”Bistrița poate face un mic gest în memoria Regelui Mihai”. Ce propune deputatul Robert Sighiartău

Holistic

Deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL, spune într-o scrisoare deschisă adresată primarului Ovidiu Crețu și consilierilor locali că și bistrițenii pot face un mic gest pentru a prețui mereu memoria Regelui Mihai I al României.

El propune ca unul dintre bulevardele importante din Bistrița să se numească ”Regele Mihai I” și ”poate cel mai potrivit” ar fi redenumirea Bulevardului Republicii:

”Domnule primar Ovidiu Crețu, stimați consilieri,

Suntem într-una dintre cele mai simbolice perioade ale României contemporane. În aceste zile, cu mult respect, îl evocăm pe Regele Mihai I al României, personalitatea care a marcat istoria noastră în ultimul secol. Astăzi, poate mai mult decât oricând, realizăm că România a avut un mare om de stat. Mulți dintre români l-au cunoscut, mulți îl descoperă acum. Un lucru este cert, Regele Mihai I și-a dedicat viața susținerii și promovării României, fiind educat în acest sens, iar toate acțiunile lui au fost în sprijinul poporului român.

Istoricii României ne-au spus în aceste aproape trei decenii cine a fost, ce a făcut și ce a însemnat personalitatea sa. Regele Mihai I a fost un reper moral pentru societatea noastră, iar noi avem datoria să îl cinstim și să ducem mai departe România, să o facem respectată și demnă în lume, așa cum a făcut mereu Regele nostru.

Sunt convins că și noi bistrițenii putem să facem un gest mic, dar cu mare însemnătate, pentru a-i prețui mereu memoria. Propunerea mea, ca reprezentant al acestui județ în Parlamentul României, este ca unul dintre bulevardele importante ale orașului Bistrița să poartă denumirea de ”Regele Mihai I” și poate cel mai potrivit ar fi redenumirea Bulevardului Republicii.

Ne apropiem de Centenarul Marii Uniri și cred că putem să dăm sens acestor importante vremuri pentru noi, prin cinstirea marilor noștri înaintași. România a avut mari personalități, iar noi suntem beneficiarii acțiunilor lor. Haideți să-i cinstim și să le spunem copiilor noștri că trebuie să le fim recunoscători acestor mari români”.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Silvia

  Eu as propune ca parcul unde se afla monumentul Eroilor sa se numeasca „Regele Mihai I”sa se amenajeze corespunzator si sa fie declarat zona libera de dezbateri. Si acolo lunar , toti cei care conduceti si reprezentati politic,intr-un fel s-au altul acest judet, sa va prezentati la discutii libere cu concetatenii vostrii.
  O asemenea intalnire lunara ar trebui sa vi se impuna prin legea electorala.
  Si fain frumusel sa ne explicati si noua ce si cum , ce si cat.
  Asta pentru ca multi dintre voi cam uitati de unde ati plecat si care este de fapt rolul vostru!
  Ai ce faaain ar fii!!

  (0)
 2. Liviu

  Dupa cum se stie, in perioada interbelica bulevardul Republicii purta numele Regina Maria, iar Piata Centrala se numea Regele Ferdinand. In memoriile sale, Victor Moldovan un fost partizan al unirii Transilvaniei cu România care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov.
  De altfel, monarhistii bistriteni au propus revenirea la denumirea interbelica a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale.
  Vezi:https://www.timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasca-regina-maria-piata-centrala-piata-regele-ferdinand/

  (0)
  • alt Escobar

   Mai bine ar fi să se numească „CAROL al II-lea” sau „PRINS POL” (Prințul Paul dă România) ar fi un gest de normalitate, o victorie a oamenilor inteligenți de dreapta împotriva ticăloșilor de comuniști, împotriva ciumei roșii ! Și să nu uităm de PRINCIPELE duda !

   (0)
 3. Rabinul

  Si eu propun ca si alte strazi sa poarte numele celor din casa regala. Str. Imparatul Traian sa poarte numele de Principele de Radu Duda, str. Decebal Principesa Margareta, str. Garii principesa Elena, str. Barbu Lautaru (cea de langa sala Polivalenta ca si asa ii plac activitatile ”sportive”) sa se numeasca principesa Irina Walker, str. Parcului sa se numeasca principesa Maria, str. Gherorghe Sincai sa se numeasca principesa Maria si asa am pus toate progeniturile regale la loc de cinste. Aaaaa si am l-am uitat pe principele Nicolae Medforth-Mills caruia ii vom pune numele str. Dogarilor. Si ca meniul sa fie complet str. Valea Budacului sa poarte numele marelui om politic Robert Sigartau. Ba ma lasati cu labarelile voastre???

  (0)
  • Joseph Porta

   Degeaba încercați voi, pârțarii roșii, să bruiați busola morală a celui care a fost Regele românilor, liderul de drept al acestui neam . Mai bine treceți pe la casieria pezedeului pentru 10 lei, o litră de oloi și o pungă de zahăr , atât valorează conștiința voastră.

   (0)
 4. Alan Dala

  Da, ar fi un gest frumos.
  Dar cat tupeu sa aiba Robi Roberto, incat dupa l-au facut sluga la rusi, el sa vina sa propuna asa ceva? Mi-e scarba!

  (0)
  • AlanDala guitza

   Era de asteptat ca si Alan Dala sa apara.
   Stai linistit comunistule ca si tu esti celebru, vecinu, alt vecin, isi striga porcul asa. Esti multumit asa-i?

   (0)
  • mosu

   nu ii dati idei acestui primar O.T.C., pentru ca nu va fi mult pana cand va schimba denumirea pietonalului Liviu Rebreanu in BLv. Ion Iliescu

   (0)
  • Analfabetismul la rang de scoala

   Vin si eu cu o propunere tampita, evident:
   Liceul Liviu Rebreanu sa fie redenumit dupa cel mai „cult” om din administratie George Avram.

   (0)
 5. Urari de dulce

  Gropile din astfalt sa fie botezate dupa cei carora i le datoram.
  Eu ii port in gand de fiecare data cand circul cu masina pe straziile orasului european.
  Le zic de dulce.

  (0)
 6. Marius Nicolae Pop

  Domnule Liviu, aveti dreptate! Acum circa doi ani, am solicitat Primariei schimbarea respectiva! Raspuns negativ! Motive puerile… Intentionam sa revenim cu o alta solicitare! Doamna Silvia, interesanta propunere! Vom chibzui. Sa ne anuntati daca doriti sa ne ajutati! Multumim! Domnule deputat, multumim pentru gandurile bune… Orice idee buna si ajutor logistic ,ne sunt de mare folos! Sa nu dezarmam niciodata si sa nu intinam memoria Majestatii Sale! Virtutile cardinale si teologale precum si valorile fundamentale au stat temelie educatiei Regelui nostru! Sa pastram cu grija amintirea in suflet… Cu respect, in numele membrilor Clubului Monarhistilor Bistriteni, Dr.MNPop

  (0)
  • Silvia

   Prezent!
   Incantata sa ajut!
   Respect si din partea mea,ptr oricine este dispus unui dialog civilizat chiar daca este in contradictoriu.

   (0)
 7. Balan Marius - contribuabil

  D-le doctor MARIUS POP. Pe alt online puteti citi ce abordare are tov. primar la propunerea d-lui Deputat. El ne spune ca este republican si ca schimbarea denumirii bulevardului implica cheltuieli cu schimbarea adresei din CI -urile cetatenilor, si ca este cam dificil. |Desigur ca este ridicola , cinica si neprofesionista prezentarea situatiei. La cati bani publici se sparg pe magarii cu cateva zeci de carti de identitate executate pe banii administratiei nu se face gaura in BUGET. Abordarea este simplista dar cu siguranta pana in 2020 nu se va intimpla acest deziderat al dvs si al domnului Deputat si cu siguranta si a multor bistriteni. Si eu imi doresc in memoria REGELUI MIHAI I al ROMANIEI sa se produca macar o astfel de schimbare. Cu siguranta ca memoria trecatorilor pe un astfel de bulevard va fi mentinuta treaza la citirea placii stradale. Ori tocmai asta nu se doreste pt. ca administratia romaneasca este inca departe de insanatosirea mult asteptata. Sunt perfect de acord cu tot ce sustineti prin CLUBUL MONARHISTILOR si de cate ori voi putea o sa ma alatur demersurilor pe care le faceti cu multa onoare si respect pt. un ideal frumos.

  (0)
 8. Ioan Gura de Aur

  Mai terminati ba cu isteria asta nationala..si ala a fost un om ca toti oamenii, dar cu mai multe greseli facute FATA DE ROMANI SI ROMANIA..il va judeca istoria..si va fi nemiloasa cu el…ti se face scarba si jena de atatea laude desantate….ce a facut el pt. noi cei de astazi? NIMIC. ZERO….A FOST UN OM CA TOATI OAMENI….D-zeu sa-l ierte pt. marile greseli facute..daca il va putea ierta..

  (0)
  • pt cariatul cocalar

   Mie mi se face scarba de vorbele unora care sub nume de sfinti isi desarta incultura, prostia, nesimtire si caracterul infect.

   (0)
 9. Balan Marius - contribuabil

  Si Stalin o fost un om nu ? Numai ca s-a transformat in fiara, dracu sa-l friga. Si pe noi ne-o fript cat o vrut pipa lui. Nici acuma nu s-au inchis ranile, si in special neuronii infestati ai multor confrati.

  (0)
  • Nea Ion

   Ei Stalin nu ar fi reușit singur,dar având slugi credincioase precum procurorul șef Bălan….Toată cinstea si respectul pentru orice bun român,tara asta nu a dus lipsă de conducători vrednici,dar din păcate nici de cozi de topor ,care azi se dau mari monarhisti.
   PAREREA MEA!

   (0)
 10. padurar

  Odata cu disparitia Regelui iese la iveala gozul din faina de calitate. Gozul din mintea si comportamentul unor comentatori de pe acest online. Ei sunt ; gura de plev, rabinul, alan dala, si inca vreo doi, trei care vor aparea pana la miezul noptii. Creiere mici domnule, ce sa faci .

  (0)
  • Alan Dala

   Mai padurarule (balane), de ce ma pui si pe mine pe acea lista? Am zis eu candva ceva urat despre regele Mihai? Eu am zis numai ca e scarbos sa vina Roby Roberto cu astfel de propunere.

   (0)
 11. Ioan Gura de Aur

  Ba Balane, stiutor de istorie…..este o chestie pe care activistii de partid, de tip nou, Soros, nu au cum sa o rumege..Cu toate greselile lui, Stalin, a facut ca Transivania sa fie la Romania…nu va place, nu ne place, dar asta e…ca Stalin este un criminal este altceva…Sigur, istoria este ciudata…dar politrucii de astazi printre care sper sa nu te numeri…nu mai gandesc..iau pe nemestacate..pe nerumegate idei si lozinci ale lui Soros si dau cu ele in populatie.. ba mai si ganditi cu capul propriu, la purtator….nu luati niste lozinci aiurea..iar PNL (liga nationala penticostala ) se baga singura in seama…..sunt jeananti..se gandesc cumva sa profite si ei din aceasta ISTERIE…. BA DESTEPTILOR, tata vostru Chioru, ce spunea despre pacatosu asta de rege????????????? Aud….Cu decesul lui ex-u si ideea regalitati s-a terminat in Roamania..kaput….vin cu Duda…? vai de capu lor…kaput…

  (0)
 12. Balan Marius - contribuabil

  Bai voi chiar sunteti figuri. Eu nici nu sunt acasa si va legati de mine. Ce se scrie este trimis de la purtatorul de cuvant si de la secretariat. Noapte Buna !

  (0)
  • Unii sunt obsedati

   Ce sa-i faci domnule Balan, unii sunt obsedati de matale.
   Unii imbecili, cred ca esti singurul din orasul acesta capabil sa comenteze.
   Nu iti zicea cineva ca, obsedatul si-a lasat mustata?

   (0)
  • grigore

   domnule balan un bulevard propun sa se numeasca ovidiu cretu,care a fascut multe lucruri bune pentru bistriteni.

   (0)
 13. 1907

  Voi regaliștii aveți slugărnicia în sânge, în ADN-ul vostru. Hai să recurgem la istorie mai precis în 1907 când „hohențolăr” ăl bătrân (carol I) în timpul răscoalei a mobilizat rezerviștii și a dat ordin să se tragă cu tunul în țăranii înfometați omorând 11000 de ROMÂNI !!!

  (0)
  • Henti

   Asa ai invatat tu din manualul lui Roller, cand urmai cursul de activisti PMR la seral?
   Sau ma insel, si ai „absolvit” un curs de istorie la scoala de tractoristi de la Miciurin?

   (0)
 14. Marius Nicolae Pop

  Ati ramas in negura vremurilor, domnule 1907! Spuneti-va numele ,sa vedem cum ati evoluat in viata… Va mananca invidia, frustrarea, ignoranta si e pacat…Educatia pe care am primit-o ,ma impiedica sa va raspund cum ati merita! Eu va respect, domnule! MNPOP

  (0)
  • Joseph Porta

   Nu. Mai bine stăm cu ochii holbați la știrile ,,tembeliziunilor” ca să ne informăm cum niște ciordaci și muncitori cu 4 clase fac și răsfac legi pentru ca țara să prospere.

   (0)
 15. Gicu

  Ie prea târziu , după 1990 l-am ales pe Iliescu și pe Roman doi specialiști care ne-au adus înapoi la ciuma roșie sub alta forma adică de tip Dragnea , Tariceanu , așa ca săpam mai departe pana vom dispărea de pe harta Europeană , .

  (0)
  • raul adrian

   foarte bine .
   ultima scapare a noastra este sa declaram razboi Germaniei si ei sa ne atace si sa ne cucereasca si sa ne faca stat Germanic. unica scapare .

   (0)
  • Zoltan B.

   Dragnea, Tăriceanu sunt acolo ca să avem ce înjura, dar de fapt țara e condusă discreționar de CIUMA NEAGRĂ SRI-DNA de așa zisul STAT PARALEL.

   (0)
 16. Frate frate dar branza e pe bani

  Robita iti faci campanie electorala? Sau ce? Tu nu faci nimic in parlament pt judetul asta si vi cu idei dinastea ieftine. Sunt strazi neasfaltate si neiluminate de ani buni si tu mare politician nu zici nimic. Esti un politician=0

  (0)
 17. pensionar

  Zoltan bacsi ai dat si tu cu mucii-n fasole ! Mai bine taci si pregateste-te de Centenar sa petreci romaneste daca te lasa udemereuu.

  (0)
 18. Mihai

  Mda… Dupa cum comenteaza majoritatea pe acest articol e usor de dedus ca, comunismul este in floare. Niste postaci rosii, ciumati, cu doua clase mai mult ca trenul, carora cei 2 neuroni pe care-i mai au le zburda prin creier, vorbesc despre o istorie necunoscuta lor. Jenant!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.