Actualitate

Ce spune liderul liberalilor Ioan Turc despre strategia PNL privind Bistriţa, judeţul şi primarii

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a declarat, într-un interviu acordat Timp Online, că formaţiunea pe care o conduce va avea un candidat „redutabil” pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa care va fi stabilit în urma unor analize serioase şi măsurători.

Este valabil proiectul dumneavoastră de a candida la funcţia de primar al Bistriţei, anunţat atunci când aţi fost ales preşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud?

Chiar dacă a fost o discuţie la alegerile interne din cadrul PNL, mai este timp până la alegerile locale. Sunt perfect conştient că unii se antrează deja pentru ele, dar îi pot asigura pe cititorii noştri că PNL, în 2020, va veni în faţa bistriţenilor cu un candidat redutabil cu adevărat şi cu o echipă de consilieri locali de primă mână.

S-a mai spus lucrul acesta şi în 2016 când PNL a venit cu Adrian Titieni. E adevărat că nu a mai candidat.

Nu fac parte din categoria naivilor, mă sperie ridicolul cel mai mult, de aceea întăresc ceea ce am spus: PNL va veni cu un candidat cu adevărat redutabil şi cu o echipă de oameni ca propuneri pentru Consiliul Local reprezentativi pentru PNL şi necesari pentru acest oraş.

Ce să înţelegem, că nu sunteţi decis să candidaţi?

Urmează să fac şi să facem analize serioase. Nu vreau să irosim nicio şansă pe care viitoarele alegeri ne-o dau. Vreau ca PNL să fie condus – şi mă refer la filiala Bistriţa-Năsăud – la modul profesionist, iar acest lucru presupune analize serioase, măsurători, adică sondaje de opinie, presupune scoaterea la suprafaţă, aducerea în atenţia opiniei publice a oamenilor de valoare care fac politică în PNL, dar, în acelaşi timp, din punctul meu de vedere este imperios necesară atragerea, convingerea elitelor din Bistriţa şi din judeţ, a oamenilor de valoare şi să facă politică alături de noi.

La alegerile trecute a fost competiţia „10 pentru Bistriţa”, însă niciunul dintre cei care s-au înscris nu au mai ajuns să fie desemnaţi candidaţi la Primăria Bistriţa.

La Bistriţa s-a întâmplat acelaşi lucru ca şi la Bucureşti: propuneri asumate şi negate ulterior, ineficienţă politică şi decizională, lucruri care derutează electoratul de dreapta.

Să înţeleg că nu veţi mai face aşa?

Cu siguranţă vom măsura de zece ori şi vom tăia o dată. Din păcate, la precedentele alegeri locale, am măurat o dată şi am tăiat de zece ori.

Cum procedaţi în ce priveşte Consiliul Judeţean?

Şi în ce priveşte CJ e nevoie de o analiză lucidă asupra modului în care echipa care astăzi reprezintă PNL în CJ o face. Nu sunt neapărat dezamăgit, dar sunt preocupat de modul în care se vede PNL la nivelul CJ. Am avut discuţii cu consilierii judeţeni, iar începând de anul viitor va trebui să găsim acele formule care să dea greutate grupului consilierilor judeţeni liberali prin identificarea corectă a problemelor cu care se confruntă judeţul şi care ţin de competenţa CJ, cât şi prin oferirea de soluţii la problemele pe care le identificăm.

În ce priveşte Consiliul Local Bistriţa? 

Acolo, lucrurile cred că se mişcă destul de bine. Am observat cu bucurie faptul că toţi colegii mei din Consiliul Municipal se implică activ în viaţa legislativului. E de notorietate ultimul episod în care grupul modest pe care PNL îl are în CL Bistriţa a reuşit să trântească propunerea Executivului de majorare a tarifelor pentru cei care lucrează în piaţa de pe Calea Moldovei, inclusiv prin invitarea la şedinţa Consiliului Local a celor direct afectaţi de HCL care ar fi urmat să fie adoptată. Este un model la care trebuie să fim atenţi şi, până la urmă, simbolistica a ceea ce s-a întâmplat ar trebui să ne arate tuturor cum trebuie operat din punct de vedere politic atunci când aritmetica îţi este total într-un dezavantaj evident: numai împreună cu societatea civilă, cu oamenii care trăiesc în Bistriţa şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, cu formatorii de opinie, vom reuşi să ţinem lucrurile într-un echilibru.

Să discutăm puţin şi despre primarii PNL. O parte se implică în viaţa politică, alţii au lăsat-o mai moale motivând că sunt ocupaţi cu administraţia. 

Ceea ce spuneţi e corect. Ţine şi de personalitatea fiecărui primar. Sunt oameni cărora le este dragă, în egală măsură, şi administraţia, şi politica. Sunt oameni care preferă să facă administraţie mult mai mult decât politică, ceea ce din punctul meu de vedere e corect fiindcă au fost aleşi să facă administraţie. Partidele politice au nevoie de primari, aceasta este logica joicului politic în România, îndeosebi în alegeri. Dincolo de tot ce se spune în această perioadă în care PSD se comportă de multe ori ca un ciocan, pe mine mă interesează rezultatul net pe care PNL îl va obţine în unităţile administrativ-teritoriale conduse de primari liberali. Eu cred că toţi primarii pe care îi avem sunt oameni de bună credinţă, care şi-au arătat în timp ataşamentul faţă de PNL. Au avut în timp oportunitatea de a pleca din PNL atunci când total incorect din punct de vedere politic PSD a modificat legea şi a creat o derogare permiţând primarilor să-şi aleagă într-o perioadă determinată de timp partidul din care doresc să facă parte. Oamenii au ales, atunci când puteau să plece, să rămână în PNL ceea ce înseamnă că şi-au asumat PNL aşa cum se cuvine şi nu am niciun fel de motive să mă îndoiesc de buna lor credinţă. Oamenii trebuie să-şi facă datoria faţă de cetăţenii care i-au ales, iar făcându-şi datoria aduc un important beneficiu PNL prin capitalul de simpatie pe care oamenii îl dobândesc în comunităţile locale conduse de către primari PNL.

Aveţi semnale că mai sunt primari care vor să plece în altă parte? 

Nu mă interesează speculaţiile. Nu mă raportez la ele niciodată. Pe mine mă interesează doar ceea ce îmi spun oamenii nemijlocit. Am o relaţie foarte bună cu toţi primarii PNL, am încredere în onestitatea lor şi am încredere că, atunci când au ales să rămână în PNL, au făcut-o cu discernământ.

Vă gândiţi să atrageţi spre PNL şi oameni care nu mai făcut politică? 

Cred că este prioritate zero ca PNL, în judeţul Bistriţa-Năsăud şi nu numai, să se deschidă către oamenii de valoare. De fapt, cred că procesul a devenit oarecum invers. Dacă până în urmă cu zece ani de zile la uşa partidelor politice băteau oameni de valoare, iar reprezentanţii partidelor politice îi triau, acum se întâmplă total invers: dacă vrei să ai oameni de valoare în partid, trebuie să-i cauţi, să-i convingi că merită să facă acest pas în condiţiile în care există o lehamite de politică în general tocmai datorită faptului că nu am reuşit ca lideship politic să aducem satisfacţia pe care oamenii au aşteptat-o în toţi aceşti ani.

Ce vă doriţi pentru 2018 personal şi pentru partid? 

În primul rând, îmi doresc sănătate, ca Dumnezeu să-mi dea putere şi luciditate pentru a putea gestiona  problemele nu uşoare pe care PNL le are la nivelul filialei noastre şi îmi doresc ca activitatea mea şi a colegilor mei să dea robusteţe PNL, să facă din PNL o entitate politică atractivă pentru oamenii de valoare din judeţul Bistriţa-Năsăud care, din fericire, eu cred că sunt majoritari. Ne-am bătut de un fenomen care ne-a afectat la ultimele alegeri parlamentare, absenteismul. Sunt foarte mulţi oameni care au crezut că pedepsesc clasa politică prin neparticipare. Cu siguranţă aceşti oameni nu fac parte din electoratul de stânga. Sunt oameni care, dacă vom şti, îi vom putea avea aproape cu efecte vizibile pe termen. Fiind zile de sărbătoare, le doresc tuturor conjudeţenilor, bistriţenilor, An Nou cu sănătate şi împliniri. Îi rog să fie atenţi la efortul pe care îl facem pentru a readuce pe primul loc pe scena politică PNL în judeţul nostru şi în România.

1 comentariu

  • Dacă anul trecut PDL-iștii au venit cu Titienii, data viitoare să vină cu Bendeac ! Ce distracție ar fi în parlament alături de maimuțele de la USR.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS