Universitatea Tehnică, luată cu asalt din prima zi de înscrieri. Veste bună pentru viitorii studenţi

Holistic

(FOTO) Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) Extensia Bistriţa a început marţi înscrierile pentru anul universitar 2018-2019 la nu mai puţin de patru specializări pe un număr total de 185 de locuri. Tinerii care aleg să urmeze facultatea la Bistriţa fie nu-şi permit să locuiască într-un centru universitar, fie preferă să înveţe acasă unde, de regulă, din anul III îşi găsesc şi de lucru.

Conf. dr. ing. Virgil Ispas, directorul Extensiei Bistriţa, a declarat că UTCN face înscrieri pentru admitere la patru specializări de licenţă cu un număr total de 185 de locuri din care 114 bugetate şi cu plată 71, specializările acoperind partea de inginerie industrială, zona economică şi de inginerie medicală.

„Avem două specializări pe inginerie industrială, una pe management, respectiv una pe inginerie medicală. Cea mai căutată este ingineria industrială cu 55 de locuri. Începând din anul III, marea masă a studenţilor noştri se angajează, iar noi facem acest plan de şcolarizare respectând o cerere venită de pe piaţa muncii. În totalitate, în anul IV, ei au un job, ceea ce înseamnă din punctul de vedere al firmelor că un absolvent de-al nostru devine mai util sau mai rapid util la ei, perioada fiind scurtată cu vreo doi ani”, a declarat Virgil Ispas.

Potrivit directorului Extensiei Bistriţa, în plus faţă de anii trecuţi când erau alocate locuri speciale pentru romi, anul acesta au fost alocate locuri speciale şi pentru absolvenţii liceelor de la ţară: „La Extensia Bistriţa a UTCN sunt trei locuri dedicate acestora. Per total, pe UTCN sunt 108 locuri repartizate la diverse facultăţi. În ultima zi, după admitere, aceste locuri se redistribuie unde e cazul. Cei care au gândit lucrul acesta au vrut să dea o şansă elevilor din mediul rural pentru ca acei copii să aibă şansa să facă şcoală bună. Locurile rămase pe UTCN vor fi returnate către Minister”.

În ce priveşte specializările de la Bistriţa, toate au secţii identice la universitatea mamă de la Cluj, iar profesorii care ţin ore la Cluj vin şi la Bistriţa, planurile de învăţământ fiind identice.

„Colegii noştri fac naveta zilnic la Bistriţa, avem 90 de cadre didactice care fac naveta. Orele se desfăşoară după un orar pe care l-am agreat mai ales în anii mari. Cursurile încep la 14.00 în ideea de a putea să fie angajaţi la o firmă. Tinerii aleg să urmeze cursurile la Bistriţa din două motive: în primul rând e o raţiune economică, studenţii noştri având venituri mai mici comparativ cu alţii, iar a doua raţiune este legată de faptul că automat au un job. Clujul a devenit un oraş foarte scump din toate punctele de vedere”, a mai spus Virgil Ispas.

 

Candidaţii nu vor da examen, ci vor promova pe baza unui concurs de dosare. În stabilirea ierarhiei, contează media de la examenul de bacalaureat, respectiv există posibilitatea optării pentru cea mai mare notă de la matematică, fizică, informatică. Dintre cei care intră, doar 80% reuşesc să şi termine.

„Este o facultate grea, cu multă matematică, nu prea au ce căuta la noi absolvenţi de liceu de la profilul uman. Per total însă, nivelul cunoştinţelor cu care vin studenţii a scăzut. De aceea, UTCN face eforturi ca să asigure plata suplimentară a unor ore suplimentare de matematică şi de informatică. Şi în anul universitar care s-a încheiat am ţinut astfel de ore ca studenţii să poată face faţă la ce avem aici”, a adăugat el.

La Bistriţa se vor face înscrieri până sâmbătă inclusiv, iar la Cluj-Napoca până luni, zi în care vor fi afişate şi rezultatele la această primă rundă de admitere.

Există şi o veste bună pentru cei care vor deveni studenţi începând cu toamna acestui an. În două săptămâni, UTCN va semna contractul de finanţare pentru reabilitarea clădirii din Piaţa Centrală în care a funcţionat Tribunalul şi care a fost cedată gratuit universităţii ca să-şi amenajeze aici sediul cu săli de curs şi laboratoare.

„Contractul este de 2,2 milioane de euro, iar noi sperăm ca, în 23 de luni, să fie pe rol. În faza în care acea clădire va fi finalizată vor fi şi nişte dotări prinse. Vom muta toate activităţile didactice acolo. Nu vom mai fi nevoiţi să apelăm la prietenii noştri de la Comelf şi RAAL unde mai ţinem activităţi prin sălile de şedinţe. Sediul pe care îl avem acum nu ne satisface prin prisma numărului mare de studenţi pe care îl avem aici”, a menţionat universitarul.

UTCN are 22.000 de studenţi, dintre care 600 învaţă la Bistriţa.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. inginerul

  Aici trebuie amintit ca cel mai mare merit il are Dorin Stoian. Fara aportul lui azi nu povesteam de aceasta „extensie” de la Bistrita. Felicitari Domnule Stoian Dorin

  (0)
 2. Marius Nicolae Pop

  Va dati seama stimati cititori, cam ce s-ar intampla, daca ar fi examen de admitere la facultate…! Cati studenti ar avea extensia? Laudabile, eforturile domnului Conf.univ. Dr.Virgil Ispas!”‘ O tempora, o mores !”” Cu respect, MNPop

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.