Vânăm din nou vrăjitoare. Nu suntem noi cei mai tari din Europa?

Holistic

Acum şapte secole, creştinii ardeau femeile pe rug pe motiv că sunt vrăjitoare. Fără dovezi, fără judecată. I se năzărea unuia că o femeie nu s-a uitat „bine” la el şi imediat se încheia viaţa bietei fiinţe în cel mai crud mod cu putinţă.

„Prin intermediul unor torturi atroce, femeile au fost silite să recunoască zeci de aberaţii care mai de care mai bizare: participarea la Sabat, zborul pe coada de matură, întreţinerea de relaţii sexuale cu demoni, transformarea în animale, practicarea de procedee magice şi alte asemenea fantezii. Într-o lume a obscurităţii în Evul Mediu s-a iscat o isterie generală, întreţinută de Biserică, care i-a facut pe oameni să le considere pe femei oricând capabile de acte de vrăjitorie sau că şi-ar fi vândut sufletul lui Satan pentru a submina societatea creştină. (…) Prima bulă papală care autoriza uciderea vrăjitoarelor a fost dată de papa Grigore IX încă de pe la începutul secolului al XIII-lea”, scrie historia.ro, amintind de faptul că timp de trei secole, tortura vrăjitoarelor s-a făcut după manual.

Nu mai suntem în Evul Mediu, dar multe lucruri din mentalul colectiv de atunci au ajuns până la noi. Creştinii de azi, probabil la fel de înflăcăraţi ca şi cei care ardeau vrăjitoarele pe rug, au dat de un alt adversar demn de secolul în care trăim: homosexualii. Cum pieţele centrale sunt ocupate cu terase la care creştinii de azi beau, fumează şi agaţă femei, au găsit altă metodă prin care să-i „ucidă”.

Noi, românii, cheltuim 20 de milioane de euro ca să modificăm un cuvânt din Constituţie, cuvânt care nu ne-a deranjat cu nimic în ultimii ani. În afară de paradele din Capitală şi de câteva poziţii publice ale comunităţii respective, nu am văzut nimic îngrijorător din acest punct de vedere ca să ne apucăm să aprindem repede focul sub rug. Mai degrabă cred că participăm la mascarada politică din care au de câştigat cei de la putere cu largul concurs al unora din opoziţie care speră că vor câştiga nişte voturi de la „creştinii” fanatici, în loc să se uite măcar la numele partidului din care fac parte şi care conţine cuvântul „liber(al)”.

Nu avem bani pentru autostrăzi sau măcar nişte drumuri mai largi, spitale sau şcoli, dar găsim pentru acest referendum complet inutil care ne întoarce înapoi cu şapte secole. Vom  tipări milioane de buletine de vot – din alţi copaci tăiaţi inutil- vom înfiinţa mii de birouri electorale şi îi vom răsplăti cu sume mari pe cei care vor face parte din ele. Desigur că vorbim tot de angajaţi de la stat, cei cu lefuri mărite, clientela politică a celor aflaţi acum la putere. Cu ce ne vom alege înainte şi urma referendumului? Cu preocuparea doar pentru această temă care nu-i interesează decât pe ei, cu acoperirea faptului că nu se face nimic altceva, cu bani mai puţini la buget pentru investiţii şi mai mulţi în buzunarele lor. În realitate, cu o gaură imensă care ne va întoarce în timp şi poate că ne va îndepărta şi mai mult de lumea civilizată europeană. Dar poate că aceasta este şi ideea. Poate că politicienii de azi vor ca doar ei să mai plece peste graniţă cu paşaport diplomatic, iar noi, restul, să stăm acasă fericiţi că am îngrădit drepturile unei minorităţi şi le-am arătat noi europenilor că suntem moştenitorii vrednici ai vânătorilor de vrăjitoare. Ce bine ne va fi tuturor pe murdarul litoral românesc unde politicienii şi acoliţii lor deţin hoteluri. Îi vom umple încă o dată de bani, iar ei ne vor trimite pupici din Grecia, Cipru şi alte ţări europene, de pe plaje curate şi civilizate.

Sunt de acord cu poziţia USR. În realitate, familia tradiţională nu este ameninţată de niciun cuplu gay, ci de sărăcie şi lipsa educaţiei, mai ales cea sexuală. Fără niciun argument concret, Biserica se opune existenţei unui manual de educaţie sexuală în şcoli, singura şansă ca unora dintre copii să li se explice exact ce e cu organismul lor. Aşa se face că, mânate de instincte şi de neştiinţă – sexul fiind un subiect tabu în familia creştină – multe tinere rămân însărcinate la vârste fragede. Unele avortează, iar trauma avortului le urmăreşte toată viaţa, altele îşi abandonează copiii, altele se căsătoresc în biserică având binecuvântarea ei. Dar la ce le foloseşte? După „Isaia dănţuieşte” acasă le aşteaptă bătăi, batjocură, alcool şi eventual violuri repetate. Unele îşi pun capăt zilelor, altele sfârşesc în spitale cu oase rupte şi cu depresii care nu pot fi tratate toată viaţa.

Mai marii Bisericii, care sunt călugări, deci necăsătoriţi, repetă obsesiv că familia TREBUIE să aibă trei copii: „unul pentru mama, altul pentru tata, altul pentru Dumnezeu”, ignorând total faptul că multe dintre aceste familii stau însă în cocioabe şi aşteaptă să le bată la uşă câte o asociaţie cu ghiozdane pentru cei mici sau cu mâncare şi haine. Biserica, de regulă, nu le deranjează şi nici nu le spune că un copil este rodul iubirii şi nicidecum al obligaţiei de a urma o regulă. Biserica face catedrale ale neamului, construieşte cu foarte mulţi bani publici alte biserici în funcţie de interesul fiecărui preot fără parohie, oamenii Bisericii defilează cu politicieni corupţi şi, de dragul banilor, se prefac întotdeauna că nu văd ce ţară conduc aceştia şi pe ce îi cheltuiesc banii.

Referendumul pentru familie într-o ţară cu atât de multe orfelinate, copii desculţi şi femei bătute e pur şi simplu o batjocură.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Walter Born

  Inainte sa apara comentarii rautacioase si ignorante doresc sa iti multumesc tie si sotului tau pentru editorialul aceasta atit de necesar si bine argumentat.

  (0)
  • Paul Ignat

   Nu prea vad cat de bine e argumentat articolul in conditiile in care legat de respingerea homosexualitatii reperul este Dumnezeu, care spune ca uraste stricaciunea asta si o dovada este Sodoma si Gomora, nimicite din cauza acestui obicei, de homosexualitate. Nu uram sau dispretuim homosexualii in sine, insa nu suntem de acord cu ei nici cu derapajul asta.
   Apropo de derapaje, in mod tot mai putin surprinzator, Cristiana a ajuns la nivel de drifturi (necontrolate)

   (0)
 2. Daniel

  Ba nu e deloc o batjocură. Batjocură la adresa moralei acestui popor și un scuipat în obrazul lui Dumnezeu e să căsătorești doi bărbați la starea civilă! Dacă Uniunea Europeană are ca deviză ”unitate în diversitate”, atunci să accepte ideea că există o țară în uniune care ține morala creștină. Nimeni nu a ars pe rug pe nimeni. Cui îi sunt dragi bărbații, spor la treabă. Dar nu acceptăm ca majoritatea acestui popor, care e creștin și cu frica lui Dumnezeu, să-i fie impuse legile care sunt împotriva lui Dumnezeu!

  (0)
  • Mă rog, dacă vi se pare mai onorabil să fii bătută de soţ, să inhalezi aburi de alcool seară de seară, să faci copii pe bandă rulantă şi să-i predai la stat de unde, la 18 ani, sunt aruncaţi pur şi simplu în stradă şi lăsaţi să se descurce, atunci chiar aveţi o atitudine de om religios. E absolut firesc să acceptaţi legile care încurajează aşa ceva, că avem destule.

   (0)
  • Daniel

   Nici o legătură cauzală între numărul de căsătorii al lui Tăriceanu, bătaia dintre soț și soție, copiii abandonați și problema căsătoriei între doi parteneri de același sex. Divagați de la subiect. Subiectul e următorul: putem accepta la nivel național căsătoria dintre doi bărbați, dintre două femei? Punct. Restul sunt fumigene. Cât costă referendumul, ce diferență de vârstă e între Dragnea și iubita lui (oribilă, între noi fie vorba).

   (0)
  • Alan Dala

   Mi se par niste argumente total deplasate.
   E ca si cum unii care vor sa manance kk, aduc ca argument faptul ca de la mancare poti face toxinfectie alimentara. Kk-ul rezulta ca urmare a hranirii cu alimente normale, la fel cum si inversatii rezulta in urma unor relatii normale.
   Ce legatura are ca unii isi bat nevestele sau ca erg bauti acasa? Numai in familiile traditionale se intampla asa ceva? Oare cei pe invers nu isi bat/inseala/ucid partenerii? Nu consusma alcool si nu se drogheaza?

   (0)
  • Nu ştiu. Ştiţi dumneavoastră mai bine cum e? Până una-alta, noi cărăm ghiozdane la familii tradiţionale care au respectat reţeta Bisericii şi au făcut mulţi copii flămânzi şi desculţi, dăm ordine de restricţie pentru bărbaţi care îşi bat nevestele şi instituţionalizăm copii abandonaţi în spitale. Toate sunt rezultatele uniunii dintre bărbaţi şi femei. Nu am scris nicio ştire din categoriile menţionate în care să avem alţi protagonişti. Şi nici nu am observat vreo preocupare a Bisericii şi politicii pentru schimbarea acestor stări de fapt.

   (0)
  • Daniel

   Nu pot accepta doi bărbați care se căsătoresc în statul român. Asta nu pot accepta. Pentru că ar însemna legiferarea unui păcat condamnat clar de Biblie. Nu poți fi creștin (ortodox sau aiurea altceva) prefăcându-te că nu observi asta. Asta e problema de fapt. Nu cine pe cine bate în cuplu (credeți că homosexualii nu se strâng de gât, or fi niște îngeri?), nu cât costă referendumul, nu de câte ori s-a însurat Tări, ori ce puștoaică arde Dragnea.
   Suntem creștini sau nu suntem?
   Mărturisim legea lui sau înghițim ce ne spun europenii?
   Spune UE ”Unitate în diversitate”? De ce nu ni se permite să fim așa de diverși încât să lăsăm legea lui Dumnezeu, în cea mai clară definire a ei, să funcționeze? De ce majorității creștine îi este impusă (i)morala altora?

   (0)
  • Dar cine vă obligă să acceptaţi? Nu vă puteţi vedea de viaţa dvs. bună şi frumoasă, cea care respectă reguli şi câştigă puncte pentru primul loc în Rai? Chiar credeţi în mântuirea colectivă? Fiecare se naşte singur, trăieşte cum vrea, cum alege să o facă şi moare singur. Fiecare, aşadar, e responsabil pentru alegerile sale. Apoi, ce farmec ar avea Raiul dacă nu ar fi şi Iadul? Ce sentiment al victoriei aţi putea avea dacă nu sunt unii şi pe partea cealaltă?

   (0)
  • Alan Dala

   Atunci zic sa interzicem uniunile dintre barbati si femei daca ne cauzeaza ataea neplaceri.

   (0)
  • Daniel

   Câtă vreme stau în casa lor și urlă de plăcere, e problema lor. Când au pretenția să se căsătorească la starea civilă, e și problema mea.

   (0)
  • E bine că problema dvs. nu sunt cei care uniţi după voia lui Dumnezeu aduc pe lume copii care cerşesc pe străzi, fură, se droghează şi ajung în închisori. Sunteţi selectiv cu problemele. Le luaţi în braţe doar pe cele care nu presupun niciun sacrificiu din partea dvs.

   (0)
  • Alan Dala

   Ne prezentati legalizarea casatoriilor gay ca pe o rezlvare a problemelor din familiile traditionale.
   Ne puteti garanta ca daca s-ar lega casatoriile intre persoane de acelsi sex, atunci femeile din familiile traditionale nu ar mai fi batute, nu ar mai inhala aburi de alcool si nu ar mai turna copii pe banda rulanta?
   Ne puteti garanta ca Tariceanu sau alti barbati nu ar mai avea atatea divorturi si nici Dragnea nu ar mai avea iubita atat de tanara?

   (0)
  • Andrei

   Computerul de pe care tastati a fost inventat de un barbat gay. Eu personal zic sa ca nimeni sa nu mai plateasca taxe si impozite daca nu sunt ortodocsi. Ce rost are sa platesti daca statul nu te reprezinta ca si cetatean, dar reprezinta o institutie care fura bani cu geamantanul fara sa fi platit UN LEU la bugetul de stat.

   (0)
  • Alan Dala

   @Andrei
   NIciun alt cult nu plateste impozite, la fel cum nici ONG-urile nu platesc impozite. ONG-urile pot desfasura si activitati comerciale scutite de impozit. Asa e legea. Deci nici distinsa tanti Pora nu plateste impozite, chiar daca fituica la care scrie dansa e sponsorizata de catre stat, iar carnatii pe care ii inghite pe nemestecate, tot de la stat.
   Nu cereti numai pentru BOR, cereti pentru tot ce inseamna ONG / asociatie, fundatie.
   Daca cereti pentru toti, atunci demersul dumneavoastra pare unul corect.

   (0)
  • Rabinul

   D-na Sabau daca asta este viata dvs. si asta traiti trebuie sa recunosc ca imi are rau pentru dvs. dar vedeti ca parlamentarul ales cu 5006 de voturi Cristina Iurisniti se lauda ca a initiat (daca cititi cine sunt initiatorii o sa vedeti ca minte) legea impotriva violentei domestice! Si sa mai stiti ca majoritatea barbatilor heterosexuali nu isi bat nevestele si nici nu vin bauti acasa. Ceea ce traiti dvs. poate fi catalogat la ghinion.

   (0)
 3. Ipocrizie

  Sa va fie rusine dvs pt catalogarea celor 3 miloane de cetateni liberi ca drept crestini fanatici, tocmai dvs care doriti toleranta aratati intoleranta. Ce ipocrizie din partea unei persoane liberale. P.S. acest demers nu apartine nici unui partid!!!! Dar ati stiut si asta insa asta e agenda liberal sodommita.

  (0)
  • Toleranţă să arătaţi dumneavoastră. Deocamdată sunteţi cei mai intoleranţi şi mai aprigi susţinători ai celor care vă ţin în noaptea conştiinţei. Fiecare om s-a născut liber să facă ce vrea, unde vrea, cu cine vrea. Faptul că aţi făcut jocurile unor politicieni care vă vor săraci, creduli şi izolaţi de restul lumii nu vă face eroi, ci victime.

   (0)
  • Alan Dala

   Ce nu pot sa faca inversatii? Ce libertati le sunt restranse? Au exact aceeasi libertate pe care o au si ceilalti, nimic in plus si imic in minus.

   (0)
  • Exact. Cu 20 de milioane de euro am putea face măcar un tronson de autostradă şi am fi mai fericiţi cu toţii, doar că acolo banii trebuie efectiv investiţi în betoane, asfalt. Aici pot fi sifonaţi foarte uşor, doar urmează două campanii mari la anul.

   (0)
 4. Iulius Decimus

  nu sunt de acord nici cu bordelurile, autorizate, curate etc ca in afara unde toata lumea se lauda ca este frumos, curat , bine, si vai dar cum e afara, POPII nu vor oare de ce?
  Toaca bani intr-adevar aiurea, dupa pofta unuia sau altuia!

  (0)
  • Daniel

   Nu sunt de acord nici cu fetele de pe centură, nici cu gropile din asfalt, nici cu prețul gazului și nici cu tăierea pădurilor.
   Dar care e legătura, vă întreb? Societatea funcționează pe baza unor legi. De ce ei (progresiștii) au dreptul să ceară modificarea legilor sociale și majoritatea să nu aibă dreptul să ceară menținerea ei? Cum funcționează democrația? Majoritatea acestor cetățeni (așa rupți în fund și proști cum sunt), țin morala creștină.
   Suntem toleranți cu această idee?

   (0)
  • Aş fi încântată să-mi definiţi „morala creştină” cu ale dvs. cuvinte. Ce înseamnă ea după părerea dvs., ce fel de comportament şi atitudine presupune?

   (0)
 5. iocan

  Vreau sa intreb ceva pe toti care comenteaza aici, inclusiv pe dvs. Cristiana Sabau:
  Relatia dintre Liviu Dragnea si madmoansela lui se incadreaza in familia traditioanala?
  Poate ca da. In familia traditional ortodox romaneasca.

  (0)
  • Dacă se va încheia cu o binecuvântare în Catedrala Neamului – şi nu văd de ce nu, doar PSD a dat bani cu nemiluita – e relaţia ideală. Ce face conducătorul iubit nu se discută. Se aplaudă.

   (0)
  • Daniel

   E evident că Dragnea e imoral, cuplat cu o puștoaică de vârsta fii-si.
   Dar asta înseamnă că ar trebui să acceptăm căsătoria dintre doi bărbați sau două femei?
   Cine aruncă fumigene, de fapt? 🙂

   (0)
 6. Zsigmond

  Culmea este ca sunt multi dintre cei care sunt „aprigi sustinatori” ai crestinismului medieval sunt pe ascuns actori in ambele tabere. Doar politic sustin „familia traditionala”.De asemenea in randul clerului ortodox sunt zeci de „pomohaci”.
  Urmatorul nivel al acestor „crestini traditionali pasnici” va fi centura cu explozibil ca si fratii lor jihadisti, pentru au foarte multe lucruri in comun cu acestia din urma.
  Oricum este un prilej bun sa distragi atentia de la realitatile zilnice si sa le dai de mancare la cei care trebuie sa te ajute anul viitor la alegeri, ca a cam fost seceta in ultimele luni si pana cand Dragnea&Co nu distrug justitia, nu mai reusesc sa fure, cat ar vrea…
  O mare prostie, ca si multe alte referendumuri inutile. Sunt curios daca va participa cineva la aceasta gluma proasta a clasei noastre politice : PSD+ALDE+PNL(PDL). Asteptam alternative la aceasta clasa politica falimentara pentru ca se pare ca peste tot in lume partidele la putere sunt in cadere libera. Pana acum au fost 29 de ani de glume proaste la adresa noastra facute de politicienii nostri din ce in ce mai inteligenti (ca duamna Veorica de ex).

  (0)
 7. Alexandru Marian Toniuc

  Felicitări Cristiana! Încă o dată ai dat un exemplu eclatant de integritate și curaj! Cei care doresc să impună altora propriile lor concepții despre nu mai ascultă vocea rațiunii și reacționează violent și jignitor la orice argument contrar. În forul lor interior nu sunt cu nimic diferiți de fundamentaliștii islamici. Este trist că așa zis creștinii care în loc să-și vadă de credința lor doresc să interfereze în treburile statului uită cea mai mare poruncă din Lege: sa iubești pe aproapele tau ca pe tine însuți!
  Este trist că politicienii zilei folosesc acest prilej ca să deturneze atenția de la temele politice principale ale zilei și pentru a justifica în felul acesta despărțirea de Europa ale cărei valori nu ne mai interesează. Exact în zilele în care Ungaria riscă să devină a doua țară după Polonia în cazul căreia ar putea fi deschisă procedura de activare a Articolului 7 din Carta Uniunii Europene privind încălcarea statului de drept. Cu toate că nu are nicio treabă cu subiectul referendumului Europa este băgată ostentativ înainte politicienii noștri transmițând pe toate canalele faptul că nu-i mai interesează ce spune Europa, nu în subiectul de fața ci în general! Doar banii să ni-i lase în poartă.
  Este trist că facem pași tot mai susținuți în direcția unui califat ortodox în care nu mai înțelege nimeni unde este biserica și unde este statul. Separația dintre Stat și Biserică nu mai există și nu mai vezi politician fără popă și popă fără politician indiferent de ziua din an sau momentul din zi. Dar dacă atâta a reușit Statul nostru și politicienii noștri să „producă” pentru societate în 29 de ani, înseamnă că alte valori nu au nici ei, nici noi. Atât merităm la 100 de ani de Românie Mare. Și nimic mai mult!

  (0)
 8. M

  Articol foarte bun. Cei care sustin acest referendum inutil si-au atins scopul, au deviat atentia publica de la adevaratele probleme de natura politica, economica si sociale ale tarii. Am o nelamurire referitor la ce presupune acest referendum: din cate stiu eu nu este permisa casatoria gay in Romania pt ca, definitia casatoriei este in codul civil desi acel articol din constitutie nu este clar si pt a legaliza casatoria gay ar trebui data o lege asa ca ma intreb si eu pentru ce sa se risipeasca banii cu referendumul ?? ( aaa pentru alesii din comisiile de votare niste bani electorali „legali” )

  (0)
 9. Lucrețiu Pătrășcanu

  „E vechi păcatul si nu esti prima vinovată”
  Să nu uităm ca Carol al 2-lea a părăsit o tară ptr.o femeie, si nu era membru PSD.

  (0)
 10. cc

  Cristiana, PSD-ului nu-i pasă de Dumnezeu sau valori.
  Sunt homosexuali atât în PSD cât şi în celelalte partide, în biserici probabil un câteva procente în plus ,sunt aşa zişi heterosexuali care datoritã izolării prin mãnăstiri şi a constrângerilor religioase au practicat acte homosexuale.
  Biologia e mai tare decât legile artificiale.
  Cinic este vorba de politică .
  De nivel jos.
  La asta se pricepe PSD.
  A manipulării unor teme în care există un consens social pentru a recâştiga încrederea populației.
  Apoi tema va fi pasată la Curtea Constituțională care va invalida decizia.
  Sunt nişte idioți pentru că îşi creează propriile probleme ulterioare..aruncând ipocrit pisica moartă conştient în ograda altora.
  PSD -ul cu tipul acesta de politici irelevante accelerează emigrația şi diviziunea socială.
  Plus emigrarea pe o orbită de valori apropiate Rusiei. E încă un pas spre totalitarism a PSD şi prietenilor.
  Pentru toți analfabeții civici
  Majoritari.
  Posibilitatea ca voi să utilizați tehnologie azi se datorează unui homosexual.
  Alain Touring.
  Tema sexualității fiecăruia intră în noțiunea de drepturi individuale.
  Statul nu are ce căuta în patul cetățenilor şi relațiilor consimțite între adulți. E chiar problema lor personală.
  România devine un fel de lagăr pentru minorități în care acestea sunt considerate comunități de mâna a doua.

  (0)
  • Alan Dala

   CC, stai sa iti explic. Referendumul nu este despre ce face fiecare in patul lui, referendumul este despre a legaliza sau nu casatoriile intre persoane de acelasi sex.
   Uite ca Alan Turing a reusit sa puna o caramida la bazele informaticii si fara sa fie legalizate casatoriile gay.
   Si uite ca nu el a descoperit DOS-ul, chiar daca a fost pe invers.
   Normal ca societatea considera comunitati de mana a doua orice minoritati care nu se aliniaza normelor si regulilor acelei societati.
   Uite ca voi, o minortitate atat sexuala, cat si politico-religioasa, nu sunteti in stare nici sa acceptati ceea ce doreste majoritatea. Ii injurati ca de ce sunt ortodocsi, ca de ce voteaza cum voteaza. De ce sunteti intoleranti cu majoritatea? Voi vreti sa faceti din Romania un lagar pentru majoritate, in care majoritatea sa fie considerata o comunitate de mana a doua?

   (0)
  • Mircea M.

   Alan Dala, nu pricepi nicicum urmatorul aspect. In Romania casatoriile intre persoane de acelasi sex SUNT INTERZISE! Orice alta discutie e de prisos. De ce e nevoie de un referendum sa interzicem un lucru deja interzis??? In codul civil, art. 258, alin 4 se spune ca „prin soti se intelege barbatul si femeia uniti prin casatorie”.

   (0)
  • cc

   Alan Dala, trăieşti în disonanţă cognitivă.
   Nu sunt homosexual -„voi” încercare de doi bani, dar respect dreptul acelor cetățeni de avea viața lor personală în parametrii în care îşi doresc în aceaşi măsură în care nu aş iniția o lege prin care Alan Dala să folosească strict poziția misionarului când face sex cu nevasta sau să-i interzică folosirea prezervativului că vorba aia , e contraceptiv.

   În logica ta, automatic accepți că România e o minoritate -comunitate de mâna a doua în Europa din perspectiva, adresării problemei homosexualității.

   Metaforic vorbind, de ce majoritatea europeeană ar fi tolerantă cu intoleranții bărboşi , fuduli alcoolici, şi nespălați de la Est?

   Ăia, care promovează pupatul moaştelor şi au şcolile încă fără instalații sanitare?
   Nu ar trebui plasați în carantină sau civilizați cu forța?

   (0)
  • Alan Dala

   Consideri o jignire prin faptul ca am zis „voi”? Si tu esti in disonanta cognitiva, deoarece nu le impune nimeni nimic. Pot sa se arda in ce pozitie vor si cat vor.
   Vezi ca tu esti intolerant cu cei care pupa moaste si cu cei nespalati? Pai nu e alegerea lor sa fie nespalati? Vezi ca aici dai si in Cartianu, acre pana la primul dush din 10 august … =))
   De ce sa fim comunitate de mana a doua? De ce nou nu ni se respecta dreptul de a nu fi de acord cu casatoriile intre persoane de acelasi sex? Mai ales ca suntem o minoritate in Europa, o minoritate ce trebuie ocrotita.
   Eu nu sunt impotriva legalizarii relatiei intre persoane de acelasi sex. Poate sa se numeasca Impreunare sau cum voir ei, dar nu casatorie. Numindu-se casatorie induce in societate, mai ales in randul tinerilor, ideea ca e la fel de normal ca si casatoria intre un barbat si o femeie. OK, nu ii discriminam si ii lasam sa se si oficializeze, dar fara a se atinge de de valorile majoritatii. Ceva de genul ca suntem toleranti, dar nu fiti nesimtiti!
   Cum ar fi ca de maine sa ne adunam o minoritate care sa cerem ca pe usile de la toate wc-urile sa scrie USR in loc de WC/toaleta. ,…. Sa fie USR femei si USR barbati. =)) Si snitel sa ii zica la pisoar. Eu zic ca nu ar fi bine.

   (0)
 11. Mircea M.

  Oamnei buni, nu va mai certati. Acest referendum nu are nicio sansa de izbanda pentru ca nu se vor aduna atatea voturi. Ce nu intelege lumea e ca acest referendum NU interzice homosexualitatea. Vor fi in continuare astfel de persoane, se vor plimba prin oras, se vor tine de mana si se vor saruta in public daca vor vrea. Asta nu o poate interzice constituatia. Casatoria oricum nu e legala in Romania, prin prisma prevederilor legislatiei. De ce sa facem un referendum pe aceasta tema? Din ipocrizie, sa ne punem bine cu BOR, ca doar avem nevoie de popi in campaniile ce vor urma. Si sa mai ciupim niste banuti. Sa-mi spuna cei ce apara morala crestina care va fi diferenta dintre situatia de azi, cand in constitutie nu apare acea prevedere si luna noiembrie, sa zicem, cand constituția va fi schimbata. Va spun eu: vom fi la fel, doar ca mai saraci cu cateva milioane de euro. Vreo 20,din cate am inteles. Gândiți-vă doar ca in Bistrita s-a ridicat o gradinita cu 180.000. In loc de referendum s-ar putea face 111 gradinite.

  (0)
 12. cc

  Iar intr-un climat de genul acesta instaurat de PSD încearcă să ai o societate competitivă care mobilizează toate energiile individuale.
  No way.
  PSD-ule principalul artizan al decăderii economice şi sociale ulterioare.

  (0)
 13. mosu

  Felicitari pentru articol Dna Sabau. Foarte bine argumentat. Si comentariile Dvs exceptionale.
  Personal, daca se va organiza (si se pare ca in curand vom vota) voi merge si la acest referendum si voi pune stampila pentru legalizarea casatoriilor membrilor acestei comunitati.
  Recunosc ca nu imi face placere daca ii vad pe strada tinandu-se de mana, etc, dar nici nu ma incurca in viata. E pur decizia lor. Cred ca e dreptul fiecaruia sa se casatoareasca, sa aiba o familie. Cunosc un cuplu al acestei minoritati in Germania care au infiat chiar un copil (o fetita). Aici recunosc mai am putin de muncit la mentalitatea mea pentru a putea accepta mintal asa ceva. Dar…incet incet ne deschidem si noi la minte. Sau? Mergem cu 7 secole in urma?

  (0)
 14. BANI CHELTUITI DEGEABA

  BANI CHELTUITI DEGEABA…. FIECARE ARE LIBERTATEA SA FACA CE VREA …. DACA UNII PREFERA SA FIE HOMOSEXUALI SAU LEZBIENE E STRICT PROBLEMA LOR… POATE INTERZICE LEGEA SAU CONSTITUTIA CA ASTIA SA NU FIE CUM SUNT???? NU …. LA JUDECATA DE APOI FIECARE VA FI JUDECAT DUPA FAPTELE SALE. IUBIREA APROAPELUI ESTE SA LE RESPECTAM DORINTELE

  (0)
 15. Alexandru Bradea

  Felicitari pentru editorial Cristiana, eu voi merge la vot si voi vota impotriva modificarii Constitutiei si este important ca, toti cei care nu sunt de acord cu acest referendum, sa mearga la vot, sa o faca si doar ca antrenament pentru exercitiile democratice din 2019 si 2020.

  (0)
  • Alexandru Marian Toniuc

   Alexandru, participarea la referendum ar fi din punctul meu de vedere o greșeală. Orice vot împotrivă va conta ca vot „pentru” validarea referendumului. În mod cu totul pervers, cei care au votat în Parlament pentru organizarea referendumului își vor mobiliza susținătorii și vor adăuga minorităților habotnice, susținătorii lui Dragnea și Tariceanu, anti-Soroșiștii, anti-Kovesiștii, anti-#rezist, anti-Iohannisții, anti-europenii. Toți laolaltă ar putea să se ridice la 3 milioane. Trei milioane e mult dar, cu totul insuficient pentru ca referendumul să treacă. Este greu de crezut că ceilalți oameni normali la cap din țara asta, care nu au nici o miză reală în această chestiune se vor putea mobiliza la același nivel, dar, daca se vor prezenta într-un număr semnificativ, să zicem 3 milioane fără 1, ar contribui decisiv la atingerea pragului de 30% pentru ca referendumul să fie validat. Caz în care Dragnea&Co vor înregistra o mare victorie și se vor prezenta lumii ca având girul poporului pentru orice altă prostie ar mai face, așa cum face în momentul asta Orban. Viktor Orban.

   (0)
  • Alexandru Bradea

   Sa inteleg ca dupa parerea ta ar trebui sa dau dovada de proverbialul curaj defensiv al boborului roman, sa fug in munti, sa parjolesc campiile si sa otravesc fantanile si sa castig referendumul prin neprezentare?
   Cred ca vremurile alea ar trebui sa dispara si cred ca toti cei care au o parere diferita ar trebui sa si-o exercite prin vot.
   Peste un an, toti politicienii vor da ochii peste cap ca nu li se prezinta electoratul la vot, ca e dezinteres din partea populatiei…
   Daca exista o masa critica, aceasta ar trebui sa se exprime, daca nu, sa fuga in munti si sa comenteze pe online.

   (0)
  • Alexandru Marian Toniuc

   Da! Desigur, faci ce vrei, căci asta este esența libertății individului. Nimeni nu mă poate obliga sau zori să fac sau sa nu fac ceva împotriva voinței mele. Și dacă își propune așa ceva vine din altă epocă și merită trimis la plimbare.
   Nu cred că trebuie să ne exprimăm prin vot pentru orice. Nici nu cred că trebuie să fim convocați pentru a ne exprima prin vot pentru orice. Nu am fost de exemplu convocați la vot când s-a decis revenirea la î din a. E de preferat să fim consultați în general, mai des decât se întâmplă acum și, mai aplicat, atunci când e vorba de chestiuni de interes public care afectează pe termen lung comunitatea. Aș prefera de exemplu să fim convocați la vot în chestiunea așa zisului intermodal, în fapt o pasarelă care va urâți și va aglomera iremediabil zona centrală a orașului.
   În chestiunea de față cred că trebuie să ne exprimăm așa cum am făcut-o. Prin viu grai sau în scris, prin poziții publice sau în dezbateri. Din punct de vedere strategic și tactic însă, cred ca mesajul pe care trebuie să-l transmită cei care nu sunt de acord cu demersul în sine al referendumului este #boicot. Câteva opinii mai argumentate, mai jos:
   https://republica.ro/de-ce-nu-merg-la-referendumul-pentru-familie
   https://republica.ro/sociologul-alin-teodorescu-chiar-daca-se-va-intinde-pe-doua-zile-referendumul-nu-va-fi-validat
   Motivul pe scurt, pentru că este:
   „un referendum care servește exclusiv unui scop politic: acela de a diviza societatea, de a ne face să ne pierdem energia cu o temă falsă”.
   Nu îmi doresc ca societatea să fie divizată pe o temă falsă scoasă pe tapet, te miri cum, din subsolurile întunecoase ale Evului Mediu. Cei care doresc însă să se exprime pe această temă, n-au decât să o facă. Au strâns semnăturile, au îndeplinit cerințele legale pentru asta, nu poți să te opui până la urmă. (Sigur că am mari îndoieli asupra modului în care a fost parcursă procedura că n-am văzut pe nimeni la coadă la semnături cum, pe de altă parte puteai să vezi la Untold pentru „fără penali”.)
   Dar, în principal, desfid întreaga clasă politică care a votat pentru organizarea referendumului pentru că nici un politician în afara celor de la USR nu au avut o poziție corectă în raport cu statutul pe care se presupune că îl au și în raport cu Statul de Drept. Niciun politician în afara celor din grupări politice afiliate unor organizații religioase (ceea ce nu e cazul la noi) nu era îndreptățit să ia poziție publică în sprijinul inițiatorilor demersului de modificare al constituției. Trecând toți (mai puțin USR) în tabăra pro modificare, s-au poziționat nu numai în curentul populist foarte la modă astăzi dar și în tabăra iliberală, anti-europeană, ultraconservatoare și retrogradă, nefiind cu nimic diferiți în discurs și mijloace de fasciștii români. Nu există balanță, nu există păreri pro și contra în ce privește fondul. Există doar o parte în care stau toți politicienii (mai puțin USR) pe lângă șefii cultelor și în care au tăbărât deodată, sperând la câștiguri electorale, cu totul necritic și trădându-și pretinsele afilieri ideologice (de aceea îi suspectez că au fost de la început implicați în inițierea demersului) și voci disparate, din societatea civilă care se exprimă pe unde pot, fără un aparat, o forță organizatorică și bugete în spate de partea cealaltă?
   Cum vrei să câștigi în condițiile astea? Daca făcea cineva campanie și de partea cealaltă, poate că avea sens să ne înrolăm și să facem mai mult decât doar să participăm la vot. Dar așa? (E și greu să faci campanie pentru nemodificare pentru că tema în sine e tâmpită având în vedere că Constituția nici nu permite nici nu interzice nimic. E exact un referendum în privința „drobului de sare”.)
   De aceea zic eu că #boicot e calea corectă. Asta nu e temă politică, asta nu e consultare de interes public și constituțional, interesantă pentru un cetățenii care doresc să trăiască în contemporaneitate și într-un Stat modern. E doar un plebiscit mascat pentru niște oameni cu probleme penale grefat pe o inițiativă homofobă și aceea travestită. Nu îmi doresc divizarea mai departe a societății și alunecarea absurdă pe o cale iliberală și cred că această gogoașă merită dezumflată cu minimum de efort posibil. Sau lăsată să se dezumfle singură 🙂 #rezist #boicot

   (0)
 16. SIF

  Noi toti avem pacatele noastre, mintim, furam, injuram etc… dar cand auzim de legalizarea casatoriilor gay sau prostitutie…HOP, mana pe Biblie si incepem sa predicam din ea mai ceva ca cel mai sarguincios pastor :)) De asta aveam acum nevoie, un referendum de 20 milioane de euro, ca oricum noi nu mai avem in ce sa ii investim in tara asta ce are de toate. Intotdeauna am sprijinit iesitul la vot, dar cand vine vorba de referendumuri, eu unul nu mai merg, am fost si la unul in urma caruia nu s a intamplat nimic si nimaniu nu i a pasat de rezultatul aceluia…

  (0)
 17. Adi

  Din păcate, articolul denaturează grav realitatea. Nu se votează pentru arderea nimănui pe rug, dar dvs. așa vă place să prezentați lucrurile: denaturat. Faceți subiect de discuție vrăjitoarele, copiii săraci, femeile bătute. De ce nu discutați despre Norvegia sau alte țări care iau copiii și îi dau spre adopție unor cupluri gay pentru bani, iar aceștia își satisfac poftele cu ei?
  Căsătoria pe de altă parte nu e obligatorie, în cazul lor este necesară pentru a înfia copii.

  Pe de altă parte, nu am văzut să scrieți că din banii furați de la Stat de X sau Y se puteau face școli și spitale.

  Sper să vă revizuiți poziția, pentru că duceți cititorii în erorare, iar când vă veți da seama de asta, ar putea fi târziu.

  (0)
  • Nu vă faceţi griji. Cititorii acestui ziar nu fac parte din categoria celor cărora trebuie să le spună cineva ce să facă. Sunt oameni care îşi folosesc mintea ca să înţeleagă singuri ce e de înţeles şi să acţioneze în consecinţă. Pe scurt sunt nişte fiinţe evoluate care îşi dau seama că, în această ţară, ne inventăm mereu câte un duşman cu care luptăm până iese sânge din televizoare. Spectacolul îi ţine captivi pe unii care uită că nu au mâncat nimic. Ideea de a da norodului „pâine şi circ” e veche de când lumea. Cum pâine nu prea este, dăm circ fără număr. Norvegia, amintită de dvs., este, între timp, ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume. https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/norvegia-este-cea-mai-fericita-tara-din-lume-in-2017-romania-a-urcat-14-pozitii-in-clasament-pe-ce-loc-se-afla.html
   În acest top, România e pe 57.

   (0)
  • Adi

   Nu văd unde este spectacolul cu sânge din toată treaba cu referendumul. Ce spun eu și ce spuneți dvs. despre Norvegia sunt două lucruri paralele. Nu vreau sa vă jignesc, însă dacă așa dați replicile… bine că nu ați spus că peștele îi mai ieftin la ei.
   Din lipsă de argumente, introduceți în discuție tot mai multe elemente care nu au legătură cu subiectul. Imediat vorbim despre OZN-uri. Așa aș putea și eu concluziona că pentru norvegieni, fericirea înseamnă să le ia Barnevernet-ul copiii și să ii dea spre adopție unor cupluri gay. Vedeți cât de ridicoli putem ajunge în discuții?

   P.S. Fericirea, pentru unii oameni este o iluzie spre care aleargă toată viața, uitând să se bucure de prezent. Pentru ei, banii și lucrurile pe care nu le au – înseamnă fericirea.

   (0)
 18. #Progresist

  Acesta este un pamflet bazat pe date si intamplari reale.
  #
  Din nou ne dovedim cei mai retrograzi din Europa si din lume.
  Masele largi progresiste, LGBT din Romania nu se dovedesc a fi la inaltimea Revolutiei Eliberarii Sexuale Mondiale.
  #
  Progresistii romani retrograzi au redus revendicarile lor numai la drepturile gay,lesbian,transgender in timp ce Revolutia Mondiala a facut salturi mult mai mari pe calea de eliberare sexuala totala.
  In timp ce progresitii-retrograzi romani lupta pentru drepturile de casatorie intre persoane gay, lumea civilizata lupta pentru scaderea varstei de consimtamant sexual (la 12 ani in Olanda,la 13 ani in Franta).
  Ce poate fi mai progresist decat sa fie voie sa ai relatii homo sau heterosexuale cu o persoana de 12-13 ani,daca aceasta si-a dat consimtamantul (eventual in schimbul unei pungi de bomboane)?
  Ce poate fi mai normal decat sa n-ai voie sa conduci masina pana la 18 ani dar sa ai toata libertatea sa consimti la relatii hetero sau homosexuale de la 12..13 ani?
  #
  Nu inteleg cum unu care se crede progresist se lupta pentru legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex si nu se lupta si pentru alti proletari sexuali carora la fel le este interzisa casatoria?
  De ce progresistii care cer legalizarea casatoriei homo nu cer si legalizarea casatoriilor intre rude de gradul 1?
  Care este ratiunea samavolnica pentru care este interzisa casatoria intre rude de gradul 1?
  La astia nu numai ca le este interzisa casatoria dar sunt si pedepsiti penal pentru incest.Vedem asta din cand in cand la televizor , cand niste progresisti aflati in avangarda modernitatii sunt incriminati penal pentru simplul si progresistul fapt ca au avut relatii sexuale cu proprii lor copii.
  Acestia sunt adevaratii revolutionari situati in avangarda luptei pentru progres sexual.
  Ca , dupa cum se vede, lupta pentru progres social a fost inlocuita de lupta pentru progres sexual.
  #
  Revolutia totala cu adevarat progresista va fi atunci cand toate barierele vor cadea, cand nu numai relatiile sexuale dar si casatoria intre parinti si copii va fi libera.
  De aia LGBT din Romania este retrograda,obscurantista si medievala.Pentru ca isi vad doar de propriul interes ingust,neglijand drepturile si libertatile altor proletari sexuali,mult mai asupriti.
  Comunitatea LGBT alaturi de masele largi,progresiste, trebuie deindata sa se mobilizeze in apararea celei mai progresiste si oropsite minoritati sexuale, incestuosii.
  Progresistidin toatezarile, #FreeIncestMarriage
  #
  Omul nou al viitorului liber si luminos, Ingerul Cazut al Progresului va fi un barbat care a fost sodomizat de propriul tata, care a fost initiat heterosexual de propria mama, care si-a initiat la randul sau fratele si sora mai mici in aceleasi practici revolutionare, care in final si-a ucis tatal si s-a casatorit cu propria mama, cu care a avut impreuna copii.
  Asta va fi piesa reala a viitorului.Ce Laios si Iocasta? ce Oedip,ce Caligula, ce Nero si Agripina? Ce Marosia di Collona?
  Viitorul se anunta luminos pe drumul spre Noul Vis de Aur al Omenirii, spre eliberarea de ultimele ramasite ale prejudecatilor retrograde.

  (0)
 19. Trei întrebări din Bistrița medievală

  Am și eu trei întrebări pe care le pun aici luminatului domn Radu Moldovan, de la școala de catehism a pesedeului dar și pravoslavnicului Andrei Andreicuț înaintemergătorul și însoțitorul preacucernicilor creștini bistrițeni:
  1. De ce domnul nostru Isus Christos umbla însoțit numai de bărbați, mă refer la cei 12 apostoli. Oameni răi sunt destui și asta se poate interpreta.
  2. De ce domnul nostru Isus Christos a zis: Lăsați copiii să vină la mine?
  3. Referendumul pe care îl faceți nu este cumva împotriva Sfintelor Scripturi?

  (0)
 20. #Progresist

  #FreeJoErikBroyn
  #ModernHeroJoErikBroyn
  .
  Un portret al OmuluiNou, care si-a jertfit libertatea pe altarul drepturilor si libertatilor absolute.Luati exemplu, progresisti-retrograzi romani despre ce inseamna adevarata libertate.
  #
  Jo Erik Broyn este un psihiatru Norvegia,.A activat timp de peste 20 de ani ca expert al Barnevernet, membru în Comisia Experților de Copii ai Norvegiei, numit personal de insusi Ministrul pentru Egalitate și Copii din Norvegia.
  Ca expert al Barnevernet era omul cheie care hotara confiscarea copiilor dela familiile retrograd-medievale si realocarea acestora in medii sanatos-progresiste.
  Faptul ca eroul nostru Broyn, in varsta de 56 de ani, este homosexual declarat, nu a stat in calea aspiratiilor sale de fi tata.Are doi copii obtinuti prin insamantarea artificiala a doua indience sarace, platite pentru a fi mame purtatoare.
  #
  Ei bine acest revolutionar autentic,acest tata netraditional dar eroic,
  a fost condamnat pe nedrept anul acesta la aproape doi ani de închisoare pentru posesie si distribuire de materiale pornografice infantile.Era vorba despre un mizilic, aprox 200.000 poze si 4.000 de ore de filmări de raporturi sociale cu copii.
  Eroul nostru Broyn s-a aparat magistral in instanta, transformandu-se din acuzat in acuzator, afirmand cu hotarare că deținea materialele din cauza „predispoziției sale sexuale” si ca interesul lui erotic pentru băieți era asociat cu orientarea sa sexuală.
  #
  Din fericire, desi i-au rapit pentru aproape doi ani libertatea sexuala absoluta, instanta nu i-a confiscat eroului copiii.
  Desi copiii netraditionali ai acestui tata eroic se apropie de varsta copiilor din filmele pedofile confiscate samavolnic de la tata, instanta a hotarat ca eroul poate sa-si pastreze copiii.
  Sa ne intelegem, a fost o decizie corecta a instantei.
  Copiii familiilor traditional-medievale din Norvegia merita confiscati si realocati pentru bunul mers al progresului general.
  Dar ar fi un comportament cu totul crud si obscutrantist sa decazi din drepturi pe tatal pedofil al unor copii obtinuti prin insamantarea artificiala a unor mame purtatoare sarace din India.
  #
  Ei bine, toata treaba a fost tinuta departe deochii publicului si nu s-ar fi aflat despre lupta si suferinta inaltatoare a acestui erou al Vremurilor Noi daca un post de televiziune nu ar fi difuzat un documentar in august anul acesta.
  E vorba despre un post de televiziune obscurantist si retrograd dintr-o tara inapoiata.
  Postul se numeste BBC, post public din inapoiata si obscurantist de traditionalista Mare Britanie.
  #ResistErikBroyn
  #JoErikBroynMyHero
  #FreeJoErikBroyn

  (0)
 21. Paul

  Acei creștini care susțin sexul sau căsătoria între bărbați, contrar a ceea ce scrie in biblie sunt de fapt atei. Si sunt împotriva lui Dumnezeu. Nu e nevoie de alte precizări sau argumente.

  (0)
  • Mortua est

   Și a fi ateu este un păcat? Dimpotrivă, e o calitate. Eminescu, cel mai deștept dintre români a avut curajul să scrie pe când avea 21 de ani:
   „De e sens într-asta, e-ntors și ateu,
   Pe palida-ți frunte nu-i scris Dumnezeu”.

   (0)
 22. Sorin Ovidiu Vîntu

  sa fie un optiune pentru Marijuana in Romania!

  Legalizeaza Marijuana in Romania!

  „IARBA“, DE 114 ORI MAI SIGURĂ DECÂT ALCOOLUL
  La ora actuală cannabisul este cel mai sigur drog disponibil, după ce concluziile unui studiu au demonstrat că este de 114 ori mai puţin periculos decât alcoolul, potrivit publicaţie „Scientific Reports“. În calcul au fost luate alcoolul, heroina, cocaina, tutunul, ecstasy, metamfetamina şi cannabisul.

  MARIJUANA DĂ MAI PUŢINĂ DEPENDENŢĂ DECÂT CAFEAUA
  Efectele dependenţei de cafea s-au dovedit mult mai periculoase decât cele ale consumului de marijuana, asta fiind concluzia lui Matthew Lazenka, cercetător la „Virginia Commonwealth University Health System“. El a mai adăugat că reacţiile secundare provocate de cofeină sunt mult mai dure pentru organism decât THC-ul, ingredientul activ din cannabis

  În statul Colorado, unde tot mai mulţi americani se mută sau optează pentru un city break, după legalizarea stupefiantului s-au creat peste 10.000 de locuri de muncă în industria cannabisului.

  Mai mulţi pacienţi bolnavi de cancer au raportat că s-au vindecat după mai multe cure cu cannabis. David Hibbitt a povestit că medicii i-au mai dat de trăit 18 luni, aşa că a zis să nu rateze plăcerile vieţii şi s-a pus pe fumat. După un an şi jumătate, el afirmă că s-a vindecat complet de cancer. Un alt tânăr de 33 de ani din Stoke-on-Trent, Staffordshire, afirmă că uleiul de cannabis a avut efecte miraculoase asupra sănătăţii sale, chiar dacă a plătit 50 de lire sterline pentru 10 ml.

  (0)
 23. Cicero

  Cristal . Un articol cristal .Nu dau doi bani pe referendum .Oricum nu îmi voi pierde vremea cu el . Nu merita sa îmi irosesc neuronii cu ceva ce este scris deja în legislație . Un singur lucru ma intereseaza : De ce nu se reduc la jumatate numărul parlamentarilor ? Acesta ar fi cu adevărat un lucru esențial pentru societatea românească .

  (0)
  • Alan Dala

   Explica-ne de ce ar fi esential reducerea numarului parlamentarilor la jumatate. De ce nu la o treime sau la un sfert? Sunt ceva argumente sau e pe baza de ghicit in cafea?

   (0)
  • Zsigmond

   Este greu de inteles de ce se doreste reducerea lor la jumatate… Foarte greu! Для глупых людей, обученных Московским ГРУ! Dar propunerea sa fie o treime sau un sfert sunt mult mai bune si noi suntem de acord! Oricum sunt o turma de penali…

   (0)
  • Alan Dala

   Poate ar fi mai bine sa renuntam de tot la parlament, ca ne incurca foarte tare. Si cu un drum renuntam si la CCR. Ce zici?

   (0)
 24. #Progresist

  #cc, ai pus punctul pe i cand ai spus ca Romania devine un lagar pentru minoritati.
  De aceea contez pe tine ca, alaturi de Alexandru Marian Toniuc, de Cristina Iurisniti, sa va situati in avangarda progresului si in fruntea maselor largi progresiste sa luptati pentru drepturile TUTUROR minoritatilor asuprite din acest lagar numit Romania.
  Contez sa ascutiti lupta revolutionara si sa va alaturati si minoritatilor de pedofili si incestuosi din lagar.Acestia nu numai ca nu au dreptul de a incheia casatorii dar mai sunt si vanati si inculpati penal pentru identitatea lor normala si fireasca.
  #
  Alexandru Marian Toniuc, CC, Cristina Iurisniti, mergeti pana la capat, nu puneti limita libertatii de afirmare a tuturor minoritatilor asuprite.In curand Romania va deveni un adevarat lagar de concentrare pentru pedofili si incestuosi, acesti eroi ai libertatii absolute de a avea relatii sexuale si de a se casatori cu proprii lor copii.
  Aparati libertatea totala.
  #FreeIncestMarriage
  #FreeJoErikBroyn
  #ResistErikBroyn
  #ErikBroynYourHero
  #BlackIsTheNewWhite
  #
  Acesta a fost un pamflet bazat pe date si informatii reale.
  Acest pamflet nu reflecta convingerile autorului.

  (0)
 25. Cicero

  Oamenii inteligenti si cinstiti nu sunt apreciati pt. ca in general gîndirea lor deranjează .In
  adolescență am citit o carte deosebita . ” Numele trandafirului ” Autor Umberto Eco . Este o invitatie la lectura si pentru alti (poate ca uni chiar ma vor asculta ).
  In timp ce alti jucau filcai si fumau eu analizăm carti .Multe carti . Aveam caiete intregi scrise cu rezumate . Profesoara mi a luat caietul si m- a pus sa spun din minte ce am scris dupa ce a deschis la intimplare caietele mele .
  Dar intelectualii au fost mereu disprețuiți in societatea moderna unde un singur lucru contează Banul.
  P.S.
  Va rog sa nu confundați caietele in care scriam rezumatele cărților citite de mai multe ori pentru a intelege toate nuantele cu o tabletă unde ai copy si paste . Ca tot este la moda plagiatul…

  (0)
 26. gicu

  poi tericeanu nu-i casatorit cu draknea? o sa se desparta dupa referendum ca nu le mai permite constitutia? sau o sa traiasca in concubinaj… sau poate-si infiaza nevestele. pana una alta papa 20 mil euro

  (0)
 27. Iată un comentariu foarte interesant al Anei Barton (https://www.facebook.com/ana.barton.7):

  „Codul civil:

  Art. 271: Consimţământul la căsătorie

  Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora.

  Deci, legea e clară. În România, nu se pot căsători decât o femeie cu un bărbat. De ce avem noi nevoie de schimbarea Constituției? N-avem, firește, însă politicienii vor o simulare a alegrilor care urmează, așa, un fel de simulare a bacalaureatului. Vor să știe cum stau. Nu dau ei doi bani pe familii, iar asta putem observa cu toții doar ieșind din casă și observând cum trăiesc familiile din România, cum sunt tratați copiii, cum sănătatea și educația nu contează absolut deloc. Însă politicienii tocmai pe lipsa de educație, aia pe care o întrețin de treizeci de ani, se bazează.

  Aici am ajuns din cauza lipsei de educație privată în școli, iar aici includ, firește, lipsa educației sexuale. Numai dacă pronunți „sex“ sau „sexual“ devii nefrecventabil pentru majoritatea românilor. Ești un nerușinat, un pierdut, un om neserios. Când, de fapt, toți am ajuns pe lumea asta datorită faptului că părinții noștri au făcut sex. Dar tot de la ei știm că e mare rușine să vorbești despre sex, iar rușinea asta se dă din generație în generație, ca o leapșă păguboasă.

  Hai să ieșim din bulă și să-i întrebăm pe oameni ce e aia heterosexualitate. Faceți experimentul ăsta și-o să vedeți cât de urât se vor uita la voi, poate vă vor și-njura, nerușinaților. Și vă vor spune că ei n-au fost heterosexuali niciodată, și, ptiu, ferească Dumnezeu!, nici nu vor ajunge vreodată în halul ăla de depravare. Și ne mai mirăm de numărul uriaș de abuzuri sexuale din țara asta, care este o consecință a lipsei de educație sexuală. Ne mai mirăm de numărul uriaș de avorturi și de cel mai mare număr de mame minore din Europa, ambele fiind tot consecințe ale lipsei de ducație privată, înclusiv sexuală, din școli.

  La noi, sexul este demonizat, iar asta e o cauză a înapoierii fiindcă, deși majoritatea îl demonizează, aceeași majoritate îl practică frenetic pe unde-apucă, cu consecințe grave, mă refer la numărul imens de copii care sunt avortați, la numărul imens de copii care sunt abandonați, dar și la bolile cu transmitere sexuală, care au o incidență foarte mare la noi.

  Statului nu-i pasă de sănătatea noastră, iar asta o știm cu toții, c-o trăim pe propria piele. Statul nu vrea să educe femeile, pentru ca ele să nu mai ajungă în situația de a avorta. Statul nu vrea să educe fetele și băieții, nu vrea ca ei să afle cum rămâne o femeie însărcinată și cum răspunderea este a ambilor parteneri. Femeia e privită ca o chestie periculoasă care-ți poate face o surpriză neplăcută, însă poți fugi liniștit de surpriza asta, să se descurce ea, că ea a rămas gravidă.

  Deci, ce vrea statul român? Din ce în ce mai multe avorturi, care au drept consecință sănătatea șubrezită a cât mai multor femei, cât mai mulți copii abandonați în orfelinate, locuri din care copiii fug, de bine ce le este, locuri din care avem atâtea mărturii ale unui tratament îngrozitor asupra copiilor. Deci, să reiau, ce vrea statul român? Mai mulți morți, mai mulți bolnavi, mai mulți orfani.

  NU MERG LA REFERENDUM. Și, mai mult, o să vorbesc cu cât de mulți oameni pot și-o să le explic cum banii foarte mulți care se dau pentru referendum ar putea fi folosiți de statul român pentru ameliorarea situației din sănătate și din educație”

  (0)
  • Rabinul

   Referndumul este pentru modificarea constitutiei. Ceea ce ne-ati prezentat dvs. este o lege care oricand datorita unora ca Iursniti care dintr-o data este interesata brusc de banul public (asta cand nu afecteaza bugetul ei alocat pentru deplasari facute aiurea) sau Robert Sighiartau intaiul crestin al judetului poate fi modificata in parlament! Va opuneti cu totii acestui referendum dar cand Iohannis o sa propuna organizarea unui referendum cu intrebatea „doriti sa se continue lupta impotriva corupției” care chiar mi se pare o intrebare stupidă si care nu o sa schimbe cu nimic lupta impotriva coruptiei si care o sa coste la fel tot 20 de milioane de euro o sa fiti de acord?

   (0)
 28. Pavel ivan

  Acum ceva ani iti crepau urechile sa deschizi un asa subiect. Cu timpul, incetuc incetuc subiectul a devenit ceva normal. Au inceput in filme apoi chiar in desene animate sa promoveze astfel de devieri comportamentale. Am ajuns azi sa nu mai putem discerne ce e normal si ce nu e.
  Distinsa doamna si domni care cititi: nu vi se pare ca ne am pervertit ca fiinta umana cand consideram normale astfel de relatii? Asta e progres???? Si mai avem tupeu si nerusinare sa tipam in gura mare ca au drepturi…. etc. Nimeni nu le face nimic, ei se leaga la gat si apoi striga in gura mare ca ii spanzuram noi.
  Faptul ca familia normala are probleme( enumerate mai sus) nu inseamna ca nu e buna aceasta familie. Sunt multe familii cu probleme intr o anumita perioada a vietii dar se trece peste toate. Familia alcatuita sin barbat si femeie va dainui cat va tinea lumea. Cat despre celelalte tipuri de familii, istoria a aratat de a lungul secolelor ca nu a tinut treaba.
  Apropo : stiati doamna ca istoric familia actuala isi are originea in esecul matriarhatului???

  (0)
  • homosexualul

   esti prost
   cum poti sa spui asa aberatii?
   cu ce ti-am gresit sa fiu marginalizat?
   pentru cainii maidanezi ati rezolvat problema…
   eu muncesc si nu te deranjez
   vreau grepturi egale pe pamant
   platesc impozite si vreau s ama casatoresc sa primesc pensie de urmas dupa partenera mea…are 65 …eu am 24
   cum poti sa spui ca am o deviere comportamentala?
   tie nu ti-a spus nimeni ca gandesti prost?
   iti spun eu…tu ai o gandire devianta!
   apropo…am vazut o familie normala pentru tine pe strada, el avea un handicap si avea un copil cu acelasi handicap…AI CURAJUL SA-I SPUI SA NU MAI FACA COPII CA ala nu e progres SPECIEI UMANE?
   ce e ala progres?
   am asistat la o discutie cand un popa ortodox a spus ca vrea sa stranga cativa credinciosi sa merga intr-un sat unde sunt majoritari adventisti si sa le arate ca sunt pe… drumul gresit…eu am intrat in discutie si am intrebat: daca iti iesa la poarta o cei doi adulti tinandu-se de mana , dupa care inca vreo 4 copii jucandu-se…AI CURAJUL SA LE SPUI CA E PE DRUMUL GRESIT????

   (0)
  • #Progresist

   Mey , te rog sa-mi raspunzi care este motivul pentru care, fata de homo si lesbi , sunt discriminate persoanele care practica relatii incestuoase?
   Pana una alta, homo si lesbi nu intra in puscarie pentru ca intretin relatii liber consimtite.
   De ce atunci sa fie discriminat un parinte care intretine relatii liber consimtite cu fiica sa minora?
   De ce trebui sa fie penalizati cu puscaria un cuplu netraditional, un baiat care intretine relatii sexuale liber consimtite cu mama sa ? (Asa cum zice si injuratura aia celebra, ca tot a devenit injuratura groasa reper de progresism)
   Pey nu-i asta discriminare a unor minoritati sexuale, domnu progresist?
   Pe bune acuma, ce ratiuni crezi tu ca determina incriminarea unor astfel de comportamente? Morala, etica, prejudecatile sociale sau religioase? Bleah, vei zice, ca orice progresist fara granite, nici macar morale.
   Si atunci?
   De ce nu ai fi, tu ca progresist, pentru dezincriminarea si generalizarea practicilor de incest, pentru includerea in normalitate si a acestora? Eventual si pentru includerea in programa scolara.
   Te intreb serios, esti de acord cu includerea in normalitate a incestului liber consimtit?
   Daca de, de ce ?
   Daca nu, de ce?
   Just curious about your mindset.

   (0)
 29. Vasi

  Pt. homosexualul
  Deci partenera ta care e barbat are 65 de ani si tu ai 24.
  Daca tu crezi speri sa ii mananci pensia pertenerei/partenerului tau dupa ce se prapadeste, slabe sanse.
  Odata ca sint slabe sanse sa se dea lege sa va casatoriti.
  A doua, si daca s-ar da legea, in Romania pensiile sint de mizerie si dupa ce-ti pleaca partenerul in vesnicele plaiuri ale vanatoarei nu te vei descurca din pensia de urmas.Va trebui sa-ti cauti alt batran ca partenera ca sa cumulezi dupa aia doua pensii de urmas.
  Sfatul meu e ca in loc sa visezi cai verzi pe pereti cu pensia mai bine il convingi pe partenera ta sa-ti faca de pe acum act de vanzare-cumparare pe toata averea lui.Ca omul are o varsta, nu se stie ce si cum.Dupa aia mai apar si rude, una alta, si te trezesti ca mosul te-a lasat cu ochii-n soare.
  Mai bine sa te asiguri tu din timp ca toata averea lui e trecuta pe numele tau, ca ce-i in mana nu-i minciuna.

  (0)
  • @VASI

   SE VEDE CA NICI NU STII CA HOMOSEXUAL E PENTRU AMBELE SEXE
   Raspuns: Eu sunt F si am 24 si partenera mea e tot F si are 64 si ea si eu vreau sa am pensie de urmas

   (0)
 30. Cititor

  Cristiana spune lucrurilor pe nume.Face distinctia intre bine si rau,intre adevar si minciuna.Lupta pentru respectarea valorii,legilor.Este pentru cultura,bun simt,educatie.Respect Cristiana! Imi doresc ca aceasta voce sa fie auzita !

  (0)
 31. cc

  Pentru #progresistu
  Stai prost cu matematica.
  În orice moment pot demonstra că
  numeric raportul între populația carcerală #pedofilcreștinortodoxtradițional / #pedofilhomosexual e supraunitar.

  Spre traducerea ta, numărul devianților sexuali- agresori, violatori, pedofili ( din care prezinți unul ca și cum ar fi reprezentant pentru țara respectivă-fals și toată minoritatea homosexuală- ca exercițiu convenabil de adevăr manipulat spre frică) din populația majoritară e mai mare decât o populație minoritară selectată ca și referință în cazul acesta persoanele homosexuale.
  E o chestiune care ține de legi matematice și distribuții statistice.
  Deci în loc să te păzești de imaginarul norvegian, mai bine ți-ai păzi curul de Ion care e beat mort turtă la 2 noaptea și te confundă cu nevasta lui.

  În al doilea rând, sunt cazuri când manifestarea comportamentelor atipice sexuale chiar în cazul unor persoane heterosexuale normale iar apoi deviante deviante țin uneori de maladii- tumori în creier apărute și în urma cărora oricare dintre noi teoretic poate deveni un deviant sexual dacă nu e tratat și diagnosticat la timp.
  Pe lângă predispoziția biologică spre homosexualitate datorită combinării genetice.
  https://atlasofscience.org/pedophilia-emerging-in-a-64-years-old-pediatrician/
  https://www.newscientist.com/article/dn2943-brain-tumour-causes-uncontrollable-paedophilia/
  Adică anumit funcții ca și comportamentul sexual pe care creierul le controlează pot fi alterate în urma unor tumori.
  Punctul meu , ai parte de un determinism care nu e controlat de individ ci de legi biologice, iar al doilea dacă legile biologice sunt create de un creator, neapărat Dumnezeu ar fi vinovat de procentajul constant de cazuri homosexuale în lumea animală și umană.

  Revenind la sexualitate și #bistrițatradițională

  Dacă te referi la comportamentele sexuale ale românului mediu din județul care caută pe Dumnezeu pe Google.

  Exercițiu simplu.
  Cu baza de date de la principalul motor de căutare mondial.

  https://trends.google.ro/trends/explore

  Cine sunt cei mai interesați de cuvântul sex pe internet? Din 2004 încoace?
  Răspuns: Cei din Telciu, urmați de cei din Leșu și Maieru.
  Tot la Maieru, tinerii-tinerele par să facă sex neprotejat și se gândesc la consecințe, caută cuvântul trigger- sarcină graviditate.

  Dar de porno?
  Cuvânt erotic care denotă prezența unor fantezii nestinse.
  Cei din Bistrița?
  Nicidecum.
  Supriza vine din mediul rural, ortodox tradițional.
  Tureac, Șieu, Teaca.
  Știm.
  În redutele religiei ortodoxe rurale, lumea are curiozitatea naturală să învețe despre sexualitate.
  Iar dacă dai o căutare pe alți termeni gen incest, vei afla deseori corelații între interesul persoanelor și știrile din spațiul public.
  De exemplu 2015 lumea a fost interesată de subiect din cauza angajatului de la Complexul Balnear Figa care și-a lăsat însărcinată fiica de 15 ani și soția la o lună distanță.
  Etc. Știrile revin cu periodicitate.
  Majoritatea autorilor, heterosexuali tradiționali , religioși de-a dreptul cu probleme de consum de alcool.
  Ăsta e doar vârful asbergului,că la noi, nu prea se declară toate agresiunile, sunt convins, procesul judiciar e de asemenea natură(de la publicarea în media cu prea multă lejeritate a unor indici care duc la o a doua victimizare a victimelor în comunitatea în care trăiesc- lipsă de profesionalism și de protecție a legii….până la atitutidini sociale)
  Inainte de a te lua cu superioritatea locală tipică și da lecții despre o societate de care habar nu ai, nu ai avut niciodată altă tangență decât probabil feed-ul din grupul religios de pe facebook,o societate evoluată cu indici net superiori în privința tratării criminalității și problemelor sociale/
  Poate ar fi mai aproape de adevăr un hashtag,
  #amunneuronșiacelaalatdelațuică

  (0)
  • Shumu-Dica

   O mica observatie, CC. Sieu si Teaca au fost sate sasesti, nu le-as incadra la „traditional ortodoxe”. Spre exemplu Teaca avea la un recensamant de prin 1900 ca 1200 sasi, 200 unguri, 100 romani, 0 tigani. Zic din memorie, poate gresesc ceva la cifre, dar cam asta era raportul intre grupurile etnice in Teaca acum 100 de ani. Traditional ortodoxe eu as zice ca sunt satele cu o singura biserica (eventual doua, din care una micuta din lemn, cealalta construita dupa ’90, prea mare pentru sat si in general spoita inestetic ^^, eventual trei, a treia fiind construita tot dupa ’90 si aratand ca o hala sau un camin cultural, numindu-se pe alocuri templu, nefiind nici una din ele romano-catolica, reformata sau evanghelica o,O).

   (0)
  • cc

   Datele sunt din 2004 încoace, nu de la 1900.

   Ar fi simplu de aflat proporțiile din diferite surse ca şi recensământul populației sau registrul electoral.
   De altfel m-aş mira ca şi populația romă din comuna Teaca să aibă bani pt facura de la Internet în majoritatea ei.
   Când mă refer la tradițional ortodox mă refer la satele unde cu alai mare cam tot timpul priodic apare o slujbă de sfințire e reprezentanților locali în compania unor mulțimi în delir..deşi termenul corect ar fi tradițional religios .
   Pe unii i-ar tenta să folosească cuvinte mai dure- uitați-înapoiați-retardați dar nu e vina oamenilor ci a tipului de educație, economie şi instituții pe care le promovează Statul.
   De altfel dacă priveşti la nivel național cei din Covasna şi Harghita sunt campionii interesați de sex ..în timp ce Vâlcea Gorjul Buzăul preferă termenul în căutări neaoşul.. f…t.
   Indubitabil însā , Bistrița Năsăud e campionul național la cãutat termenul Dumnezeu pe Google.
   Pe care caută să-l exporte unei Europe a cărei elită priveşte nedumerită tendința pe invers .
   Nu e un caz neexplicabil.
   S-a preferat construirea unui Stat Național cu identitate proprie puternică religioasă ca mijloc de liant social primordial (sentimentul de apartenență).
   Acum când aflăm că bistrițenii caută pe google informații despre Dumnezeu..m din nedumerire sau ..din dragoste, ambele variante sugerează că cel puțin reflexul de curiozitate naturală există.

   (0)
 32. Roland Visniec

  România trăiește zorii unei epoci totalitare. Odată cu o definiție restrânsă a familiei, așa cum a fost votată ieri în Senat, granițele noastre sociale se strâng. Intoleranța devine literă nouă în alfabet pentru acei români care-și externalizează diversele frustrări, neîmpliniri sau neajunsuri pe ”impuritatea” etnică, economică sau sexuală.

  Oftica și râvna coaliției de guvernare este că, spre mirarea și spaima lor irațională, nu toți oamenii practică același stil de viață. Nu toți împărtășesc aceleași valori. Nu toți subscriu acelorași cărți. Scopul familiei nu e pentru toți procrearea. Uniunea consimțită administrativ nu-i musai între un bărbat și o femeie. Ei pun accentul pe uniune, cotropiți de propriile fantasme, în timp ce rămașii cât de cât cu capul pe umeri arată spre consimțământ. Cum că e o aplicație nu doar a libertății de exprimare. Este un drept. Este un atribut al independenței omului.

  Refuz să particip, prin vot, la această mascaradă. Este felul meu de-a spune ”nu” nemernicei idei, public, aici și acum.

  (0)
  • Alan Dala

   Eu intoleranta vad mai mult din partea celor care se dau loviti.
   Creste intoleranta fata de normalitate, intoleranta fata de majoritate, intoleranta fata de democratie si fata de vot, intoleranta fata de religie, intoleranta fata de cei care pupa moaste (cu ce ne deranjeaza pe noi ca unora le place sa faca asta?). Ciudat este ca acesti intoleranti inversati se prezinta ca niste ultra-progresisti si ultra-toleranti cu orice, dar se pare ca sunt toleranti doar cu ceea ce le place lor.

   (0)
  • cc

   Se pare nu înțelegi nimic Alan Dala.
   Nimeni nu se dă lovit.
   E vorba de readuce discursul public şi mai ales politicile publice la rațiune , spre o democrație autentică , evitarea abuzurilor individuale şi instituționale care ar evita derapajele spre totalitarisme şi curente extremiste.
   Care încep întotdeauna cu un mecanism de restricționare- excludere a celorlalți diferiți pe baza unor criterii extrem de subiective ce țin de individualitatea contextul -specific lor.

   (0)
  • Alan Dala

   Democratia autentica cum se manifesta? Nu prin vot? Pai exact asta se vrea prin acest referendum. Voi aveti o perceptie denaturata asupra a ceea ce insemna democratia. Voi vedeti democratia ca fiind de genul „lasa ca stim noi mai bine”, deci nu e bine cu votatul ca nu iese ce ne dorim.
   La categoria abuzuri intra si dispretuirea si injurarea oamenilor simpli de la sate, a celor care sunt credinciosi? Sau asta e doar cool si nu i se aplica nicio regula de-a voastra?
   Am impresia ca voi considerati totalitarism, tot ceea ce diferit de convingerile voastre, iar extremismul il vedeti ca fiind ceea ce hotaraste lumea la vot.
   Sunteti mici si veti fi din ce in ce mai mic, cu oameni care au predat la ANDREI MURESAN si nu la ANDREI MURESANU, cu oameni care dorm in parlament, cu oameni care fac bilute, cu oameni care ii filmeaza si ii hartuiec pe cei din tabara adversa, veti ramane niste inutili si niste neglijabili, luptandu-va cu pragul electoral.
   Chiar atat de ignoranta si de superficiala sa fie o persona, incat sa nu stie ca a lucrat la C.N. Andrei Muresanu si ca pe cel care a scris versurile imnului national nu il chama MURESAN, ci MURESANU? O sa zici ca i-a scapat. Cum sa ii scape cand a scris doua randuri si a pus semnatura? Ea nu reciteste? Era pe viteza, avea multe declaratii de facut?
   Acum ca mentoru si pastorull vostru, Florin Badita, are anumite probleme, cred ca vine o perioada un pic mai dificila pentru voi.

   (0)
  • Alan Dala

   Voi intotdeuna vreti sa impuneti prin santaj cu ajutorul institutiilor de forta, prin pâră la UE, prin presiuni ale nenumaratelor ONG-uri si prin orice alrceva decat prin vot sau negociere.
   Invatati mai intai regulile democratice si invatati ce e bunul simt.

   (0)
  • Alan Dala

   Niste oameni civililzati si bine intentionati ar fi vazut acest referendum ca pe o uriasa oportunitate de a-si face cunoscute ideile lor. In loc sa se dea cu curul de pamant si de a acuza abuzuri, de a injura majoritatea si de a-i face prosti si pupatori de moaste, s-ar fi apucat de lucru si ar fi inceput o campania pentru a atrage votantii de partea lor. Voi in cel mai fericit caz o sa faceti apel la boicot prin neprezentare la vot. Atata stiti si atat va duce mintea. Uneori am impresia ca voi ati calatorit in viitor si ati ramas captivi, nemaiputandu-va intoarce in anii 50. Cei care v-au trimis in viitor nu s-au dat seama ca le-a iesit experimentul, ei crezand ca ati murit, de aceea nici nu mai incearca sa va recupereze.

   (0)
  • cc

   Tu reduci simplistic o reducere a democrației la număratul ( denaturat) al voturilor.
   O balanță , în care numărul celor prostiți prin educație, manipulare , măsluire de registre, măsuri de îngreunare a voturilor pentru unele categorii, votul multiple, etc.
   Eu mă refer la democrație ca un sistem care include atât votul cât şi mecanismele de protecție constituțională , instituțională împotriva abuzurilor majorității.

   În România s-a practicat sistematic furtul şi scheme iegale la nivel electoral.
   Morții prezenți la urne, votul multiplu, restricționarea dreptului diasporei de a vota, urnele mobile, votul sub presiunea primarilor, subeducația.
   Asta e democrația ta.
   Denaturată lipsită de sensul inițial de participare activă şi informată constantă a cetățenilor la viața comunității.
   Pentru voi democrația e un buget care trebuie alocat înainte de alegeri pentru a câştiga făcánd promisiuni şi alt buget ce trebuie cheltuit direcționat spre prietenii politici după preluarea puterii.
   Ce au făcut comuniştii partidelor tradiționale imediat după război, asta se încearcă azi de pseudodemocrații din tagma ta.
   Eu am explicat ce se încearcă la bază cu referendumul, e circ pentru populație pentru a o ralia în context de performanțe slabe şi scamatorii guvernamentale.
   Bani aruncați aiurea.

   (0)
 33. The Dark is The New Light

  Bey Alan Dala, usor cu pianu pe scari.
  Florin Badita nu va pati nimic pentru consum de droguri.Ia ceteste-i ultimele declaratii.Numai ce a declarat ca el a consumat si in California si in Olanda unde consumul de marijeana e nu numai legal dar si benefic.
  Badita spune ca e benefic pentru ca face bine la sanatate si aduce sute de milioane de parai care se duc in finantarea invatamantului , constructia de autostrazi, spitale.
  Uite de aia e Romania voastra inapoiata, pentru ca sint interzise drogurile.
  Ca daca s-ar da liber la droguri, din taxele pe care le-ar plati dealerii de droguri ati avea bani si de autostrazi, si de spitale si de scoli.
  De aia aveti voi rumanii, profesori, telectuali, slahori, injineri, salarii mici.Ca nu se da liber la droguri.Pentru ca sinteti inapoiati, de-aia.

  (0)
  • cc

   Nu drogurile sunt problema ci dependența cauzată de ele.
   Costurile de societate adresate printr-o perspectivă simplistică de război -interzicere judecare incarcerare în închisoare care se transformă în a doua şcoală de specializare în crimă costă mai mult contribuabilul decât o reabilitare şi reintegrare reuşită în societate. Dar trebuie să cunoşti subiectul. Şi nu să fluturi o falsă superioritate. De aceea se merge pe decriminalizarea drogurilor uşoare pentru că de la o țigară de haşiş fumată la un party e aberant să scoți un om din societate şi să-l transformi în delicvent specializat sărac şi dependent de ajutorul social.

   (0)
  • Alan Dala

   Tu stii cati infractori scapa daca se dezincrimineaza drogurile usoare? Ai idee cat au muncit politistii si procurorii in acele dosare? Si tu vrei sa se aleaga prful de ele? La puscarie pe viata!

   (0)
 34. cc

  Şi uite, încă un semn al fauxdemocrației de tip PCR.
  Fiul dlui Meleşcanu, numit Consul General la Strasburg.
  Ce înseamnă asta.
  Că ai mobilitate socială zero,iar şansele ca inteligența nativă şi munca susținută a copilului de pe un vârf de munte sunt de la naştere destinate prin design instituțional spre un eşec sigur cel mult un ansamblor la Leoni. În România. Pentru că transferați în alte sisteme, funcționează.

  (0)
  • Alan Dala

   Si de ce nu iei masuri? Stai si te ambalezi in gol si iti racesti gura si tastele de pomana.
   Fa-le plangere penala daca ai suspiciuni ca s-a comis o frauda. Poate omul e competent si pregatit, nu stiu asta, dar daca tu stii, atunci repede la parchet si fa-le plangere penala.
   Deci tu vrei sa zici ca fiul lui Melescanu are sanse egale cu orice alt copil din tara? In primul rand cred ca a avut altfel de sanse inca de la nastere. Eu cred ca el si fara sa invete nimic, daca nu a fost o loaza, atunci e mult peste multi altii prin smplul fapt ca a stat langa un diplomat si demnitar. Si tu daca ai fi stat in preajma lui Melescanu, chiar si daca nu erai copilul lui, tot cred ca te mai cizelai un pic-
   Fetele lui Basescu erau egale cu fetele unui muncitor de la Leoni? Fetele lui Obama aveau sanse egale cu fetele unui muncitor de la Leoni? Copiii lui Trump au sanse egale cu copiii unui muncitor de la Leoni? Suna cam comunist visul asta al tau cu egalitatea.
   Ai la indemna mai multe arme cu care poti lupta impotriva lor, pe langa plangerea penala pe care esti obligat sa o faci, tu stiind ca acolo s-a comis o frauda, altfel poti fi acuzat de tainuire si ajungi penal. Uite masurile complementare pe care le mai poti lua impotriva lor:
   – poti vorbi cu doamna Snitel sa-i poceasca numele intr-un document oficial, sa scrie Teodor Melescan
   – poti vorbi cu Nicusor Dan sa dea cu bilute dupa Melescanu
   – poti vorbi cu Chichirau sa il filmeze live si sa il injure de la distanta, in timp ce il filmeaza
   – poti vorbi cu Gotiu sa se puna si sa adoarma langa el. Nu stiu cine ar suporta ca Gotiu sa doarma langa el si sa ii miroase basinile, sosetele si trnaspiratia din ultimele luni.

   Poate ar mai fi, dar cred ca sunt suficiente si cele de mai sus.

   (0)
 35. alin

  Doamna Sabau nu aveti deloc dreptate. Pentru aceste deviatii de comporatment impotriva naturii, trebuie sa ne rugam sa ii aduca Dumnezeu la comportamentul normal. Acesti indivizi s au nascut asa din vina pacatelor parintilor sau stramosilor . Daca se va aproba casatoria intre persoane de acelasi sex, tara noastra va fi aspru pedepsita de catre Dumenzeu si asa suntem vai si amar, ne mai trebuie si alte bazaconii…..de parca nu ar fi destule avorturile facute in tara asta pentru care inca poporul isi ispaseste pedeapsa. Problema e ca suntem un popor orbit de mandrie ,de lacomie si uitam sa ii cerem la Dumnezeu iertare pentru pacatele noastre si a stramosilor. Daca toti din popor am pleca genunchiul sa ne rugam 10 minute pe zi ,Dumnezeu ne ar ierta,,,,,dar noi ii dam inainte cu prostiile.Haideti sa renuntam 5 minute la tv , la facebook si sa ne rugam.

  (0)
 36. Democratia e buna

  Democratia e buna ca se poate dezbate orice.
  Ca democratia ca sa functioneze toti care vreau sa ajunga la putere trebuie sa anunte ce program au si ce vor sa faca.
  E bine ca liderii Rezist ca Badita si altii, cu USR si cine se mai alipesc la miscare isi anunta programul de legalizare a drogurilor usoare si mdernizare a societatii pentru mai mare reprezentare a minoritatilor LGBT.
  Nu trebuie condamnati, e dreptul lor sa propuna intr-o democratie.
  Lumea trebuie sa stie ce vor sa faca daca vin la putere altfel lumea nu stie ce sa aleaga.
  Daca alegatorii vor sa vina la putere partide si miscari care au ca program legalizarea drogurilor si reprezentare mai mare a homosexualilor atunci asta e , nu aveti ce face.Asa merge democratia.
  Legalizarea drogurilor usoare a fost si sub PDL numai ca le zicea etnobotanice.Erau doua magazine in Bistrita pe langa liceele Rebreanu si Andrei Muresanu.Dupa ce mai multi tineri din tara au murit dupa ce au consumat etnobotanicele , s-a interzis.
  Poate Rezist si USR vin cu alte propuneri de droguri mai sanatoase,mai bio, nu ca etnobotanicele care erau niste saruri de chimicale.
  Daca poporul voteaza pentru droguri asta e democratia, trebuie aplicata.

  (0)
 37. Alan Dala

  Exact asa trebuie sa proceeze, dar ei au impresia ca pot merge prin scurtaturi cu chestii violente sau santajiste.

  Problema nu e ca vor sa legalilzeze ceva, problema e cum actioneaza si faptul ca se drogheaza, fiind ilegal. Oricum, badita o sa o incurge la greu, sigur o sa intre si la distribuire. Nu degeaba si-au infiltrat om in grupare. Sunt sigur ca au toate probele. Cu asat s-a cam ales praful de toata miscarea rezist.
  Orice parinte responsabil trebuie sa spuna NU drogurilor si NU acceptarii casatoriilor gay.
  USR nu o sa mai faca pragul. Deci domna Snitel se intoare la Muresan Andrei.
  Useristii ar trebui sa isi faca toti teste toxicologice si sa le faca publice, asta daca vor ca oamenii sa mai aiba incredere in ei.

  (0)
 38. cristian munthiu

  Fara suparare, dar prea multa patima pentru o „nonproblema”. Aceasta actiune inutila, numita referendum, pare rupta din povestea drobului de sare. Citesc si ma crucesc, daca nu schimbam musai cateva cuvinte din constitutie, vor aparea hoarde de gay, lesbiene si transsexuali care vor face praf milenara familie traditionale de nici urma nu va mai ramane din ea. Noroc ca, vorba cantecului „preoți, cu crucea-n frunte căci oastea e creștină”, vor sta de veghe la hotare ca nici urma de LGTB sa nu faca praf curata si crestina societate Carpato-Danubiano-Pontica, insulă de morala intr-o mare de imoralitate de obarsie occidentala. Nu-i bai ca vom avea in continuare buda in fundu curtii, daca sufletul ne este cinstit si neprihanit, vom ajunge in rai, unde ne asteapta doar lapte si miere dar din pacate nu si cele 70 de fecioare ale raiului musulman. Tara arde de pesta si baba se piaptana, Dar dragilor, nu sariti tare pe mine , pentru ca am o familie „aproape” traditionala. Am (si doar pe ea am avut-o) o nevsta de o varsta cu mine precum si doi copii. Din pacate nu am fost vrednic sa-l fac si pe cel de al treilea, cel pentru biserica, cum frumos zicea cineva in comentariile de la acest articol. Cred ca, daca ma concentram reuseam, dar nu am facut-o, uite asa, de ciuda.

  (0)
 39. borgo kaliman

  Si ex presedintele Obama are sotie si doua fete dar intr-o biografie scoasa cu acordul sau apar ceva aventuri „curcubeu” cu un profesor din facultate!”Fiecare pasare pre limba ei piere” si „daca taceai-si nu-ti bateai joc- filozof ramaneai”!Ati auzit de amenzile, inchisorile,taratul in tribunale pentru opinii contra acestei spurcaciuni in tarile”progresiste”;imposibilitatea de a adopta copii in cazul familiilor crestine{Canada},pe cand homosexualii pot?Si-s doar cateva din sirul nesfarsit de abuzuri si nedreptati la care sunt supusi,, in tarile neomarxiste unde anormalii detin controlul,cei ce se exprima impotriva LGBTQI-etc.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.