Primul bucătar român care a primit o stea Michelin este din Bistriţa-Năsăud

Un bucătar născut în Bistriţa-Năsăud, dar care a lucrat ani buni în Marea Britanie, nominalizat în 2012 în topul 30 al celor mai buni bucătari care au sub 30 de ani, a primit o stea Michelin pentru calitatea preparatelor sale. Este primul român care primeşte această distincţie, scrie presa de specialitate.

Restaurantul Clocktower din cadrul hotelului New York edition a fost răsplătit pentru calitatea deosebită a serviciilor şi preparatele excepţionale cu o stea Michelin. Proprietarul localului deschis în 2015 este bucătarul englez Jason Atherton, iar executive chef este bucătarul român Bogdan Dănilă.

Hotelul a fost deschis în 2015 şi face parte din trustul Marriott International. Designul a fost creat de designerul Ian Schrager and Marriott International. Restarantul Clocktower este situat la etajul al doilea al hotelului. Echipa este condusă de chef Bogdan Dănilă, partea de cofetărie este asigurată de Brian Yurko. Localul are 90 de locuri, 3 separeuri intime, o sală de biliard şi un bar. Pereţii sunt decoraţi cu fotografii vintage alb-negru care dau un aer sobru salonului.

Într-un interviu acordat în exclusivitate publicaţiei The Caterer, Jason Atherton a declarat: ”Sunt foarte mândru de Dănilă. Faptul că a lucrat la Pollen Street Social şi Petrus a fost pentru el un punct de plecare. Evident că a fost nevoie de câţiva ani în care să progreseze. Anul acesta am ştiut că este anul lui, că avem un meniu puternic. Brian Yuko are un background solid, iar deserturile lui sunt extraordinare”.

   

Bogdan Dănilă s-a născut în Bistriţa-Năsăud unde a urmat şi cursurile liceale. Mare parte a carierei sale a urmat-o în Marea Britanie unde, în 2012, a fost nominalizat în topul 30 al celor mai buni bucătari care au sub 30 de ani. O bună parte din timp a lucrat sub îndrumarea lui Gordon Ramsey.

Foto: www.jamesbeard.org

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

    • David F

      Plina de grasimi, plina de saruri, intr-un fel carcinogena as spune. Ai dreptate Papa Francis. Foarte putini pot intelege ca nu ne putem mandri cu bucataria romaneasca.

      (-3)
    • Dan

      Si bucataria britanica cum e? Ceva mai primitiv n-am vazut, noroc cu Commonwealth-ul plin de culoare si savoare, altfel erau praf. In Europa, in afara de zona mediteraneeana, toate bucatariile sunt saracute. De nemti nu mai zic, varza cu carnati. Scandinavii au niste ciudatenii de numai ei le pot manca (carne cu dulceata si altele). In afara de Spania, Franta, Italia, Grecia, mancarea europeana e cum e, mananci ca sa traiesti.

      (4)
  1. Rântaș

    Esti papă(omletă) Francis. Cum sa poti aprecia bucătăria româneasca când pe tine te cheamă francis. Tu mănâncă cubulete cu flori si cu buline in farfurie, hai o zi la tăiat lemne sau la coasa si apoi vedem care pe care. V-ati dilit de tot .V-au spălat astia si creierii. Nu dau găluștele,carnați,calbasii,zama de burta pe nimic in lumea asta! Vorba aia”ca tot ce-i românesc nu piere…”

    (9)
  2. andreea

    pe bune?? cum sa ziki cuvantu ala ??mankarea noastra este praf de aur pe langa ce am mancat in tarile nordice…suedia are un papricas cu zahar dezgustator…anglia black puding sa fish and chips…germania haram pe lume in bucatarie…si in toate o igiena dezgustatoare…spania da paella delicioasa tortiilas …sunt comestibile…noi avem ….si ne pricepem la tot

    (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.