Prof. dr. Pavel Chirilă, susţinător al Coaliţiei pentru Familie, atac la Klaus Iohannis

Holistic

Unul dintre susţinătorii Coaliţiei pentru Familie, medicul Pavel Chirilă, profesor universitar, specialist în bioetică şi promotor al conceptului de medicină creștină, a declarat că s-ar „legifera păcatul” dacă România ar accepta căsătoriile între homosexuali.

Ce părere aveţi despre implicarea politicului în această dezbatere?

Nu mă deranjează decât dacă începe să devieze cumva de la percepţia naturală a ideii de familie. Orice deviaţie devine supărătoare. Mitingurile pro-familie sunt necesare numai atunci când familia începe să fie batjocorită, contestată, când se răstălmăcesc sensurile. Altfel nu e nevoie. Când viaţa se desfăşoară normal într-o societate, nu trebuie neapărat să provocăm nişte dezbateri. În cazul acesta a fost necesar pentru că definiţia în Constituţie nu era clară. E ceva simplu, nu e ceva complicat.

Cum vedeţi derularea procesului pentru modificarea Constituţiei? 

Din păcate, nu suntem egali în confruntarea aceasta. Adică există 3-4 milioane de oameni care vor ca în Constituţie să apară o definiţie clară şi există o parte dintre oamenii politici care nu vor să fie clară. În asta constă disputa la ora actuală, că nu e o luptă de fapt, e o dispută pe sensul noţiunii de căsătorie mai degrabă, nu neapărat de familie. Există şi familii monoparentale care sunt tot familii. Există soţi şi soţii văduve care au copii, dar sunt tot familii. Problema este noţiunea de căsătorie şi nu prea înţelegem noi de ce trebuie să îi schimbăm sensul după mii şi mii de ani.

De ce trebuie adusă o clarificare în plus în Constituţie? 

Păi trebuie adusă o clarificare în plus pentru că au apăărut în societate asocieri şi dorinţa unor oameni de a se asocia sub forma improprierii termenului de căsătorie fără să fie bărbat şi femeie. O tradiţie lungă de mii şi mii de ani nu prevede asta şi atunci e normal să se creeze un şoc, o dispută mare în societate.

În Europa lucrurile stau altfel. Nu cumva ne separă lucrul acesta de lumea civilizată? 

Nu trebuie să ne intereseze pe noi prea mult şi să imităm aşa, ca nişte maimuţe, ce fac alţii, că noi trebuie să facem aşa că fac ei. În situaţia asta suntem noi, aşa de parcă am fi complexaţi. Nu mi se pare acesta un raţionament. Şi ei pot face cum gândim noi. Separarea aceasta nu există în realitate. Cred că, mai degrabă, o fac cei care sunt împotriva familiei naturale, a căsătoriilor dintre bărbat şi femeie. Ei mai mult induc ideea de separare, de discriminare, dar eu vă dau un exemplu: sunt medic şi am pacienţi homosexuali pentru că ei fac boli mai multe, statistic, decât heterosexualii, dar eu lucrez emaptic, vreau sincer să se facă bine, nu am niciun resentiment faţă de ei. Nu înţeleg de ce ne fac ei pe noi homofobi. Dacă eu îl tratez şi doresc să se facă bine, de ce sunt eu homofob? Nu sunt.

S-a creat o sciziune cu această dezbatere pe tema familiei. 

Da, e aşa o victimizare, în sensul că victimizare ar avea şi nişte avanatjae. Cam aşa îmi sună mie în minte: hai să ne victimăzăm că poate, poate …

Unde credeţi că se va ajunge: se va modifica sau nu Constituţia? 

E greu de prevăzut pentru că politicienii nu lucrează corect. Preşedintele României vorbea zilele trecute de nevoia de democraţie, dar mi s-a părut aşa o îndrăzneală din partea dânsului pentru că dânsul e primul care, pe 3,5 milioane de români dintre care probabil majoritatea l-au şi votat, i-a făcut fanatici şi i-a acuzat că inflamează societatea. Cred că nu înţelege ce e aia democraţie. Dacă, ca preşedinte de ţară nu ţii cont de o majoritate covârşitoare, eu nu ştiu dacă mai poţi vorbi despre democraţie, dacă nu cumva e un curaj prea mare.

Înţeleg că nu sunteţi prea optimist. 

Nu, pentru că nu depindem de legile cinstite ale democraţiei, depindem de nişte politicieni despre care eu nu ştiu dacă ei au convingeri proprii aşa pro căsătorie între persoane de acelaşi sex sau execută o agendă de undeva. Mă rog, nu-mi dau seama de asta.

Care ar fi riscul dacă România ar accepta căsătoriile între homosexuali? 

Eu vă spun un risc din sfera vieţii spirituale: s-ar legifera păcatul în România.

Şi nu e tot păcat dacă nu e legiferat? 

Ba da, dar legiferarea e încă un păcat. Asta este o problemă cu legiferarea păcatului pentru omul creştin, pentru oamenii care au un temei moral al  vieţii lor conform conceptului biblic şi al vieţii în biserică. A doua problemă o expun ca medic. Dacă practica aceasta se extinde fiind legiferată, e clar că apare dispoziţia de a o practica mult mai des. Atunci toate tratatele de Medicină vorbesc despre o incidenţă mult mai mare a unor boli la homosexuali. Sunt date statistice, publicate, oficiale, acreditate de şcolile de Medicină din lume. Nu trebuie văzută asta ca pe o blamare a unei categorii sociale, ci ca pe un pericol. Noi am publicat la Editura Christiana în urmă cu câţiva ani o carte care se cheamă „Bolile homosexualilor”, iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării chiar ne-a acţionat într-un fel de judecată a lor, acolo, dar noi am motivat că această carte a fost scrisă în primul rând pentru homosexuali. Statisticile au fost confirmate ştiinţific. A spune adevărul poate e incomod, dar nu e nimic rău. M-aţi întrebat la ce ne putem aştepta? La asta: dacă homosexualii au de câteva zeci sau sute de ori HIV/SIDA mai frecvent decât heterosexualii, nu putem să nu ţinem cont de această statistică şi să ne facem că nu o vedem. Deci aceste două lucruri le văd eu, unul în plan spiritual, iar altul în plan medical.

Profesorul Pavel Chirilă participă zilele acestea, la Bistriţa, la Seminatul „Medicină şi Teologie”. A fondat și condus așezăminte medicale (Spitalul „Christiana”, Clinica pentru bolnavi de cancer „Sf. Irina”, Clinica Nera – prima clinică de recuperare oncologică din România).

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Cititor

  Exista in tara probleme cu adevarat serioase care ar merita atentie si dezbatere din.partea celor ce conduc tara precum si din partea societatii si nu aceasta pe tema familiei care este o tema falsa,absurda,o tema pentru deturnarea atentiei romanilor de la problemele cu adevarat grave.Despre familie vorbeste biserica,Constitutia.Ar fi suficient.

  (0)
 2. Alan Dala

  Ma bucur sa vad ca exista un reprezentant al numelui „Chirila” normal la cap si care nu se drogheaza. Bine ar fi sa ia exemplu si Tudor.

  (0)
  • mircea

   Asta nu are nevoie sa se drogheze.. ca e „dus” tot timpul :))))))))))

   (0)
 3. Alexandru

  Un șarlatan care trăiește dintr-o pseudo-știința, „tratată” ca o șarlatanie în lumea normală la cap. La noi face familie bună și coaliție cu ortodoxia: Decembrie 2014 a avut loc Conferinta “Ortodoxia si Homeopatia”, susținută de Parintele Serghie Filimonov, reputat medic chirurg si profesor al Universitatii de Medicina din Sankt-Petersburg, alaturi de Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila în Aula Magna a Facultatii de Drept – Bucuresti.
  «Faci diluții infinitezimale din orice și le iei pe o perioada nedeterminată ca să dobândești imunitate la ele.» Citat din negura gândirii dl. dr. Chirilă Pavel
  Eu zic că e mai sigur frecatul batistei de racla cu moaște.

  (0)
  • Diogene Canes

   El e medic, doctor, director, a publicat sute de articole, are o opinie științifică, și-o susține.
   Tu cine ești, mă Alexandre?

   (0)
  • mircea

   „Sute de articole”????? :)))))))))) pe site-uri obscure si in tabloide poate :))
   .
   Este un sarlatan, si un anonim absolut de la vama Bors incolo..
   .
   In Romania, acest sarlatan, este un PERICOL PT SANATATEA PUBLICA, alaturi de Olivia Ster si BOR.

   (0)
 4. Alexandru

  „Stimate Domnule Klaus Iohanis, Stimate Domnule Liviu Dragnea, Stimate Domnule Sorin Grindeanu, Stimate Domnule Florian Bodog,
  Sunt Dr Pavel Chirilă, profesor universitar de Bioetică- știință care se ocupă cu „ce e bine și ce nu e bine în lumea viului”, adică în cercetarea și practica medicală.
  Îmi permit să vă sfătuiesc și în același timp să vă rog ca pe niște personalități politice responsabile și care – cred – țineți la poporul român, SĂ NU PROPUNEȚI ȘI SĂ NU APROBAȚI LEGEA VACCINĂRII OBLIGATORII la care lucrați în prezent.
  Injectarea unei substanțe farmacologic active în trupul unui om (concetățean) fără acordul lui riscă să facă rău „în numele binelui””
  Avocatul MS
  https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/ministerul-sanatanii-anunta-ca-este-oficial-epidemie-de-rujeola-cel-putin-doi-copii-au-murit-din-cauza-bolii.html
  „Autoritatile sunt de parere ca toate campaniile agresive anti-imunizare au facut posibila aceasta situatie extrem de grava si cu riscuri uriase.
  Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in judetele Bistrita Nasaud, Cluj, Mures, Arad si Timis, cei trei bebelusi care au murit fiind din ultimele doua judete.” Diferentele sunt uriase intre sute si unitati.
  – la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj (219 cazuri)
  – in judetul Mures(145 cazuri)
  – Olt (2 cazuri)
  – Sibiu (3 caz)
  – Vaslui (1 caz)
  Putem sa ne mai miram ca concentrarea maxima a cazurilor de rujeola e in judetul in care Conferintele de Ortodoxie si Homeopatie au ajuns la a 17 editie?

  (0)
 5. Alexandru

  Ia uite ce „științe” predă domnul doctor:
  „Cum se prepară un medicament homeopatic?
  Se pornește de la o substanță lichidă, de exemplu o tinctură. Se ia o picătură din aceasta și se amestecă cu 99 de picături de apă. Se „dinamizează” prin agitare puternică. Aceasta este prima diluție centezimală sau hahnemanniană (1H). Se ia o picătură din diluția 1H și se amestecă cu 99 de picături de apă. Se „dinamizează” prin agitare puternică. Aceasta este diluția 2H. Se ia o picătură din diluția 2H și se amestecă cu 99 de picături de apă. Se „dinamizează” prin agitare puternică. Aceasta este diluția 3H. Procedeul se continuă. Se folosesc și diluții înalte: 50H, 100H, 200H. Prin acest procedeu se obțin concentrații extrem de mici (infinitezimale): 1%, 0,01%, 0,0001%, 0,000001%, 0,00000001%, 0,0000000001%, 0,000000000001%, 0,00000000000001% etc. La diluții foarte înalte, probabilitatea de a mai exista molecule din substanța inițială este foarte mică. Pare o șarlatanie. Ce mai acționează dacă nu mai există substanța inițială? Homeopatia nu este o șarlatanie. Dacă ar fi o șarlatanie, dacă medicamentele homeopatice nu ar acționa deloc, nu ar exista niciun pericol. În realitate, cu cât medicamentul homeopatic este mai diluat, cu atât este mai puternic. Diluțiile înalte sunt foarte periculoase. Unul dintre cei mai mari homeopați, James Kent (1849–1916) recunoștea faptul că „dacă medicamentele noastre n-ar fi fost destul de puternice ca să omoare un om, atunci n-ar fi fost destul de puternice ca să trateze un bolnav”.
  Totuși, ce acționează?
  Nu se cunoaște încă mecanismul de acțiune. S-au realizat numeroase experiențe, au fost emise mai multe ipoteze, însă nu s-a ajuns la un rezultat sigur. Se pare că procesul de realizare a medicamentului homeopatic modifică structura moleculară a apei. Mecanismul este de tip energo-informațional. Diluțiile homeopatice au proprietăți foarte ciudate, fapt pentru care scapă de sub controlul științific actual.”
  Aha!!! Așa zi frate! Ce vaccin! Dați cu apă! „Lucreaza strașnic magnetismul.”

  (0)
 6. Alexandru

  Sorina Pintea a oferit informaţii cu privire la epidemia de rujeolă. „Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 16 februarie este de 10.836, din care 38 de decese. În săptămâna 12-16 februarie 2018 au fost raportate încă 87 de cazuri noi.”
  Întrebată a cui este vina, demnitarul a răspuns: „Eu spun că este vina noastră, a tuturor, pentru că nu am fost în stare să comunicăm ceea ce trebuia comunicat”.
  Lasati doamna ministru că între timp s-a remediat situația.
  Numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana la data de 11.05.2018 este 12 991 din care 52 de decese. In saptamana 07.05. – 11.05.2018 au fost raportate inca 192 de cazuri nou confirmate in 14 judete.
  De comunicat comunica în continuare domnii dr. prof univ. la conferințe moderate de IPS Andrei, cot la cot cu saltimbancul Pan Duric mărturisitor încă din timpul liceului. Cine credeți că a avut urechi să audă mesajul domnului Profesor Doctor Ioan Gherghina în bâlciul acesta?

  (0)
  • Diogene Canes

   Repet, el e doctorul Chirilă.
   Tu cine ești?
   Dacă ai o opinie, unde ai publicat-o? Ce fel de greutate poate avea părerea unuia care compilează de pe net și dă din clanță anonim?

   Fugi.

   (0)
 7. speranta

  Sant uimit cum atatia neica nimeni, au pareri despre personalitati la care nu pot ajunge nici reancarnati de 100 de ori.Democratia are si lipsuri,lipsuri de care abuzeaza acesti liberi,frumosi si NIMENI.Nu a fost bine pe vremea lui. ceasca. dar parca erau mai putini prosti in spatiu public. Cat timp speranta moare ultima si prostia niciodata,sant bucuros ca mai avem OAMENI ,precum domnul Pavel Chirila.

  (0)
 8. Pe ganduri

  Politica a imputit totul.Nu mai exista nici o tema de interes comun care sa nu fie contaminata de politruci.Totul este judecat numai din interes politic.Ce pierd aia, ce castigam noi, cum sa facem sa nu castige ailalti, cum sa facem sa castigam noi.
  Indiferent cine-s noi sau ailalti, e o socoteala intre gasti.Fiecare obstructioneaza pe fiecare, nimeni nu castiga.
  De pierdut pierde populatia.
  Politica a imputit totul.
  Unu, mai sus , se bucura ca dispare o generatie de oameni batrani.Cat de plin de toleranta sa fii sa te bucuri ca niste oameni batrani mor? Indiferent cum sunt ei.Saraci, bogati, prosti, destepti, frumosi, urati, cum sa te bucuri de moartea unei generatii de batrani?
  Daca vine vorba despre doctori sustinatori ai referendumului care trebuie sfartecati de hienele politice, atunci fac si eu doua denunturi.
  1.Neurochirurgul Leon Danaila.Scrie la WIKI, „27.000 intervenții chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul.A construit fără nici un ban din partea statului 16 camere de spital și o sală de operație dotată cu toate cele necesare, fapt care a ameliorat enorm asistența medicală la Clinica II Neurochirugie, deoarece a putut astfel dubla sau tripla numărul zilnic de operații. În anul 1981, a înființat prima secție de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie vasculară din țară care se menține și în prezent.
  A fost directorul departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultății de Medicină Carol Davila din București (1992-2004) și șeful Clinicii II Neurochirurgie vasculară de la Institutul de Boli Cerebrovasculare (IBCV) pe care o conduce din anul 1981.”
  I s-a facut o mare publicitate in presa pentru ca omul este modest si merge cu metroul si tranvaiul.
  A fost membru in Coalitia pentru Familie.A venit timpul sa fie stigmatizat.Are 85 de ani, face parte din generatia care trebuie sa dispara.
  .
  2.Neurochirurg Ștefan Mindea.Absolvent de medicina la Stanford. La 36 de ani, a ajuns cel mai tanar sef al sectiei de Neurochirurgie al Universitatii Stanford, performanţă unică în istoria universităţii americane.
  A lasat totul, cariera , bani, si s-a întors în România sa salveze vieti.
  Toate gazetele si toate televiziunile l-au popularizat.
  Acum a devenit nefrecventabil.A venit timpul sa fie stigmatizat in efigie de catre politrucii de toata mana pentru ca a sustinut referendumul.
  Ba mai rau decat atata, e si diacon ortodox si are si 6 copii.
  Ma intreb ce au facut concret pentru romani, cate vieti au salvat acei politruci care plini de umanism il vor sfarteca?
  https://www.youtube.com/watch?v=jVksuYuuH20

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.