Tabăra de arte textile, în plină desfăşurare la muzeu. Ce vor primi cei care merg la vernisaj

Holistic

(FOTO-VIDEO) Şapte studenţi de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti fac imprimierie serigrafică  la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, iar alţi şapte de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca lucrează de zor la împăslirea lânii. Tabăra de arte textile ”Etno Design – între mimesis și așteptare” se va încheia sâmbătă cu o expoziţie foarte interesantă, plină cu surprize.

Maria Laura Greaca şi Elena Livia Greaca, surori gemene, ambele studente în anul II la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, au relatat că în tabără de la muzeul bistriţean au realizat mai multe imprimeuri atât metraje, cât şi imprimeuri pe tricouri folosind tehnica serigrafiei, plecând de la motive tradiţionale regăsite pe costume populare din Bistriţa-Năsăud.

 

„Nu am vizitat până acum Bistriţa, iar tabăra aceasta a fost un prilej foarte bun să ne facem prieteni noi, să descoperim etnografia unui oraş pe care nu îl cunoşteam şi de a o exploata în tehnica artelor textile. Putem spune că ne-a impresionat foarte mult Bistriţa atât prin frumuseţea oraşului, arhitectura e cu adevărat una specială, dar şi oamenii sunt extrem de primitori şi am descoperit un univers pe care, practic, până acum nu îl întâlnimesm”, a spus Livia Greaca.

Maria Laura Greaca a spus că îi place foarte mult la Bistriţa: „A fost o experienţă foarte plăcută şi pentru că am reuşit să lucrăm într-un mediu nonformal. Nu mai e vorba de şcoală, de note, ci de a ne provoca pe noi de a reliza lucruri frumoase. E şi un mod plăcut de a petrece timpul. La vernisaj, cei care vor veni vor primi un tricou cu imprimeurile realizate de noi”.

De la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti au mai venit la Bistriţa: Mirea Simina Maria Liliana, Frîncu Maria Alexandra, Clim Gabriela, Lăcătuşu Karina Alexandra şi Apetrii Ionela. Coordonator le este conferenţiar univ. dr. Daniela Frumuşeanu.

Într-o altă sală, are loc atelierul de împâslire a lânii la care participă şapte studenţi de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca: Hutera Gabriel, Cucuiet Diana, Holotă Andreea, Iuşan Gabriela, Linu Luana, Cara Maria şi  Măcicăşan Virginia. Sub coordonarea lector univ. dr. Livia Petrescu şi a laborantului universitar Vlad Nicolae Bulgăr, studenţii lucrează la obiecte de tapiserie.

„Tehnica împâlslirii e o tehnică foarte veche prin care bunicii noştri făceau haine, covoare şi tot felul de alte lucruri. Facem o reinterpretare a motivelor populare prin tehnica împâslirii”, a spus Vlad Bulgăr.

Studenţii au utilizat atât împâlslirea cu apă şi săpun, cât şi cu acul, având şi satisfacţia că valorifică lâna, de prea multe ori aruncată la gunoi, cu toate că este o materie primă ecologică din care pot ieşi lucruri frumoase şi utile.

Rezultatele taberei vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii cu caracter temporar, al cărei vernisaj va fi organizat pe data de 7 iulie, de la ora 17:00, la sediul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.