Poezia fermierului care a refuzat să plătească o taxă la Primăria Telciu fiindcă nu i s-a spus pentru ce e

Holistic

(VIDEO) Un fermier din Fiad a refuzat să achite o taxă pentru a-i fi eliberată o adeverință de care avea nevoie să-și depună cererea unică de plată la APIA întrucât nimeni din administrația locală a comunei Telciu nu i-a spus de ce trebuie să plătească banii respectivi. Ion Moldovan (68 de ani) le-a scris celor din Primăria Telciu și o poezie

”Primăria comunei Telciu o restricționat adeverințele, nu ni le-o eliberat pentru APIA până nu plătim o taxă de 71 de lei pe hectar, pe hectarele mele pe care eu le lucru. Le-am trimis în scris să-mi spună pentru ce plătim noi taxa asta și o zis că pentru amenajament pastoral. Eu i-am întrebat cum au amenajat proprietatea mea fără acordul meu, fără știu nimic? Cum adică, eu o ieu în primire de la Primărie? Ș-apoi am îmblat aici, la APIA, am îmblat la Prefectură care nu avea știre de așa ceva, am întrebat în alte județe și nicări nu s-o pus taxă așa ceva ca pe comuna Telciu și, după ce o văzut că am îmblat, mi-o eliberat adeverința și nu le-am plătit. O zîs că o să plătesc eu dublu că mă bagă la executare silită. Eu am 12 hectare și ceva. Trebuie să le dau 800 și ceva de lei lor și apoi să-mi elibereze adeverința, dar mi-o eliberat-o că le-am făcut nu știu câte scrisori. Eu le-am scris, dar nici nu mi-o dat răspuns. Restul oamenilor o plătit că se temeau că, dacă vin fără adeverință, nu le face APIA lucrările. Eu am sunat la APIA și mi-o spus clar că nu are voie nimeni să restricționeze adeverințele pentru APIA, am mai sunat încoace, încolo, m-am luptat și am făcut în scris, dar o trecut termenul de 30 de zile în 14 aprilie și nu mi-o dat niciun răspuns în scris Primăria Telciu. Eu le-am făcut și poezie”, a spus Ioan Moldovan.

”Am făcut și poezia pe verso și în față le-am spus: răspundeți-mi pentru ce se plătește asta, ce lucrări ați făcut pe proprietatea mea să vă dau această taxă, ce faceți cu banii, care îi treaba? Cum am ajuns ca Europa să ne dea bani pe lucrări și dumneavoastră să ni-i luați, românii? Așa ne dezvoltăm noi, așa ne ajutați pe noi, în zonele montane?”, a mai spus Ion Moldovan.

Fermierul spune că le-a transmis și altor agricultori că taxa e nedreaptă. ”La oameni li s-a zis: păi nu vă luați după nebunul ăla, primarul le dă telefoane: haideți și plătiți, sunteți buni plătitori, îi bate pe umăr. Eu le-am zis: eu nu vă plătesc cât port părul ăsta alb în cap. Pentru proprietatea mea nu vă plătesc dacă nu îmi explicați ce ați făcut. Viniți și curățiți terenul! Ei n-o făcut nimic. Ce să facă? Ei numai atâta: amenajament pastoral. Asta înseamnă că îi luată proprietatea în administrația primăriei și noi o cumpărăm de la ei. Ei lucră clandestin, să nu spuie la nimeni ce se întâmplă. Prefectul o zis că nu are știre de acea taxă. Când va fi la anul, prin Ministerul Agriculturii, se va ști, se va anunța și atunci vor plăti mai multe comune, dar cu acordul oamenilor, dacă ei vor fi de acord să plătească și dacă se vor face lucrări. Eu le-am zis să-mi dea adresa de la Ministerul Agriculturii să-i întreb eu. Păi zice: dacă nu știm noi, păi nu putem să-ți dăm că nici Ministerul Agriculturii nu are știre de taxa asta. Verbal ne spune să plătim, dar eu le-am cerut să-mi dea în scris legea, hârtiile: cum v-am dat io în scris, dați-mi și dumneavoastră! Plus că i-am arătat ce hârtii am făcut și i-am zis să-mi dea răspuns în 30 de zile că așa zice legea. O trecut 30 de zile și nu mi-o dat. Eu urmăresc legile să știți, că alea mă salvează. Eu le cam bag sub nas Constituția”, a spus el.

Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști. Amenajamentele pastorale sunt obligatorii din 2020. Responsabile pentru întocmirea acestora sunt  primăriile pe raza cărora sunt amplasate pășunile. Unele primării au făcut deja aceste schițe pe banii lor, iar acum, forțate de controale ale Curții de Conturi, vor să-i recupereze de la fermieri. Înverșunarea unora ca Ioan Moldovan face ca demersul să nu fie atât de simplu pe cât sperau unii primari.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. gânditorul de la Hamangia

  Nu știm câte primării au săvârșit acest abuz în serviciu, prin care-l imită pe ministrul de finanțe, care se crede barman, vrea să completeze găurile din bugetul ”consolidat” al statului cu ”bacșișuri”, prin ordine date ANAF, de a încasa presupuse datorii inexistente, inventate ale cetățenilor români, vorba lui nea Ion Moldovan din Fiad ”Pentru ce?” Vă explic eu. Găurile sunt prezente și în bugetele locale, iar primarilor nu le mai este la îndemână, să achite salariile nesimțite pe care și le-au autoacordat. Organele abilitate să cerceteze abuzul în serviciu, ar trebui să se autosesizeze și să acționeze în consecință, întocmind și înaintând de urgență dosarele spre aplicarea prevederilor legii, instanțelor de judecată, că doar și primăriile sunt în febra campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare unde putem vedea zilnic apariția unor dosare împotriva unor candidați, de ce nu și în aceste cazuri de încălcare flagrantă a legislației, semnalate, pe bună dreptate de către fermierul din Fiad???

  (7)
 2. Un Romulean

  Și la Primaria Romuli se plătește această taxă, și nimeni nu sa întrebat de ce și pentru ce .

  (2)
  • Dana

   Si la primăria Romuli să plătește această taxă si nu stie nimeni pentru ce se dau acesti bani .

   (1)
 3. Balan Marius -ecologist PV

  Barbat adevarat cu coloana de DAC. Sunt convins ca acest OM nu poate fi plimbat cu autocarul pe la mitinguri si nici nu accepta punga de la partid. Bravo stimate ROMAN !

  (12)
 4. class

  Va explic eu ce si de ce… pentru ca Primaria v-a făcut tuturor un serviciu…. pentru care e normal sa perceapă o taxă specială a să recupereze cheltuiala avansata… ca altfel vine curtea de conturi la control si o imputa primarului… contravaloarea banilor platiti de primărie pentru acea lucrare de amenajament zoopastoral… care apropo mai nou este obligatorie si pentru persoanele fizice care dețin terenuri din categoria fanete si pajiști naturale…. si foarte important fără acea adeverință care atesta ca pe teren exista amenajament nu mai iei un sfant chior subvenție de la uniunea europeană de anul viitor… asa ca iaca explicatia si utilitatea acestor demersuri ale primariilor…. pentru cine vrea sa vaza si sa priceapă…

  (5)
 5. Speranta

  Sper sa citeasca si acest neaos dac explicatia ta Class.Era bine daca cineva de la primaria lui explica..pe intelesul tuturor.

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.