Telescaunul din Wonderland are operator până la sfârșitul anului. Cine este și cât va încasa

Primăria Bistrița a atribuit contractul de exploatare a instalației de transport pe cablu (telescaun) din Wonderland pentru perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2017: 33.786 lei/lună fără TVA la program normal și 287 lei/oră fără TVA la program suplimentar (numărul maxim de ore suplimentare care poate fi solicitat este de 108 pe lună). Valoarea estimată este de 67.572 lei pe două luni la program normal și 61.992 lei pe două luni la program prelungit. Minim șapte persoane vor deservi telescaunul.

Firma care a cărei ofertă a fost acceptată și care se va ocupa de telescaun până la sfârșitul anului este SC Euroalpin SRL Bistrița. Fondatori sunt Dumitru Tănase – managerul firmei Eurocompozite Bistriţa, administrator al aerodromului Unirea, şi fiica sa Adriana Tat, care este şi administratorul companiei.

Iarna trecută, municipalitatea a avut contract cu SC Euroalpin SRL Bistriţa (subcontractant SC Comelf SA Bistrița) pentru serviciile de operare/exploatare a instalațiilor (de transport pe cablu, de producere a zăpezii artificiale și de iluminat nocturn) la o valoare de 297.000 de lei fără TVA, circa 350.000 de lei cu TVA (aproape 78.000 de euro).

Pârtia de schi va fi amenajată și întreținută, inclusiv pe partea de producere a zăpezii artificiale, de o echipă a Primăriei Bistrița.

Municipalitatea a suplimentat în septembrie numărul de posturi de natură contractuală la Compartimentul turism, sport – Direcţia educaţie turism, în vederea amenajării şi întreţinerii pârtiei de schi din Wonderland. Șase noi posturi au completat organigrama: 3 posturi de muncitori calificaţi cu atribuţii de operare pompe, tunuri de zăpadă şi utilaj destinat amenajării şi întreţinerii cu zăpadă artificială a pârtiei de schi, 2 posturi de referenţi u atribuţii de promovare a activităţilor de  turism, verificarea activităţilor operatorului, urmărirea stării în care se află balizele, indicatoarele de semnalizare, obstacolele nou apărute pe pârtia de schi şi remedierea lor, urmărirea derulării contractului cu serviciul de Salvamont Bistriţa-Năsăud, colaborarea cu reprezentantul  autorităţii naţionale din domeniul turismului în teritoriu pentru verificări periodice, respectiv starea pârtiei şi a instalaţiilor din dotare, asigurarea întreţinerii şi reviziei sistemului de pompe, hidranţilor electranţi, reţelei de captare şi alimentare cu apă şi întreţinerii, reviziei şi programării tunurilor de apă, 1 post de administrator, cu atribuţii de administrare a sediului administrativ, a utilajelor şi echipamentelor din dotarea pârtiei, precum şi de monitorizare a activităţilor desfăşurate pe pârtia de schi.

Pentru această perioadă au fost programate lucrări suplimentare în Wonderland: extinderea pârtiei cu o bretea ocolitoare pentru începători (130.000 lei, 24 ha de pădure scoase din fondul forestier), necesară omologării, realizarea de șanțuri, nivelarea pârtiei, amenajarea peroanelor de îmbarcare în telescaun cu pavele prefabricate din beton (toate la prețul cel mai scăzut), iar la anul construcție pentru adăpostirea utilajelor pentru amenajarea și întreținerea pârtiei, grupuri sanitare (valoare estimată – 1 milion de lei).

Telefericul monocablu tip telescaun fix are 4 locuri și este alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,6 m/sec. Sunt 57 de scaune. Traseul este susţinut de 10 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului este de 1182,65 m, cu o capacitate de 1.033 persoane/oră.

Taxa de acces la telescaun este diferenţiată în funcţie de vârstă: între orele 9.00 – 16.00: 1. Persoane adulte: 30 de lei pe zi/ 150 de lei pentru 6 zile, 2. Tineri între 15-18 ani inclusiv şi seniori (peste 65 ani): 20 de lei pe zi / 110 lei pentru 6 zile, 3. Copii pînă la 14 ani inclusiv: 10 lei pe zi / 50 lei pentru 6 zile, 4. Nocturnă (orele 18.00 – 21.00): 20 lei pe zi.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. xx

  Va ti adteptat la alt operator? Si inca 4 milioane de eur pentru partie? 25 sau 50 ha de padure puse la pamant? PENTRU CE? Doamne ai mila de noi.

  (10)
  • Miruna

   Orice lucru facut e bun facut. E un lucuru bun pt noi ca nu mai avem de parcurs zeci de km la alte partii. Si nu stiu cine zicea pe aici ca scaunele sunt distruse si inca nu stiu ce, sa ne arate si noua dovezi ceva poze….

   (-9)
  • paranoia

   Orice lucru BINE facut este bun facut.
   E o MARE DIFERENTA pe care tu Mirunica pupacioasa mica nu o pricepi.
   Miruna draga, ai schiat cumva in wekendul acesta la Bistrita? Nu?! Atunci de ce povestesti de scapatul drumului la alte partii?
   Ahh, traiesti cumva intr-o alta lume paralela de realitate si inca crezi in minciunile si iar minciunile din fiecare iarna a edilului sef?
   Nu stiu cum se numeste boala aceasta.Paranoia?

   (0)
 2. Alex

  Adica primaria si-a tinut partea mai grea: produs zapada si intretinere partie si lui Tanase i-a ramas partea de apasat pe buton sa porneasca telescaunul pentru 8000 de euro pe luna. Ca doi oameni de la primarie cu cate 1000 de euro pe luna nu puteau face asta.
  Si totusi pe ce a luat Tanase anul asta 300000 de lei. Ne poate spune cineva. A bagat benzina in avion? I-a carat pe prietenii din primarie pe gratis cu avionul? Ce de operat, anul asta n-a operat nimic. Doar pe noi la buzunare.

  (15)
 3. coca

  Pai ce a pazit Tase , scaunele sunt distruse. CE NE TREBUIA NOUA O ASFEL DE PARTIE CARE DEFAPT E UN DERDELUS PE CARE NU IL POT OMOLOGA PT STALPIi SUNT PE MIJLOCUL PARTIEI SI ATUNCI S AU GANDIT SA O LARGEASCA TAIND ha INTREGI DE PADURE SI ALTI BANI DIN BANCA PECARE NEPOTI NOSTRI iI VOR PLTI. Strazile sunt varza, cele asfaltate dupa nici 4,5 ani sunt crapate, si cate alte nevoi. Ce fac oameni de incredere ai primarului? Ce sfaturi ii mai da Cosma directorul fara examen si la 70 de ani. Lingai se multumesc cu salarii mari, mari si sa traiti dl primar

  (10)
  • Miruna

   Pentru informare : Pe perioada mandatului primarului Cretu s-au asflatat 40 sau 40 si ceva de strazi, lucru care nu a fost realizat pe perioada mandatelor altor primari.

   (-10)
  • CretinicaMirulinaLimbifila

   Oauuuu ce realizare, 40 si ceva de strazi! Oauuu magnific, mirobolant, nemaivazut, nemaitalnit!
   Cate strazi ar fi trebuit asfaltate cu banii aruncati pe noroi, pe tepuse, pe uciderea veveritelor, pe struti, pe mere de plastic, pe soproane neconstruite dar demolate, pe fantani arteziene facute aiurea intre blocuri, pe studii de (NE)fezabilitate, pe pavaje exfoliate……….
   Toate facute la suprapret si la subcalitate!

   (1)
 4. The passenger

  Să recapitulăm: avem o pârtie la o atitudine de 400-600m, unde sunt șanse mici să se poată schia mai mult de 1 lună/an, poate deloc. Avem o pârtie mult prea scurtă și mult prea abruuptă: nu se vor putea bucura de ea nici schiorii avansați, nici începătorii. Avem o pârtie cu stâlpi pe mijloc: killer. Avem o pârtie care nu e omologată și probabil nu va fi niciodată omologată. Avem un telescaun care nu a fost folosit niciodată dar totuși s-a uzat deja și întreținerea ei a înghițit deja sume astronomice. Încercând să dea o oarecare utilitate acestei instalații inutile, primarul a promis că va monta suporți de biciclete pe scaune, pentru a putea fi folosită vara de mountain bikeri. Cu promisiunea am rămas, nici vorbă de așa ceva, nici nu se mai pomenește nimic. În schimb avem o pădure ciuntită, defrișată fără milă, acum așteptăm liniștiti torenții și alunecările de teren. Cineva ar trebui să dea socoteală pentru această investiție URIAȘĂ (căci nu vorbim de un struț sau de un sens giratoriu) care a pus Bistrița pe harta prostiei, apărând la știri și la diferite emisiuni gen România, te iubesc. Credeți că asta a fost tot? Țineți-vă bine, urmează o altă investiție inutilă, un sac fără fund, AQUAPARK-ul!

  (15)
  • Schior

   Mult prea scurta partia in comparatie cu care? cele din Austria? atunci da, daca vorbim de cele din Romania daca va uitati pe lista partilor omologate care sunt in numar de 149 o sa vedeti ca lungimea partiei din Bistrita se situeaza in primele 24 de partii. Deci hai sa ne informam mai bine inainte de a spune ceva. Stalpi pe mijloc….. poate nu ati fost la partia din Borsa sau Prislop….

   (-10)
  • schior cu nadragii de noroi

   Schiorule, ca sa compari partia cu cele din lista partilor omologate mai trebuie un mic amanunt. Partia de la Bistrita sa fie omologata. Este? NU!
   Atunci de ce vorbesti?
   Ai schiat pe partia de la Bistrita? NU? Atunci de vorbesti?
   Ai impresia ca noroiul lui Cretu cu stalpi pe mijlocul mocirlei se compara cu orice alta partie omologata de la noi din tara?

   Iti doresc mocirlare placuta!

   (0)
 5. Horatiu

  Pentru Mr. Crețu &Co: „I will have such revenges on you…I will do such things, what they are, yet I know not: but they shall be the terrors of the earth.” Sa nu fie gheata subtire anul asta…

  (5)
  • Partiee!

   Da Maria vom schia. Unii la Toplita, altii la Cavnic, Cretu in Austria…
   La Bistrita eventul, bai de namol. Vezi ma Cretu ca daca faceai partia la Sarata aveai o mai buna alternativa.

   Ce frumos se va da Maria pe fund pe noroi la vale, strigand partieeeee!
   S-a deschis partia lu Cretu!

   (0)
 6. tibi

  Contractul de exploatare a telescaunului de la partia de schi de pe dealul Cocisului atribuit firmei Euro Alpin este de fapt o mai veche cardasie a primarului Cretu cu patronul Dumitru Tanase.
  Desi pârtia de schi din Bistrita, nu a fost deschisă nicio zi pentru pubicul-larg deoarece nu este omologata, Primăria Bistrița a oferit un contract pentru întreținerea telescaunului pe lunile noiembrie – decembrie, 2017 . Conform contractului, pentru servicii de exploatare instalații de transport persoane pe cablu, telescaun, începând din 1.11.2017 până în 31.12.2017, respectiv 2 luni, firma Euro Alpin va incasa 130.000 de lei (aprox. 30.000 de euro).
  Si asta nu e totul. Firma EuroAlpin a mai avut un contract cu Primăria Bistrița, în perioada ianuarie-martie 2017 și a încasat aproape 25.000 de euro pentru nimic, deoarece pârtia NU a funcționat nici o zi.

  (7)
 7. Alice

  Cand va fi gata partia, tare bine o sa va para ca aveti partie la Bistrita si nu va mai trebui sa mergeti in Vatra Dornei sau mai stiu eu pe unde!Mai lasati carcotelile si bagarile de seama si de vina,ca de asta sunteti minunati! Tare as vrea ca voi,toti cei care criticati atat ,sa ajungeti la conducerea municipiului si apoi sa va vad!

  (-12)
  • Horatiu

   Nu prea ai avea ce sa vezi draga alica (singularul de la alice) deoarece trollii ca tine ar disparea din viata publica.

   (9)
  • Tuguieste-ti buzele

   Vai Alice draga dar nu te enerva chiar asa. Lasa draga ca si de ciuda o sa schiezi tu pe noroi, si chiar daca o sa dai cu capu de stalpi, tu tot o sa iti faci poza cu Cretu la inaugurare. Ce daca ti-a spart cativa dinti, se rezolva in photoshop, dinti, zapada, oameni care striga bravo Cretu…

   (-1)
  • Din ce pozitie ne vrea Alice

   CAND VOM AVEA?!
   Alice draga ai fi dejamagita, fara taieri de copaci pe bulevard, fara tepuse in sensuri, fara mere de plastic, fara capusa Tanase, veveritze schingiute, fara pavaj care se ridica inainte de inaugurare, fara lucarri neexecutate dar decontate, fara trotuare pentru pinguini, para poduri in panta care nu duc nicaieri… da ar fi orasul acesta fara multe tampenii.
   Da, ai fi dejamagita.

   (0)
 8. Marcus

  O sa va bucurați când veți putea schia la Bistrița.. Atunci vor dispărea toate criticile… Când nu va trebui sa va mai deplasați ca să puteți practica acest sport probabil o sa i mulțumiți primarului pentru implementarea acestui proiect.

  (-6)
 9. Florin

  Concluzie? Pe majoritatea oamenilor nu prea reuseste sa ii multumeasca nimeni .
  Pana acum erau toti frustrati ca nu o sa se skieze nici anul asta , daca se skiaza e prea scumpa intretinerea partiei !

  (-4)
  • Zapada sau noroi, banul sa vina la noi

   Ba Florine si daca NU SE SCHIAZA , tot scumpa e intretinerea!
   Cat de scumpa? Cat vrea Cretu cu Tanase.

   Si stii care e faza tare, chiar daca nu se va schia nici in viitorii 10 ani, intretinerea (a se citi cheltuirea banului aiurea+paraindaratul) tot va fi.

   (1)
 10. cocolino

  Miruna draga cauta pe timp online si ai sa gasesti singura poze cu scaunele distruse. Stiu ca esti de seviciu dar cauta si vei gasi.

  (1)
 11. xx

  Miruna draga, 40 de strazi esti bine informata in 10 ani de mandat adica 4 strazi pe an, daca si cele de 200 m lungime si 5,6 latime or fi tot strazi. Nummai pupa atata, sau poate ca merita pentru tine, spor la pupat incontinuare.

  (1)
 12. Zapada sau noroi, banul sa vina la noi

  Marcus zice: „cand veti putea… cand nu va trebui…”

  Gura pacatosului adevar graieste: CAND?
  Ba Marcus, intrebarea este CAND?

  Suntem satui de minciunile lu Cretu!
  Chiar daca va fi gata partia, chiar daca se vor cheltuii inca 100 de milioane, chiar daca va fi omologata,…. chiar daca…. Problema e ca nu e situata in zona climatica normala pentru o partie!

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.