COD ROȘU de inundații. Locuitorii din trei comune, avertizați prin Ro-Alert. În continuare, COD GALBEN

Holistic

(FOTO) ACTUALIZARE Pentru județul Bistrița-Năsăud au fost emise atenționări hidrologice cod roșu, cod portocaliu și cod galben, care vizează creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție și de pericol pe râuri din bazinele hidrografice Șieu și Someșul Mare.

COD ROȘU 17.05.2019 ora 9.00 – 17.05.2019 ora 15.00

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore şi propagării, se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe cursul superior al râului Dipșa (afluent al râului Șieu), județul Bistrița-Năsăud.

”A fost trimisă avertizare prin RO-ALERT pentru comunele Teaca, Galații Bistriței și Lechința. Au fost activate Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției și grupa operativă a ISU BN. În zonele Teaca, Dipșa, Galații Bistriței se află CJCCI BN (șeful centrului operațional și reprezentanți SGA BN) pentru monitorizarea situației operative. Din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița sunt direcționate 3 echipaje de intervenție cu 2 motopompe transportabile și o motopompă de mare capacitate. Vor interveni prompt dacă situația o impune”, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Ulterior, CJSU a transmis: ”În zonele vizate sunt alocate următoarele forțe și mijloace: ISU BN – 4 autospeciale, 15 pompieri militari, SGA BN – 20 specialiști cu mijloace tehnice. Se acționează pentru a împiedica inundarea zonei populate în punctele vulnerabile”.

Noi comunicări CJSU:

”Debitul cursurilor de apă in zonele vizate este în scădere, majoritatea echipajelor de intervenție urmează sa fie retrase pentru a veni în sprijinul echipajelor care intervin de doua zile în municipiul Bistrița pentru evacuarea apei din beciuri și curți. În zonă rămân în monitorizare/patrulare efective de pompieri militari (PL Lechința), reprezentanți SGA BN și comitetele locale pentru situații de urgență”.

”Echipajul de la Punctul de Lucru Lechința continuă misiunile de patrulare/ monitorizare in zonele vizate de avertizarea din aceasta dimineață. Un echipaj de pompieri de la Detașamentul de Pompieri Bistrița cu motopompa de capacitate marită intervine în aceste momente pe str. Calea Moldovei din municipiul Bistrița, alaturi de echipaj de la Aquabis, pentru scoaterea apei pluviale/menajere din curți etc. Alte echipaje de pompieri militari bistrițeni, sprijiniți de un echipaj de la Garda de Intervenție Beclean și SVSU Bistrița intervin in aceste momente pe străzile Zăvoaie, Emil Rebreanu, Apicultorilor, Tudor Jarda, zona Hotelului Diana (6 echipaje de pompieri cu motopompe transportabile). Doar astăzi, în prima parte a zilei, au fost peste 30 de apeluri pe numărul de urgență unic 112 cu solicitări punctuale de sprijinire a populației privind evaluarea apei din beciuri/curți”

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa precizează că la ora 10.00 se înregistrau depășiri ale cotelor de apărare pe mai multe cursuri de apă din județul Bistrița-Năsăud. Pe râul Dipșa, în localitatea Viile Tecii, era depășită cota de pericol cu 25 de centimetri (în creștere), iar pe râul Budac, în localitatea Budacu de Jos, era depășită cota de inundație cu 4 centimetri (în scădere). De asemenea, sunt depășite cotele de atenție pe râul Șieu, în localitățile Domnești, cu 42 de centimetri (în scădere) și Șintereag, cu 16 centimetri (în creștere, din cauza propagării undei de viitură).

În data de 16 mai, personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud a intervenit pentru a scoate apa din casele, fântânile și beciurile inundate din localitățile Jelna și Domnești și pentru degajarea podețelor și a căilor de acces în localitățile Sântioana și Bârla, situate pe râul Șieu. Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa, coordonează în teren echipele SGA Bistrița-Năsăud, care acționează în continuare pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor și îndepărtarea blocajelor, pe sectoarele afectate.

COD GALBEN 17.05.2019 ora 14.00 – 18.05.2019 ora 14.00

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud).   

COD PORTOCALIU 17.05.2019 ora 07.25 – 17.05.2019 ora 12.00

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinul hidrografic Şieu-bazin superior, județul Bistrița-Năsăud. 

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe râurile din bazinul hidrografic Budac.

Avertizare meteo de ploi și vijelii până duminică     

Reamintim că până duminică 19 mai, ora 10.00, este în vigoare o atenționare meteo de instabilitate atmosferică accentuată.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. raspuns

  dupa ce se opresc ploile nu va mai fi nevoie de dig, canalizare…etc
  atunci de ce sa facem diguri daca nu ne mai trebuie?

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.