Recomandări Social

Primarul din Feldru, Grigore Ţiolan, vrea să atragă peste 5 mil. de euro în comună. Unde vor fi investiţi banii

Cel puţin cinci milioane de euro, majoritatea bani europeni, este decis să atragă în acest mandat primarul din Feldru, Grigore Ţiolan, pentru modernizarea comunei pe care o conduce. Vor continua investiţiile în reţele de apă şi canalizare, vor fi asfaltate străzile, dar şi drumurile agriocole şi forestiere, aşa încât până cel târziu anul viitor, problemele de infrastructură să fie rezolvate în proporţie de 98%.

Zilele acestea, principala grijă a primarului Grigore Ţiolan este să găsească toate resursele pentru ca apa şi canalizarea să ajungă pe toate uliţele satului Feldru întrucât Nepos este inclus în Masterplan.

„Prin proiectul iniţial de realizare a reţelei de apă şi canal, s-au făcut 4,8 kilometri de reţea de canalizare plus 7 km de reţea de apă. În proiectul de extindere sunt 13 km de canalizare şi 12 km de reţele de apă prevăzuţi. În vatra satului, în Feldru, este şi apă, şi canalizare. Mai avem şi un alt proiect de extindere a reţelei de apă şi de canalizare pe distanţa Feldru- Ilva Mică şi pe Valea Secerului. Nici nu am crezut vreodată că se va putea ajunge pe dealurile respective cu apă şi canal. Pentru ultimul proiect despre care am vorbit avem deja aprobaţi banii. Urmează să facem licitaţia şi undeva în toamnă sau primăvara viitoare cel mai târziu să realizăm reţele de apă şi canal şi pe distanţa Feldru – Ilva Mică. După acest proiect, în Feldru vom avea acoperită localitatea cu reţele de apă şi canalizare în proporţie de 98%. Neposul în schimb este cuprins pe Masterplan”, a declarat Grigore Ţiolan pentru Timp Online.

Edilul a mai spus că pe toate străzile pe care este realizată reţeaua de apă şi canalizare sunt şi proiecte de asfaltare: „Sunt trei proiecte a câte cinci kilometri fiecare, deci 15 km în total, pe care vrem să îi realizăm în perioada următoare. Pentru două dintre ele avem contractul de finanţare finanţat, unul pe fonduri guvernamentale, altul pe fonduri europene, iar al treilea este licitat. Am început lucrările anul trecut, dar banii din bugetul local fiind puţini, l-am depus pentru a obţine fonduri prin PNDL. Cel puţin infrastructura apă, canal, trotuare şi asflat va fi asigurată la Feldru anul acesta sau cel mai târziu în 2018 în proporţie de 100%. Un şantier mai ales la apă şi canal înseamnă mai multă dezordine. Sigur că atunci când se termină şi mai ales atunci când vor fi refăcute străzile cu asfalt, condiţiile vor fi total altele”.

Feldru fiind, după ultimul recensământ, comuna cu cea mai mare populaţie, administraţia locală s-a preocupat să asigure condiţii pentru toate categoriile de vârstă, dar în special pentru copii.

„Nu am neglijat nici şcolile. Am modernizat grădiniţa din Nepos, şcoala V-VIII de la Feldru. În ce priveşte trotuarele, în proporţie de 35% le-am realizat la standarde de calitate, iar pentru ce ne-a mai rămas am cerut bani de la Bucureşti. Dacă nu vom obţine finanţare, trotuarele le vom realiza în următorii doi ani din fonduri locale aşa încât să fie modernizate toate de-a lungul drumului naţional. Acum se lucrează la Casa Tineretului din Feldru prin Compania Naţională de Investiţii, avem un proiect de 500.000 de euro pentru reabilitarea căminul de la Nepos, vrem să depunem în următoarea lună încă un proiect la Satu Mare pe fonduri europene pentru realizarea unei grădiniţe şi a spaţiilor administrative la Nepos în sediul vechii primării. Au fost încărcate două proiecte unul pe drumuri forestiere şi altul pe drumuri agricole în data de 28 luna trecută. Probabil vom obţine finanţare pentru cel puţin unul”, a adăugat primarul Grigore Ţiolan.

Potrivit edilului, studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice s-au făcut cu bani locali: „Primăria Feldru nu e săracă, ne-am putut permite să facem aceste cheltuieli pentru obţinerea banilor europeni şi acesta a fost un lucru extraordinar. Am început să întăbulăm păşunile alpine, islazurile, străzile fiindcă altfel nu puteam obţine fonduri europene pe ceva ce nu îţi aparţine ca domeniul public. Am făcut cadastru pe proprietatea publică şi am demarat şi cadastrul pentru populaţie. Anul trecut s-au început măsurătorile, iar anul acesta sperăm ca peste 600 de imobile să fie cadastrate”.

Peste 8 milioane de euro, majoritatea bani europeni, au fost investiţi în comuna Feldru în perioada 2012-2016, în precedentul mandat al primarului Grigore Ţiolan, printre cele mai importante lucrări făcute fiind cele de infrastructură – aducţiuni de apă, canalizare, drumuri asfaltate, trotuare modernizate, dar şi Afterschool, terenul sintetic cu gazon la Nepos sau marcarea traseelor turistice.

3 comentarii

  • Omul sfinteste locul , felicitari domnule primar . Comunele atrag mai multe fonduri europene decat Consiliul Judetean . Se vede foarte clar cine-i gospodar si cine mimeaza ca munceste .

  • Felicitari pentru cele reusite, trebuie sa recunoastem si eforturile mari dar si cele mici facute de administratia locala.

    Stiu ca infrastructura si calitatea de viata a localnicilor este una din cele mai importante probleme ale administratiei locale dar cred ca ar fi nevoie asa intr-un plan paralel sa ne ocupam de dezvoltarea sector servici, eco turism, si alte domeni care ar putea crea locuri de munca de lunga durata si aproape de domiciliul localnicilor. Este o idee care cred ca ar trebui studiata si sa facem incet incet pasi mici dar siguri pentru o dezvoltare regionala responsabila.

    Prin munca , dedicatie si colaborare se pot face multe lucruri frumoase

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS