Actualitate Recomandări

Referendumul pentru redefinirea familiei, timp de două zile: 6 și 7 octombrie

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în sensul redefinirii familiei se va desfășura pe parcursul a două zile, sâmbătă 6 şi duminică 7 octombrie între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot, a decis Guvernul.

Potrivit actului normativ adoptat, întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi ”Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.  “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se spune în modificarea art. 48 alin. (1) din Constituţia României, aprobată de Parlament.

De asemenea, având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actul normativ stabilește folosirea dimensiunilor buletinului de vot şi ale textului acestuia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare.

Pentru efectuarea cheltuielilor necesare, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163.712.000 lei.

Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate.

Autoritățile administrației publice iau măsurile necesare pentru a pune la dispoziția primarilor spații în vederea organizării de secții de votare, precum și pentru sprijinirea cu personal a operațiunilor tehnice la secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, va organiza instruirea prefecţilor şi a subprefecţilor. Prefecţii vor stabili graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi a celorlalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral.

Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către Instituțiile Prefectului, în limita sumelor repartizate.

Curtea Constituţională a stabilit luni că legea de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire.

Declarațiile politicienilor din Bistrița-Năsăud în legătură cu referendumul pentru familie

Radu Moldovan, președinte PSD BN: ”Pentru România, referendumul pentru familie reprezintă un moment extrem de important. Sunt presiuni foarte mari de la Europa și unii politicieni au rezerve în a spune concret lucrul acesta, dar eu o spun fără nicio rezervă. Nu cred că Europa trebuie să ne facă agenda din punctul de vedere al sistemului de valori, nu cred că Europa trebuie să ne spună nouă care trebuie să fie relația noastră cu Dumnezeu, nu cred că Europa trebuie să ne spună cum să arate familia în România. Acest referendum nu este al unui partid politic, ci a fost pornit de Coaliția pentru Familie și a fost susținut foarte tare de Biserici. Acest referendum este despre România, despre viitorul României. Avem un minim de obligație morală, indiferent de simpatiile politice, de Bisericile la care mergem, să susținem cu toată forța acest referendum și să arătăm nu numai Europei, ci întregii lumi, că în România mai important decât statutul nostru de țară membră UE și NATO este Dumnezeu, legile și regulile Lui. Cred că poate fi un nou început pentru România, un restart acest referendum, să dăm un exemplu lumii că în România moralitatea, credința în Dumnezeu rămân prioritare”

Deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD: ”Este o cerere exprimată de peste 3 milioane de români care nu poate fi ignorată și care vizează un scop final de o importanță specială pentru societatea românească – introducerea în Constituţie a unor prevederi care să blocheze orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită. Nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane. Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim. Referendumul pentru familie nu este o incitare la ură, la violenţă, la homofobie. Este vorba doar de apărarea unor valori morale şi a unor principii. Modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei nu reprezintă un demers antieuropean. Le reamintesc, celor care se erijează ca apărători ai valorilor europene, argumentul istoric: UE a fost fondată de creștin democrație, iar comunitatea europeană are la bază valorile Europei creștine. Moștenirea creștină nu poate fi separată de proiectul european, nici negată. Le reamintesc, de asemenea, că există un proiect legislativ privind parteneriatul civil care include comunitatea LGBT. Referendumul din octombrie nu are nimic de-a face cu negarea drepturilor patrimoniale și nepatrimoniale ale comunității LGBT, ci cu afirmarea clară a identității creștine. Celor care contestă acest referendum spunând că nu îndeplinește standardele democrației liberale le aduc aminte că astfel de referendumuri au avut loc și în SUA (anii 2003-2004), Irlanda în 2016 şi o consultare populară a avut loc în Australia în 2017. Este complet falsă afirmația că acest referendum este făcut de PSD și că PSD încearcă să se folosească de el. Revizuirea Constituției a fost declanşată de persoane private în toamna anului 2015, când premier era Victor Ponta, şi a fost înregistrată în Parlament în mai 2016, când premier era Dacian Cioloş. La referendum vom afla decizia poporului român!”

Daniel Suciu, liderul deputaților PSD: ”Demersul de modificare a Constituției nu a fost pornit de niciun partid politic, Coaliția pentru Familie începând strângerea de semnături în 2015, când președintele PSD era Victor Ponta, în 2016 când premier era Dacian Cioloș demersul a ajuns în Parlament, iar în 2018 s-a reușit după lupte seculare ca o dorință legitimă a 3 milioane de români să ajungă la urne. Noi vom îndemna membrii și simpatizanții PSD să se prezinte la acest referendum. Noi susținem modificarea Constituției. În rest, fiecare este liber să voteze cum vrea”

Senatorul PSD Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor: ”Au fost aproape trei ani de tergiversări, de amânări, de speranțe, dar în sfârșit am ajuns spre finalul acestui demers cetățenesc de modificare a Constituției. Mai avem un pas mare de făcut – ziua referendumului (ziua luminată) – când vom hotărî toți împreună în ce fel de familie vor crește copiii și nepoții noștri. E nevoie atât de votul meu cât și de votul dumneavoastră, e nevoie de minim 6,4 milioane de români care să voteze. D-zeu să binecuvânteze România!”

Deputatul Robert Sighiartău, secretar general PNL: ”Voi merge la referendum si voi vota DA! Este referendumul inițiat de trei milioane de români. Nimeni nu se poate opune voinței lor. Nimeni nu se poate împroprietări cu voința lor. Nu e referendumul lui Dragnea, nici al PSD. E referendumul românilor. Este un referendum despre valorile fundamentale ale unei societăți și civilizații: căsătoria și familia. Căsătoria între bărbat și femeie se află la baza instituției familiei. E cadrul normal si firesc, orânduit pentru nașterea, creșterea și educarea copiilor într-o familie. Familia este piatra de temelie a unei societăți și a unei națiuni. „Familia este centrul și inima civilizației iubirii”, spunea Papa Ioan Paul al II-lea. Acest referendum este despre iubire, nu despre ură. Îi chem pe toți cei care cred în valorile familiei să meargă la acest referendum și să voteze DA”.

Secretarul general al PNL BN, Vasile Silași: ”Nu cred în ceea ce face PSD, consider că referendumul pentru familie, așa cum este numit, este făcut doar pentru capital politic, ei fiind în descreștere. Nu cred că e o idee să definim cuvinte ca ”familie”, ”mamă”, ”bunică”, ”Iisus”, care fac parte din conștiința poporului român, dacă întrebăm pe oricine pe stradă știe ce înseamnă ”familie” în limba română. Consider că, la momentul actual în România, este neavenită o cheltuială de 20 de milioane de euro. Sunt cuvinte simple care nu trebuie traduse din limba română în limba română. La anul poate traducem și alte cuvinte pentru a face capital electoral cei de la PSD”

Deputatul Ionuț Simionca, vicepreședinte PMP: ”Susțin fără rezerve familia tradițională. Am crescut într-un sat din Ardeal, într-o familie tradițională căreia îi datorez toate lucrurile bune pe care le-am făcut în viață. În fiecare zi mă trezesc cu sentimentul că familia este cel mai important lucru de pe pământ. Micul univers în care am crescut și mi-am format caracterul a fost construit pe câțiva piloni de rezistență: familia tradițională, biserica și școala. Dacă nu îngrijim acești piloni, riscăm să ne pierdem identitatea națională și să nu ne recunoaștem, atunci când ne privim în oglindă. Cred că orice demers al societății care are drept obiectiv conservarea acestor valori trebuie sprijinit. Susțin fără rezerve revizuirea Constituției, în sensul introducerii precizărilor legate de faptul că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. Pe de altă parte, nu am nicio rezervă să particip la reglementarea altor raporturi care privesc interese individuale sau de grup ale unor minorități, să asigur aceste minorități că toți suntem cetățeni egali ai statului român. În contextul discuțiilor legate de revizuirea Constituției, mi-e teamă însă că PSD nu face altceva decât jocuri populiste și diversioniste în raport cu susținătorii familiei tradiționale. Spun acest lucru fiindcă, de exemplu, avem un referendum valid de micșorare a numărului de parlamentari pe care PSD nu l-a pus niciodată în practică. Am făcut un apel la colegii mei din Parlament să trateze definirea familiei în cel mai serios mod cu putință, să fie conștienți de faptul că de această definiție depinde viitorul națiunii române. Mă declar, încă odată, un român dedicat familiei tradiționale, bisericii naționale și școlii! Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Deputatul USR Cristina Iurișniți: ”USR a votat la Senat împotriva referendumului. Singurul partid din opoziție responsabil, care atrage atenția asupra acestei fumigene marca PSDragnea. Suntem împotriva cheltuirii iresponsabile a banului public, împotriva modificării inutile a articolului 48 din Constituție din capitolul Drepturi și libertăți. Definiția familiei în relație cu căsătoria liber consimțită este clar definită în Codul civil. Acest referendum este inutil și costisitor. O risipă inutilă a banului public. USR a votat împotriva populismului ieftin a la Dragnea, marca Putin. 20.000.000 de euro cheltuiţi pentru un referendum ca să mute definiția familiei din Codul civil în Constituţie nu e doar o tâmpenie, e o perdea de fum, o nouă grenadă fumigenă. Familia tradițională este amenințată şi atacată de cu totul altceva. De furturile, corupția şi incompetența guvernului PSD-ALDE. Milioane de oameni au plecat din țară, destrămându-se numeroase familii. Părinții au plecat lăsând copiii la rude, doar ca să aibă ce să le pună pe masă, iar copiii au plecat lăsând părinţi și bunici fiindcă vor ca munca lor să nu fie furată şi batjocorită. E amenințată de nivelul ridicat de violență în familie, datorată lipsei locurilor de muncă, alcoolismului și educației precare. USR a fost singurul partid care a avut curajul să voteze astfel. Sunt unele momente când în fața populismului este nevoie ca unii politicieni și partide să aleagă calea cea grea, dar corectă. Să ia o decizie nu pentru propriul câștig, ci în interesul democrației”.

20 comentarii

  • O singură voce decentă, rațională, europeana în rest niște papagali, penibili care ne sunt datori cu răspunsul la „altă întrebare”: ce are sula cu prefectura?

    • O singura voce decenta de ce? Pentru ca acest referendum este organizat acum cand este PSD la putere si tot ce face PSD in viziunea acestei „decente” este rau? Iar voi ati ajuns niste orbi si nu mai sunteti in stare sa vedeti si nu va mai duce capul sa discerneti!

  • Am înțeles ca, datorită costurilor mari privind organizarea referendumului, cei care vor fi prezenți in incinta spațiilor de vot vor lucra pe gratis, ca voluntari, nedorind bani pentru o acțiune atât de normala si tradiționala !

  • Si uite ca de data asta n-am sa merg la vot , nu ma mai las prostit de niște nemernici care-și bat joc de noi zilnic. Am crescut in familie si in familie mor n-am nevoie de nici un referendum , acest referendum ie un sondaj al actualului guvern .

    • In momentul in care o sa vina copilul de la gradinita si o sa-ti spuna ca doamna le-a povestit ca este foarte frumos intr-o poveste cand se saruta Imparatul Rosu cu Imparatul Verde pe gurita pentru ca sunt prieteni si nu se mai razboiesc si ca si fetitele sau baietei se pot saruta pe gurita si atunci nu se mai cearta si se inteleg de minune. Sau ca este normal sa isi atinga partile intime uni la alti. Sau daca se intampla ceva cu parinti si au un accident sau ceva si mor iar copii sunt infiati de o familie de barbati sau o familie de femei….cum se dezvolta intelectual acei copii, o sa mai vrea sa aiba o relatie normala si o „familie traditionala”. Pasi spre asa ceva nu se fac brusc, ei se fac pic cu pic. Si exemple in lumea asta mare sunt foarte multe. Dar incercam sa schimbam substanta bagand otravuri gen PSD etc. Biserica nu ar trebui sa implice politicul, dar fara, apar legi care sa intareasca normalitatea LGBT.

  • Se schimbă în constituție : … căsătoria între un bărbat și o femeie. Cam mulți bani doar pentru asta…
    Praf aruncat în ochi.
    După ce se va schimba asta în constituție, vor aproba identitatea de gen.
    Și atunci dacă ești femeie sau bărbat și nu mai vrei sa fi femeie sau bărbat , ai dreptul sa spui despre tine că ești din sexul opus.
    Și te poți căsători în voie, cu temei legal, votat de turme, care nu gândesc pe cont propriu.
    Și atunci ce rost a avut acest referendum?
    Nu sunt susținător al LGBT, dar lumea se îndreaptă spre o anormalitate greu de imaginat si de digerat.
    Vina o poartă în primul rând biserica. Au avut șansa să civilizeze masele, pentru ca le aveau la mâna. În schimb, conduși de pofte și lăcomie, au adâncit poporul în confuzie și prostie. Moralitatea care biserica pretinde ca o induce enoriașilor nu e altceva decât manipulare bine plasată în subconștientul turmei.
    În al doilea rând, mizeria politică, care pretinde că guvernează o țară….. Oameni lași, trădători fără scrupule. Și pentru ei poporul trebuia ținut la nivel de „Neanderthal” (exagerare metaforica) , altfel nu putea fi manipulat sa își atingă scopurile mizerabile.
    În starea în care a fost adusă România nu are cum sa se opună directivelor venite de afară, indiferent ce va vrea majoritatea.
    Și atunci pentru ce atâta zarvă?

    Păcat de România, păcat de Transilvania… ar fi fost o șansă, dar….. 😐

  • Asa cum am mai spus azi vor sa se casatoreasca maine vor sa adopte copii. Copii aia ce o sa devina cu tati homosexuali sau mame lesbiene? Heterosexuali?

  • Ce-mi place cum se intorc unii! Pana mai ieri Robert Sighiartau era impotriva acestui referendum si chiar vota inpotriva in comisia din camera deputatilor acum cand probabil ca l-au luat la intrebari pocaitii lui o da la intors cu voturile a trei milioane de romani cu valorile religioase si ale familiei!

  • Fara politica si fara penali in familia traditionala. Statul nu este el interesat de familia traditionala, sa fim seriosi, nu e curios statul ca multe familii merg sa munceasca prin europa si copii lor raman acasa. Nu e curios statul ca sunt familii, multe familii care traiesc de pe o zi pe alta fiind la limita saraciei. Nu e curios statul ca viata in tara asta este mediocra.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS