Ștrandul Codrișor a ratat din nou deschiderea sezonului estival. Când se va putea face baie în bazine

Holistic

În ciuda faptului că zilele acestea temperaturile au trecut bine de 30 de grade și toată lumea caută să se răcorească, Ștrandul Municipal Codrișor, în modernizarea căruia municipalitatea a investit un milion de euro în urmă cu doi ani, este în continuare închis, ratând din nou deschiderea sezonului estival.

”Ștrandul se va deschide cred la 1 iulie 2019 fiindcă din nou contructorul vopsește  bazinul, vopseaua fiind scorojită. M-am săturat de acest lucru și chiar nu știu ce să îi mai impunem constructorului. Din cauza ploilor, de o lună și jumătate nu au putut revopsi fiindcă nu se prinde vopseaua pe ploaie. Eu cred că era mult mai bine dacă proiectantul prevedea alte materiale speciale pentru pereții bazinelor. Nu am înțeles de ce a optat pentru această soluție. Proiectul a fost făcut înainte să vin eu la Primăria Bistrița. Cred că nu e o soluție prea bună aceasta cu vopseaua cauciucată, deși în alte părți se folosește”, a explicat viceprimarul Cristian Niculae.

Potrivit acestuia, constructorul vopsește bazinul pe cheltuiala lui fiindcă lucrarea este încă în garanție. Dacă și anul viitor, când lucrarea iese din garanție, se va scoroji vopseaua, administrația locală nu are altă soluție decât să execute garanția.

Întrebat dacă nu există nimeni care să-i verifice pe proiectanți, Cristian Niculae a răspuns: ”Proiectanții acreditați vin la licitație și câștigă aceste lucrări după ce fac dovada unor lucrări similare realizate în altă parte și anterior. Și vin cu expertiză. Proiectantul de la pârtia de schi nu ne-a spus că trebuie să avem o pompă de 10 l/s? Constructorul a cumpărat pompa respectivă, a montat-o. A spus că trebuie să avem debit de alimentare a lacului cu 10 l/s și a desenat țeavă de 4 l/s în proiect și de acolo toate problemele care au apărut. Dacă aveam apă suficientă în lac, iarna aceasta am fi schiat două luni. S-au rezolvat și acele probleme, dar cu costuri, cu nervi, cu două sezoane de schi pierdute, cu supărarea cetățenilor”.

În 2018, Primăria Bistriţa a intenționat să deschidă Ştrandul Municipal Codrilor la jumătatea lunii mai, însă nu a putut face acest lucru fiindcă a fost nevoie de revopsirea bazinului de pe care a crăpat din nou vopseaua aplicată. Era a treia operaţiune de acest fel pe care trebuia să o facă firma Record, executantul lucrării de un milion de euro, adică 4,7 milioane de lei: ”E vina noastră că îl vopseşte a treia oară? Credeţi că el ar fi vrut să-l vopsească de trei ori? Nu ştiu ce nu face bine, dar ceva nu face bine. Toată vopseaua de pe bazin se va da jos şi se va revopsi. Noi trebuie să avem lucrările la standarde de calitate europeană. Vopsirea a fost soluţia aleasă de proiectant în urmă cu 3-4 ani ca să fie ieftin probabil”, a declarat atunci viceprimarul Cristian Niculae.

În 2017, Ștrandul Municipal Codrișor a fost redeschis în 2 august după aproape doi ani în care s-au făcut lucrări de modernizare în valoare totală de 4,7 milioane lei.

Primarul Ovidiu Crețu s-a declarat în repetate rânduri nemulțumit de lucrări, motiv pentru care momentul inaugurării a fost amânat, dar și după deschiderea acestuia: ”Categoric ne vom îndrepta în justiție împotriva firmei, pentru că termenul de execuție a fost luna mai. Ne-au creat nu numai pagube, ci și disconfort pentru cetățeni. A tratat cu superficialitate această lucrare, a subcontractat anumite lucrări la firme mai mici, are dreptul legal de altfel, care nu își fac însă treaba în mod corespunzător (…) Există o mare problemă: vopseaua folosită nu este de calitatea care trebuie, ea trebuie dată jos și înlocuită cu alta. Da, este vopsea germană, dar nu știu ce firmă este. Domnul director Șirlincan m-a asigurat că a adus vopsea de calitate foarte bună, nemțească, de unde și ce firmă nu știu. Se va reface pe banii lor”.

Suma aprobată inițial pentru modernizarea Ștrandului Municipal Codrișor a fost de 4.177.360 lei, însă la o rectificare bugetară pe 2016 municipalitatea a alocat 529.000 de lei în plus pentru lucrări: ”Pe parcurs s-a constatat necesitatea unor lucrări suplimentare care nu s-au putut determina în faza de proiectare și care se datorează viciilor ascunse ale structurii de rezistență de la bazinul mare, bazinele mici și tribune”.

Cristian Șirlincan, directorul firmei bistrițene Record, care a făcut lucrările de modernizare la Ștrandul Codrișor, a explicat în septembrie 2017 pentru Timp Online ce lucrări s-au făcut, de ce au apărut probleme și ce se va întâmpla în continuare: ”Singura problemă care a apărut acolo este vopseaua cu care s-a dat. S-a folosit această soluție cu vopsea deoarece s-a considerat că întreținerea este mult mai ieftină. Toate lucrările au fost de bună calitate. Proiectul prevedea inițial doar mici reparații și vopsire, dar ulterior s-a constatat că betonul a fost carbonatat, nu mai avea rezistența necesară și s-a refăcut identic. Deci s-a demolat tot ce a fost beton, toate bazinele, tribunele, plajele și s-au returnat în forma inițială”.

Cristian Șirlincan a menționat că firma pe care o conduce și-a făcut treaba bine: ”Întârzierea deschiderii ștrandului a fost determinată de calitatea vopselei, din această cauză au apărut și ulterior probleme. Am notificat furnizorul, este o fabrică cunoscută. Fabrica este în România, proprietarii nu sunt români. Am avut oferte numai de la firme certificate și am ales o vopsea de calitate, dar uitați ce s-a întâmplat. Nu a fost o greșeală de manoperă, cu siguranță, a fost un defect al produsului, lucru pe care nu îl putem controla. Se poate întâmpla oricui și lumea trebuie să înțeleagă acest aspecte. S-au făcut multe lucrări, dar cine nu se pricepe nu le vede, unii nu sunt interesați să vadă și nici să înțeleagă cât costă astfel de lucrări și care este volumul lor. Ștrandul s-a transformat dintr-un bazin de beton într-o piscină, practic s-au făcut rețele de recirculare a apei, de tratare, pe sub toate spațiile verzi sunt rețele. Acea construcție plină de utilaje, camera tehnică sub pământ, are 30 m lungime, 12 m lățime și 4,5 m înălțime, toată îngropată la 6 m. Sunt peste 1.000 mc de beton turnat la ștrand pentru că tot ce a fost beton s-a demolat. Să nu uităm de instalația de încălzire cu panouri solare, toate sunt din Germania. În proiect a fost prevăzută înierbare, nu gazon”.

 Foto arhivă

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Ovidiu Florean

  PSD-istii astia sunt luati prin surprindere tot timpul . Vara nu-s pregatiti sa deschida strandul , iarna nu-s pregatiti sa deszapezeasca . Sunt o adunatura de prosti , incompetenti , parveniti , corupti , pusi numai pe capatuiala si furt . Pacat de municipiul asta minunat , pacat de judetul asta minunat , ca au ajuns la conducere niste derbedei de cea mai joasa speta .

  (39)
  • bla

   las ma ca nici municipiul asta nu i asa minunat,plin de tarani ca tine si ca altii,locuri frumoase,pacat ca s locuite.

   (-36)
  • Advărul adevărat

   Măi competentule,măi Floreane, ce ai făcut tu până acum în viata ta?
   Ai fost sef la firma de paza a Consiliului Judetean, pus de PDL. Asta ai facut tu.
   Ai manageriat portarii și paznici, valorosule!
   Acum vii si dai lectii prin ziare.
   N-ai rusine deloc!

   (-12)
  • Esteban

   Mai sunt luați de surprindere mai ales cei din PNL care pentru funcții le-ar pupa picioarele celor din PSD non-stop. Reamintesc alegerile pe care le-au câștigat împreună și dragostea maxima dintre cele doua tabere. De atunci pentru mine PSD=PNL=greață maximă. Aceleași caractere infecte, aceeași doctrina si același scop câștigarea puterii cu orice mijloace cu ajutorul prostimii! Dovada suprema este acest postac penelist care fără obținerea puterii de către PNL va rămâne acolo unde este si unde merita. Este o asemănare izbitoare în discursul acestui individ cu discursul lui Codrin Ștefănescu de la PSD, un alt „personaj „…

   (-4)
  • DORU

   Ar trebui sa ne indreptam unpic privirea, nu numai spre cei alesi, dar inspecial spre angajati. Trebuie vazut cine e competent, cine cu cine e ruda, fiul sau fica cui este, napotul sau napoata cui are aptitudini de neegalat si pe urma trasa o concluzie. Sunt pline primariile si alte institutii ale statului, bugetare, de astfel de putregaiuri care nu fac nimic, dar au pretentii la niste salarii mari, nesimtite. Socitatea va merge bine cand se va scapa de astfel de ciudati, care nu ca nu fac nimic, dar nici nu au minimum de cunostinte (in afara de tata, mama, unchi, matusa, sot, sotie, var si verisoara) in materie.

   (6)
  • radu

   ne bucuram ca in PNL sunt toti desteptii, competentii, neparvenitii,incoruptibilii s.a.m.d. Vezi Crinuta, Udrea, Oltean, Ex prefectul Florian, Liviu, Modlovan….eheeeei, cati si mai cati curati ca lacrima, traind din agoniseala de o viata din salarii, fara proprietati si foi de evere de te doare capul, fara copii la studii prin strainatate, in timp ce in Bistrita ardea biserica, nu era nici un cinema, strandul era o cloaca, lacul si mai si, parcu in care iti rupeai rotile la bicileta, strazile ferfenita…….dar voi erati perfecti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jenant!!!!!!

   (-1)
 2. Bica

  Povesti de babe bete! Un milion euro pentru ce ?! Ștrandul e la fel, l au cosmetizat putin in rest nimic notabil. Câteva panouri solare….Asa dnu Vice ridicați din umeri ! Proiectantul e vinovat ! Firma care a efectuat lucrarea e vinovata! Nu constructorul e vinovat ! Firma care a vândut vopseaua e vinovata ! Pardon producatorul de vopsea e vinovat ! Concluzia: un milion s a spart Dejaba si firma care a produs vopseaua cauciucată e vinovata ! Penibile explicații de la toti de parca nu erau piscine in tara ca sa se poată documenta specialiștii primăriei. Mie greață ….

  (33)
  • Florin Florean Florică

   Plouă de două luni de zile si nu s-a putut revopsi în aceasta primavară, toamna trecuta dupa ce s-a închis strandul bazinul a trebuit lasat cu apa peste iarna ptr ca asa spun normele de utilizare.
   Caldura a venit doar de o saptamana si se fac eforturi de catre constructor ca toate sa fie gata la 1 Iulie.
   Până la urma urmei avem un strand care se igenizeaza în fiecare an pe banii constructorului.
   Ce e asa de rau in asta?
   Haideti nu va mai isterizati atat din orice fleac.
   Spuneti-mi ce a facut fostul primar Vasile Moldovan, in doua mandate înaintea lui Cretu? Ca a fost al vostru, DE DREAPTA, desteptilor.
   Dar va rog, un singur lucru bun, amintiti-l!

   (-26)
  • @ FFFlorica

   Tu citești ce scrii ?
   Bazin lasat iarna cu apa ?
   Aia fa la tine acasa , deșteptule !

   (12)
  • Alibec

   Normal ca iarna se lasa apa in piscină si bazine de înot…mai citeste pentru cultura generala
   Corect Fostul primar Moldovan nu a facut nimic. Degeaba va este ciuda pnl iștilor. Am fost si eu in partidul vostru , am plecat cand am vazut ce mancarime e la voi. Acum unii nici nu mai stiu sa salute cand ii întâlnești….vezi ca s o ajuns mari sefi.

   (-14)
  • @ alibec

   Tu esti mai slab de minte ca Florica si ca prostul de Moldovan (fostul primar , a nu se confunda cu alți moldoveni cu nimic mai deștepți !)!
   Apa peste iarna se lasă in bazinele interioare si in cele exterioare concepute special ca structura de rezistența si protecție la îngheț.
   Codrisorul a fost facut acum 40 de ani , n-are nici una nici alta !
   Voi mai departe de partizanat politic nu puteti vedea !
   Mai tăceți dracului din gura sa uite lumea ca existați ,politrucilor !

   (-1)
  • Gardianu de serviciu

   Eu florean florean floreAnus
   Boctăr șef la PDL-u am in mine-a tâta ură nu citiți ce vă scriu eu!

   (-9)
 3. Incompetenta statului

  Asta se numeste incompetenta bugetarilor. Vom merge la piscina la Flavia pesedista care si-a facut piscina si e tocmai peste drum de mine. No asta e la stat.

  (13)
 4. Record mann

  Când vorbim de incompetență administrativă, în general, la acest gen de lucruri ne referim.
  La stat ”las că merge s-așa”.
  Astup-o că nu se vede.
  Cu 1.000.000 euro, un privat gospodar făcea bazinul din nou, pe ”rât verde”.
  Cum să vă credem competenți (sau cinstiți ?) când mereu se întâmplă astfel de lucruri, devenite mai previzibile de moartea ?

  (21)
  • Spovaan

   Da ce nu aveti acasa dush? Puteti merge si la vale sa va racoriti. Acuma numa fitosenii mai domnule

   (-17)
  • @ Spovan

   La vale puteam merge si fara sa f..teti un milion de euro pe o lucrare de cacat !

   (14)
  • radu

   e adevarat, dar privatul nu sta legat de licitatii, firme care sunt varza dar castiga licitatii, curte de conturi care vin si numara cuiele din gard……. bani putini lucruri ieftine, controale multe…..e usor de zis!!!! Eu nu cred ca cineva in mod voit ar vrea sa faca o astfel de lucrare care in fiecare an sa fie o piatra de moara de gatul lui, electoral vorbind!!!!Dar legislatia asta in care nu poti sa scoti din licitatie firme despre care desi pe hartie dau bine, sti ca sunt naspa…… duc la asa ceva!!! indiferent ca e PNL sau PSD la conducere!!! aceleasi firme, aceleasi obiceiuri si daca va uitati bine firmele sunt aceleasi indiferent de schimbare!!!! Legile nu ajuta real administratiile!!! In Romania trebuie mult mai mult si de aceea se creaza usite ptr escroci!!!

   (-1)
 5. Alin

  Nu pot da cred aceste explicatii . De ce la Figa se poate si la Bistrita nu se poate ? Acum cînd sunt 30 32 grade nu avem un strand in orasul asta … Ca sa nu mai vorbesc de bani … Vorba cîntecului .Banii vorbesc unii te ridica altii te lovesc .

  (15)
 6. Alin

  Niciodată in Bistrita nu se poate nimic . De ce la Figa se poate deschide la timp si respectînd conditiile de calitate iar la Bistrita nu se poate . Si anul trecut a fost la fel ….. Chiar nu răspunde nimeni pt. lucrurile acestea .

  (16)
  • bistritean

   Incompetenta calificata!!altfel nu se poate numi ceea ce se intampla cu strandul….
   acolo s-au folosit 2 vopsele diferite de la 2 producatori diferiti….si in ambele dati,nu au verificat umezeala in beton,din cauza asta se descorojeste vopseaua oameni buni….e la mintea cocosului!
   si mai au nesimtirea si tupeul sa acuze ,,producatorul,,cand de fapt sint 2!

   (12)
 7. paradox romanesc

  la bistrita inca se poate fura!!!!!!!!
  O LUCRARE CARE NU RESPECTA TERMENI SI NICI CALITATEA ESTE PENTRU CA
  …CA…….
  S-AAAAAAAAAAA DDDDAAAAAAAAAAATTTTTTTTTTTT MMMMMMMMMIIIIIIIIIIIIIIIIIIITTTTTTTTTAAAAAAAA

  (15)
 8. noname

  Deci : acu 2 ani a fost problema cu vopseaua , anul trecut aceiasi problema , anul asta la fel si probabil ca anul viitor va fi la fel . Pai e greu de informat ce tip de vopsea utilizeaza alti detinatori de stranduri , ca acestia au deschis de prin luna mai . Si ce daca strandul este in garantie si constructorul face lucrarile pe banii lui ??. Daca solutia si vopseaua este aceiasi in anul 2020 vor fi aceleasi probleme si iarasi constructorul va repara pe cheltuiala sa iar noi nu avem decat sa … citim scuzele din partea autoritatilor . Chiar ca’i penibil .

  (17)
 9. Walter Born

  In Bistrita avem doua firme mari care au solutia pentru strand disponibil instantaneu si cu un termeni de vreo 20 de ani sigur de functionare minim. Este vorba de turnarea peste beton cu fibra de sticla, rasina si lac poliesteric colorat deasupra. Cred ca mp prelucrat ar costa in jur de 150Lei dar ar fi o solutie functionala cel putin de 20 de ani sau mai mult. Aici ar fi o investitie in final ceva mai folositor si cu sens de cit lacul ala cauciucata care se duce de la an la altul.

  (8)
 10. ecologistul

  Cu bani astia se facea una noua, ce sa mai vb de aqualand, parc acvatic si alte tampenii peste 30 de ani in ritmul asta .
  De ce la Figa se piate?

  (12)
 11. Marius

  Dar prelata aia care ati spus ca o intindeti noaptea peste apa din strand?Dar panourile solare care nu functioneaza cum trebuie?Vara trecuta era apa ca gheata dimineata.psdisti penibili si incompetenti!

  (15)
 12. Radu

  Doar la noi se accepta astfel de scuze, gen firma certificata, nu e vina noastra…
  La suma incasata pentru aceste mazgaleli, un privat nu cheltuia mai mult de 10%.
  Cumplit cum se cheltuie multi bani si nu se beneficiaza de aproape nimic sau poate asta e si scopul. Trist…

  (7)
 13. Marius

  Plus ca ati ramas fara bani la mijlocul anului.Bai penibililor,va bazati pe bani luati imprumut?Nu vi rusine?Voi nu stiti cat incasati si cat cheltuiti?Orice familie,firma,etc are un buget,voi ce aveti in capul ala incompetent de ciumati rosii?Ati crescut salariile si cheltuielile fara sa aveti bani!(plus inflatie,etc,etc)O sa ajungeti la lada de gunoi a istoriei!

  (15)
 14. dottore

  inca un studiu de fezabilitate,inca o licitatie,alt milion de euro …si noi fuga pana la 31 martie sa platim taxe

  (8)
 15. Balan Marius -ecologist PV

  Electoratului pesede propun sa ceara aprobare de la edil sa aprobe sa se faca baie in bazinul compensator de la baza PARTIEI de pe COCOS si care este facut sa asigure zapada de la tunuri. Iata ca vara poate fi folosit de scaldatoare.

  (4)
  • radu

   iar electoratul PNL sa faca baie in strandul facut de PDL!!!! ok???? ca prea o tot dati cu electoratula PSD, dar banuti din pensii si salarii va bagati in buzunarele asa-i??? atata ipocrizie!!!

   (-3)
 16. loro

  De ce sa ne ascundem dupa cires , adevarul ca nu avem specialisti si cei care mai sunt executa ordinele de la vice sau primar si nu au curajul sa-i contrazica.
  Exemplu ,marea peticire a strazilor din oras tot sub directa indrumare a d-nului Cristian Niculae ,chiar el s-a laudat cu solutiile tehnice gasite (petice rotunde , etc), articol aparut tot in Timponline.Rezultatul se vede acum si la 6 luni asfaltam din nou.
  Strandul este in santier de 3 ani, partia de schi nu mai vorbesc.
  Asa ca nu mai laudati psd-isiti ca fac, deoarece majoritatea lucrurilor sunt facute prost si trebuie refacute. Realitatea se vede cu ochiul liber , oricat ar incerca postacii psd-ului sa o denatureze .

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.