Ce scrisoare de la primarul Ovidiu Crețu veți găsi în curând în cutiile poștale

Holistic

43.278 de plicuri conținând tot atâtea exemplare din scrisoarea primarului Ovidiu Crețu către bistrițeni și 54.378 de înștiințări de plată a impozitelor și taxelor locale vor fi trimise în perioada următoare, prin poștă, de Primăria Bistrița. Costurile de printare, sortare și expediere se ridică la 100.840 lei fără TVA.

Scrisoarea primarului Ovidiu Crețu:

Stimată doamnă / Stimate domnule

La fel cum am procedat în ultimii ani îmi fac o datorie de onoare la începutul fiecărui an și vă adresez o scrisoare prin intermediul căreia fac o trecere în revistă a principalelor acţiuni de interes public realizate de municipalitate în anul precedent și să vă prezint obiective prioritare ale administraţiei publice locale pentru acest an.

Profit de acest prilej şi pentru a vă mulţumi, pentru sprijinul acordat Administraţiei municipiului Bistriţa pe parcursul anului 2017, în principal prin plata taxelor şi impozitelor constituite ca venit la bugetul municipiului, cu care am derulat lucrări şi acţiuni în folosul cetăţenilor şi, nu în ultimul rând, pentru a vă transmite tradiţionala urare „La Mulţi Ani!”.

În ceea ce privește modernizarea infrastructurii, pe parcursul anului 2017 au fost finalizate lucrările la încă 10 străzi: Grigore Pletosu, Drumul Dumitrei Vechi, Bastionului, Tudor Jarda, Cocorului, Huniazilor, Bujorului și parțial Busuiocului, Lavandei și Aleea Macului, ceea ce face ca numărul străzilor de pământ modernizate în ultimii ani să ajungă la 36. Finalizarea Podului Berăriei are deja o influență pozitivă în ceea ce privește decongestionarea traficului in zona de Vest a orașului.

În anul 2018 va fi finalizată modernizarea a șapte străzi de pământ din zonele noi de locuințe: străzile Faleză, Valea Sigmirului, Armoniei, Pajiștei, Remus Cristian Bucur, Răsăritului și Poenii; modernizarea a altor cinci străzi este in diferite faze de contractare, ele vor fi finalizate in 2019: Grigore Moisil, Simfoniei, Ion Căianu, Dinu Lipatti și Valea Căstailor. De asemenea pentru încă 15 străzi în acest an se va finaliza proiectarea iar modernizarea se va face eșalonat până în anul 2020. Este vorba de străzile Gheorghe Dima, Vasile Lucaciu, Orizontului, Ion Pop Retegan, Bela Bartok, Zăvoaie (parțial – între străzile Victor Babeș și Faleză), Jupiter, Podgoriei, Tabără, Viorelelor, George Barițiu, Lempeș, Crângului, Petru Cristian Filip și Apusului.

În continuarea acestui demers în anul 2018 se va derula etapa de proiectare în vederea reabilitării și modernizării pentru 21 de străzi: Simion Bărnuțiu, Toamnei, Zorilor, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, Ioan Minulescu, Vasile Nașcu, Sucevei, Bârgăului, Emil Gârleanu, Arțarilor (între str. Romană și str. Gării), Florilor, Nicolae Bălcescu, Solomon Haliță, Lt. Călin, Cerbului, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Mărăști, Mărăşeşti, Pescarilor si Abatorului.

Mai sunt cuprinse în calendarul de execuție al anului 2018, modernizarea de străzi, alei și parcări și spații verzi în ansamblul Subcetate, lucrări cu finalizare eșalonată până la finele anului 2019.

Îmbunătăţirea eficienței energetice a blocurilor de locuinţe a reprezentat un alt aspect major al preocupărilor noastre și pe parcursul anului trecut. Am continuat să facem demersurile necesare pentru atragerea de fonduri de la bugetul de stat precum și fonduri europene pentru finanțarea acestor lucrări iar aceste eforturile au fost încununate de faptul că Bistrița se află acum pe primul loc la nivel național, în ceea ce privește atragerea de fonduri pentru reabilitarea termică.

Până în prezent din totalul de 473 blocuri cu 22.183 apartamente din municipiul Bistrița, construite în perioada 1950-1990 și eligibile pentru reabilitare prin Programul Operațional Regional până la finalul anului trecut au fost reabilitate 56 blocuri cu 3.080 apartamente iar alte 96 blocuri cu 4.434 apartamente se află în proceduri de reabilitare în diverse stadii. Am depus documentațiile necesare și avem certitudinea că în perioada următoare vor fi reabilitate termic 85 de blocuri de locuințe din municipiul Bistrița ceea ce presupune lucrări în valoare de 60.636.440 lei. Dintre acestea, în anul 2017, pentru 50 de blocuri s-a încheiat contractul de finanţare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, s-a întocmit documentația necesară și a fost demarată procedura de achiziție a lucrărilor de execuție iar pentru alte 24 de blocuri, documentația tehnică s-a depus pentru finanțare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Pregătirea documentațiilor necesare pentru accesarea proiectelor finanțate cu fonduri europene a rămas o prioritate iar rezultatele obținute au efecte pozitive nu doar în ceea ce privește modernizarea Bistriței și revigorarea mediului de afaceri dar și în ceea ce privește creșterea calității vieții. Această preocupare va rămâne prioritară și pentru anul 2018 deoarece suntem conștienți că pregătirea cu profesionalism a documentațiilor necesare pentru atragerea fondurilor europene este garanția succesului pentru realizarea unor obiective importante, pentru care aceste sume reprezintă sursă principală de finanțare.

Finanțarea proiectului de reabilitare a Bisericii Evanghelice C.A. Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional, care presupune nu doar restaurarea bisericii ci și a patrimoniului mobil care îl deţine (mobilier bisericesc, orgă, etc.), reprezintă deja o certitudine iar lucrările urmează să demareze în acest an. Un alt proiect deosebit de important pentru care anul 2018 înseamnă finalizarea etapei de proiectare și începerea execuției este „Cetatea Medievală” proiect care va pune în valoare traseul fostului zid al cetății.

Alte proiecte cu finanțare nerambursabilă din portofoliu de proiecte depuse în cadrul Planului Operațional Regional 2014-2020 sunt: „Amenajarea de piste de ciclişti în municipiul Bistriţa – etapa I”, „Linia verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric, hibrid sau normă de poluare redusă”, „Centrul intermodal de transport public”, „Reconfigurarea axei de transport public pe traseul Gării – Decebal – Andrei Mureşanu – Năsăudului”, „Regenerarea urbană a centrului istoric, etapa 2”, „Modernizarea Pieţei Centrale” și „Modernizarea, reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat public”.

Modernizarea, extinderea și diversificarea infrastucturii sportive și de agrement nu va fi neglijată nici în acest an. În complexul sportiv și de agrement Wonderland vom finaliza etapa de proiectare și va începe execuția pentru realizarea Aquapark-ului precum și pentru noi amenajarări în zona pârtiei de schi – Alpine Coaster, accesorii transport și trasee pentru biciclete, amenajarea unui parc dendrologic dar și a unui spațiu tip Aventura Park. Deosebit de important este și faptul că am obținut un aviz favorabil pentru finanțarea realizării drumului de acces și a utilităților aferente spre Complexul Wonderland – strada Valea Ghinzii.

Tot în acest an este programată și etapa de proiectare pentru amenajarea unei baze sportive (Skate Park) în zona Turnului Dogarilor și începerea execuției proiectului de amenajare a Pădurii Codrișor ca zonă de agrement.

Localitățile componente ale municipiului Bistrița rămân și ele în aria preocupărilor municipalității. În Ghinda se vor afla în faza de proiectare reabilitarea podului peste Valea Ghinzii, amenajarea unui centru civic, realizarea capelei mortuare și asfaltarea străzii Bisericii. În anul 2018 în Sărata va începe execuția capelei mortuare, proiectarea rețelei de alimentare cu gaz și realizarea documentației necesare pentru asfaltarea străzii Pădurii. Pentru asfaltarea străzii Secundară 7 din Sigmir va începe în acest an execuția iar pentru realizarea ansamblului de locuinţe protejate pentru persoane vârstnice se va derula etapa de proiectare, urmand sa gasim o sursa de finantare in anul urmator. În Slătinița intenționăm să amenajăm zona centrală a localității, inclusiv a unui teren de sport dar și reabilitarea și extinderea Căminului Cultural. Tot aici se află în faza de proiectare și unei stații de epurare și a conductelor pentru canalizare. În Unirea va începe execuția pentru asfaltarea străzilor Labirintului și Viile cu Pomi, cu termen de finalizare anul 2019 iar pentru asfaltarea străzilor Morii și Școlii se vor realiza etapele de proiectare. De asemenea, tot în Unirea se va realiza etapa de proiectare și va începe amenajarea unui teren de sport. În Viișoara se află în etapa de proiectare documentația în vederea asfaltării străzilor Cimitirului și Nouă, proiectarea și începerea execuției pentru realizarea capelei mortuare, sistematizarea zonei de locuințe sociale. De asemenea tot în Viișoara urmează să amenajăm un parc pe malul râului Bistrita, proiect finanțat prin Planul Operațional Regional.

Și în acest an sfârșitul lunii martie rămâne termenul până la care cetăţenii municipiului Bistriţa care își achită integral taxele şi impozitele datorate către bugetul local vor benefica de o reducere cu 10% a valorii acestora. În cazul în care aţi achitat deja taxele şi impozitele aferente acestui an, vă mulţumesc şi vă asigur că sprijinul şi încrederea pe care o acordaţi administraţiei locale rămân foarte importante pentru mine.

Cu stimă, Primarul municipiului Bistriţa Ovidiu Teodor Creţu

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. class

  Daca toate aceste strazi se vor reabilita si.moderniza precum strada Armoniei din zona pasarelei noi si a blocurilor ANL mai bine lasati… Va multumim frumoos.. Halal investitie… Bani aruncati pe apa sambetei… Ati fost sa inspectati aceasta investitie domnu primar? Sau.macar trimiteti pe cineva .. Ca zau asa aveti de unde… Din armata aceea bine platita… Sa speram ca aceasta lucrare de mantuiala nu va fi receptionata asa…

  (13)
  • Mihaela

   Am subliniat si eu intr-un comentariu anterior cum s-a facut asfaltarea strazii Armoniei (asta daca bucatica asfaltata se poate numi strada) insa postacii partidului au adus oda mai marelui Cretu pentru impresionanta realizare. Saptamanile trecute, pe aceeasi strada, au scos toate bordurile care au fost montate acum aprox. 2 ani. Sa inteleg ca deja erau uzate sau proiectarea a fost gresita? Subliniez si repet…avem ceea ce metitam. Citesc zilnic acest ziar,vad comentariile si nu imi vine sa cred de cata sustinere se bucura Cretu.

   (12)
  • class

   O mare bataie de joc .. Asta e strada respectiva… S a lucrat toata iarna… Chiar daca conditiile nu au.permis totdeauna.. Si acuma cand iarna a trecut a ramas rahatul de.lucrare… Nici estetic nici pentru utilitate nici calitativ aceasta investitie nu reprezinta nimica…zero absolut… Si.apoi acolo sub.pasarela se putea amenaja un spatiu frumos de parcare.. Ca tot ducem.lipsa… S a preferat sa se lasa in.paragina acel.teren.. Dezastru….plin de gunoaie.. Mai.parcheaza cate un camion doua… Azi maine se vor aciua si curvele… Se vor reloca de pe centura ca acolo deja aglomeratia concurenta ii mare… Mai.venea omu de la tara lasa masina la bariera vorba aia… Lua autobusul de la 100 de metri si isi rezolva problemele… Nu mai aglomera circulatia in .zona centrala…. Se puteau face lejer… 30-40 locuri de parcare…. Si acoperita.pe deasupra… Da.cine sa gandeasca… La.primarie… Nimeni… Numa la variatiuni le sta capul…pentru modul cum a fost amenajat acel teren si pentru multe altele…putina rusinica…sau mai multa… Cum vreti… Ca.oricum.nu prea are de cine sa se lege…. Ca nuca in perete…

   (12)
  • IP

   Doamna Mihaela, Cretu nu se mai bucura de sustinerea cetatenilor orasului !
   Comentariile numeroase in care se afirma sustinerea fata de vremelnicul primar apartin activului de partid care se mobilizeaza rapid si „ineaca” criticile aduse primarului.
   Ati observat ca aceste comentarii nu au mai mult de doua randuri, sunt realizate dupa sabloane de exprimare si sunt in cascada, consecutive? Analizati si orele postarilor, care se incheie dupa ora 16 si se pot face conexiuni…

   (16)
 2. tim

  Daca de banii dati pe scrisori facea ceva- un spatiu de joaca, amenaja un spatiu verde, etc- ramanea ceva si mai stergea din gafele facute, asa s-a afundat mai tare in derizoriu si a mai pierdut cativa oameni. Pt ca deja nu mai conteaza vorbele si scrisorile ambalate frumos, ci FAPTELE, lucrurile facute cu cap si cu simt de raspundere. Trebuie cheltuiti banii publici gandindu-te ca poate acei bani dati la taxe si impozite sunt ultimi bani la o familie si care poate intr-o zi nu a mancat nimic….

  (16)
 3. ten

  Ne multumesti pt sprijinul acordat dar acest sprijin a fost luat fortat prin impozit…Daca se face ca in unele orase in care lucrarile care se fac sunt la cererea locuitorilor urbei nu a viselor de peste noapte a unui …noapte buna, ultimul stinge lumina.

  (14)
 4. Mihai

  Va multumesc frumos ca va platiti taxele si impozitele astfel incat eu sa trag la cabinetul neveste-mii si in anii urmatori niste contracte din bani publici in valoare de peste 100 de milioane/luna, ca sa pot merge din nou linistit in vacante in Austria, in timp ce voi bistritenilor, care lucrati pe minim pe economie in cadrul unor „renumite” firme din oras si va faceti concediul la bai la Figa, sa va permiteti maxim rate pentru o masina in urmatorii 10 ani. Cu drag, O. Cretu!

  P.S. : Va rog sa ma votati si la urmatoarele alegeri, va promit de data asta inca un credit. Ma gandeam la un aeroport!

  (19)
 5. class

  Si lasati dracu fituica aia de scrisoare.. Faceti ceva cu banii aia.pentru comunitatea locala… Sunt totusi un miliard de lei vechi… Orice altceva… Sunt atatea nevoi.. Faceti curatenie… am vazut scrisoarea… O sa o vada si altii interesati… Acuma la.toata casa e internet… Multumim.. Dar nu va deranjati. Cheltuiti acei bani cu.folos ca sa se vada ceva… Sa ramana ceva… Astupati cateva gropi cu ei ca strazile sunt varza…

  (16)
 6. Free spirit

  Pe cand o scrisoare in care sa va cereti scuze locuitorilor orasului pentru pagubele infernale pe care le-ati facut?
  Pe cand demisia de onoare? Poate asta asteptam din partea dumneavoastra, dupa atata bataie de joc pentru noi toti?
  As vrea sa va vad pensionar cu acte in regula, ca deja sunteti senil!

  (22)
  • class

   Nu vrem demisia.. ala i un gest de onoare…nu ne asteptam curand la asa ceva din partea clasei politice din Romania… Nu.lasa ei ciolanul de buna voie nici unul… Dar macar atata demnitate sa se tina de cuvant si sa nu mai candideze. Ca asa a promis. Lasa neeeee! lasa neeeeee! Ca zau ne am saturat!

   (3)
  • vosi

   ieeeee… sa sa stearga cu tatie 43278 pana sa opareste… sh dupa she le gata, sa sa freshe si cu alealaltie 54378 pana she-i treshe

   (14)
 7. Balan Marius - contribuabil

  Sa nu va prind cu scrisorele prin cutia mea ca vin si o depun pe masa CL ului si va si scrofalesc.

  (13)
 8. florin

  Un leu plicul plus un leu macar distribuirea, egal vreo 85000 lei cheltuiala din buget! Cu banii astia se putea face orice altceva! Stiu foarte bine cat am de cotizat la primaria lui tov primar…

  (10)
 9. ce tot comentati aici.....?

  la munca platitori de taxe!!!
  nu vedeti ca altii muncesc pentru voi si asfalteaza strazi, fac capele si multe altele???
  mergeti la coada la taxe si impozite si stati ca niste vite sa nu zic boi….si va platiti impozitele!!!
  meregeti acasa si traiti ziua ..ca ati ajuns sa munciti ca prostii pentru ca…DESTEPTII SA SE BUCURE DE BANII VOSTRI!!!!!!!!!!!!!!!!

  (8)
 10. Mihaela

  @IP…Doamne ajuta sa fie așa cum spui. Și eu m-am dat pe pârtia Cocos dar asta nu înseamnă ca sunt de acord cu investițiile lui și îl voi vota la următoarele alegeri. Numai când ma gândesc ca vrea sa facă acolo un Aqua Park cu 50 de lei intrarea sau nu știu ce parc de aventura. Am văzut la un moment dat o analogie cu Băile Figa…segmentul căruia se adresează nu e același. Discuția e lunga însă omul are o părere de sine atât de buna încât pe toți contestatarii lui ii considera prosti. Cât despre postaci, ce sa zic, au primit job-uri călduțe, salarii bune, nu au decât sa aducă oda partidului. Ii invit in economia reala sa vadă cum e sa fii plătit după cât produci…dar asta nu seva întâmpla niciodată. După prima zi și-ar da demisia. Nu îmi place personajul dar îmi place afirmația…trăim in România și asta ne ocupa tot timpul. Sper ca la alegeri sa nu stați in casa!

  (9)
  • nelu codobelu

   la alegeri?
   ce sa alegi?
   o sa ma uit iar la poze si o sa votez …CUI SA-I FIE MAI BINE!
   alta alegerere nu o sa am!!!!

   (4)
 11. Nelu cumintelu

  Hartie igienica distribuita prin posta. Materialul scris pe ea,poate fii citit doar in baie si nu oricum,doar stand pe WC. Pentru satisfactie garantata,ganditi-va la Cretu cand trageti apa.

  (8)
 12. Secretara

  Primaru asta cred ca ar trebui internat la Beclean sau pe Somesului, ca nu mai are cu ce sa gandeasca. Unicul lui neuron, cred ca a luat-o la vale odata cu zapada de pe partia lui peste, deci asta nu mai are cum sa gandeasca. Faceti ceva cu el!!!!

  (4)
 13. I. Alexa

  Am achitat in primele zile ale anului toate taxele fata de Primarie. Asa am facut si in ultimii ani. Dar NU inteleg de ce mai primesc si in acest an instiintare de propaganda daca sunt la zi cu taxele. Din taxele cetatenilor corecti NU ar trebui utilizati bani pentru asemenea corespondenta INUTILA. DE CE NU INTELEGETI, DLE PRIMAR, CA SUNTETI ALES CA SA GESTIONATI CORECT BANUL PUBLIC?

  (27)
 14. De groază!

  Din păcate, fituica sau hîrtia igienică, cum o numiti unii , este obligatorie , conform unei legi de pe vremea lui Bloc! E prevazut inclusiv ce trebuie sa cuprinda!Comentariile sînt de prisos!

  (1)
  • Nelu cumintelu

   Care ,,vremea lui Bloc! ”,tu sterge-te pe gura cu fituica cand o primesti,apoi inghite-o.

   (1)
 15. S Adrian

  Da str Viorelelor unde ai băgat mașini de mare tonaj și care arată că după război ce faci te doare in cur de noi și mai vrei impozite

  (32)
 16. Cetatean

  Nu esti decit un ipocrit nu ai demonstrat nimic in trei mandate orasul e pur si simplu murdar si dezgustator strazile sunt sub orce critica realitatea este trista si dezolanta iar tu ai decit promisiuni pe niste pliante pe care ar trebui sa iti fie rusine sa te semnezi

  (314)
 17. Dragota

  Cretule dute dracului cu scrisoarea ta cu tot esti cred ca cel mai nemernic primar moldovan ce a facut pt bistrita tu ai distrus sengilatoriu cu 80 de mii de euro eu il faceam cu materiale cu tot cu 3000 mi lei tear trebui un dosar penal dela DNA nu stiu cum iti vei scapa coada ca tisa prins in usa si iti vom trimite scrisoarea ce neai trimiso tu la vriun penitenciar sa ai hîrtie igenica sa te stergi la fund, ba nemernicule pt sarata ce ai facut ca teau votat oameni si sau facut falsuri in voturi leai promis la oameni ca duci gazul ca asfaltezi stradutele ca faci canalizarea ai facut pe dracu sa te ea nemernic vino tu in campanie in sarata cu oua te vom boteza escroc si mincinos ai dus lumea cu minciuna ai facut masa lunga in tiganime leai dat de baut la tigani sa puie votul pe tn ai dat pachete in ziua votari din masini mascate pe străzi damă in judecata ca team adus acuzați grave ma pis pe tn escroc hot si tilhari ca teai bătut joc de populație eu teas ciurui ca pe Ceaușescu si in utilaj ai fost tot hottttttttttttttttttt

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.