Ce pregăteşte Bistriţa pentru Centenarul Marii Uniri. Oliv Mircea: Să arătăm că suntem români responsabili

În 2018, România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire din 1918, ocazie cu care se pregătesc peste tot în ţară evenimente care să marcheze acest moment istoric important. Nici Bistriţa nu va face excepţie. La sugestia comunităţii artistice din oraş, Primăria a fost de acord să finanţeze realizarea unui monument care să fie dezvelit cu ocazia Centenarului, anunţă criticul de artă Oliv Mircea, cel care face parte din comisia ce va evalua proiectele ce vor fi înscrise în concursul de idei.

„Noi am primit pe tavă un oraş de la comunitatea germană care arată bine. Oricât am vrea să zicem una-alta, orăşelul nostru arată bine. Când sunt întrebat de ce îmi laud oraşul, eu spun că nu are mahala şi eu mă simt bine. Dacă am primit cadou acest lucru, la 100 de ani de la Marea Unire, noi trebuie să arătăm că suntem o comunitate de români responsabili care şi-au făcut şi îşi fac treaba administrativ şi nu neglijează valorile româneşti. Eu îmi doresc ca, la 100 de ani de la Marea Unire, în oraşul nostru să apară un monument. El poate fi aşa cum va hotărî comunitatea, pe orizontală, pe verticală. Amplasamentul nu e foarte fericit. E undeva în preajma bisericii ortodoxe de la Coroana de Aur, dar neeliminându-l pe Cuza. Aceste lucruri se pot discuta şi trebuie discutate pentru că sunt multe amplasamente, oraşul s-a extins. Nu mai există centru. Există centrul din jurul Bisericii Evanghelice, dar lucrurile în rest sunt într-o dinamică. În orice caz, eu mi-aş dori ca acest concurs pentru monumentul care nu ştiu cum se va chema să vină artişti foarte importanţi. Noi nici nu realizăm că valorile aduc oameni. Eu am râs că se pune liftul în turnul Bisericii Evanghelice, dar, încet, încet mi-am dat seama că liftul aduce oameni care vin de la sute de kilometri să vadă cum arată o comunitate după ce te urci în turnul Bisericii Evanghelice”, a spus Oliv Mircea.

Potrivit criticului de artă, oraşul noastru are două lucrări montate în ultimii ani în mandatele actualului primar care sunt excepţionale. Este vorba de cel din Piaţa Petru Rareş, lucrarea lui Mircea Spătaruşi floarea lui Patriciu Mateescu din faţa Palatului Administrativ.

„E o lucrare revoluţionară pentru România. Aşa e înţeleasă sculptura în spaţiul transatlantic. Acele 66 de obiecte, care de fapt sunt indentice dacă le demontezi, pot construi o floare care, în viziunea autorului, este bujorul din câmpia Transilvaniei şi care e făcută din fibre de sticlă. Autorul nu a primit niciun ban fiindcă a dăruit lucrarea oraşului. O firmă locală care lucrează cu fibră de sticlă a construit obiectele. Nu aşa ar trebui să se facă, dar iată că se poate şi aşa: cineva îşi dăruieşte creaţia, altcineva face pro bono lucruri pentru comunitate. Sunt convins că oamenii se vor obişnui cu acel obiect. Primarului Ovidiu Creţu îi face cinste că a reuşit să facă acest lucru”, a spus criticul de artă Oliv Mircea.

Totuşi, el crede că în oraşul nostru sunt şi multe lucruri care nu ar trebui să fie.

„De exemplu aşa numitul mobilier stradal, bronzurile de la capătul pietonalului, spre exemplu. E interesant în sine ca să-şi facă oamenii fotografii, dar eu nu le găsesc rostul în oraşul nostru care are repere simbolice. Ar trebui să nu îl ascundă pe Ioan Alexandru undeva în spatele Bibliotecii Judeţene. E o lucrare realizată de cel mai important sculptor de la Brâncuşi încoace”, a adăugat Oliv Mircea.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Victor

  Orice alt monument in Piata Unirii in afara de statuia cardinalului Iuliu Hosu nu va fi decat o noua sfidare la adresa greco-catolicilor, o noua minciuna national-comunista din seria celor turnate poporului de catre aparatul de propaganda al partidului comunist. Desigur nu ne asteptam la nimic bun intr-in oras in care toti reprezentantii puterii s-au compartat exact ca securistii celebrand cu nerusinare in biserica catolica consfintirea furtului acesteia de catre urmasii patriarhului Rosu, justinian, a lui Petru Groza si Stalin. Artistii nu au facut de-a lungul timpului niciodata altceva decat sa raspunda ideologiei si gustului comanditarilor.

  (6)
  • Papa Francis

   Alt monument ar fi mai potrivit; unul care să vizeze cuvintele lui Isus care ne spune că „Adevărul ne va elibera”. Pentru o nație care minte de rupe și ține minciunea la loc de cinste…!
   În fața la Coroana să se construiască Monumentul Rușinii Naționale! De ce?
   Nu a plecat din fața bisericii de la Coroana delegația în frunte cu Iuliu Hossu, cel care a citit Declarația de Unire? Nu a fost Bistrița regiunea cu peste 90% greco-catolici, cei care au servit pe tavă Transilvania României?… Căror greco-catolici li s-a garantat că Biserica Ortodoxă Nu Va Fi Biserică de Stat, însă care promisiune a fost nerespectată, ca la 1948 Ortodocșii Roșii să aplice Ordinul lui Stalin Și Să Fure tot ce a însemnat Biserica Greco-Catolică pentru evoluția sănătoasă a românilor?… Limba scrisă în caractere latine, educația occidentală, tranziția de la medievalism la Epoca Modernă?!

   Unirea nu a fost onorată de mișeii politici și nemernicii ortodocși, Unirea a fost de fapt un Furt, Cel Mai Mare Act de Furt!

   Deci tot ce este plănuit de faliții de politicieni cu cârdașii de ortodocși este nimic altceva decât o nelegiuire, o crimă de conștiință, o crimă istorică.

   Toți sicofanții și acoliții ortodocși să iasă în față cu cenușă-n cap, fie că-i Răducu, Popa Feier, doțentul Gelu Buta și da, și burduhănosul de Oliv care linge și se ândoapă cu ce poate…

   Nu uitați, Adevărul! măca odată la o sută de ani. Căci tot Adevărul vă va demasca, nemernicilor, trădătorilor, lașilor, șarlatanilor care denaturați istoria și împovărați neamul la nesfârșit!

   (7)
  • Dan

   Exact, Iuliu Hossu ar fi fost foarte „mandru” de atitudinea asta radicala, de ura si de nervul manifestate intru apararea bisericii greco-catolice. Exact asta este spiritul bisericii greco-catolice, de intoleranta si vorbe grele, de porniti cruciadice impotriva altui cult, tot crestin. Caci spiritul bisericii greco-catolice este de sorginte fascista, nu-i asa? Mai oameni buni, ce-i cu verva asta gotica pe voi?

   (-2)
  • Victor

   Despre ce cruciade vorbiti? Despre afirmarea adevarului? Afirmarea adevarului este cruciada impotriva altui cult de sorginte fascista? Cu interzicerea de catre regimul Petru Groza a bisericii greco-catolice cu participarea interesata a BOR nu aveți nicio problema? Cu celebrarea de catre BOR in acest an a lui Justinian Marina participant si principal beneficiar al acestei marsavii, nu aveti nicio problema? Nu e o chestiune gotica, nu? Cei desfintati sunt radicali si intoleranti. Cei scosi din casele si din bisericile lor sunt fascisti. Bravo dl. Dan! Sa traiti! Ca BOR si Statul roman nu si-au cerut niciodata scuze pentru crimele odioase pe care le-au savarsit pe criterii impotriva cultului greco-catolic si a reprezentantilor acestuia, nu va deranjeaza in mod evident. Sunteti in pozitia confortabila de beneficiar al crimei si hotiei si aveti constiinta formata si adaptata pe calapodul minciunii, falsului si abuzului. Nu e nicio problema exista loc sub soare pentru toata lumea. Dar, nu ne puteti impiedica ca gândim liber si sa exprimam liber ceea ce gândim. Daca va deranjează, este fix treaba dumneavoastră și dumneavoastră trebuie să faceți ceva pentru asta. Poate încercați să vă re-evaluați poziția, să acceptati ca trebuie să înapoiați lucrurile furate și să va cereți scuze. Dacă nu asta este, rămâne să suferiți in continuare consecințele alegerilor facute.
   Die gedanken sind frei! Monumentul ar trebui intitulat „Floarea Adevarului”.

   (2)
  • Dan

   Domnule Victor, militantismul dumitale, vena umflata pe frunte, strigatul isteric, astea sunt de sorginte fascista. Si nu au nici o legatura cu smerenia crestina. La fel cum nici abuzurile unor inalti functionari comunisti sau din BOR nu au nici o legatura cu smerenia. Biserica greco-catolica e mult mai curata din punctul asta de vedere. Insa jihadismul din discursul dumneavoastra nu are nici o legatura cu valorile bisericii greco-catolice. Nici una.

   (-3)
 2. Mircea

  Oare care o fi adevăratul motiv am apariției acestui critic de artă in spatiul public ?
  Dintr-o dată, trezit din amorțeală vine in spatiul public cu alte mesaje decât cele rostite pe la colțul străzii.
  Foarte important joc de al reinventa pe Crețu si de pare si pe altii intr-un viitor apropiat . Rămâne să așteptăm” Marea Lucratura ” ă lui Mircea Oliv si alti inițiatori.

  (7)
 3. Marcel

  Ma asteptam ca Mircea Oliv sa aibe in primul rand curajul sa spuna ca statuia lui Cuza nu are ce cauta acolo si ca aceasta decizie a administrației publice locale din Bistrița marca Crețu este o mare greșeală.
  Dar se pare ca si oamenii de cultură sunt convinși cumva sa accepte aceste compromisuri si mai grav ,sa le si promoveze .

  (10)
 4. Bistritean

  E un paradox sa sarbatorim marea unire in actualul context politic, adica in timp ce partidul aflat la putere efectiv isi alunga cetatenii din tara

  (18)
 5. Marcel

  Si totusi pe cine reprezinte Mircea Oliv ?
  În niciun caz pe artiștii din județul Bistrița Năsăud.
  Să fi un critic pe interes doar si sa vorbim de valori mi se pare cel putin straniu si bizar .

  (10)
 6. Dorin

  Să se respecte adevărul istoric și să se facă Referendum pentru orice decizie care vizează interesul și aspectul orașului!

  (8)
 7. Zorro

  Oliv iese in public!!! Miroase picarea lui Radu Moldovan… ca altfel, dacă nu pică… Oliv poate sa o miște rău … rău de tot….

  (6)
 8. Gânditorul de la Hamangia

  Din comentariile citite rezultă câtă ură zace în unii oameni. Creştinii, de orice confesiune ar fi, ar trebui să nu incite la ură, să fie toleranţi, răbdători unii cu alţii, iar faptul de a fi creştin să-l demonstreze prin respectarea singurei legi pe care ne-a lăsat-o Domnul nostru Isus Cristos, aceea a IUBIRII faţă de semeni, iar ca să sărbătoreşti un eveniment nu poţi să trăieşti în URĂ, ci să colaborezi cu ce ai mai bun la realizarea acelui eveniment, care pentru români este o bucurie. Dar constat cu regret, că acest lucru este necunoscut pentru unii locuitori ai „burgului – al cetăţii” care este o realizare a saşilor transilvăneni şi nu numai, o moştenire în care ar trebui să trăim şi cu recunoştinţă faţă de cei care au fost obligaţi să-şi părăsească „patria dulce Transilvania” – Siebenbürgen Süsse Heimat, cum sună primele cuvinte din Imnul saşilor transilvăneni. Cei care postaţi comentarii la articole de acest fel şi la alte teme, ar trebui să meditaţi la cele spuse mai sus, iar unii să încercaţi chiar să scrieţi corect româneşte, ar fi mult mai bine să vă iubiţi şi să lăsaţi ura deoparte, deoarece cu ură nu poţi să sărbătoreşti, să te bucuri, să fii fericit !

  (1)
  • Zorro

   Nu e vorba de rautate!!!
   este vorba strict de faptul ca un om duplicitar, triplicitar, care acuza pe toata lumea la toata lumea se afla in treaba si iese in fata!!! Ceva nu este in regula, repet… miroase el ceva… dar poate odata cu inaintarea in varsta nici mirosul nu-l mai ajuta! :)))
   Sau e aruncat in fata de cei din umbra…adica sacrificat!!!
   La cati prieteni are… nici nu-i mai trebuie dusmani, ca sa dispara repede din peisajul urban al burgului… asta daca nu sta in bancuta lui caldutza!!!!

   (1)
 9. ida

  E vremea sa se faca un monument cu semnificatie in Marea Unire(un bust al lui Iuliu Hosu) si nu vreo timpenie de-a lui nea primaru,facuta de vre-un pupist in dos.

  (1)
 10. toni

  Motto:
  „Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
  Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
  Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
  Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!”
  (Mihai Eminescu)
  Traim in lumi paralele. Descrierea idilica a unui „critic de arta” nu se potriveste deloc Bistritei. Dimpotriva, de cand e Cretu primar, Bistriţa intrece Caracalul in materie de ciudatenii. In primul rand, pe Cretu l-a apucat nebunia mutarii statuilor care a facut praf istoria orasului. Prima isprava a fost mutatarea bustului lui Petru Rares din Piata care-i poarta numele pentru a face loc unui monument controversat, in forma de „Sula” tocmai langa Prefectura, vrand parca sa confere expresie materiala sintagmei „Sula si Prefectura”. A urmat apoi mutarea bustului lui Cuza, de la IJP, in Piata Unirii fara sa aiba habar ca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1 Decembrie,1918 si nu are nimic cu Mica Unire si cu
  atat mai putin cu domnitorul Cuza. Dar, dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica.
  La asta nebunie se adauga mulajele oribile cu struții, merele de plastic, ouăle gigant și alte kitsch-uri urbane care ne fac de râsul lumii și alungă turiștii rătăciți într-un oraș lipsit de personalitate.
  La capitolul cultura, deşi se cheltuie anual un milion de euro, primăria Bistriţa nu a reuşit să facă evenimente importante în oraş. Domina sub-cultura și bâlciurile asociate cu lipsa de viziune in organizarea evenimentelor care genereaza mai degraba manifestari de tip Cântarea României.
  La capitolul Urbanism, ce sa mai vorbim; s-a construit haotic și nu există specialiști cu viziune în arhitectura. Spațiile verzi, zona Industrială, malurile râurilor, cartierele Sărata, Slătinița, Sigmir, Ghinda, si multe alte zone rezidențiale sunt ignorate total de parcă n-ar face parte din „Bistrița Europeană”.
  Cel putin acum in pragul aniversarii Centenarului Marii Uniri din 1918, in Piata Unirii din Bistrita trebuie dezvelit un monument reprezentativ, iar bustul lui Cuza trebuie mutat inapoi la IJP, acolo unde a fost ridicat initial.
  Altfel, Bistriţa ramane oraşul în care toate lucrurile se întâmplă pe dos. Este si parerea altora.
  Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-pei

  (3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.