Timp de gândire

Să râdem cu Vasile Moldovan. Episodul II

Campania fostului primar Vasile Moldovan, dornic să iasă la pensie cu eşarfa tricoloră atârnată peste costum, mă amuză teribil de la o zi la alta. Cu degetul ieşit din pumn, domnia sa, într-o profundă criză de amnezie, ne toarnă cu găleata o repriză de aiureli care mai de care mai distractive. Dacă nu ar fi de râs, ar fi de râsu-plânsu.

V-am spus că nu urmăresc dezbaterile, dar sunt atentă la afişajul mediatic. Pe a doua pagină a cotidianului Răsunetul, ex-primarul Vasile Moldovan mă îndeamnă pe mine cititorul: „opreşte dezastrul!”.

L-am luat foarte în serios şi, în cele ce urmează, voi face „totul pentru Bistriţa” cea amnezică, şi le voi aduce aminte celor ce citesc de  isprăvile unui primar care s-a aflat în fruntea oraşului timp de opt ani. Acel primar se numea Vasile Moldovan, candidatul de azi, sfătuitorul, imaculatul. Vom lua afirmaţiile sale punct cu punct şi vom încerca să oprim dezastrul, aşa cum am promis.

„Primăria Bistriţa a avut în ultimii 4 ani, 200 de milioane de euro. Cu aceşti bani puteam construi un oraş nou”, scrie pe afişul electoral al lui Vasile Moldovan. Trec peste dezastrul lingvistic, respectiv nu se pune virgulă între predicat şi complementul direct, şi sar direct la subiect.

Da, Bistriţa a avut un buget mai mare în ultimii patru ani decât în timpul domniei lui Vasile Moldovan pentru simplul fapt că a atras multe fonduri europene. Cu banii atraşi s-au făcut şcoli noi, grădiniţe, săli de sport, ateliere, multe lucruri bune şi nu cârpeli. Din câte îmi amintesc cineva din partidul domnului Moldovan ar fi luat recent o şpagă de 1,8 milioane de euro. Ţinând cont că Bistriţa are peste 70.000 de locuitori, 200 de milioane de euro împărţite la numărul de locuitori ne dă undeva la 2857 de euro de bistriţean în patru ani, deci 714 euro pe an de locuitor. Ce poţi face cu 700 de euro? Poate să-ţi renovezi baia. Dar cu 1,8 milioane de euro? Poate ne spune domnul Moldovan.  Sigur s-a vorbit pe la partid.

Din păcate, banii s-au dus pe plombări, pe struţi, pe „studii” pentru „Neverland”, ne mai spune Vasile Moldovan.  Nu, domnule fost primar, banii s-au dus pe reparaţii la Biserica Evanghelică pe care nu aţi fost în stare să o păziţi când eraţi primar, deşi era sub nasul gardienilor. În caz că aţi uitat, vă aduc eu aminte, din neglijenţa dumneavoastră a ars ca o torţă. S-au mai dus pe astupatul gropilor din străzile făcute prost în mandatele dumneavoastră cu firme clientelare ale PDL. În ce priveşte struţii, lăsaţi-i în pace. Iar nu aţi înţeles ce v-a spus Ioan Oltean? Nu mai sunt temă de campanie. Gata!  

Tot astăzi, cu un curaj nebun, caracteristic de altfel domniei sale, Vasile Moldovan ne spune: „80 de miliarde de lei au mers la un club privat în plină criză economică”. Iar trebuie să opresc dezastrul lingvistic şi să vă spun că topica e proastă. Corect ar fi trebuit să scrieţi aşa: „în plină criză economică, 80 de miliarde de lei vechi au mers la un club privat”. Oricum, dovada faptului că nu ţineţi pasul cu vremurile e că folosiţi în continuare „miliarde”. S-a terminat şi cu ele demult.

Cred că vi s-a terminat cerneala şi aţi uitat să adăugaţi că acest club privat e Gloria Bistriţa. Cine e iniţiatorul contractului cu acest „club privat”? Dumneavoastră! Cine s-a dus în deplasare cu Gloria la Madrid la un meci cu Atletico din cupa UEFA Intertoto în 2007? Tot dumneavoastră! Cine închidea ochii la toate sesizările presei şi la toate acuzaţiile legate de alocarea banilor către clubul Gloria?  Dumneavoastră!

Câţi bani aţi dat Gloriei în timpul mandatelor dumneavoastră? Câte terenuri a vândut Gloria cu girul dumneavoastră? Câte altele a primit în schimb? Fără număr, domnule Moldovan. Dovada că cineva vă poartă o mare şi infinită recunoştinţă în acest sens a fost prezenţa la lansarea candidaţilor PDL a preşedintelui clubului, Jean Pădureanu, încă membru PSD. Ce vreţi mai mult?

Deci, domnule fost primar, ca să ne înţelegem. Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face în această campanie electorală este să tăceţi. Dacă vorbiţi, să ştiţi că vom râde! 

Cristiana Sabău

 

13 comentarii

  • Doamne ce l-ati desfiintat pe Mosnegel! L- as mai intreba daca intre timp a invatat sa manevreze calculatorul sau poate o limba straina? Sau poate ca sunt prea pretentios!

  • Foarte bun articol!!!
    Am avut si eu rabdare intr-o seara sa-l ascult pe Vasalie si mi-a scos gramatica din cap! Are o aranjare atat de ciudata a cuvintelor in propozitie ca te zapaceste! De fapt, nu prea termina frazele… Daca n-ar fi candidat la primarie, ar fi cu siguranta de ras! Dar multi pensionari inca isi amintesc de „Dragi bistriteni” si de faptul ca dadea mana cu ei si zic ca le placea! Am auzit eu in maxitaxi!

  • Gura cască, cască gură,
    Nătăfleață cu măsură,
    Para cade-accelerat,
    Că de măr ne-am săturat.

    Instant cauza se-ntoarnă,
    Iară zvonul intră-n goarnă,
    Acolo de unde-o ieșit
    Șmecher cine l-o nășit !

    I-ai tuns, i-ai ras,
    Le-ai pus și belciugu-n nas.
    Celor cu orgoliul mare.

    Și de n’o fi supărare,
    A fi mare deranjare
    Să s-ajungă fiecare.

    Iar de n-o mai rămânea
    N-o să fie vina ta.

    • Da, în alte timpuri, când PSD era la guvernare, eram cea mai PD-istă. Eu mereu sunt câte ceva şi pe undeva, aşa că nu mă surprinde deloc atitudinea dvs. Aţi avut aceeaşi reacţie când pesedistul cu acte în regulă Botiş a trecut la PDL ca să fie deputat, ministru şi să îşi umple conturile euroactive? Sau l-aţi aplaudat furtunos? Să caut declaraţiile lui din 2004 despre Vasile Moldovan sau ale lui Vasile Moldovan despre el? În caz că suferiţi de aceeaşi amnezie ca tot poporul, vă ajut eu. Pe atunci Botiş era adversarul lui Moldovan, nu şeful lui de campanie.

    • Daca ar fi asa cum spuneti am „rade” putin si de altii, nu numai de Vasile Moldovan, ca am avea de cine. Oricat ati incerca sa spuneti ca sunteti obiectiva, nu ma convingeti (nu ca ar trebuie sa va faceti un scop din asta) dar totusi un pic de obiectivism la d-voastra nu ar strica. Sau poate incercati un fel de Antena 1,2,3, etc, pe plan local si atunci nu vreau sa va stric socotelile. Cred totusi ca un jurnalist ar trebui sa fie cat de cat obiectiv, dar inca campania nu e gata, deci s-ar putea sa va judec gresit, si atunci chiar imi cer scuze. In rest imi place ca sunteti directa si spuneti lucrurilor pe nume, asta este din punctul meu de vedere o calitate, dar astept sa vad astfel de „analize” pentru toti candidatii.

    • Dintre toţi candidaţii, doar domnul Vasile Moldovan a fost primar al acestui oraş timp de opt ani. Nici măcar primarul în funcţie nu se poate lăuda cu performanţa. Am putea să îl tratăm cu aceeaşi unitate de măsură pe Ovidiu Creţu doar după două mandate. Din câte ştiu, îl încheie pe primul.
      L-aş fi analizat în aceeaşi cheie dacă vedeam pe afişele dânsului monstruozităţi de tipul celor de pe afişele domnului Moldovan. Despre ceilalţi de ce să mai vorbim? După părerea mea sunt din categoria „şi alţii” care nu au avut ce face (pe acasă, unii) şi s-au înscris în cursă.

    • Treaba cu Gloria…Nu ești într-un conflict de interese? De unde ai informațiile? Din interior. Cine-i cârtița? Eu nu zic nu, dar cum poți sifona info despre mândria orașului (a se citi emblema orașului) folosindu-te de cineva apropiat? Țe zițe?

  • N-avem nici un candidat scolit la facultatea de litere. Cam toti sunt de formatie tehnica. Daca e sa le cautam prin coarne din punctul asta de vedere, hai sa radem.
    De plans e faptul ca n-avem de analizat performante majore in domeniul comunitar din partea niciunuia. Eu tocmai ce am primit, cu intarziere, brosura cu realizarili celor 4 ani de mandat ai domnului Cretu. Nu meritau cheltuiti atatia bani pentru a ne impresiona cu lucruri ce-ar purta amprenta capacitatii administrative a domnieie sale, caci o parte sunt facute fara a-si aduce contributia, decat, poate, prin niste aprobari, Dar unde au incaput sute de mii de lei noi in proiecte ce niciodata nu isi vor gasi finalitatea, pot sa treaca si 75.000 lei in laude intr-un pliant frumos, cu poze , numa’ bun de inramat, spre vesnica pomenire.

    • Tot ce sper este că avem şi candidaţi care au în casă cărţi pe care le mai şi citesc. Nu e nevoie să faci o facultate de litere ca să ştii să te exprimi. E de ajuns să citeşti. Eu nu am primit broşura, dar am aflat că a costat mult. Nu sunt de acord nici cu asta. Mi se pare o risipă fără rost la fel ca ditamai posterele din ziare sau bannerele candidaţilor. Toate costă. Cred că, dacă am aduna tot ce dau ei pe campania asta „de criză” am putea face, vorba lui vasile Moldovan, un „oraş nou”.

  • Băi, în legătură cu ”catindații” mai e o chestie. Odată, la o anumită ocazie, s-a nimerit să fiu aproape de primarul Crețu. Se agita pe acolo, jublia, dădea mâna cu unii, cu alții, dar cu mine, simplu cetățean nu a dat. S-a uitat la mine, a dat mâna cu un cunoscut de-al domniei sale care stătea de vorbă cu mine și apoi mi-a dat ignore. Deunăzi, treceam pe stradă și fostul primar Moldovan își făcea, cred, campanie. De la o poștă m-a salutat și mi-a întins mâna, mie, unui simplu cetățean. M-am simțit băgat în seamă. Eram alegător, votant. Un posibil alegător al domniei sale. Și-atunci, ce să fac (fuck pentru anglofoni) la alegeri? Să-l votez pe arogantul de Crețu, care în loc să mă câștige cu un zâmbet și o politeță s-a întors cu spatele sau pe Moldovan, care m-a sesizat ca potențial alegător? Să-i dau cancel lu` Crețu Nătăflețu și yes lu` Moldovan? Sau să votez cu altu`? La urma urmei votul are o motivație sentimentală: votezi cu cine-ți place, chiar dacă nu are prea multe nuci în trasită…

    • 1) Am tot auzit-o pe asta cu salutatul şi mi se pare un mod foarte pueril de a cataloga oamenii. Mi se întâmplă şi mie foarte des să nu văd oameni pe stradă din simplul motiv că mă gândesc la altele şi apoi mi se reproşează că nu-s politicoasă sau că sunt arogantă că nu m-am oprit să stau de vorbă cu x sau y.
      2) Apoi, m-aş simţi ciudat să văd un om necunoscut (fără să-mi fi fost prezentat) care să îmi întindă mâna pe stradă doar fiindcă e primar. Eu cred că un primar nu e o statuie vie de pe stradă care se fotografiază cu toţi gură-cască în lipsa unui alt job mai bun. E un manager care nu stă în fabrică la taclale cu muncitorii. Se duce să facă rost de contracte pentru ca ei să aibă de lucru.
      3) Dacă votaţi sentimental, să nu vă mai aud comentând despre nimic. Eu cred că trebuie să trecem odată de etapa asta. În fond, de ce avem minte? Nu să judecăm lucrurile?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS