Actualitate

Vasile Bar: Aceasta este cea mai gravă problemă. Statul, principalul vinovat

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, a declarat că statul este principalul vinovat pentru criza forței de muncă, deoarece ”încurajează nemunca” și ”dă ajutoare sociale cu nemiluita”.

”Este o criză foarte mare de forță de muncă. Cea mai gravă problemă este asta. Vina principală o are statul, mai ales din cauza legislației în domeniu, respectiv Legea educației care obligatoriu trebuie schimbată. Pe rol în Camera Deputaților este Legea învățământului dual, care are mari neajunsuri cu toate intervențiile noastre. Noi am sugerat să preia modelul german, nu s-a luat în considerare. Nu este cea mai bună variantă de lege pentru că firmele nu au niciun fel de garanții asupra investițiilor lor. Dacă o firmă finanțează zece tineri pentru meseria de sudor, tinerii n-au nicio obligație să se angajeze acolo, pot pleca în străinătate. Nu salariul este principalul motiv, un sudor bun poate câștiga aproape 1.000 de euro, nu cred că este foarte rău. Ministerul Educației nu vrea să prevadă aceste obligații în lege, firma investește bani într-un tânăr iar el pleacă”, a spus într-o conferință de presă vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

El a adăugat că statul este vinovat și pentru că ”dă ajutoare asociale cu nemiluita”: ”Şomerul, dacă îl pui să aleagă între a lucra şi a primi bani de gratis, nu ştiu dacă există unul să spună că vrea să lucreze, indiferent că îi dai 5.000 de lei dacă lucrează, iar ca șomer ia 500 de lei. Preferă 500 de lei. Cine e fraier să muncească atunci când statul îi tot dă? Și dacă îi dă un leu pentru nemuncă, îl ia. Ne lovim de legislație și de problemele statului, care în loc să încurajeze munca încurajează nemunca. Dacă luăm Guvernele care s-au perindat din 1990 încoace, fiecăruia îi putem găsi vină. Statul trebuie să își schimbe obligatoriu poziția, 50% din problemă s-ar rezolva dacă ar schimba modul de abordare a lucrurilor. Spre exemplu, trebuie organizate cursuri de formare profesională în funcție de ceea ce solicită firmele pentru meseriile de care au nevoie”.

9 comentarii

  • Primele guverne au distrus industria ,agricultura si oamenii nu au mai avut de munca si au plecat.S-a incurajat coruptia si atunci omul ce sa faca?Se uita cu amar cum cei care fac afaceri murdare au mai mult decat cel care munceste corect.Acum se platesc bine cei care servesc partidul ,restul.Dumnezeu cu mila.Legi facute aiurea ,in folosul celor care cotizeaza.Razbesc doar ce foarte puternici .Ceilalti ,vai mama lor.Da.Si ajutoare si somaj.Averea pe mama,pe soacra si tinerii ajutor social ,ca ,vezi doamne ,nu au nimic.

  • In primul rand, nu exista cuvantul nemunca. A inceput sa fie folosita tot mai mult de gurele albe din sistem. De ce? Pentru ca-i facil sa aruncam vina in curtea celor care traiesc in paupertate. Nu sunt reprezentati de nimeni si atunci punctul lor de vedere nu exista. In presa locala si nationala se promoveaza luari de cuvant venite din interiorul sistemului. Sofisme! O persoana care locuieste intr-un sat izolat din judetul Bistrita-Nasaud o sa-i fie imposibil sa ajunga la Bistrita. Cine-i plateste naveta? Exista trenuri de mare viteza? Da, in mediul rural avem o populatie inactiva si nu vorbim despre cauzele acestui fenomen (imagratie, pierderea terenurilor, alcoolism, analfabetism nefunctional). In curand o sa ajungem la delatiune, vom denunta activitatile ilegale a vecinului (un litru de tuica vandut pe sub si altele asemenea). Sa mai vorbim despre sistemul feudal de la fabricile si magazinele mari din Bistrita? Despre relatia vasal-suzeran?

    • gresesti, în mediul rural sunt pline barurile începând cu ora deschiderii.
      în fiecare zi când trec pe lânga ele, în drum spre serviciu, am senzatia ca e sarbatoare.
      ca atunci e plin de oameni care sarbatoresc, nu?
      în schimb pamânturile stau nelucrate, caci, nu-i asa? e periculos sa stai la soare si sa dai cu coasa si cu sapa – e riscum mare sa faci insolatie.
      plus ca studiile aprofundate, nu le permite sa coboare atât de jos – la munca pamântului….

  • In schimb exista cuvântul pierde vară.
    De care-i plină Romania.
    E rușinos (sic !) să recunoaștem că lenea-i mare doamnă (și domn) printre românașii noștri (cei mai vrednici, mai bravi, mai muncitori, dar și MAI oropsiți, MAI exploatați), nu-i așa ?
    prea mult ne lamentăm și ne plângem de milă, în loc să punem osul voinicește la muncă.
    Caut 3 domni la cosit, cu ziua.
    La dau 150 lei pe zi, fără băutură și țigări (adică din astea nu le dau).
    Vine cineva, din cei ”săraci” (cu duhul) ?

    • o sa cosesti la iarna.
      adica o sa fi nevoit sa pui mâna pe coasa, ca altfel o sa rugineasca pâna gasesti amatori.
      e mai simplu la ridicat halbere si tras fumul în piept decât la coasa.
      asta au reusit într-un sfert de secol pomanagii care s-au perindat prin politica si care au instituit mocangeala contra pusului corect al stampilei de vot.
      asa ne trebuie, ce am semanat – aia am cules.

    • Prezent! Da’mi tai chitanță, îmi asiguri 4500 calorii și îmi ascuți coasa din 10 în 10 minute. În afară de asta, trebuie să-mi dovedești că banii cu care mă plătești NU provin din mișculații, șperțuri , găinării , vânzări de treninguri ciordite prin Italia , sau și mai rău , contracte cu Statul !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS