Procurorul Gheorghe Iacob de la Parchetul Bistriţa-Năsăud, eliberat din funcţie de preşedinte

Holistic
Procurorul Iacob Gheorghe de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, soţul judecătoarei Corina Iacob, acuzată de fapte de corupţie, nu mai apare în schema de personal a instituţiei începând cu luna aceasta. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie.

Decretul de eliberare din funcţie a procurorului Iacob Gheorghe a fost semnat de preşedintele României la sfârşitul lunii trecute şi a intrat în vigoare începând cu data de 1 martie 2015, zi începând cu care magistratul a fost trimis la pensie.

Gheorghe Iacob este soţul judecătoarei Corina Iacob urmărită penal de DNA pentru fapte de corupţie în dosarul judecătorului Ovidiu Puţura. Ea este  cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, în 4 noiembrie 2014, judecătorul Ovidiu Puţura, reţinut deja pentru fapte de corupţie, s-ar fi întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob, în restaurantul unui hotel din Bucureşti, şi ar fi discutat despre faptul că fiul magistratului, Titus Gheorghe Iacob, nu a promovat concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar, la care a participat în 22 septembrie.

În timpul discuţiilor, fostul secretar de stat în Ministerul de Justiţie ar fi lăsat să se înţeleagă că în urma unor intervenţii, prin intermediul unui funcţionar cu influenţă la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, îl va sprijini pe fiul judecătoarei să promoveze examenul în 2015, „prin fraudarea acestuia”, susţin anchetatorii.

În schimbul acestor promisiuni, judecătoarea Corina Iacob s-ar fi angajat să dea o soluţie favorabilă în dosarul Alinei Puţura, aflat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în stadiul de recurs, şi totodată să convingă cel puţin una dintre colegele de complet să pronunţe aceeaşi decizie.

Potrivit ultimei declaraţii de avere dată publicităţii, familia magistraţilor Corina şi Gheorghe Iacob are 22 de hectare de teren agricol, dobândit prin reconstituire, două hectare de pădure şi 0,3 ha de teren intravilan, ambele obţinute prin aceeaşi metodă. În 2010, magistraţii au cumpărat 0,22 ha de teren intravilan.

La Bistriţa, cei doi deţin un apartament şi o casă de 124 de metri pătraţi. În parcul auto al familiei, sunt nu mai puţin de trei autoturisme: Cielo, Nubira şi BMW. Cei doi au în bănci două depozite de 87.000 şi 36.000 de lei, dar şi un credit de 9500 de euro luat în 2006 a cărui scadenţă este în anul 2016.

Salariul judecătoarei era la vremea depunerii declaraţiei de avere de peste 8300 de lei lunar, iar al soţului ei, Gheorghe Iacob, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, de peste 8000 de lei lunar.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.