”Statul nu-și mai poate permite asemenea fantezii financiare. Nu ieșim din această capcană”

Merigo

”Transmit antreprenorilor și angajaților direcțiile importante ale unui proiect de lege depus recent în Parlament și care se referă la acordarea celui de-al 13-lea și celui de-al 14-lea salariu. Avem astăzi circa 4 milioane de oameni care lucrează în mediul privat, sunt foarte puțini. Deficitul de forță de muncă, în primul rând una bine calificată, este o frână în calea devoltării economice, mediul antreprenorial resimte acest deficit din ce în ce mai sever. Odată cu majorarea salariilor în zona publică este în creștere și presiunea, tentația de migrare dinspre zona privată spre cea publică. Acest fenomen este dublat de unul mult mai vechi, plecarea din țară a oamenilor bine calificați. Angajatorul va putea să direcționeze 20% din impozitul pe profit pentru acordarea salariilor 13 și 14, dar nu va fi o impunere, fiecare antreprenor va avea libertatea de a o aplica sau nu. Suntem convinși toți antreprenorii vor fi bucuroși să folosească acest intrument legislativ pentru a-și fideliza angajații. Măsura nu aduce atingere facilităților existente și nu creează noi obligații. Societățile comerciale vor fi încurajate să-și declare profiturile pentru a beneficia de această măsură care va descuraja munca la negru”, a spus președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, într-o conferință de presă.

El a afirmat că ”o sumă importantă va reveni la bugetul de stat prin plata asigurărilor sociale, a impozitului pe venit, prin TVA. Această măsură se aplică în multe țări europene, va încuraja mediul economic, va stimula piața forței de muncă, va echilibra oarecum decalajul între cei care lucrează la stat și cei care lucrează la privat. Acum, 4 milioane de oameni susțin 15 milioane”.

”Această măsură va trebui implementată odată cu adoptarea altei inițiative legislative a PNL, care urmează să fie depusă, privind faptul că statul nu va mai plăti ajutoare sociale celor care refuză un loc de muncă potrivit calificării pe care o au. Ajutoarele sociale trebuie să meargă către cei care au cu adevărat nevoie de ele. S-au risipit enorm de mulți bani pe măsuri sociale care au mers către cei care au folosit în mod flagrant nelegal incapacitatea statului de a se focusa pe cei care au cu adevărat nevoie. Statul plătește benficii și celor care sunt ipotetic într-o situație de handicap, au fost obținute certificate de handicap nelegal de către foarte mulți oameni. Statul nu mai poate să-și permită asemenea fantezii financiare, absolut incorecte”, a comentat Ioan Turc.

Inițiative ale PNL care vizează elevii

”Prima se referă la un proiect-pilot care a fost implementat anul trecut și datorită căruia 50.000 de elevi din toate județele au obținut un pachet alimentar sănătos. PNL dorește generalizarea acestui proiect, îl consideră un succes. Conform inițiativei, licitațiile nu se mai organizează la nivel județean, ca în programul cu laptele și cornul, ci la nivelul fiecărei UAT, find stimulați astfel producătorii locali. Alt proiect se referă la eliminarea oricărui prag de distanță la gratuitatea acordată elevilor pe mijloacele de transport în comun. Se impune această măsură care ar descuraja, alături de alte măsuri, abandonul școlar”

Alte proiecte ale PNL

”Va fi depus un proiect de lege care vizează obligativitatea tuturor instituțiilor statului, ca atunci când sunt solicitate pentru acordarea unui drept unui cetățean, să nu mai trimită cetățeanul să obțină documente suport de la alte instituții, ci instituția respectivă să le obțină. Se va depune o inițiativă pentru încurajarea administrațiilor locale prin obligarea societăților care exploatează resurse minerale ale statului de a plăti 80% din redevențe către autoritățile locale. S-a mai discutat, dar din păcate nu ieșim din capcana statului atotputernic și este un lucru regretabil, până la urmă autoritățile locale știu că cheltuiască corect banii care le-ar intra în bugete”.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

  1. Ovidiu

    Asta viseaza la masuri dinastea,primul lucru carel face cand ajunge la putere ii sa fure tot si sa nu lase la nimeni. Nare oameni cu care sa impuna masurile!

    (-1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.