Drept la replică al omului de afaceri Marius Negrea, patronul Consult Imobil

Holistic

Urmare a articolelor având ca subiect blocul pe care îl construieşte Consult Imobil la intersecţia străzilor Calea Moldovei cu Lucian Blaga, omul de afaceri Marius Negrea a transmis următorul drept la replică pe care îl redăm integral:

„Stimată doamnă Cristiana Sabău,

În decursul ultimelor săptămâni ați redactat și publicat o serie de articole care au avut ca subiect construcția imobilului situat la intersecția străzilor Lucian Blaga – Calea Moldovei. Fie că articolele dvs. au fost întocmite sub forma redării trunchiate a discuțiilor purtate în cadrul ședințelor Consiliului Local, fie că ați formulat dvs. personal acuzații foarte grave la adresa societății Consult Imobil fără a le proba, cert este că nu ne-ați solicitat, așa cum deontologic era corect, un punct de vedere.

În lipsa posibilității de a ne expune dreptul la replică în cadrul articolelor (așa cum era deontologic corect pentru ca cititorii dvs. să își formuleze singuri o părere, neinfluențați de aprecierile dvs. personale neprobate), o facem în secțiunea de comentarii, singura alocată de către dvs., sperăm noi, prin publicare.

În ciuda acestor articole defăimătoare la adresa noastră, aplaudăm demersul inițiat de dvs. în aflarea adevărului cu privire la controversele iscate de construirea imobilului din strada Lucian Blaga.

Doar că am aprecia și mai mult dacă ați investiga și întregul context legat de ridicarea acestui bloc (dacă am respectat reglementările PUG-ului, dacă autorizația de construire a fost întocmită legal, dacă ne facem vinovați de umbrirea blocului învecinat, dacă imobilul alăturat este amplasat legal, cum și de către ce funcționari a fost recepționat acest imobil (mult mai controversat, credeți-ne, decât al nostru), dacă acest imobil ne-a cauzat prejudicii prin faptul că a fost amplasat pe terenul nostru pe o latură, nicidecum retras de la limita de proprietate, dacă am respectat legea și noi și vecinii noștri etc.). Ținem să repetăm: nu doar noi, ci și ceilalți , fie că e vorba de vecini și, de ce nu, și alți dezvoltatori imobiliari.

Considerăm că dacă ne-ați fi solicitat un punct de vedere cu privire la acuzațiile pe care le-ați preluat din diverse surse, nu doar ca ați fi procedat corect deontologic, dar ați fi aflat și alte informații care schimbau perspectiva din care dvs. ați prezentat subiectul. Sau măcar ati fi fost corectă față de cititorii dvs. Evident, dacă ați fi vrut să fiți imparțială și corectă față de cititorii dvs… Faptul că sunteți o jurnalistă cunoscută și urmărită, chiar un formator de opinie, vă impune nu doar respectarea codului deontologic, dar și al adevărului.

Înțelegem că este un subiect de interes public și nu ne deranjează faptul ca l-ați abordat, ci doar maniera părtinitoare, deloc imparțială si lipsită de profesionalism dacă e sa ne referim la inocularea in mintea cititorilor a opiniei că “unii dezvoltatori ridică blocuri acolo unde vor ei și cum vor ei fără să respecte documentele pe baza cărora este reglementat urbanismul”, în lipsa unor probe. Aceste acuzații personale ale dvs. se înscriu în categoria calomniilor din punct de vedere juridic, iar, din punct de vedere al profesiei de jurnalist, într-o lipsă de profesionalism.

Faptul că nu ați verificat informațiile așa cum vă cere meseria, ci doar le-aţi preluat și publicat, ba, mai mult, le-ați întărit prin aprecieri personale, a generat nu doar o polemică în spațiul public, dar și o dezinformare crasă a cititorilor dvs., înscriindu-se în ceea ce acum e la modă și se numește “fake news”.

În ceea ce privește construcția ridicată la intersecția străzilor Lucian Blaga – Calea Moldovei, aceasta respectă prevederile PUG-ului aflat în vigoare, reglementările legale în materie de urbanism, precum și autorizația de construire care a fost emisă conform legii.

Date fiind mai multe considerente, între care amintim:
– necesitatea aflării adevărului, fiind un subiect de interes public;
– planarea în spațiul public a unor acuzații extreme de grave la adresa noastră și a unor funcționari publici;
– acest complot (componență lui este subînțeleasă) cu scopul clar de a ne decredibiliza și de a ne aduce prejudicii financiare și la nivel de imagine;
– lipsa probelor acuzatorilor, inclusiv a dvs. ca jurnalist
– imposibilitatea noastră de a ne apăra altfel (în fapt, acuzatorii trebuie să aducă dovezile, nu acuzații)

vă facem cunoscut faptul că am înregistrat plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița și la Direcția Națională Anticorupție și am formulat sesizări la Președinția României și Guvernul României reprezentat prin primul-ministru pentru a fi trimise corpurile de control ale acestor instituții în scopul investigării acuzațiilor formulate de secretarul primăriei, dna Floare Gaftone, de dl consilier Ioan Peteleu, de dvs., precum și de alți investitori și arhitecți care se plâng de modul discreționar în care funcționează serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Bistrița.

In cadrul acestor investigatii care vor avea loc, o sa cerem in mod expres organelor abilitate ca verificarile sa inceapa cu imobilele construite de catre Consult Imobil SRL incepand cu anul 2013, odata cu aprobarea PUG-ului „buclucas” si sa continue cu analiza tuturor autorizatiilor de construire emise pentru edificarea imobilelor de locuinte colective.

Considerăm că se impune o investigație în amănunt a acestor acuzații extreme de grave care planează în spațiul public de către instituții respectate de toate părțile implicate, iar cei vinovați trebuie să plătească. Mai mult, inițierea acestui demers considerăm că este cea mai bună dovadă a nevinovăției noastre și a faptului că suntem victima unui atac concertat cu scopul clar de a ne aduce prejudicii de imagine, de a ne decredibiliza în rândul clienților și partenerilor noștri, de a ne crea probleme financiare, precum și de a ne scoate treptat de pe piața imobiliară, râvnită și accesată de tot mai mulți oameni de afaceri din Bistrița și nu numai.

Revenind la demersul dvs. jurnalistic, recent ați lansat un apel în spațiul public de a vi se pune la dispoziție informații și documente despre “cum au ajuns niște băieți care au firme cu 2-3 angajați să pună mâna pe terenuri strategice din acest oraș și să se numească “dezvoltatori imobiliari” ridicând atâtea etaje câte vor mușchii lor (…), cum s-a “dezvoltat” acest oraș, cine le-a permis și de ce au ajuns ei să nu țină cont decât de o regulă: cât le iese la afacerea asta”.

V-ați luat angajamentul de a publica și “scrie până la ultima virgulă”. Trimiterea la Consult Imobil este clară și sperăm că nu o negați. Ne rezervăm un drept la replică și la postarea dvs, pe care o catalogăm tendențioasă.

Așadar, dacă nu ați primit valiza cu documente despre firma de garsonieră Consult Imobil SRL cu 2-3 angajați, vă dăm noi câteva informații pe care avem rugămintea de a le cerceta, nu a le prelua ca adevăruri absolute (când vine vorba despre noi, nu vă e în fire):
– Consult Imobil SRL este o societate cu capital sută la sută românesc;
– Consult Imobil SRL nu a fost și nu este abonată la bani publici;
– Consult Imobil SRL are plătite la zi impozitele la statul român și la Primăria Bistrița;
– Consult Imobil SRL achită Primăriei Bistrița și statului român sume de ordinul sutelor de mii de lei anual;
– Consult Imobil SRL colaborează cu zeci de firme (subantrepriză) și contribuie consistent la achitarea salariilor a peste 70 de angajați, în speță capi de familie, în fiecare lună;
– Consult Imobil SRL își desfășoară activitatea cu 2-3 angajați competenți (în fapt, fiind vorba de mai mulți), așa cum un ziar își poate desfășura activitatea cu un singur angajat competent;
– Consult Imobil SRL nu are intentate procese din partea colaboratorilor, furnizorilor sau clienților, exceptând cele cu Primăria Bistrița.

În ceea ce vă privește, dna Cristiana Sabău, dorim să se înțeleagă foarte clar mesajul nostru: nu aducem atingere libertății dvs. de exprimare și vă încurajam să aflați TOT adevărul, dar nu ne putem abține în a vă întreba când aţi fost imparțială: acum, când ne criticați și formulați acuzații foarte grave de natură penală la adresa noastră sau când aduceați elogii acestui imobil? Vă aducem noi aminte de articolele redactate de dvs.:

Ce construcţie apare în zona noilor centre comerciale

Cum arată şi cât costă apartamentele de lux din noul bloc de pe Lucian Blaga

Sperăm că această schimbare de perspectivă în ce ne privește nu a fost cauzată de rezilierea recentă a contractului de prestări servicii publicitare încheiat între societățile noastre și vă lansăm invitația de a discuta pe larg despre acest subiect oricând doriți dvs.

Mizând pe imparțialitatea dvs, dar recunoscându-vă și dreptul la opinie, reiterăm rugămintea de a argumenta prin probe acuzația lansată la adresa noastră în debutul acestui articol, pentru a nu fi catalogată ca o “simplă” calomnie.

Într-un final, deși ne-ați adus grave deservicii, noi vă apreciem demersul de aflare al adevărului, chiar dacă considerăm că ați căzut pradă unor interese meschine. Mai mult, vă susținem în demascarea tuturor celor care se fac vinovați de modul în care s-a “dezvoltat” acest oraș, fie ei dezvoltatori imobiliari, funcționari sau cetățeni aleși în funcții de demnitate publica.

Cu stimă,

Marius Negrea”

Notă: Timp Online a redat integral discuţiile din Consiliul Local Bistriţa din lunile octombrie şi noiembrie 2018 având ca temă această construcţie controversată. După publicarea primului articol, publicat AICI, Consult Imobil a reziliat contractul de publicitate pe care îl avea cu SC Timp Online SRL din cauză că ne-am permis să abordăm acest subiect. Toate acuzaţiile ce ni se aduc legate de faptul că nu am dorit să aflăm poziţia firmei sunt false. Am mai auzit încă o dată la telefon de la însuşi Marius Negrea versiunea scrisă mai sus, dar atunci când am cerut dovezi scrise, nu le-am mai primit. Al doilea articol scris de noi AICI a fost o redare a discuţiilor din Consiliul Local.

Menţionăm că Timp Online nu a realizat încă o anchetă jurnalistică având ca obiect domeniul imobiliar cu încrengăturile lui politice şi economice, dar ne-am propus acest lucru, la ora actuală fiind în documentare, felul în care încercăm să obţinem documentele de care avem nevoie fiind unul cât se poate de transparent. Aţi avut ocazia să ne furnizaţi şi dumneavoastră hârtiile pe care vi le-am cerut în susţinerea unor afirmaţii, dar aţi „uitat” strategic.

Întrucât omul de afaceri Marius Negrea a confundat o relaţie contractuală între două firme având ca obiect publicarea unui banner publicitar pe portalul timponline.ro cu o presupusă „taxă de protecţie” pentru compania sa prin care suntem obligaţi să publicăm doar ce îi convine patronului, îl anunţăm pe această cale că SC Timp Online SRL nu va mai colabora niciodată cu firma/firmele pe care le conduce, ci îşi va face datoria de a informa corect cititorii în legătură cu tot ce se întâmplă în forurile decizionale ale oraşului lor.

În ce priveşte articolele la care faceţi referire, acestea nu au fost elogioase, ci informative.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Irina

  APoi mai Ioana. Pai daca el zice…atunci și eu aș putea zice că blocurile de la pompieri, de pe moșilor, de pe Enescu, de la pasarela, etc. sunt construite ilegal. Doar că eu nu zic treabă asta…..deși IQul meu de femeie este mai mic decât cel de bărbat la purtător. Oare cu care cap o fi gindit?

  (0)
 2. pentru irina si jianu

  pentru a nu va suspecta ca sunteti doar o persoana va rog sa plasati un mesaj la acceasi oara si minut
  la 16.45
  si sa scrietie ce vreti …dar mai mult de 60 de cuvinte logice

  (0)
  • Irina

   Pai sunt negrea, sunt Lucian ziceți voi, m_ati bulversat….nici eu nu mai știu….mă doare un pic că aș fi suspecta…dar știți voi unde?
   Da=+
   Nu =-
   Că să fiu pe faza cu voi…..

   (0)
 3. Irina

  Mă uit la toate aceste comentarii ale Cristianei și observ că lumea o ia in serios! Și nici ea nu aduce probe, și nici ea nu e aleasa, și nici ea nu a luat cuvântul în consiliu. Și ea că și mine a auzit anumite lucruri de la o prietena, știți voi care. Ce sa cred. Că dacă auzi de la un ales e mai bine. Am auzit și eu de la un ales cum se citea o scrisoare în care erau niște întrebări pertinente pentru prietena noastră comună, că doar ne este prietena. Nu? Putem spune ce vrem pina la urma. Numai că, inflamarea asta dovedește ceva, grav zic eu….că rahatul a început să puta. Degeaba se mai șterg unii pe la gura. Gura bate curier…..

  (0)
 4. Dovada coruptie Gaftone si consilierii locali

  Cristiana, daca vrei sa scrii despre urbanismul putred, nu e nevoie musai sa primesti o valiza cu documente secrete. Unele sunt chiar la vedere si sunt multi cetateni cunoscatori care iti pot arata chiar unde le gasesti la un click distanta :
  Ce zici pentru inceput de documentul cu dovada APROBARII CONSTRUIRII SINGURELOR BLOCURI DIN ORAS CU SPATII VERZI SI LOCURI DE PARCARE PE DOMENIUL PUBLIC??? DA, DA, ai citit bine!!!

  Sunt alea cu 6 etaje construite de italieni pe Sucevei!!! si sa iti mai zic ca sunt construite la distanta de 4,67 metri de limita de proprietate??? Deci, statul roman (primaria, consiliul local, functionarii etc) le dadeau dreptul dezvoltatorilor italieni sa construiasca ce voiau ei in timp ce pe restul „dezvoltatorilor” de teapa lui Negrea si restul (romanasi amarati) ii haituiau si ii haituiesc pentru orice loc de parcare pe care il au in minus sau mp de spatiu verde!!!
  Ce e mai interesant vine la sfarsit… Ghici ghicitoarea mea, Cristiana: cine a semnat pt aprobarea construirii lor? il gasiti foarte clar la art. 1: „spatii verzi si locuri de parcare pe domeniul public al municipiului”????
  FLOAREA GAFTONE!!!
  Deci, doamna Cristiana, daca nici asta nu e subiect de articol gazetaresc, apoi care ??? Asteptam cu interes sa scrieti de acest subiect mult mai grav. altfel o sa credem ca sunteti mana in mana cu Gaftone si stiti cum e cu increderea cititorilor : e ca in dragoste, odata pierduta, e cam la revedere…

  https://www.primariabistrita.ro/TemplateWeb/2005/Hotarari.nsf/Hotarari/A5E288B3069FF140C22573E7004433D5?OpenDocument

  (0)
 5. jon

  citesc… si vreau si eu sa aflu…cat mai e mita, pentru o autorizatie de constructie in partea de jos a orasului…? intreb pentru un prieten…

  (0)
  • in partea de jos ...zici?

   Daca e madam MS in partea de jos atunci mita poate ajunge pana la o garsoniera confort 2 . Daca insisti si mai construiesti poate urca pana la un apartament cu doua camere decomandate. Dar nu te sfatuiesc daca nu te bazezi pe un interpus ca o iei gras asa cum a patit-o un preten care s-a dus la nivel de discutii si cand a ajuns la sa depuna cerere s-a crucit … in patru locuri si totul parea mai mare de patru ori precum era!

   (0)
 6. Dovada coruptie primarie si tot ce misca in ea?

  Sunt cazuri cand muritorii de rand nu pot construi in extravilan si primesc raspunsuri … CERTIFICATUL DE URBANSIM A FOST EMIS DAR DOAMNA SECRETARA REFUZA SA-L SEMNEZE FARA A AVEA MOTIVE INTEMEIAT.
  In acelasi timp altii construiesc in extravilan bine MS asa cum vor ei avand acte semnate de acceeasi DOAMNA SECRETARA.

  (0)
 7. Jianu

  Au!…au!…ioiiiii!!!!! No asta-i de noaptea mintii…….Daca e adevarat, si conform documentului pare sa fie adevarat, intreb si eu:CUM ATI APARAT DUAMNA FLOAREA GAFTONE INTERESUL CETATENILOR DIN ACEA ZONA? Sau interesul lor nu este asa de important ca interesul altor cetateni din alte zone? Pai nu au nici minimul de distanta cerut de reglementatile ISU!! Este asa cum spunea cineva din primarie, plina de ipocrizie, partinitoare si foarte razbunatoate doamna. Se anunta o saptamina interesanta. Vorba lui class: pregatiti popcornul!!!

  (0)
 8. Jianu

  Si ca o gluma, sa ne mai destindem, se spune ca atunci cind mergi la MS trebuie sa ai tinuta obligatorie: 1000 euro in buzunar.

  (0)
 9. Irina

  Și cînd te gândești că sărbătorile vin….. sărbătorile vin…..
  De ce nu lăsa-ti omul sa doarmă liniștit. Era și Peteleu pe vremea aceea ales?

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.