Ziua Eroilor: Ceremonie militară şi religioasă la Bistrița (VIDEO)

Holistic

De Înălțarea Domnului, se sărbătorește Ziua Eroilor. Cu această ocazie, la Bistriţa a avut loc un ceremonial militar și religios la Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal, la care au luat parte oficialități locale și județene, șefi de instituții.

Ceremonia a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor și la mormântul sublocotenentului (p.m.) Cristian Petru Filip, defilarea gărzii de onoare.

”Astăzi, când rugăciunile noastre se înalță la cer pentru odihna eroilor noștri, le aducem prinos de recunoștință și ne îndreptăm gândul spre țelul lor măreț, pentru care au luptat. Recunoștința noastră se îndreaptă către cei căzuți în războaiele de independență, pentru întregirea neamului, către eroii luptei anticomuniste, către eroii martiri uciși în timpul Revoluției din 1989, către eroii militari căzuți în teatrele de operațiuni. O palmă din pământul românesc conține o părticică din sufletul ostașilor căzuți. Istoria ne arată că acești eroi, în momente grele și hotărâtoare ale națiunii noastre, și-au sacrificat viața pentru ca generațiile viitoare să trăiască într-o țară independentă și liberă. Fără ei, România nu ar mai fi fost ce este în prezent. Suntem datori să-i omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai curajoși apărători ai neamului românesc, aducând jertfa supremă atât în spațiul românesc, cât și în afara acestuia. Cinstim eroii care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru orașul nostru, pentru ca el să existe aici, la frontiera de est a Transilvaniei. Ziua de astăzi este o zi a demnității, în care prețuim ce au realizat înaintașii noștri. Ne plecăm frunțile pentru a păstra în amintire jertfa lor eroică. Glorie eternă martirilor noștri, Dumnezeu să-i odihnească în pace, iar faptele lor de vitejie să ne fie călăuză pe viitor”, a spus viceprimarul Cristian Niculae.

”Astăzi este o zi importantă: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. Domnul Nostru Iisus Hristos a murit pentru păcatele noastre pe cruce și a biruit moartea. Străbunii noștri au murit pe front și noi astăzi avem o țară, o limbă și un viitor. Chiar dacă par îndepărtate vremurile în care s-au întâmplat aceste jertfe, ele au contribuit ca noi toți să fim astăzi, aici, în România, în județul Bistrița-Năsăud. Bunul Dumnezeu să pomenească jertfa eroilor neamului și pe noi toți să ne binecuvinteze în această zi specială. Cinste eroilor neamului și Armatei Române! Să dăm respectul cuvenit celor care au murit pentru ca noi să fim liberi!”, este mesajul președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan.

Acest mare praznic, Înălțarea Domnului, aminteşte de ceea ce s-a întâmplat la 40 de zile după Înviere: ridicarea Mântuitorului cu Trupul la Cer. Această sărbătoare a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Astfel, în toate lăcaşurile de cult din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.