Actualitate Recomandări

Proiectul de modernizare a Pieței Centrale, aprobat în CL. Mesaje de protest și flori de tei la ședință

Consiliul Local Bistrița a dezbătut, într-o ședință extraordinară, Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) pentru obiectivul de investiţii ”Modernizare Piaţa Centrală”. Proiectul a fost adoptat. Municipalitatea dorește să acceseze fonduri europene în valoare de 4,5 milioane euro.

Proiectul prevede amenajări pe 14.276 mp din Piața Centrală, restul suprafeței fiind inclusă în proiectul “Linia Verde” respectiv amenajată recent prin proiectul “Axa Artelor”. Din 91 de arbori luați în calcul pentru această investiție vor rămâne 33, inclusiv castanii seculari, și se vor planta alți 16, vor fi două poziționări pentru scene, mobilier urban, două fântâni circulare și două cu jeturi, dar și un curs de apă, iluminat public și arhitectural, spații cu piatră naturală sau cu agregate compactate. Piața va fi adusă la același nivel de călcare, în sensul în care nu vor mai exista diferențe între partea rutieră și trotuare.

Desfășurarea ședinței

– La ședință participă peste 30 de cetățeni, mulți cu pancarte: ”Nu sacrificați spațiul verde”, ”Respectați legile de mediu”, ”Lăsați-ne copacii”, ”Domnule primar, Bistrița nu e doar a dvs.”, ”Nu mai distrugeți orașul”, ”Nu distrugeți florile”, ”Vrem cadastru verde”, ”Nu ne luați oxigenul”. Nu lipsesc Marius Bălan, Cristian Țetcu (Partidul Verde), Florin Chereji (Bistrița Civică), Ciprian Samoilă (Harta Verde).

Reamintim că la începutul acestei luni Coaliția pentru Biodiversitate și Partidul Verde au depus la Primăria Bistrița, în atenția primarului și a Consiliului Local, petiția ”Nu vrem Piața Centrală din Bistrița ”mineralizată” și o listă de 1.370 de semnături (în plus, petiția online a fost semnată de 3.220 de persoane). Împotriva unui proiect care presupune tăierea arborilor și renunțarea la spațiile verzi s-au pronunțat și Asociația Bistrița Civică, Asociația oamenilor de afaceri din centrul vechi, PMP, USR, PNL și PER.

   

– PNL a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect privind înregistrarea spațiului verde din Piața Centrală în registrul spațiilor verzi, primarul Ovidiu Crețu spunând că pentru acest lucru este nevoie de parcurgerea unor proceduri, dar și de un Plan Urbanistic. Propunerea PNL a căzut la vot.

– Primarul Ovidiu Crețu a făcut un istoric al demersurilor pentru modernizarea Pieței Centrale, începând cu organizarea unui concurs de soluții în 2014, iar proiectantul a prezentat soluțiile alese. ”Nu se taie toți copacii, nu se umple piața de beton. Patru ani de discuții pe proiect nu cred că înseamnă pe repede înainte”, a menționat Eugen Pănescu de la Planwerk.

– Un tânăr din sală a intervenit, spunând că prezentarea este lungă și nu înțelege nimeni nimic. El a întrebat: ”De ce distrugeți natura?”.

– Marius Bălan, președintele Partidului Verde Bistrița, a împărțit flori de tei primarului și consilierilor locali.

– Filip Moisil (PNL) și Teodor Mârza (PER) au spus că spațiile verzi nu trebuie distruse.

– Sala a aplaudat când Mioara Seica (PNL) le-a mulțumit cetățenilor care au venit la ședință, arătând că le pasă de oraș, și a spus că aceștia trebuie ascultați, chiar până dimineață dacă este nevoie.

– Antal Attila (UDMR) a menționat că este un proiect foarte bun, de secol XXII.

– Diana Morar (PNL) a spus că în acest caz se folosește un extras CF care nu respectă realitatea, Piața Centrală nefiind trecută în registrul spațiilor verzi. Ea a cerut ca în jurul statuii lui Andrei Mureșanu să fie o suprafață înierbată. Aplauze în sală.

– Ioan Peteleu (PNL) a afirmat că viziunea pentru mediu pe care o susține primarul nu se potrivește cu faptul că prin proiectul de modernizare nu este prevăzut niciun spațiu înierbat. ”Nici proiectanții, nici evaluatorii nu sunt bistrițeni, așa că a lipsit un sentiment de atracție față de un astfel de obiectiv. Piața Centrală este o piață unică: biserică înconjurată de copaci și spațiu verde. Nu cred că trebuie să ștergem istoria acestui oraș. Retrageți proiectul, domnule primar, și inițiați o altă dezbatere publică unde să invitați toate părțile implicate”. ”Bravo!”, se aude din sală.

– Iau cuvântul șapte cetățeni, printre care Marius Bălan, Florin Chereji și Ciprian Samoilă.

”Haideți să iubim Bistrița Verde, nu Bistrița mineralizată. S-au strâns 4.700 de semnături. Este o mare manipulare că zona din Piața Centrală nu este spațiu verde. Vom afla în instanță. Pentru ce să eliberăm câmpurile vizuale, să le eliberăm de florile de tei? Proiectul trebuie retras, sunt încălcate șapte legi” – Marius Bălan

”Nu știu cu ce încurcă spațiile verzi vederea către Biserica Evanghelică. În notificarea către APM, primarul spune că acolo sunt spații verzi, 5.021 mp. Deci prin acest proiect nu se respectă legea spațiilor verzi. Domnilor consilieri, ați jurat că veți respecta legile țării. Vă rog să o faceți” – Florin Chereji

”Fac o pledoarie pentru natură, pentru biodiversitate. Se încearcă astăzi înlocuirea unei moșteniri lăsate de înaintașii noștri, pentru care spațiul verde era vital. Sper să amânați această decizie” – Ciprian Samoilă

– Sorin Hangan (PNL): ”Domnule primar, nu înțeleg de ce nu ați ținut cont de nicio sugestie, ați fi putut mulțumi pe toată lumea. Nu pot vota acest proiect. Poate direcția ar fi bună, dar finalitatea… o va demonstra istoria”.

– Primarul Ovidiu Crețu: ”Mulțumesc proiectantului pentru prezentare și cetățenilor care au venit aici să ridice anumite probleme. Nu se poate merge înainte doar cu ceea ce ai. Avem obligația să susținem știința, tehnologia, pentru a determina mersul înainte al orașului. Ceea ce a fost în Piața Centrală nu mai poate fi. Mulți am văzut lucruri frumoase în alte orașe, dar nu putem face o adunătură aici. Sunt sigur că bistrițenii se vor mândri cu acest proiect, unul foarte bun, realizat doar pe principii profesionale, fără ingerințe ale politicului. Mersul este clar, spre energie verde, mers pe jos, cu bicleta. Sunt convins că orașul poate arăta foarte bine. Acesta este un proiect excepțional”.

– Proiectul a fost aprobat în forma prezentată de inițiator, cu 14 voturi pentru (11 PSD + 2 ALDE + 1 UDMR) și 6 împotrivă (5 PNL + 1 PER). A absentat Mircea Archiudean (PER).

– ”Huo! Rușine!”, a strigat cineva din sală.

Mircea Archiudean: Piața Centrală este a cetățenilor 

Consilierul local PER Mircea Archiudean a scris pe Facebook: ”Toţi bistriţenii interesaţi au aflat între timp câţi arbori vor fi tăiaţi şi câţi vor rămâne, cu aproximaţiile de rigoare, şi ce se va întâmpla cu spaţiile verzi. Aşa cum am mai arătat, ecologiştii au fost singurii care, de la bun început, nu au girat proiectul propus Consiliului Local, în faza de aprobare a PUZ. Suntem pentru creşterea atractivităţii Pieţei Centrale, restrângerea accesului automobilelor în zonă și deschiderea pieţei pentru cetăţeni. Acest lucru nu trebuie să conducă la diminuarea suprafeței spaţiilor verzi, cele două obiective nefiind contradictorii ci dimpotrivă venind unul în continuarea celuilalt. 

Cum a ajuns ca opinia a mii de oameni să nu mai valoreze nimic în administrarea unui oraș? Strategiile și proiectele de viitor a unui centru urban sunt chestiuni de mare importanță, prin care se decide soarta unui oraș: cum va arăta, cum se vor desfășura traficul și activitățile economice, cum va fi nivelul de trai al locuitorilor. De aceea, deciziile trebuie luate doar după o judecată lucidă și alegerile trebuie făcute cu atenție. Chiar dacă nu susțin deciziile populiste, este evident că mai multe minți judecă mai bine decât una singură, iar dialogul și consultarea sunt esențiale în luarea deciziilor de care depinde un oraș întreg.

Din păcate, în Bistrița s-a ajuns în situația anormală în care un edil și forul decizonal din jurul său nu mai țin cont de opiniile, dorințele exprimate de aproximativ 4.000 de oameni, cum este cazul proiectului privind modernizarea Pieței Centrale. Orice inițiativă a Primăriei Bistrița poate fi îmbunătățită, dacă este dezbătută în adevăratul sens al cuvântului și se ține cont și de propunerile partidelor de opoziție. Și aici mă refer la opoziția reală, care nu vine doar cu texte care dau bine, ci cu idei realiste și soluții.

Politicianismul și regresul democratic au dus la o situație îngrijorătoare în administrațiile locale. Alegerea primarului într-un singur tur – o mânărie girată și de liberali – a dus la situații în care un primar ales face doar ce vrea și se mulțumește să fie pe placul unei minorități de 10-15% care-i asigură realegerea. După cum atrăgeam atenția și acum doi ani, spre deosebire de lumea anglo-saxonă, societatea românească este foarte puţin preocupată de procesul de „fabricare” a deciziei. Atât la nivelul municipiului, cât şi la nivelul ţării ne confruntăm cu decizii politice care ignoră priorităţile cetăţeanului.

Decizia politică, despre care vorbim în cazul problemelor de interes public, a ajuns să reprezinte un simplu act de opţiune personală şi de exprimare a voinţei politice. În mod normal, în exercitarea puterii decizia politică şi administrativă ar trebui să reflecte nu numai raporturile de putere între cei direct implicaţi ci să fie un rezultat al negocierilor şi să reprezinte un compromis acceptabil şi reprezentativ pentru cea mai mare parte cetăţenilor. Cei care câştigă alegerile nu primesc un vot în alb pentru toate proiectele prezentate alegătorilor sau pentru orice alte idei care le vin pe parcursul mandatului. Dimpotrivă, ei trebuie să asigure protecţia şi reprezentarea corectă a intereselor tuturor cetăţenilor Bistriţei.

Acest lucru poate fi realizat prin: 1. Dialog real cu partenerii din Consiliul Local cu reprezentanţii tuturor partidelor începând de la tema de proiectare trecând prin implementare şi până la evaluarea proiectelor. 2. Întocmirea şi promovarea unor proceduri de lucru prin care să se realizeze o consultare reală şi regulată a ONG-urilor. 3. Instituţionalizarea dialogului cu cetăţenii în vederea generării de proiecte – Consiliul cetăţenilor.

Proiectul actual de modernizare a Pieței Centrale poate fi îmbunătățit în urma reacției și sugestiilor venite din partea cetățenilor și ONG-urilor pentru a se ajunge la o soluţie mai bună și mai prietenoasă cu mediu și care să dea satisfacţie tuturor cetăţenilor oraşului”.

Ce se va realiza în Piața Centrală, potrivit proiectului

 

”- asigurarea continuității spațiului pietonal prin eliminarea parcărilor , a unor amenajări amplasate dezavantajos și prin reorganizarea componentei vegetale;

– în concordanță cu Planul Urbanistic General al zonei centrale, propunerea urmărește pietonalizarea în cât mai mare măsură a Pieței Centrale, pavajul va fi corelat cu cel utilizat pe strada Liviu Rebreanu și cu cel de pe străzile și pasajele reabilitate recent; pe laturile de est și de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare și a celor de urgență, prin intermediul unor zone carosabile pavate

– se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Nicolae Titulescu, George Coșbuc și Gheorghe Șincai;

– traseul actualei străzi Dornei pe latura nordică a pieței păstrează posibilitatea accesului auto/transport publci/ pentru biciclete în piață, inclus într-un alt proiect în derulare (Linia Verde) și care nu face parte din acest proiect;

– se prevăd amplasamente pentru montarea unor standuri ad-hoc pentru expunere și comercializare produse meșteșugărești tradiționale, suveniruri, etc., ca o continuare a acestei activități de pe str. Liviu Rebreanu, cu ocazia diverselor manifestări precum târguri, zilele municipiului Bistrița, etc.

– amplasarea unor piese speciale din piatră naturală, cu informații despre poziția și configurația fostelor construcții adiacente fostei fortificații;

– amplasarea unui curs de apă integrat în pavaj pe traseul canalului care străbătea piața pe latura sudică;

– amplasarea a două fântâni și cișmele la intrările în piață;

– reorganizarea planațiilor din apropierea statuii Andrei Mureșanu;

– amplasarea a 3 catarge pentru steaguri;

– asigurarea iluminatului stradal, a iluminatului pietonal, a iluminatului de ambianță și ghidaj vizual, a iluminatului clădirilor reper, cu sisteme de iluminat cu aparate cu LED , tip coloană luminoasă;

– amplasarea de mobilier urban: băncile, scunele, mesele și cuburile-tabureți vor fi grupate predominant pe perimetrul și în interiorul fostei incinte fortificate;

– între clădirile bisericii și primăriei se va amplasa o machetă de bronz a nucleului istoric al orașului;

Pe laturile de est şi de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare şi al celor de intervenție, prin intermediul unor zone cu carosabil ocazional (pavate).

Se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Titulescu, George Coșbuc și Gh. Șincai. Traseul actualei străzi a Dornei pe latura nordica a pieței păstrează posibilitatea accesului auto / transportului public/ biciclete în piaţă, este însă inclus într-un alt proiect aflat în derulare (Linia Verde) și nu este parte a acestei documentație.

Statuia Andrei Mureşanu își păstrează poziţia actuală şi este integrată în noua amenajare, în primul rând prin reorganizarea plantaţiilor din imediata ei apropiere.

Linia Apei, compusă dintr-un element sursă (platformă înălţată cu două praguri) la joncţiunea străzii Rebreanu cu piaţa, un canal semiacoperit şi unul deschis, este însoţită de jeturi dinamice aflate la nivelul pavajului, în zona aflată la sudul bisericii. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.

Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal pe latura de nord-est (prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.

Zona nord-estică a pieţei primeşte un rol multifuncţional, reluând în formă contemporană, tradiţia şi – parţial – configuraţia târgurilor care aveau loc aici. Poziţia acestei zone flanchează şi deserveşte în mod firesc principalul flux pietonal care traversează şi astăzi piaţa: de la nord-vest spre sud-est, legând strada Rebreanu de strada Dornei.

Prin eliberarea zonei de trafic staţionar şi restrângerea vegetaţiei, se obţine flexibilitatea necesară desfăşurării diferitelor tipuri de evenimente: pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale.

Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă.

Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic. Sunt selectate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate. Configurarea acestora în grupuri asociate cu elemente de mobilier şi jocuri de apă, lasă locul unor culoare vizuale neobstrucţionate în direcţia faţadei bisericii”.

36 comentarii

    • Cum unde? În imaginile de mai sus! Totul e să numere cine trebuie.

    • Pai cum 1300???? Pana azi dimineata erau 4700!!!! Deci concluzia este ca totul este o minciuna marca Marius Balan! Ca multe altele!

    • La serviciu. Ședințele ar trebui ținute după amiază, pentru a putea participa cât mai mulți cetățeni, care în timpul zilei sunt la muncă.

    • Eu sunt pentru evolutie, dar si aia sa fie cu cap. Aici ma refer la faptul ca o gramada de lume face gura pentru spatiul verde din jurul bisericii, care mai tot timpul e gol, insa confuzia mea consta in mobilizarea populatiei din vremea PDL, cand strada Subcetate a fost asfaltata in 3 ani, iar centrul sau parcul aratau ca dupa despartirea Iugoslaviei, adica dupa bombardament. Atunci unde a fost toata lumea? Intreb pentru un prieten. Nu vrem schimbare? Atunci hai sute sau mii de oameni la sedinte, nu 30, si si aia cu pancarde facute de partidul verde si impartite participantilor. Hai sa fim impartiali atunci si la fel cum refuzam pasarela aia de tot rahatu care s-a vrut peste bulevardul Independentei, sa recunoastem si faptul ca pe vremea lui nea Moldovan, parcul, piata mica si centrul, aratau cum aratau. Asta in caz ca nu aveti ceva personal cu tovarasul Cretu, ca acolo deja e problema voastra

    • Pai vezi Tazman asta este de fapt problema! Si pe Balan si pe Chereji ii doare in dos de de copaci ci au probleme personale cu actuala administratie!

    • Am ajuns la concluzia ca problema asta personala a depasit granitele „Balan,Chereji” si s-a intins si la o parte a populatiei. Era un post cu refacerea carosabilului si infiintarea pistelor de biciclete. Majoritatea comentariilor ziceau „asta ne trebuie?” „Iara spala astia bani”. : ) atunci mi-am dat seama ca de fapt lumea nu gandeste absolut deloc si ca practic orice se face in oras, lumea nu e de acord din cauza problemei personale pe care o are cu primarul. Dupa, daca orasul nu se dezvolta si pleaca toti din Bistrita, e de vina conducerea, ca nu face nimic. Lasa sa ne aprecieze strainii orasul daca noi suntem cel mai greu de multumit.

  • Nu, si tu entitate q ti-ai luat-o pentru ca vei beneficia de acest superb proiect: santiere care vor bulversa circulatia auto si pietonala mult timp de acum incolo, praf si nervi. Iar cand intr-un final vei vedea ce de piatra s-a montat si ce cald si bine e si cand vei beneficia de un camp vizual de toata frumusetea pun pariu ca vei fugi in alte tari ca sa te bucuri de oxigen si de verdele copacilor.

  • Cretinii!!! Cum să-i intereseze pe ăștia viața noastră? Vacanțele și le petrec în străinătate, viloacele sunt amplasate în locuri verzi.. Pt fraieri rămân betoanele. Pardon, spatiile mineralizate. Până la urmă, tot ,, în loc liniștit, în loc cu verdeață,, o să ajungeți și voi!

    • Rosilor va taiati ramura care va sustine…Din piatra nu cresc rosiile, doar din pamant cresc.

    • BRAVO!!!!!!!!!! Asa spun si eu mereu! Ei vor sa lase o lume mai buna copiilor si nepotilor lor, asa e figura! Cu atata poluare nu stiu cine mai prinde pensia !!!!!!

  • Suntem teribil de naivi! Indiferent câți semnau petiția, PSD-ul nu accepta modificarea proiectului. Foamea de bani a firmelor de casă trebuie satisfăcută.

    • Foame de bani era pe vremea guvernului băsescu-udrea când se făceau săli de sport în pustiu și videanu punea 3 rânduri de borduri.

  • Stati cuminti. Urmeaza judecarea cazului la mai multe instante. Vom vedea daca justitia este pesedista au ba ?In tot acest timp mineralizarea lu peste va fi nula.Fraierii si lingaii puterii sa se abtina si sa nu aplaude.

    • Pai normal asta ati facut tot timpul! Si cand s-a amenajat pacul municipal ati blocat lucrarile in instanta pana ce instanta hotarat pe buna dreptate ca nu aveati dreptate. O sa le propun deputatilor de Bistrita un proiect de lege prin care cei care contesta astfel de proiecte in instanta si pierd sa fie obligati sa plateasca toate cheltuielile care rezulta din intarzieri! Sa vedeti cand ajungeti sa platiti cum va linistiti!

  • Cretini tampiti si executanti pe bani publici. Se comporta ca pe mosia lor! Sa isi mineralizeze curtea cretu, apoi sa vina cu prouectul grandios. Suntem non stop la stiri la capitolul incompetenta si asta nu se lasa… Va bateti joc de ce a mai ramas din orasul asta…

  • Ei vor sa schimbe piata centrala dar nu sunt in stare sa asfalteze gropile de prin oras…. astea nu le vede nimeni???? Langa palatul de justitie, la trecerea de pietoni este un mic sant de anul trecut si tot asa a ramas. Ne cumparam casetofon dar inca suntem in izmene…. ce mentalitate de doi bani au psedistii si toti care au votat pentru…. asa e tara asta pe care romanul o merita din plin

  • Asta este tara cu tampiti pe care rabinul ii pupa-n dos. Si multi altii asistati sociali si pensionari. Din cauza voastra idiotilor , tinerii si oamenii apti de munca parasesc tara.

    • Pleaca tinerii din tara pentru ca nu se dezvolta nu din cauza pensionarilor! Pensionarii au muncit o viata intreaga si este dreptul lor sa aiba pensie! Si nu se dezvolta pentru ca idioti ca tine si ca cei ca tine blocheaza proiecte importante din tara! De ce nu spuneti ca voi ecologistii ati blocat proiecte de autostrada din cauze care doar in Romania le intalnesti? Din cauza broastelor si a liliecilor au fost blocate proiecte e autostrada! Nu eu si nici altii care isi doresc dezvoltare nu am mers sa blochez nici un proiect! Dar noi suntem tampiti! Suntem tampiti ca nu ne adunam sa va luam la pari pe spate ca sigur v-ati vedea dupa aia de treaba voastra!

    • Care proiecte de autostrada au fost blocate de catre ecologisti? Alea care nu s-au facut? Asta-i folclor pesedist! Miliarde de Euro s-au pierdut din fondurile europene de Ministerul Transporturilor pentru ca pur si simplu n-au fost in stare sa propuna si sa implementeze proiecte. Ce, numai la noi sunt broaste si lilieci? In Europa toata lumea respecta aceleasi reguli. Peste tot vezi culoare pentru animăluțe peste autostrada. Tampiti si impotenti sunt aia care nu stiu sa faca nimic in timp ce altii pot.

  • Rabine! Ce este asa de important la acest proiect? Nu e mai important sa asfaltam strazile care arata ca dupa razboi, sa facem parcari, sa reparam scoli care cad pe copii, sa facem treceri de cale ferata, sa facem locuri de joaca pentru copii? Se pare ca din primarie aceste lucruri nu se vad ca fiind importante. Daca avem partie, struti si mere, poduri suspendate de ce nu am avea piticul cu piata cu muuulta piatra naturala si camp vizual deschis spre trecutul care arata jalnic.

    • Electriciene, tot ce înseamnă modernizare este foarte importanta! Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste gropile si ca sa vezi ca nu sunt de acord cu ceea ce face actuala administrație o sa suplimentez cu lipsa marcajelor, cu faptul ca nu i-au obligat pe cei de la gaz, apa, canalizare sa refaca strazile asa cum erau inainte sa le sparga, lipsa locurilor de parcare si lista ar putea continua. Dar si astfel de proiecte sunt necesare. Merg foarte mult prin țară si in foarte multe am vazut ceea ce se doreste sa se faca si aici. Cluj, Tg-Mures, Brasov, Miercurea-Ciuc, Timisoara, Alba-Iulia, Sibiu, Pitesti, Craiova sunt doar cateva orase in care s-au implementat astfel de proiecte. La Ramnicu Valcea unde este unul din putinii primari de la Partidul Ecologist a ras piata centrala de tot ce exista acolo (copaci si spatii verzi) si a amenajat o zona de promenada cu parcare subterană pe toata suprafata! Si asta in plin centru! S-a trecut peste toate inclusiv s-au taiat mai multi copaci s-a deviat tot traficul si tine cont de faptul ca soseaua este cea care face legatura intre Sibiu, Dragasani, Horezu si Slatina deci o zona foarte aglomerata! In locul copacilor care au fost taiati au fost plantati altii ceea ce se doreste si la Bistrita! Deci uite cum un ecologist 100% intelege ca se pot face lucruri necesare orasului fara sa te agati de cativa copaci sau a unor spatii verzi!

  • Imaginați-vă pe căldura aceasta să fie și mai puțină umbră și tu să stai pe „mobilierul urban” cu picioarele pe piatra fierbinte cu mai puțin oxigen și cu o priveliște gri-de piatra în loc sa vezi verdele copacilor, a ierbi și să te gândești că interesele unui creț au trecut peste binele locuitorilor urbei. S-ar putea să devii din roșu verde.

  • Rabine, spune-mi si mie pe unde se va devia traficul si asa destul de aglomerat daca traficul prin centru se va reduce spre deloc asa cum subtil s-a prezentat. In conditiile in care s-a blocat strada Lupeni si Caragiale traficului auto si tot greul v-a fi preluat de bulevardul Republicii, chiar as vrea sa te vad in trafic la ora patru dupamasa sau dimineata inainte de ora opt.

    • Orice amenajare presupune si blocarea unor zone. Si in Cluj cand s-a amenajat zona Pietei Unirii care din multe puncte de vedere seamana foarte mult cu zona Pietei Centrale din Bistrita s-au gasit solutii in conditiile in care Clujul este unul din celel mai aglomerate orase din Romania! Cand vrei sa faci ceva gasesti solutii cand nu vrei te impiedici si de un fir de nisip!

  • Si daca esti asa de umblat prin lume de ce nu mentionezi si orasul Deva. Ai fi surprins sa vezi ca modern nu inseamna intotdeauna doar piatra peste tot, ci sa inbini armonios spatiile de socializare -terase, cafenele, restaurante- cu natura. Oamenii cauta umbra copacilor si oxigenul lor.

    • Electriciene, constat ca faci comentarii si imi dai exemple doar ca sa pari interesant! Orasul Deva este unul din cele mai betonate orase din Romania!!! Crede-ma ce-ti spun ca il cunosc foarte bine! La piata agroalimentara (cea mare de langa mall aia cu parcarea subterana) am participat si eu cu firma la care lucram atunci! Am stat atunci in Deva vreo sase luni asa ca nu-mi spune mie de orasul Deva! Singura zona care si-a pastrat cat de cat spatiile verzi este zona cetatii dar si acolo cand s-a reabilitat s-au taiat copaci la greu pentru ca nu se incadra proiectul.

  • De asta stăm pe loc, orice vrea să facă puterea (sau opoziția), cei de la opoziție (sau din putere) contestă în tribunal, la cedo, la Haga, dau în judecată, se opun cu toată puterea. Când reușesc să blocheze proiecte, se bucură, sărbătoresc, când de fapt și-au dat singuri un picior în fund. Am mai spus-o. Nu avem nevoie de inamici, ne distrugem noi între noi. Români vs români.

  • Eu tot n-am înțeles ce se va întâmpla cu traficul auto de pe Dornei. Rămâne legătura cu Gh.Șincai, sau str. Dornei va deveni „drum fără ieșire”?

  • Rabine, am crezut ca polemizam, dar daca te deranjeaza sau daca esti genul care are intotdeauna dreptate, ca o persoana interesanta ce sunt ma retrag. Dar raman la opinia mea: prefer acest oras verde si nu pietruit – macar de ar fi pietruit de calitate – prefer sa fiu consultat si ascultat cand se ia vreo decizie in acest oras.

  • Imi cer scuze daca asta am dat de inteles! Nu vreau sa intru in polemica asa cum nici nu vreau sa am intodeauna dreptate asa cum nici nu le cunosc pe toate! Inca o data imi cer scuze! Am gresit la tonalitate!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS