”Hei, lume, trezirea! Ursul vânat a scos rușii din țară. Iată ce se întâmplă după 60 de ani”

Merigo

Dragoș Hârjoabă, gestionar al Fondului de Vânătoare nr. 15 Valea Mare din judeţul Bistrița-Năsăud, care a lansat un manifest după ce Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, pentru 175 de urși, așa cum Timp Online a scris aici, prezintă ”o filă de istorie la distanță de 60 de ani”:

”În urma dezbaterilor de la minister privind cota de intervenție la carnivorele mari, am fost întrebat de mulți oameni de ce cred eu că nu a venit doamna ministru la dezbateri. Ei bine, așa cum am susținut atunci susțin și acum: pentru că jocurile erau deja făcute. Deși pare greu de crezut, marile decizii rar se iau în Parlament sau în ședințe publice. Marile decizii se iau la un pahar de vin, la o șuetă, în locurile unde oamenii sunt relaxați și nu trebuie să dea socoteală celor din jur.

Atât de mult hulita vânătoare a contribuit acum 60 ani la o mare realizare din istoria noastră. Unul din cei doi lideri ai planetei din acea perioadă a fost invitat la o vânătoare în România, mai exact la Dealul Negru în Bistrița-Năsăud. Ei bine, Nichita Serveievici Hrusciov, președintele de atunci al URSS, a fost invitat de Gheorghe Gheorghiu-Dej la o vânătoare de urși. Avem consemnate aceste fapte în diverse cărți, pornind de la Constantin Dominic – O jumătate de secol de vânătoare în Carpații României, Dr. Vadim Nesterov. Magazin istoric nr. 2/1994 Armata roşie şi vânătoarea și până la mărturiile ambasadorului Olandei de atunci, C.M. Hanswlick De Jonge.

Ce este uimitor e că în urma vânătorii organizate în 1957 în care 2 trofee de medalie de aur au fost împușcate de liderul rus, acesta a vrut să facă ceva pentru România. A întrebat ce pot face pentru această țară? În acel moment Dej a jucat cartea cea mare, i-a cerut liderului sovietic retragerea Armatei Roșii din țară, ceea ce s-a și întâmplat ulterior în 1958, deși la acel moment această cerere părea imposibilă. Dacă liderii nu au avut greutate, dacă nimeni nu conta atunci în fața celui care conducea estul Europei, singurul argument a fost vânătoarea. Ursul vânat a scos 35.000 soldați ruși din țară. Românii de atunci care încă mai trăiesc pot povesti abuzurile pe care le făceau rușii în țara noastră. Ursul pe care liderii de acum al țării vor să îl arunce la gunoi să îl mănânce viermii. Cota de intervenție pe care vrea să o dea acum ministerul presupune ca cineva de specialitate, nu știm cine e acel cineva să împuște ursul și să plătească la Protan arderea lui. Acest proiect se traduce cam așa: ursul nu valorează nimic, hai să îl aruncăm. Dragi conducători, legile nu se dau la emoții, legile se dau în interesul țării. Legile se dau cu specialiști! Nu ești în stare să lucrezi în interesul țării, retrage-te cât încă nu ai făcut mai mult rău! Mă întreb cum ar fi arătat istoria noastră dacă la acel moment Dej i-ar fi cerut lui Hrusciov să protejeze ursul și să blameze vânătoarea sau să arunce urșii ăia doi la gunoi? Sau cum ar fi arătat istoria noastră dacă un oarecare agent green și wwf ar fi oprit partida de vânătoare exact înainte să tragă rusul în urs? Poate că acum vorbeam toți rusă și nimeni nu ar fi avut curajul să scrie ce scriu acum.

Interesant este că 60 de ani mai târziu asta se întâmplă. Datorită presiunilor făcute din exterior de aceste aspiratoare de fonduri, trădătorii de țară au reușit să sensibilizeze publicul profan și să blameze vânătoarea, mai mult decât atât, în setea de bani atât de acută să reușească să convingă și incompetenții din minister că este absolut urgent să facă ei evaluări, analize și să protejeze ei munca de zeci de ani a vânătorilor. wwf a protejat ursul în Austria. L-a protejat atât de bine încât în 2011 ursul a fost declarat extinct acolo.

La o vânătoare la Dealul Negru pe vremea când fondul era administrat de Romsilva, câțiva austrieci  au afirmat: să nu cumva să protejați ursul, pentru că la noi de când l-au protejat a dispărut. Acum se vrea ca wwf să facă la fel și cu noi, iar prostimea e atât de ușor de manipulat încât le dă dreptate. Cum să faci așa ceva? E ca și cum i-am pune pe cei care latră mai tare să facă o operație pe cord deschis. Hei, lume, trezirea!!! Voi v-ați lăsa operați de ei? Ați putea spune că renunțați la toți doctorii cu ani grei de studii și practică medicală ca să vă opereze ăștia? Toată lumea, marea majoritate mâncătoare de carne aruncă cu noroi în partidele de vânătoare organizate de Țiriac la Balc, dar nici unul dintre ei nu are măcar un pic de coloană vertebrală să realizeze că nu fac toate frunzele lui Udrea ca brand de țară cât contribuie vânătoarea aceea la imaginea țării. Câți dintre cei care vociferați din spatele tastaturii mergeți în mod constant să duceți hrană animalelor în pădure? Câți dintre voi cei care stați la bloc și vă dați ecologiști aveți soluții concrete? E ușor să îi spui țăranului să își pună gard electric sau să își facă garduri impenetrabile, dar îi dai tu banii necesari? Nu, că te duci la Kaufland să îți cumperi gratare să le faci la marginea pădurii pe care o iubești. Să ia statul măsuri! Ce măsuri să ia statul că nu avem bani de drumuri și canalizări, nu avem reciclare adevărată a deșurilor, nu avem sistem medical și tu urli din spatele tastaturii că să se facă! Hai și fă tu dacă poți. Hai tu inteligentule și fă ceea ce fac câteva zeci de mii de pasionați. Nu vii? Atunci la ce urli?

Eu, Dragoș, vorbesc în numele unor români de bună credință, care nu ne-am pierdut simțul proprietății și care nu numai că vrem binele țării, ci chiar punem umărul. Oameni cu care mă întâlnesc și vorbesc zilnic, specialiști și pasionați care vin cu argumente, nu cu vise iluzorii. Nu pot să nu mă gândesc la discursul lui Coposu din 1 decembrie 1990 de la Alba Iulia (https://www.youtube.com/watch?v=wTPkKQ9j4AA). Aceeași mulțime de azi la fel de ușor de manipulat huiduia una dintre cele mai mari personalități ale istoriei noastre.  În același timp, tot Coposu invitat de Margaret Thatcher și partidul conservator al Marii Britanii primea aplauze după aplauze (https://www.youtube.com/watch?v=8FMhoRe2v5o ) dar așa cum spunea poetul francez George Brassens, „ca să înțelegi că ești prost trebuie totuși să îți meargă mintea”.

Nu mă adresez mulțimii, ea este mereu ușor de manipulat, mă adresez vouă falși iubitori de natură și de țară, gen agent green și cei ca el, români care la bază au intrat cu bună credință și cu sufletul curat în aceste proiecte crezând că fac bine ceea ce fac: Vă simțiți bine că vă bateți joc de țara asta? Acum nu mai puteți să spuneți că nu știți adevărul și dedesubturile a ceea ce faceți, banul v-a schimbat și pe voi enorm, dar seara când sunteți voi singuri cu conștiința voastră, aveți curajul să vă mai uitați în oglindă? Și în final aș dori să mă adresez doamnei ministru: cât de bine sunteți plătită doamna ministru ca să vă bateți joc de țara asta și de poporul ei? La 60 ani de la momentul în care vânătoarea a scos Armata Roșie din țară, dumneavoastră scrieți istoria trădării de țară. Să vă fie rușine! Si dumneavoastră, și ție agent green și celor ca voi! Să vă fie rușine că speculați emoțiile oamenilor pentru a vă vinde și a vă trăda țara!

Vânătoarea ursului a cântărit acum 60 ani mai mult decât toți liderii țării la un loc. Acum ați coborât ursul la nivelul câinelui vagabond. Să nu uităm că nici problema maidanezilor nu a rezolvat-o nici un ong, și să nu uităm că wwf a ajutat Austria să rămână fără niciun urs!”.

Jidvei

Google Ads

Comentarii

  • stadt_bistritz

   „wwf a protejat ursul în Austria. L-a protejat atât de bine încât în 2011 ursul a fost declarat extinct (???) acolo”

   dragos al tau vorbeste prostii mai mari decat fondul pe care-l administreaza
   in austria ursu’ a disparut din cauza braconajului..nu din cauza WWF.. PUNCT
   domnu’ dragos ar face mai bine sa vorbeasca despre braconaj in bistrita si partide de vanatoare cu trofeu garantat pe bani de c*cat, intr-o tara de c*cat, cu oameni de c*cat.

   (3)
 1. Dan

  E o legenda faptul ca retragerea trupelor soviective ar avea vreo legatura cu partida aia de vanatoare. Legenda continua, ca romanului ii place teoria: cica de suparare, KGB-ul l-a iradiat pe Dej cu metal radioactiv bagat in spatarul scaunului de la birou. Legende…

  Dar sa te folosesti de o legenda, sa depui atata energie doar sa convingi opinia publica ca e bine sa crestem cotele de vanatoare, e suspect. Deja devine suspect tot demersul asta.

  (-3)
  • Sorin

   Dane, nu a spus Dragos ca trebuie crescute cotele, acum nu este nici o cota. Ce a spus ministra este un „fasss” cu aprobarea acelei cote mentionata de aceasta.

   (3)
  • Dragoș

   Eu nu înțeleg cum ți se pare suspect să ții la țara ta și la avuția neamului tău, să ții la moștenirea tradițiilor? Cum poate fi suspect să nu rămâi impasibil când vezi ce se întâmplă și cu toate astea când te zbați să arăți și altă parte a cubului să fii contrazis fără argumente doar de dragul de a contrazice? E suspect să nu fii de acord cu străinii care vor să comande în țara ta? E suspect să lupți pentru un crez? Din contra, mi se pare suspect să contrazici fără argumente. Am dat sursele cu autor și cu numele lucrării, tu cu ce argumentezi că este o legendă? Dar cum la noi cele trei sporturi naționale sunt aflatul în treabă, datul cu părerea și grija pe capra vecinului, văd cu tristețe că și tu practici cu brio unele dintre ele. Trist, Dan, trist!

   (7)
 2. sam taranu

  Exterminati ursii,lupii si alte lighioane care produc aceasta dihonie si o sa fie liniste,nu mai aveti treaba si cu cioabnii si caini lor,si chiar ne putem iubi tara contempland-o in plimbari prelugi pe munte.

  (1)
  • Dragoș

   Soluțiile extreme niciodată nu au avut rezultate pozitive. Trebuie găsite mereu soluțiile bune și corecte sau măcar cele mai apropiate de soluțiile bune și corecte. Legile nu se dau nici în grabă, nici pentru a câștiga capital politic. Dar dacă vezi că ești inapt să conduci și să lași ceva pozitiv în urma ta mai bine te retragi.

   (2)
 3. darwin

  Domnule Harjoaba,noi opinia publica nu uram vanatoarea,noi uram braconajul! Pe valea Somesului cand eram copil vedeam caprioare,tap,chiar si ciute,acuma unde au disparut? Nu cumva in lazile frigorifice ale celor cu arme de foc.Si nu veniti cu povestea cum ca avansul tehnologic si inmultirea oamenilor le-au distrus habitatul,in Germania Cervidaele coexista cu acestea perfect!Eu respect vanatoarea si pe vanator,dar nu pe braconier!

  (10)
  • Dragoș

   Din păcate ai mare dreptate. Braconajul a distrus foarte mult. Dar de ce? Pentru că fondurile de vânătoare au fost în administrarea statului, iar la noi ce este a tuturor este de fapt a nimănui. Statul nu a fost capabil să își gestioneze fondurile și din păcate foarte mulți „băieți deștepți” și-au făcut de cap. Cu toate acestea, de când fondurile sunt gestionate de asociații private se văd reale îmbunătățiri. Și cei care ies în natură văd asta. Dar din păcate braconajul este imposibil de oprit. Îl putem diminua, limita cumva, dar de oprit niciodată. Sunt mult prea multe variante de a face rău și mult prea mulți nepăsători. Și din păcate avem și în rândul vânătorilor multe specimene care nu cunosc spiritul vânătorii, dar eu cred că ușor ușor lucrurile se pot îndrepta. Când vii pe Valea Someșului și vrei să vezi animale sălbatice te rog să mă anunți. Ceea ce vei vedea îți va bucura
   sufletul, te asigur.

   (1)
 4. cc

  Dragoș,

  Problema e numărul din ce în ce mai mare de vânători, cantitatea de arme de foc și frecvența utilizării ceea ce pune presiune pe efective, legal și ilegal.

  Legal, gestionarii ca și tine vor cote de recoltare ca să acopere costurile de funcționare și să satisfacă clientela austriacă și autohtonă care plătește în euro, la fel adevărat că unii vor să facă și un ciubuc și niște afaceri.. iar mulți așa zis-vânători sunt interesați de un feeling care ar fi perfect obținut și la o partidă de paintball sau fotovânătoare, fără victime printre urși.
  Și cam greu să te bați cu realitatea faptică, adică numărul de urși depistați cu camere sau urmăriți cu GPS-uri.

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cati-ursi-are-romania-motivul-pentru-care-autoritatile-au-trecut-in-listele-oficiale-un-numar-mai-mare-decat-cel-real.html

  Legenda-povestea cu rușii am auzit-o undeva direct de la un hăitaș , dar localizarea vânătorii unde s-a petrecut pacea și prietenia între popoare, era undeva în Bucovina
  Am auzit multe din povestirile legendare vânătorilor.
  Printre altele,varianta americană a prieteniei între popoare, povestea generalului CIA venit cu elicopterul în Mureș și care a plătit pe trofeul blană puncte în plus , pentru că responsabilii cu vânătoarea au tras de blană pe o bară ca să o intindă…etc
  Am întâlnit, oameni care au fost singuri la vânătoare cu Ceaușescu, Țiriac prințul Sturza. Am întâlnit și urși, și păreau mai deștepți decât vânătorii.

  (0)
 5. cc

  Cât despre profesioniștii domeniului, ar trebui amintite creierele mari pe linie de partid, din spatele crescătoriilor de urși cu franzele și educați pe tobogane, experiment unic în lume. Ani după, ciobanii și muncitorii forestieri din munții Făgăraș nu înțelegeau de ce erau urmăriți de urși.

  (0)
 6. garfield motanu™

  Vorbind despre legende…una dintre ele spune că un sas din Viișoara a trimis câteva butoaie cu vin lui G Dej ca să-l ,,omenească” pe Hrușciov. Ca urmare, mujicul s-a cherchelit într-un hal fără de hal și a promis să ia cu el toți rusnacii aflați în ,,misiune de pace” în România. Deci, baliverne…
  Pe urmă, de data asta un fapt real , Regele Spaniei Juan Carlos I a trebuit să abdice în 2014 ca urmare a unui scandal vânătoresc. Mai exact, a împușcat un elefant undeva în Africa, la invitația unui ,,colonel-dictator” din zonă.
  Io unul sunt de părere că , date fiind timpurile în care trăim și anumite chestiuni morale , ecologice , etc , vânătoarea ar trebui INTERZISĂ!

  (1)
  • Dragoș

   Un fapt real este că regele Spaniei a abdicat. Atât. Că vrei tu sau alții să credeți pentru voi că motivul a fost acel elefant e partea a doua, dar nu este. http://www.mediafax.ro/externe/motivul-pentru-care-regele-spaniei-a-abdicat-nu-vreau-ca-fiul-meu-sa-imbatraneasca-asteptand-coroana-ca-printul-charles-12724326 Motivele sunt mult mai multe. Cât despre chestiunile morale aș prefera să faci o analiza la rece și să îmi spui ce este mai moral din următoarele două situații: să tai un porc de casă, porc care la țară în marea majoritate este castrat fără anestezie, porc care trăiește scurta lui viață în coteț, fără nici o minimă șansă de a trece de Crăciun, porc care nu are nici cea mai mică fărâmă de libertate și nici un drept, sau să împuști un mistreț care față de porcul de casă are libertate, are o viață socială și sexuală și mai mult decât atât are șansa să scape. Tot referitor la chestiunea morală care te frământă ar trebui să îți spun că numărul porcilor de casă care sunt în situația de mai sus este cu mult mai mare decât a celor vânați. Eu aș interzice și creșterea vacilor tot din chestiuni morale. Vaca stă într-o permanentă sclavie, de multe ori nici nu vede cerul toată viața, este folosită doar pentru lapte, carne și pentru a aduce alți sclavi pe lume. Ca să nu mai vorbim de găinile care stau în sclavie pentru ouă. Dar să știi că suntem mai toți nebuni după costițele la cuptor, t-bone-ul la grătar și aripioarele picante. Deci dragul meu moralist, cine ești tu să pui mai presusus animalul sălbatic decât celelalte animale? Eu în articolul meu mi-am expus pertinent părerile referitor la urs, tu vii să îmi spui că pot avea satisfacții de altă natură. Să știi că și unul cu altă orientare sexuală ar putea să îți spună că aceleași satisfacții sau chiar mai mari ai putea avea cu persoane de același sex, dar mă îndoiesc că ai fi de acord cu el.

   (0)
  • garfield motanu™

   Meștere într-ale ,,artei cinegetice” , în primul rând ar fi bine să nu ne tutuim deoarece nu ne cunoaștem ( din fericire ) și nu ne-am ,,tras” budigăii în același moment. ,,Cine ești tu”, ,,ce crezi tu” și alte asemenea politețuri au trecere într-un cerc restrâns, familie , pădure , între animale, etc. Secundo, am avut în familie destui vânători cu patalama și experiență, așa că știu perfect ,,dedesubturile” acestui hobby sângeros care oricum mai devreme sau mai târziu va fi eradicat și ilegalizat. Copiii din destule țări au pierdut ocazia de a vedea animale sălbatice ,, pe viu ” , au rămas pozele și filmele documentare. Practic de mulți ani fotografia submarină ( locuiesc pe o insulă ) , sunt pescar sportiv și ca atare am oarece habar despre impactul intromisiunii omului în habitatele NATURII.
   Tercio, argumentele dumitale sunt într-atât de puerile încât nu merită să lungim povestea. Nu toată lumea este de acord ca ,,oamenii cu bani”, politrucii ( sau niște entități bolnave precum dictatorii pe care i-ați amintit ) să-și ,,descarce” adrenalina și alicele în fauna silvestră , care , cel puțin teoretic , este parte a BUNULUI COMUN, NAȚIONAL , GLOBAL , șamd.

   (1)
  • Dragoș

   Dragul meu, în primul rând nu sunt meșter, nici pe departe, dar sunt un om care pune suflet și pasiune în ceea ce fac. În al doilea rând eu sunt Dragoș Hărjoabă, am scris mereu semnțnd cu nemele meu real în timp ce tu ești cineva ascuns sub un pseudonim care ai și pretenția să îți vorbesc cu pronume de politețe și la persoana a doua plural. Nu se va întâmpla așa ceva. În al treilea rând, îți spun cu toată convingerea că nu ai avut rude vânători. Dacă cu adevărat știi perfect de la ei dedesubturi, te asigur că ele nu au nici o legătură cu vânătoarea, ci cel mai probabil cu ceea ce a făcut ca imaginea vânătorului din România să fie atât de hulită. Aici pot să te înțeleg, mizeria pe care ai văzut-o la ei te-a făcut sa crezi ceea ce crezi, și probabil pe bună dreptate. Dar rudele și vecinii nu ti-i poți alege, deci nu ai nici o vină. Fără vânătoare marea majoritate a faunei ar fi pradă braconierilor și celor ca rudele tale, deci rolul vânătorului în natură este unul foarte important. Nu totul se rezumă la împușcare. Mă rog, se pare că în cazul rudelor tale cu patalama așa era. Nu trebuie să fii de acord cu vânătoarea, dar înainte să te pronunți poate ar fi bine să încerci să o cunoști. Nu știu pe ce insulă locuiești, dar cel mai probabil e în altă țară; dacă e așa te invit să locuiești aici, să pui umărul la creșterea țării si abia pe urmă să te pronunți. Poate atunci ai avea o mică șansă să ți se vorbească cu dumneavoastră. Până atunci rămai un nimeni care latră sub masca unui motan din desene animate.

   (0)
  • garfield motanu™

   Prefer să fiu un ,,nimeni” din moment ce nu ucid animale, meștere vânător.Pe urmă, mediul virtual nu obligă să-ți exprimi opinia semnând cu numele real. Scriitori și poeți au scris făcând uz de pseudonime. Cu atât mai mult, fiind un ,,nimeni” după spusele dumitale iar rudele mele braconieri, cică. Accept și asta , bucuroși le-om duce toate. Ai deschis un subiect referitor la urși , l-ai ,,lăbărțat” până la evenimente ,,istorice”, animale domestice , mobilă, curpapir, câinii ciobanilor și alte cele. Dacă ești conștient că vânătoarea în România ( și nu numai ) este atât de hulită -pe bună dreptate , de-altfel , atunci lasă aroganța deoparte și ,,limpezește” cumva această imagine. Acceptă critica și nu te comporta ca un vătaf roșu din anii comunismului ori ai pesedismului , aceiași mizerie la urma urmei care a dat țării ,,mari vânători” precum Dej, Ceașcă , Țiriac , Năstase , etc. O sumă de inși a căror conduită morală și socială nu diferă mult de cel al unei flegme galben-verzui lipite de trotuar.
   În fine, consider epuizat subiectul și am de gând să fac cât de curând un pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca , să mă rog pentru viața și sănătatea urșilor, motanilor , lighioanelor și jivinelor din păduri și din afara pădurii. Sănătate! Nu am de gând să-ți mai răspund, fie că scrii un letopiseț , fie un răvaș în care promiți să-ți agheți pușca în cui și să te apuci de …colecționat fluturi, de exemplu.

   (-1)
 7. Alex

  Bravo, vanatorii, care ucid animale pentru distractia lor, laudatorii lui Dej si admiratorii lui Ceausescu sunt eroi in timp ce ONG-urile de mediu sunt „aspiratoare de fonduri” si cei care activeaza in aceste organizatii „trădători de țară”! Sa ne mai mire argumentul homofob din comentariu final? Pacat incepusei sa spui ceva si ai esuat in final lamentabil ca mai toti ucigasii pasionati de animale salbatice.

  (3)
  • Dragoș

   Alex, dacă doar atât ai înțeles din toate discuțiile de mai sus am să te las să crezi că ai dreptate. Orice argument ar fi o discuție sterilă.

   (1)
  • Alex

   Desigur Dragos ca orice discutie cu tine este lipsita de sens in conditiile in care ai pus deja etichete de „tradator de tara” si pornesti din start cu idea de a prezenta un chef al unor comunisti odiosi (si criminali, ca au omorat si multi oameni) ca un mare act politic si patriotic. Te las si eu in plata Domnului, sa crezi ce vrei in continuare. Probabil ca esti suficient de inteligent sa-ti fi dat seama ca nu pentru tine scriu ci pentru cei care urmaresc polemica. Intre vanatori si iubitorii animalelor nu poate fi pus semnul egalitatii. Chiar daca unele dintre argumentele pe care le folositi sunt pertinente, dumneavoastra de fapt aparati un business si va manifestati pentru a putea in continuare sa carati cu jeepul niste grasi potentati la distractii sangeroase urmate de chefuri cu ceaune si bautura la care sa povestiti despre ecologistii „vanzatori de tara” si patriotismul liderilor comunisti.

   (1)
  • Lovele

   Oricum ești un papagal in spatele tastaturi.,ești gica contra la orice te pricepi la toate ,Dragoș are bussines nu trăiește din vânătoare, omu chiar se pricepe la asta Numa catei ca tine care lata într-una au distrus țara …,du-te și date cu părerea la ce te pricepi probabil la o bere…

   (-4)
  • Dragoș

   Chiar îmi pare rău că nu ai înțeles nimic. Palme îmi dau zilnic și nu îmi revin când văd unde a ajuns lipsa de educație și de viziune. Hai să îți explic altfel. Mulți cer să se interzică tăierile de păduri. Cu toate acestea mai toți avem mobiler din lemn, uși din lemn, folosim hârtie care tot din lemn este făcută, mai toate casele au structura de rezistență a acoperișului tot din lemn. Ca să nu mai vorbim că oamenii de la țară se încălzesc tot cu lemn, care printre altele aproape și-a triplat prețul în ultimii doi ani. Eu locuiesc în zonă rurală și la noi nu există nici gaz metan ca sursă alternativă, deci ce facem? Nu ne mai încălzim iarna? Importăm lemne când avem pădure? Eu sunt conștient că s-a tăiat mult prea mult, dar o soluție extremă ne pune pe toți în dificultate. Presupunând totuși că am avea sursă de căldură și am face numai mobiler din plastic și ne-am sterge cu altceva la fund decât hârtia, totuși experții în silvicultură știu că sunt necesare anumite lucrări în pădure din când în când, gen rărituri, igienă, etc. ( ca să înțelegi mai ușor, dacă pui semințe de morcovi în pământ și nu îi rărești după un anumit timp ei nu se mai dezvoltă) Deci interzicem total exploatarea lemnului dar devenim conștienți că trebuie făcute niște lucrări în pădure, lucrări care și costă pe deasupra. Și atunci intervin eu ca ministru și spun : ok, am înțeles că trebuie tăiați niște copaci, asta este, nu avem ce face îi tăiem dar cu o condiție, după ce îi tăiem imediat îi tocăm și îi ardem pentru că nu e vorba de exploatare de masă lemnoasă deoarece asta am interzis-o de mult. Ți se pare corect? Ăsta este respectul pe care tu îl arăți pădurii? Să o macini și să o arzi? De ce să nu faci o sculptură din acel lemn și să o admiri în casă? Sau o mobilă? La fel și în cazul ursului. Acest ordin prespune ca ursul să fie recoltat nu de vânători, ci de jandarmerie care nici nu are sistemele și experiența cinegeticienilor și pe urmă dus la protan și ars. Eu nu sunt de acord cu așa ceva. Cum poți măcar să gândești așa ceva? Din păcate incursiunea omului în natură este mult prea puternică iar ca să speri că natura se va regla singură atât timp cât noi intrăm tot mai mult în ea este o utopie.
   Paralela făcută cu acea vânătoare vrea să arate exact opusul. Și comuniștii au avut foarte multe părți rele, prea multe de fapt și noi încă plătim pentru ele. Cu siguranță că discuții pe tema retragerii armatei de pe teritoriul României au mai fost, cum se mai tatonează și revenirea tezaurului în țară, dar cred că acea vânătoare a fost un alt fel de argument în favoarea noastră. Între a valorifica un urs, a îi acorda un loc de onoare pe un perete în casa ta și a-l arunca la gunoi tu care varaintă crezi că e mai bună? Pentru că oricum trebuie să alegi una din acestea două, în final ursul tot aceiași soartă o are. Și dacă pe vânătorul pe care nu am pretenția să îl înțelegi nu îl mai interesează ursul, pentru că nu mai are acces la el, atunci tu cine crezi că îl va proteja? Tu? Sau alții din birou? Niciodată. Evident că în Austria braconajul l-a făcut să dispară, cine altcineva? Dar de ce? Dacă îi spunea guvernul vânătorului care avea 2 urși în fond că în momentul în care va avea 10 urși pe fond îl va lăsa să vâneze unul tu nu crezi că îl proteja? Dar așa, nu l-a mai interesat, să il otrăvească oricine, să îl prindă în lațuri, e problema lor. Cu atțt mai bine că ne creșt numărul de mistreți, cerbi și căprioare. Aici a greșit wwf-ul. Aici greșește și la noi incompetența. Câți din oamenii păgubiți au fost despăgubiți de stat? Eu am caz concret cu persoană păgubită de 2 săptămâni, a făcut sesizare cf HG1679 și nici măcar nu s-a întrunit comisia pentru evaluarea deși legea îi obligă. Paguba omului este undeva la 1500 euro. Și tot ceea ce îți spun îți justific cu documente. Omul mă sună din două în două zile și mă întreabă ce să facă? Tu crezi că el va mai sta impasibil și se va gândi ca ce bine că protejăm ursul? Nu. Omul ia problema în mâini singur. Va apela cel mai probabil la un prieten: otravă, braconaj, etc. Și pe bună dreptate. Problema lui pentru el este cea mai importantă. Așa a fost și în Austria, și din păcate ăsta este și viitorul la noi. Nu fac o afacere din vânătoare, din contra, investesc sume mari în vânătoare. Este o pasiune, un mod de viață greu de înțeles din afară. Nu îi condamn pe cei ce nu sunt de acord, dar mă doare când neavizații își dau cu părerea. Sunt și ong-uri care nu latră, care nu cerșesc și care fac o treabă minunată. Să luăm exemplul Tășuleasa. I-ai auzit pe ei lătrând prin parlament? Nu. Ei pun umărul, ei fac împăduriri, școala de mers pe munte, ei schimbă mentalitatea. Pentru ei tot respectul! Dar pentru cei care sunt ca niște liptori nu am cum să nu îi numesc altfel.

   (0)
 8. Dan

  Stiti ce e cu adevarat suparator pentru turistii montani din Carpati? Mai suparator decat salbaticiunile, cu care de regula nu dai nas in nas, ca bietele animale nu stau in zona traseelor montane (cu exceptia unor zone din Bucegi, unde ursii nu mai au frica de om). Cainii de la stani, domnilor, cainii de la stani dau frisoane montaniarzilor. Si unii ciobani care se distreaza pe tema asta. Pentru ca sunt caini fara jujeu, sunt multi, iar unii ciobani ii asmuta pe turisti, dupa care ii cheama inapoi, dar spaima e deja produsa.

  (1)
  • Dragoș

   Păi cum să fie altfel când ciobaniada și-a spus cuvântul? Și acum nu îi ințeleg de ce tac când ei sunt cei mai afectați. Niciodată nu au fost doar 3 câini la stână dar ca acum cu medie de peste 20 la fiecare nu a fost nicicând.

   (0)
 9. Chiriac Silviu

  Da, ursul a disparut din multe tari! Da ursul nu este un animal dorit in tari precum Austria, Germania sau Franta. Dar sa spui cu atata usurinta ca aceasta specie a disparut dintr-o tara pentru ca o anumita organizatie a inceput in urma cu 20 de ani sa asigure protectia speciei mi se pare o crunta idiotenie! Pai specia asta nu a disparut din tarile europene o data cu declararea ei ca specie de interes comunitar prin Directiva Habitate ( aprobata in 1992). Lupta cu ursul si lupul e veche, chiar foarte veche si castigatorii au abuzat de avansul tehnologic si de accesibilitatea terenurilor, contand extrem de putin vointa politicului. Recomand o lucrare extrem de edificatoare: https://www.bestseller.md/ursul-istoria-unui-rege-decazut-michel-pastoureau.html

  (0)
 10. Cineva care nu uita

  Domnul care isi zice garefiel motanul…as vrea sa iti aduc aminte ca faceai comentarii asupra unor lucruri pe care nici le cunosti nici le ai vazut vreodata…ca sa iti spun drept stiu cine esti …un parvenit care se da drept erudit care treste in Danemarca si ne face morala…ca sa nu zic atac la persoana ..pentru cel ce iti scrie lai blamat in spatiul public fara sa te informezi si mai mult ai adus atingere ca fiind la momentul respectiv mare ginditor…dar am facut cercetari sii ..am constatat ca esti un inpostor si un fugar de tara care stie dor atit…..uo sint gica contra…si atit..asta e tota argumentatia mealui…restu e tacere…

  (-1)
  • garfield motanu™

   Fugi cu cercul, mă confunzi cu Adrian C . El trăiește în Danemarca, io în Tenerife. Pe cine am atacat și de ce aș fi impostor? Ai grijă pe cine acuzi și sub ce formă deoarece poți răspunde pentru asta.

   (-1)
 11. Dragoș

  Am dat de curiozitate căutare pe google” garfield motanul timponline” și am observat că te pricepi la mai toate subiectele din presă, ceea ce mă face să cred că ești cu adevărat un profesionist din spatele tastaturii. Pentru mine este greu să îmi aloc timp să scriu și să îmi susțin punctul de vedere pentru că eu chiar muncesc, dar pentru tine stimabile văd că pasiunea ta este să critici tot ce apare în presă deoarece tu chiar te pricepi la toate. Probabil comparația ta cu alți poeți și scriitori care au scris sub pseudonim te face să îți dorești să ți se vorbească la persoana a doua plural. Cum am mai spus, nu se va întâmpla! Rămâi un nimeni priceput la toate, un Dorel al cărui șantier este tastatura. Un ultim mesaj pentru tine: Stai jos, 4!
  https://www.google.ro/search?q=TIMPONLINE+GARFIELD+MOTANU&oq=TIMPONLINE+GARFIELD+MOTANU&aqs=chrome..69i57.9231j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  Cum am mai spus, nu se va întâmpla! Un ultim mesaj pentru tine: Stai jos, 4!

  (0)
 12. Cineva care nu uita

  Domnule garfield motan…cred ca IQ…dumneavastra ar trebui evalut de un doctor de specialitate…uiti cind dai cu rahat in iameni pe care nu ii cunosti si tu si la de isi spune adrian .c…uiti cin faci comenturi de joasa speta…uitate pe comentari la finele 2016..si in cursul anului 2017…vei avea surprize mari cu privire la cine tre sa raspunda pentru ce a scris in spatiu public..dar va promit ca am sa te aduc la bara ..pentru ca tot mai amenintat am sa ma ocup de partea juridica sa vedem daca iq..va permite la buzunar…vom vedea pe ce insula navigati…nici macar nota 4…sinteti de 0.50…punct motane. Miau miau..in continoare

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.