți ce bine este, mămică. Mai dormi, matale, pe saltele Dormeo și în puf în saivan liniștit?!! Rezolvați CAUZA, prieteni, ci nu efectul. La vatră, peste tot este la fel, dar anul acesta mai rău ca niciodată, mai rău nu se putea. Dacă ești de pe alocuri nu mai poți să ieși liniștit prin pădure ziua în amiaza mare, darămite după-amiaza după ora 5 sau 6. Ca să nu mai vorbim pe înserat! De stau să dau exemple de mâini smulse și picioare sfârtecate, coloane îndoite și piepturi străpunse vă stă mintea în loc, pur și simplu. MATALE STAI LA ORAȘ, CORPORATISTULE, între cei patru pereți de beton și „freci” hârtii zilnic, dar omul de rând de la sat își crește oaia să aibă ce îmbuca, și nu numai, pricepi aceasta matale??!! Te duce mintea să înțelegi că nu ești singurul pe planetă și faptul că nu toți îmbrățișăm betoanele zilnic??!! Și mă repet: rezolvă cauza, mai întâi de toate. Aceasta trebuie să înțelegi. Iar acestea ți le spune cineva care a „luptat” și respectă mediul înconjurător, flora și fauna dimprejur, natura care îi este prieten mai mult decât o să „lupte” toți așa zișii activiști de mediu. PUNEȚI MÂNA LA MUNCĂ, CI NU LA FRECĂNGIT HÂRTII !!!! Ce cunoști, matale, despre selecția artificială la speciile sedentare de vânat, despre extragerea prin acțiuni de vânătoare a exemplarelor degenerate, bolnave, accidentate, rănite și CU DEVIAȚII COMPORTAMENTALE EVIDENTE??!! Ce înțelegi, matale, prin vânătoare??!! Matale, vrei să desființezi totalmente acest termen fără de discernământ. Matale, te afiliezi în cauze prostești atunci când efectul se răsfrânge asupra semenilor tăi, de care nu ai habar, căci ești închis între cei patru pereți de beton. Ceea ce trebuie înțeles este faptul că urșii s-au înmulțit, nu cu unu sau două exemplare pe an, ci cu zecile. Cu zecile s-au înmulțit, ca să fiu modest, iar aceasta, bineînțeles, pe un areal foarte restrâns. Crezi că dacă mi-l iei matale, par example, din Secăria și îi dăm drumul la Sinaia el staționează? Omule, dihania patrupedă străbate zeci de km 😀 lejer. Despre ce vorbim? Gândiți, pentru că d-asta v-a dat Dumnezeu minte, ci nu să acționați impulsiv fără discernământ. Uscăciuni are orice pădure și uscăciuni vom găsi în orice domeniu, căci în definitiv nouă nu ne place să omorâm animale avec plaisir, dar, matale „dumneavoastră” PUI de la MEGA haliți, ai?!! Pastrama vă place, ai?!! Dacă ar veni niște extratereștrii să ne mulgă femeile că le-ar place laptele, ar fi fain, ai?!! Exagerăm întru toate orbește atunci când nu suntem vizați direct, pentru că mai ca în toate cele nu ne punem în pielea celorlalți. Nu „frecăm” un copil de la orfelinat când îl dăm în grija cuiva cum „frecăm” un urs când îl gâdilăm la subraț, sărăcuțul, să fim serioși !!!

    Din senin, țin minte, că un alt spiriduș, căci unde-s doi puterea crește, spune:
    – E multă prostie, iar majoritatea șade între patru pereți de beton la oraș, ci nu la sat.

    Iar eu întreb: Dar eu cu cine votez ?!! Apoi, m-am trezit, dar nu în pielea ursului. Pamflet semnat: Miorița.

    • Mare dreptate…imi vine sa mor de ciuda cand vad atati handicapati care protejeaza ursul de la km zero din Bucuresti…habar nu au ce inseamna sa iti vezi munca naruita in 2-3 seri si sa ramai ca prostul fara nici o despagubire
      Prostii astia sunt mult mai periculosi…

  • Mistrețul din Cârlibaba,
    
Vânătorului Hârjoabă,
    
I-a băgat în cur o scoabă:

    – Vânătorule Hârjoabă,

    Scroafa mea era detreabă

    Și-ai împușcat-o degeaba.
    Acum că te-ai pus cu porcul,
    Taci mulcom și ține-i locul!
    Dar Hârjoabă prins de ceafă
    Face coviț, ca și-o scroafă.

  • Fac parte din grupul celor ” …. dar multi” , dupa cum sustineti dumneavoastra domnule Dragos. Tocmai de aceea am si eu cateva intrebari si nelamuriri. Nu fac parte din ONG nici din cei cu pusca, deci nu sunt subiectiva si nu tin partea nimanui. Bine ati punctat, frumos ati vorbit. Doar ca ati uitat dumneavoastra si ” specialistii” sa ne spuneti noua celor multi, ca ursul face parte din ordinul carnivora si desi noi credeam ca „mananca copaci” este omnivor, nu mananca doar mure ramas dupa defrisari, dar din pacate alte animale nu mai prea afla ( oare de ce) si dupa cum bine spuneti nici mure. Cei ca mine, iubitori de natura si animale, nu suntem toti in extreme si intelegem vanatoarea bine gestionata. Dar va intreb tot pe dumneavoastra cum sa am incredere intr-un paznic de vanatoare ca va respecta legile constitutiei si siguranta omului/ cetateanului daca el trage cu pusca in plina zi in ograda omului dupa cainii acestuia? ( caz mediatizat cu martori). Ati spus ca nu exista padure fara uscaturi, acum nu stim noi cei „multi” daca se mai vede padurea de uscaturi. Eu sper totusi ca da. Intamplarea face sa cunosc direct si oameni ok si mai putin ok din randul dumneavoastra, sa cunosc si lumea satului cea veche si cea noua cu ciobani si fara. In prostia noastra, a celor multi, ca acesta era cuvantul insinuat de dumneavoastra, ne intrebam doar, daca ati stiut de ani buni ca nu reusiti sa va numarati efectivul de mamifere mari , sau macar ursul, „fiind cel mai sus in piramida lantului trofic fara dusmani naturali” de ce nu ati luat masuri? Sa sustineti ATUNCI numararea si numarul lor crescut si sa trageti din timp un semnal de alarma ? Aveti o cerere, o adresa, o petitie, o reactie publica in ultimii 6 ani prin care sa avertizati forurile superioare, ministrii, concetatenii ca exista o problema pe care nu o puteti gestiona dumneavoastra personal sau grupul din care faceti parte? Daca nu, inseamna ca ati fost dezinteresati si noi cei „multi” nu va putem da crezare. Daca da si nu ati primit raspuns sau fonduri, trebuia sa apelati la iubitorii de natura sa facem cheta sa ajutam la numararea ursilor. Sa fi iesit public si in mediul virtual, cum ati facut acum, sa strigati cat va tineau balamalele …mai oameni buni hai de ne ajutati sa numaram/ sa masuram inainte sa incepem sa taiem/ impuscam, ca de nu facem nimic ori ramanem fara ursi ori dau buzna peste voi in case? Suntem in plina era a tehnologiei. O zgarda cu gps si camera video la fiecare urs era suficienta si nu mai era nevoie sa umblati aiurea prin paduri, stiind ca ei umbla km intregi intr-o singura zi. Stati „in fotoliu, la caldura, la etajul 10 intre betoane si hartii si ii auziti si vedeti”. Stiti cand sunt goniti, braconati, haituiti, la cati km sunt. Mergeti in padure doar sa le puneti mancare ( pe care tot asa o puteti verifica daca o mananca ursul sau oile) si in caz de e nevoie sa alungati braconieri. Nu era mai usor asa? Mai CORECT. Poate asa ati fi vazut si acei”turisti” care si-au filmat fetita minora dand placinte de la cativa cm unui urs in padure si ne mai miram ca sunt atacati. Ati fi luat masuri si impotriva celor ce pun crenvusti injectati si ati fi EVITAT/ prevenit orice tragedie, problema cu ursii. Nu-mi doresc o tara ca afara de unde vin multi si se plang ca nu e ok nici acolo, exemple paguboase si minciuni ambalate/ poleite frumos, imi doresc o tara ca a noastra, pe care impreuna sa o facem/ pastram frumoasa, sa poata veni cei plecati afara acasa la mai bine, sa putem pe termen lung, peste zeci de ani, sa aratam copiilor caprioara sau ursul nu doar in poze, la zoo, la containere sau in tigaie. Nu imbratisez comportamentul de turma , daca toate tarile au facut o prostie hai sa facem si noi ca e la moda. Asa au ajuns ei sa nu aiba lupi ( nici lupi marsupiali disparuti 1902) si noi sa ii vedem pe cei din urma doar in poze. Sa fim unici pentru binele nostru. Se stie ca diversitatea e o treaba benefica. Daca sunteti de buna credinta si implicat direct in problema, haideti sa o rezolvam in asa fel incat generatiile viitoare sa nu aiba ce ne reprosa. Multumesc. Cu respect o ” blonda”.

    • Nu sunteți „blondă” ,Doamnă,dimpotrivă, aveți alura unui „OM multilateral dezvoltat,” și cred că beneficiați și de un IQ care vă ridică, copios, deasupra grupării „teroriste” autointitu
      late ” mulți,da’ …..”
      Deși, mare parte din contribuția d-voastra la această (de)zbatere în spațiul virtual îmi stătea pe vârful degetului să o pun pe tastatură, (dacă nu mi-o luați înainte) cred că totul e o apă de ploaie, de vară, pe asfalt
      (adică,se evaporă instant).
      Totuși,după lectura contribuțiilor concurente, am ajuns la concluzia çă sunt mai multe minți care gândesc decât cele ce sunt investite cu drept de decizie.Din păcate acest raport nu este favorabil unor evoluții pozitive la nivelul vieții sociale.

  • Va simt setea de sange asa cum simte ursul mirosul de ciocolata, de la multi kilometri.
    Rar mi-a fost dat sa vad un articol mai egocentric decat acesta. In stil Psd as putea spune chiar.
    Omul vorbeste despre marele statut de vanator pentru care arma si folosirea ei este biblia lui.
    Omul nu se simte apreciat si a rabufnit.
    Nu e vorba despre paduri, ca ursul sta la campie nu in padure.
    Argumente doar despre propriul ego de vanator neimplinit si despre valorificarea ursului in aur si valuta, si nimic despre problema reala.
    E mentionat de 10 ori in articol faptul ca ong-urile ia banii din romania, fara niciun argument concret.
    E atat de slab argumentat in cauza pe care o sustine acest articol incat l-as putea contraargumenta in mii de cuvinte, dar cum timpul e pretios, las doar esenta.

    • Ursul stă la câmpie???Bateți câmpii!Da, pe câmpie cresc fragii,zmeura,murele,etc!La ce etaj stați,cât ați stat la munte???Ceea ce scrie acest domn 99%e adevărat,mai mult,seamănă cu ceea ce este în Fr,Sp şi alte țări,unde există anual o cotă pt a omorâ animale sălbatice,bolnave,bătrâni,pt a le asigura teritoriile,hrana necesară!La fel cum au dat lege pt uciderea cormoranilor,primul punct fiind sănătatea,pot declanşa epidemii,boala Newcastle..Spaniolii,Francezii au luat măsuri deja!!Gluma anului cu urii pe câmpii!!

  • Lumea in general nu agreaza vanatorii. Si stiti de ce? Pentru ca vanatori la noi sunt doar politicienii, militienii (politistii) si cei din conducerea administrativa locala. Foarte putini oameni simpli sunt sau pot fi vanatori. Sau facut niste gashti care haituiesc animalele prin paduri si dupa ce le omoara, isi fac fotografii cum isi bat joc de cadavrele lor. Sau nu stiati despre asta? Si da, nici eu nu agreez vanatorii!

  • Stimati Colegi !
    In anul 1991 un grup de oameni, specialisti din Anglia au facut evaluarea populatiilor de Ursi din Romania . Evaluarea unei populatii se face de obicei de cei competenti, cine are drept de a semna, adica de cei ce au aceasta meserie .Grupul a stabilit ca in anul respectiv, populatia de Urs este de 6500 – 7000 de ex. aproximativ. De obicei aceste evaluari se fac cu o eroare de 10 – 30 % ce este buna. Datele au fost puse la dispozitia autoritatilor romane,pe gratis. Au ajuns la careva birou la Ministeriul Mediului. Undeva in jurul anilor 2007 , am gasit pe forumul vinatorul.ro declaratia directorului mediului , ca ar fi indicat evaluarea populatilor de ursi din Romania, dar pentru asta ar avea nevoie de 1000 000 de EU. Fiind membru al forumului, cunoscind tema am declarat ca eu a-si putea sa o fac din 2000 EU sau chiar pe gratis. Nu s-a mai scris nimic despre tema ani de zile . Acum citeva luni a aparut iar o declaratie al Mediului ca populatia de ursi in momentul de fata este cam 6500 – 7000 de exemplare. Daca stiti sa cititi printre rinduri: Au trecut aproape 30 de ani, a aparut din nou dosarul din biroul mediului ne schimbat cu acelasi date si nici macar atit nu au facut sa adauge 200 – 500 exemplare ca si cum ar fi facut ceva . No coment!. In concluzie populatiile de ursi din 1991 pina in 2019 nu au crescut , cu toate ca capacitatea de a intretine o populatie de Ursi al Carpatilor si al zonelor apropiate in 1991 a fost de 3500 de exemplare. Eu personal din cauza acestor nepriceputi, aroganti, sovinisti, liberali, si pervezi am parasit forumul in 2005. Cel mai greu lucru este cind incerci sa convingi pe cineva despre un lucru stiut dar el nu vrea sa inteleaga. Sau un alt adevar : Spui ceva , nici nu asteapta omul sa termini cind iti spune: La noi asta nu se poate face. Atunci cum ar trebui facut ? Eu nu stiu dar asa sigur nu se poate . Aceste au fost raspunsurile nepriceputilor si multe altele pentru care te dai batut si la-si lucrurile sa curga cum vor ei. Articolul cu ursii este foarte valabila . Cu Stima Janos

  • Bai vanatori! Si ciorile s-au inmultit peste masura. Si graurii. Fac distrugeri mari in livezi si vii.
    De ce pentru cernitele inaripate nu faceti lobby?

  • Peste cinci ani va trece moda cu văicăreala de urși.
    A întreba atuci un asa îngrijorat cum mai stă cu problema (în 2024…). Și ce s-a ales de ea.

    E ca și cum aș întreba un îngrijorat de Roșia montană, de acum șapte ani, cum mai e cu ea.

  • Imi dau si eu parerea:o suprapopulare indiferent cu ce specie duce mai tarziu la grave probleme ecologice. In muntii Pirinei granita naturala intre Franta si Spanis nu exista nici un URS. Aveau o femela monitorizata care au gasit-o moarta. Reintroducerea ursului in acest areal a dus la protesrte masive a mii de crescatori de animale francezi si spanioli. Si priviti arealul si suprafata Pirineilor.
    ONG si sufletele milostive au la indemana specii care au fost domesticite fortat de om daca au nevoie de o,, iubire,, animalica. In rest sunt destui copii sarmani desculti si flamanzi care asteapta sa fie iubiti dar banii pt ei ii papa ONG si restul comitziilor!!

  • Discutii redundante pt justificarea dreptului la viata al oamenilor. Indiferent ca esti adeptul teoriei evolutiei a lui Darwin, sau cel mai infocat habotnic, specia umana nu poate fi *intrusa* pe „teritoriul” ursilor! Ori am infruntat evolutia, iar prin inteligenta si ratiune, am reusit sa ne diferentiem de celelalte specii animale, dominandu-le… ori ne-a pus Dumnezeu aici, atat cu animale domestice cat si cu fiare salbatice, la dispozitia noastra. Oricum ai pune problema, specia umana nu s-a infiintat la bloc, si nici un urs nu si-a dat viata, aparand pamantul stramosesc de cotropitori.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS