O, măicuţă sfântă, de ce e nevoie de jandarmi la mănăstire?

Holistic

Mănăstirea Nicula nu mai este doar un lăcaş de cult de lângă Gherla unde se închină credincioşii, în 15 august, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, mergând mai întâi pe jos ca să „adune trandafiri” în grădina ei, ci un brand al Ardealului, bine întreţinut în conştiinţa publică inclusiv prin postările de pe reţele de socializare, aceasta fiind probabil cea mai modernă formă de rugăciune care poate primi rapid un like direct din cer.

Ei bine, graţie fotografiilor apărute pe pagina oficială a Mănăstirii Nicula într-un mod cât se poate de operativ, am putut vedea că jandarmii au fost la datorie şi de data aceasta. Fără scuturi, fără cisterne cu apă, doar în tricouri şi cu băscuţe pe cap, dar probabil cu pistoale la brâu şi bastoane, băieţii în albastru i-au păzit foarte bine pe prelaţii care au înconjurat biserica mică cu Evanghelia în mână. Mai precis au format un cordon ca nimeni să nu se apropie prea mult de oamenii oficiali ai lui Dumnezeu, precum nu e voie să se apropie cineva prea mult de oficialii statului sau de clădirile lui. Jalnică imagine, dar care ne arată că atât oamenii politici, cât şi oamenii lui Dumnezeu se tem de ceilalţi oameni, de popor.

În cazul oamenilor politici e cumva explicabil. În condiţiile în care sunt aleşi de o minoritate care se prezintă la vot, pe măsură ce încep să-şi bată joc de majoritate, aceasta se înfurie şi vrea să dea jos puterea politică, mai mult sau mai puţin paşnic. Atunci e nevoie de jandarmi care să-i păzească pe cei din jilţuri, de tunuri cu apă, de gaze lacrimogene. Ce contează că poporul le plăteşte jandarmilor salariile? Merită o bătaie zdravănă dacă se apropie prea mult de aleşii minorităţii ca să ţină minte ca, data viitoare, să meargă la vot.

În ce-i priveşte pe mai marii Bisericii Ortodoxe în cazul de faţă nu vi se pare bizar să-i vedeţi flancaţi de jandarmi în timp ce se află tocmai în mijlocul unei mulţimi de credincioşi, mulţime care a făcut efortul să meargă până la Nicula, să urce dealul pe jos, să-şi arate DRAGOSTEA faţă de Maica Domnului, faţă de Hristos, faţă de Biserică? Văd în fotografiile postate câteva femei cu batic în cap care au vrut probabil să atingă hainele preoţeşti, dar acest gest de impertinenţă maximă nu are ce căuta la un aşa eveniment religioso-politizat.

Ca să se atingă de cele sfinte, oamenii să plătească pomelnice, să meargă regulat la preoţi care să le spună cu cine să voteze, să sprijine construcţia de catedrale ale neamului credincios, a bisericilor şi a zecilor de mănăstiri care nu au auzit în vecii vecilor amin de facturi şi chitanţe. Gratis nu e voie să te apropii de oamenii lui Dumnezeu că îţi iei una de la jandarmi să ţii minte că Biserica şi statul sunt intangibile.

Desigur că explicaţia de partea cealaltă trebuie să fie alta. Jandarmii nu i-au păzit pe preoţi de mulţimea de credincioşi, ci pur şi simplu au asigurat un culoar pe care aceştia să poată merge, şi-au făcut datoria, ca şi în Piaţa Victoriei, nimic altceva. Însă pe mine nu mă interesează această explicaţie, cum nici cealaltă nu mi s-a părut digerabilă. Jandarmii au bătut oameni nevinovaţi la Bucureşti, iar aici alţi jandarmi – pe care îi plătim cu mulţi bani publici – flanchează popi şi ţin oamenii la distanţă. Ţara în care trăim şi Dumnezeul la care ne rugăm cu toţii sunt păziţi straşnic de jandarmi. Nu avem voie să ne atingem nici de unii, nici de alţii.

În opinia mea, e doar o chestiune de detaliu pornirea gazelor lacrimogene şi a tunurilor cu apă. Ideea este aceeaşi: poporul trebuie să primească de bun ce i se permite să ia, gen un leu în plus la pensie, trei lei la salariu, o contribuţie mutată dintr-o parte în alta pentru sporirea iluziei că te-ai ales cu bani mai mulţi, poporul trebuie să plângă de emoţie văzând preoţi şi politicieni împreună, evlavioşi, făcând cruci peste cruci şi rugându-se pentru ţară.

Foarte bine, să se roage. Nu contest evlavia nimănui, nici puterea rugăciunii. Vreau să întreb însă altceva: la ce ne-au folosit rugăciunile preoţilor şi politicienilor evlavioşi timp de trei decenii? Ce s-a întâmplat concret? Au construit cu bani publici o catedrală imensă fără să ne întrebe dacă vrem sau nu, dacă este sau nu necesară, au câştigat alegeri împreună manipulând în cel mai odios mod masele naive, au ridicat sute de biserici şi mănăstiri cu bani publici, le-au transformat în nişte construcţii de cinci stele, dar nu au făcut niciun drum pe care să putem merge ca oamenii normali la mănăstire, fără să stăm la sensul giratoriu de la Dej ore întregi, nu au modernizat destule şcoli, nu au construit suficiente spitale. Lista lucrurilor nefăcute e infinită aproape.

Dacă preoţii ar fi cu adevărat credincioşi şi urmaşi ai lui Hristos, le-ar spune politicienilor să le fie ruşine că au permis jandarmilor să bată oameni în Piaţa Victoriei şi nu ar accepta în ruptul capului să fie păziţi de o instituţie atât de compromisă în aceste zile, să le fie ruşine politicienilor că şi-au mărit de zece ori salariile şi pensiile speciale în timp ce norodul, în marea lui majoritate, moare de foame, i-ar alunga din mănăstiri şi din biserici mai ceva cum i-a alungat Hristos pe evreii afacerişti din temple. Dar lucrurile nu se întâmplă aşa.

Exclud ideea că administratorul paginii de Facebook a Mănăstirii Nicula a trucat fotografii ca acestea să devină subiect al unor ştiri false. E pur şi simplu trista şi revoltătoarea realitate: puterea şi BOR sunt apărate de jandarmi de propriul popor.

Apogeul sinistrului e că un jandarm le face şi fotografii pelerinilor „deosebit de periculoşi”. Azi, mâine, poate începe şi o anchetă.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Victor

  Pelerinajul nu are nimic de-a face cu BOR care nu practica cultul Marian. A se vedea inexistenta procesiunilor sau celebrarillor Mariane peste Carpați. Pelerinajul și celebrările de la Nicula amintesc astăzi de momentul 1948 când partidul și-a dat mâna cu biserica ortodoxa pentru ca uniți sa poată fura mai bine. Imaginea de atunci este imaginea de acum cu tot cu securiști, polițiști, peceristi și jandarmi.

  (0)
  • citizen

   s-a realizat un studiu mai acum câtiva ani ale carui rezultate erau triste: cele mai laice tari sunt si cele cu cea mai mare coruptie.
   a se vedea Italia, tarile din America de sud, Rusia,Bulgaria, România, etc.
   asta din cauza ca lumea crede în povesti frumoase si subcultura este la ea acasa.
   cei care sunt mai învatati sunt mai greu de prostit, nu-i asa?

   (0)
 2. Ionel

  Probabil au venit sa prevină un eventual atac al greco-catolicilor,care ar vrea sa-si ia manastirea de la Nicula înapoi,aceasta fiind de drept proprietatea lor,ceea ce nu spuneti nici macar dvs.,Cristiana Sabău!

  (0)
 3. Militia si biserica

  Este penibil sa vedem cum popimea este pazita de jandarmi. Astia de cine se tem de le trebuie paza??? Au bani in buzunare sau ce? Ce e cu atata militie pe langa biserici???

  (0)
 4. Teo

  Cand generatia celor care au acum 60-70 ani va disparea in mod natural, atunci va disparea si biserica in forma ei actuala. Fara enoriasii naivi care „cred si nu cerceteaza” se va prabusi aceasta piramida de interese care nu mai are prea multa legatura cu credinta, ci e mai degraba o afacere foarte banoasa.
  Generatiile care vin, tinerii si o mare parte din adultii de pana in 50 de ani nu mai sunt interesati de slujbele plictisitoare, de lalaielile si miorlaielile nazale ale popilor, de faptul ca fara bani nici nu se deranjeaza sa faca inmormantari, nunti, botezuri si alte ceremonii inventate de ei.
  Nu neg ca mai sunt printre oamenii bisericii si unii care au chemare pentru slujirea semenilor, care urmeaza exemplul celui pe care il venereaza si nu pun banul la loc de cinste. Dar, din pacate, sunt prea putini si nu se vad din cauza imbuibatilor care se lafaie in haine aurite si circula cu masini de lux…
  Iar despre faptul ca se inhaiteaza cu politicienii mi-e si greata sa mai spun ceva…

  (0)
 5. Victor

  Jandarmeria, brațul înarmat al partidului stat a mai avut o misiune foarte importanta, aceea de a preveni accesul mănăstire a credincioșilor greco catolici al căror acces este în continuare interzis în mănăstirea lor.
  Pelerinajul lor este oprit mai devale și organele de represiune ale statului ii protejează pe mai marii bisericii ortodoxe de urmași spirituali ai lui Hossu și Leon Manu. Că așa este cu Unirea. Și după 70 de ani dragostea cu forța tot viol se cheamă.
  In timp ce Leon Manu de la Nicula era omorât în închisoare Patriarhul ortodox participa la congrese la Moscova și decreta că Hristos este sovietic. Atunci că și acum Adevărul era ținut afară și minciuna, jaful si impostura sunt aparate cu forța

  (0)
 6. iocan

  Zilele trecute pe TVR2, era un preot roman ortodox care dadea lectii si care printre altele inducea ideea ca incendiul din Grecia s-ar fi produs cu acordul lui Dumnezeu pentru ca grecii ar fi aprobat mariajul intre persoane de acelasi sex. Cat de josnic si marsav poti sa fii, tu popa ortodox, sa te „cateri” pe moartea a peste 90 de oameni si distrugerea a, probabil, mii de vieti. Nu-i de mirare daca ne aducem aminte de pozitia luata de BOR si Godporatie, vis-a-vis de dezastrul de la Colectiv. Imi permit sa atrag atentia ca jandarmii nu erau imbracati in tricouri. Aveau pe ei „tricoaie”. Mai nou le imbraca de la jandarmeriadă incoace.

  (0)
 7. janadarmeria...

  …grup mafiot’armat cu scop definit
  raspund comenzilor capo dei capi
  intimidare
  bigbrader
  supunere
  ..urmeaza sa primim citatii in cutia postala cu amenzile
  abia astept..
  a doua zi intru in greva fiscala
  dupa aia a foamei pentru desfiintarea jandameriei!!!

  (0)
 8. Iocan

  Zilele trecute pe TVR2, era un preot roman ortodox care dadea lectii si care printre altele inducea ideea ca incendiul din Grecia s-ar fi produs cu acordul lui Dumnezeu pentru ca grecii ar fi aprobat mariajul intre persoane de acelasi sex. Cat de josnic si marsav poti sa fii, tu popa ortodox, sa te „cateri” pe moartea a peste 90 de oameni si distrugerea a, probabil, mii de vieti. Nu-i de mirare daca ne aducem aminte de pozitia luata de BOR si Godporatie, vis-a-vis de dezastrul de la Colectiv. Imi permit sa atrag atentia ca jandarmii nu erau imbracati in tricouri. Aveau pe ei „tricoaie”. Mai nou le imbraca de la jandarmeriadă incoace.

  (0)
 9. Sportiv

  Doamna Cristiana
  Cu tot respectul meu pentru dumneavoastra va rog nu mai dati si dumneavoastra in Jandarmi..caci sunt aceeasi oameni care la inundatii si vremuri grele sunt primii,chemati de acasa chemati din concedii si ne slujesc pe noi
  Sunt cei care vegheaza noptiile la linistea noastra fie iarna la -25 sau vara +35..ei sunt doar niste executanti ai ofiteriilor si daca ofiterii au gresit prin acele ordine pripite nu trebuie sa ii condamnam pe toti. Si daca tot e zi de sarbatoare stiti cum a raspuns Isus cand mai multi barbati vroiau sa loveasca o femeie usuratica cu pietre”sa loveasca primul care e fara de pacat” si nu a lovit nimeni caci toti avem pacate

  (0)
  • sportivule.............

   Daca ai fi jandarm si un ofiter iti da ordin sa-i sugi…p……….llla…o sugi????
   Iti dai demisia sau mai rau REFUZI SI-I FACI RAPORT!!!
   De ce nu au facut raport JANDARMERIA BUCURESTI…?
   Mai mult…au adus si fortele antitero!!!

   (0)
  • Stimate domn, jandarmii sunt plătiţi foarte bine, au salarii mari. Eroi sunt voluntarii care merg şi, pe banii lor, cu maşinile lor, cu braţele lor, ajută oameni aflaţi în nevoie. Restul sunt la serviciu. Oricum în proporţie de peste 60% din timpul lor stau în unitate.

   (0)
  • Class

   Nene ordinul vadit nelegal nu se executa. .. știe orice prost… acuma vor trage toți ponoasele… fie ei tablagii sau micimani….

   (0)
  • Stefan Anbrus

   Nu ”dă” nimeni în jandarmi. ”Dă” în acțiunile lor, care sunt sau nelegale sau degeaba. Când o să vedem acțiuni lăudabile ale jandarmilor probabil, doar probabil, vor fi lăudați, pentru că acele acțiuni lăudabile sunt așteptate și plătite din banii noștri și de regulă nu lăudăm ci doar mulțumim pentru ceea ce primim în schimbul plăților.

   (0)
 10. gheorghe

  Nu sunt nici un mare evlavios si nici un impatimit al armelor.
  Ceea ce trebuie spus, in primul rand, este faptul ca oamenii, societatea a uitat principiile bunului simt, vor ei sa fie primii fie ca merita sau nu. Asa, se pun in fata popilor si ….da-i la o parte daca cel de linga el nu se misca!!! Si uite asa s-a iscat imbulzeala. Jandarmii nu trebuie sa bata pe cineva, dar pot asigura ordinea pentru ca oricum e zarva mare acolo.
  Chiar daca au gresit, chiar daca au fost comandati gresit, jandarmii merita respectul pentru ceea ce inseamna institutia in sine. Si repet, au GRESIT in ultima vreme, dar nu trebuie sa-i eliminam sau sa ii punem sa umble civil…. ca noi ne tampim si mai tare crezand ca toate ce se intampla is gresite!!!!!

  (0)
 11. mircea

  „O, măicuţă sfântă”, de ce ai nevoie de Grupuri Infractionale Organizate de tipul BOR ca sa profite de pe urma ta?

  (0)
 12. Adrian

  Doamna Cristiana va rog sa va deplasati in teren la fata locului, la Manastirea Nicula. Toti jandarmii prezenti acolo au ales sa fie jandarmi dar intrebati pe fiecare in parte cati dintre ei vor sa fie acolo si sa faca ceea ce fac. Nu este decizia lor. Ei doar executa ceea ce li se ordona! Cand va ploua de jos in sus, si deciziile vor fi luate tot de jos? Se va intampla oare asta! Va respect si admir!

  (0)
 13. Stendhal, 1838

  Aujourd’hui rien n’est plus malheureux pour une religion ou pour un système que d’être protégé par le gendarme.

  (0)
  • Stendhal, acum 180 de ani.

   Astăzi nimic nu-i mai rău pentru o religie sau pentru un sistem decât de a fi protejate de jandarmi.

   (0)
  • Make a photo?

   M-am uitat cu interes la adresa propusă și m-am prăpădit de râs când l-am văzut pe Pavianul cu mantie. Parce que, parce que… make a photo?

   (0)
  • Cristian Preda - Furculition

   Cazul Dăncilă e elocvent: prezentată în momentul numirii – în mod mincinos – drept o „persoană fără de care nimic nu se hotăra la Bruxelles”, actuala deţinătoare a poziţiei de prim-ministru e criticată acum zilnic, pentru crasa ei incompetenţă. Şi nu doar fiindcă are nevoie de interpretare când întâlneşte un străin, ci şi întrucât nu stăpâneşte nici măcar limba ei maternă.

   (0)
 14. Ghiță V.

  Articolul e de-a dreptul ticălos ! Se alinează perfect propagandei SRI de escaladare a urii și dezbinare a populației.

  (0)
  • Bravo, Cristiana!

   Articolul e de-a dreptul corect! Dacă articolul îi denunță pe ticăloși nu înseamnă că e ticălos. Articolul ne deschide ochii, de asta vă panicați. Vă vedem așa cum sunteți, ticăloși, de asta nu vă convine. În rest, vorba psalmistului: și ne ferește, Doamne, de cel viclean. Articolul nu dezbină populația, ci o unește împotriva voastră, iar prin asta unul este foarte bun. Ura! Ura! Voi asta ați strigat la ultimul congres numai ca să-i placă tătânelui vostru. Cât despre SRI, nici copiii de la grădiniță nu vă cred. Acuma copiii sunt mai inteligenți decât cei pe care voi îi manipulați, ori vreți să-i mai manipulați. Gata, v-ajunge. Aveți zilele numărate. Amin.

   (0)
 15. Ion

  Îmi pare rău să-ți spun, dar nu ai dreptate. E nevoie de jandarmi, pentru că oamenii nu au bun simț, sunt foarte necivilizați. Toți se împing, toți vreau sa fie numai în față. Dacă în îmbulzeala care s-ar creea, ar avea cineva de suferit tot jandarmi sunt de vină că nu sunt acolo.

  (0)
  • Zău? Erau jandarmi când Iisus le-a împărţit săracilor pâine şi peşte în condiţiile în care respectivii puteau deveni agresivi de la atâta foame?

   (0)
  • Maria

   Mergeti la alte pelerinaje, la greco sau romano-catolici. Vedeti cum nu se imbulzeste nimeni si cum nu-i pazeste nimeni pe ierarhi. Credinciosii sunt oglinda Bisericii si, prin urmare, a ierarhilor lor!

   (0)
 16. mircea

  Eu va spun de multa vreme: BOR si PSD sunt doua Grupari Infractionala Organizate, cele mai mari si mafiote din Romania.. Acum si-au tras si garzi personale, platite din bani publici, politia si jandarmeria. Romani, sunteti prosti tare din pacate.. De ce nu ii scuipati in fata?
  .

  (0)
 17. Sentimentul fricii

  Frica de jindari, în Transilvania, mai ales de jindarul ungur. Frica de iad, peste tot în lume. (Deși Papa Francisc a zis răspicat că raiul cu care ne amenință popii nici măcar nu există). Cu frica domini mulțimile, orientezi voturile, votezi PSD. Cu frica la Nicula controlezi. Radu Moldovan, Andrei Andreicuț, toată Godcorporația și toată Pesedragnația nu este acolo așa, din pură întâmplare.

  (0)
 18. Balan Marius -ecologist PV

  Daca nu o luati de o aripa pe carmenuta dan, pun pariu ca la anul va bate personal toaca din centrul de comanda. Din pacate o asemenea individa fara nici o calificare a intinat la nivel national aceasta arma de elita infiintata de domnitorul A.I CUZA.

  (0)
 19. I. Alexa

  Amestecate: Iisus NU a fost însoţit de jandarmi în acţiunile sale. Arsenie Boca este mai important decât Iisus (după ultimul sondaj). Cuplajul STAT (Jandarmi, Poliție etc.) + BISERICA (BOR) în toate regimurile sunt nefireşti. Votul “recomandat” de BOR enoriaşilor pentru Partidul-Stat nu este o sarcină de Partid transmisă de Dumnezeu. Faţă de cetăţeanul de rând, BOR, căruia credincioşii îi plătesc tot felul de taxe, NU este supusă taxelor fiscale oficiale. BOR încă NU a retrocedat după 1990 TOATE proprietăţile aparţinând altor culte, desfiinţate de regimul comunist. Numai 10 % dintre credincioşi merg duminica la slujbele BOR. După slujbe mulţi credincioşi încalcă imediat Cele Zece Porunci. Nu poate fi numit OMUL lui DUMNEZEU un om care nu ți-a înapoiat ceea ce i-ai împrumutat cu bună credință (Amicii din urbe știu despre cine şi despre ce e vorba!). Dorinţele pentru veşminte şi lanţuri aurii, pentru încăperi suprasaturate de picturi murale, icoane și cruci, pentru acceptarea multor sfinţi întru pomenire şi lipsa de simplitate umană a faptelor preoţilor în acţiunile lor de credinţă adevărată în Dumnezeu, îndepărtează oamenii instruiţi de instituţia Bisericii. Puține fapte ortodoxe mai mențin enoriașii în atenția Bisericii. Catedrala Neamului este o paralelă megalomană postcomunistă a Palatului Parlamentului care, după inaugurarea din 30 nov. 2018, vă înghiţii anual tot din visteria Statului, milioane de lei… Doamne ajută, România, Grădina Maicii Domnului!

  (0)
 20. bistritean

  pesedeii in loc sa mearga pe la icoane stau la comanda tastelor si dau minusuri cu nemiluita celor care nu iubesc pe sefii lor. Zilele lui dracnea sunt numarate. Doamna Andronescu a dat tonul. Nu se poate ca tot partidul sa-l pupe-n fund pa groparul sef al psd. Distrugerea acestui partid porneste tocmai de la varfurile ciumatilor.

  (0)
  • Dragnioții și coioții

   Liviu Pop, fostul ministru cel foarte „deștept” al învățământului, ne-a spus astăzi că d-na Ecaterina Andronescu este o sorosistă, ca și cum lucrul ăsta ar fi un mare păcat. Adică să fii sorosist înseamnă împotriva lui Dragnea. Și eu sunt sorosist. Și Bistrita majoritară este azi sorosistă. Avem însă și o garanție: Radu Moldovan și Doina Pană rămân dragnioți.

   (0)
  • Penticostalul

   Multi dintre pesedei sunt pocaiti de aceea n-au treaba cu manastirile. Dar acum pesedei se impart in doua tabere… cei care sunt cu dragnea si cei care cred ca dragnea este o piatra de moara in partid.

   (0)
 21. Ionel

  D-na Cristiana Sabău,

  Nu e suficient ce ati spus,trebuie sa repetati mereu,sa faceti un articol,două,zece, despre această stare de fapt începută din 1948!
  Dar eu cred ca e altceva la mijloc: un simplu calcul făcut si de politicieni ,dar și de jurnalisti,de aproape intreaga societate civila ,referitor la acest subiect al proprietatilor greco-catolicilor confiscate de comuniști și date cadou ortodocsilor: in conditiile actuale ati avea numai de pierdut, deci nu are rost nici macar sa amintiți de asa ceva;asa e cand dreptatea e la zecimale ,după virgula…

  (0)
 22. obbywan

  1.Voit suntem tinuti in ” bezna” ,doar stii ca asa suntem masa de manevra.2. Rezultanta 1.= suntem neşcoliti ,suntem credinciosi in fata tuturor oaselor
  ( ptiu! doamne iarta ma!!) ,deci mai prosti ,mai manevrabili . Si 3….geografic nu suntem la o ” rascruce”? pai la hanu’ de la rascruce nu mai ” pui de un copil?” ,asa ,ca sa te mai distrezi?Si ce a iesit ?Un popor… Noi…

  (0)
 23. obbywan

  Pe cine vrem să păcălim? Suntem o țară de tolomaci. O scurtă parcurgere a ratingurilor de tv confirmă fără tăgadă acest lucru. Cretinizați cu seriale turcești și chinezești, vandamizați metodic, vindizeliți, vinbiodizeliți, lasfierbântați. Suntem o plombă între măsele în contextul european. Avem valorile și vulvalorile noastre, divele și maladivele noastre, fombaliști supermediocri într-un context de baltă, armada de lingători de icoane și moaște, răzvrătiți de cartier deveniți peste noapte dizidenți ai absurdului, sloganuri abjecte considerate opoziționabile. Agitație de turmă, browniană, cu rezultantă nulă. Joc de glezne în bezne.Popii un rau mare al poporului nostru! Suflete puse in slujba BANULUI!
  Articol de pus in rama, cine stie, cunoaste!

  (0)
 24. Nelutu

  Simplu, pentru cine nu intelege. Adunarile mari de oameni, atrag ca un magnet infractorii, sutii de buzunare si hotii de tot felul. De asemenea participa si persoane violente, care pot face scandal etc. Si lega obliga la asemenea gen de manifestari, protectie si siguranta pentru participanti.Simplu ca buna-ziua…

  (0)
  • Aveau ceva teancuri de dolari prin buzunare prelaţii de-i flancau aşa? Apropo, nu am văzut atâta râvnă la apărat oamenii lui Dumnezeu şi la alte confesiuni.

   (0)
 25. Rabinul

  Îi tot dati inainte cu minoritatea care merge la vot! Credeti ca daca ipotetic vorbind s-ar fi prezentat toata lumea cu drept de vot la urne ar fi fost altul rezultatul alegerilor? Va inselati amarnic! La fel cum va inselati si de faptul ca toti cei care nu au fost la vot ar fi votat cu cei care acum formeaza opozitia!

  (0)
 26. Paul

  Ma intreb oare Papa Francisc nu e flancat mereu de bodyguarzi? papamobilul e si blindat, oare de ce, se teme de credinciosi? Multi s-au intors impotriva Bisericii si e normal sa fie asa cand multi nu cunosc cu adevarat ce se intampla in aceste comunitati crestine. Trist e ca ne obligati sa fim cum vreti dumneavoastra (cei impotriva Bisericii), Biserica sa ridice scoli si altecele care au lipsuri din cauza unei proaste administratii-pe cand Bisericile in proportie de 80 la suta au fost ridicate din donatii benevole. Multi vreti sa comandati Bisericii ce sa faca si incetul cu incetul devenim iarasi prigoniti ca in perioada Imperiului Austro-Ungar cand unii din Transilvania de frica persecutilor sau unit cu Biserica Catolica, conform istoriciilor. Discutia la obiect e multa si irelevanta pentru cel care intreaba, dar intreaba doar ca sa se afle in treaba. Sa va ajute Bunul Dumnezeu ca cei care carcotiti din punctul meu de vedere, sa faceti mai mult bine de cat pot sa faca slujitorii Bisericii si fiti siguri ca nimeni nu va intreba cum a-ti reusit. Doamne da bine la tot cel ce te iubeste pe Tine! Amin.

  (0)
  • Cristian

   Am citit articolul si comentariile postate si am observat o ura nejustificata fata de anumite institutii ale statului.Doamna Sabau ,nu cred ca afirmatii de genul:,,aveau ceva teancuri de dolari prin buzunar prelatii..’ se pot publica intr-un articol de presa .Aveti dovezi sa va sustineti afirmatiile dvs?’Ar trebui sa lasati mistocareala la o parte si sa va ridicati la nivelul jurnalistic pe care l-ati avut acum cativa ani.Avem destule ziare de scandal,nu mai este nevoie de inca unul!In plus,cred ca legea prevede ca la anumite manifestatii publice si slujbe religioase sa fie prezenta JandarmeriaSper sa nu stergeti postarea,o consider un drept la replica din partea unui simplu cetatean saturat de scandaluri alimentate de presa!

   (0)
  • Dar ce este statul, totuşi? Nu cumva nişte oameni plătiţi chiar de noi toţi să ne servească pe noi? Ce-am văzut în ultima vreme este că aceste instituţii pe care dumneavoastră le compătimiţi pentru ura pe care- vezi Doamne – trebuie să o îndure, nu au avut nicio problemă să dea în oameni nevinovaţi, să-i gazeze, să-i schilodească. Mă scuzaţi că „am coborât” la nivelul în care să fiu de partea oamenilor schingiuiţi şi împotriva unor astfel de instituţii care au devenit ele însele duşmanii poporului care le virează banii pe card. Şi, apropo, scandalos e ca Jandarmeria să bată oameni nevinovaţi pentru că i-a ordonat politicul vinovat de toată bătaia asta generală de joc. Restul sunt reacţii normale ale unor cetăţeni cărora nu le poate băga pe gât nimeni prostii manipulatoare. Jandarmii au bătut oameni la Bucureşti. Punct. În rest, chiar nu mă mai interesează nimic din ce au de spus.

   (0)
  • Cristian

   M-as bucura, stimata doamna Sabau, sa luati atitudine ferma si fata de politica judetului ,sa fiti impartiala politic,sa va bateti in cuvinte la fel de alese si sincere cum luptati pentru idealurile marete si suferinta poporului roman din aceste zile…Totusi limbajul jurnalistic nu trebuie coborat la un nivel de barfa de la Radio Sant! Limbajul poate fi cizelat,fara a emite judecati de valoare asupra unor institutii per ansamblu !Asteptati sa se incheie anchetele,sa fie publicate concluziile si apoi aveti dovezi,horarari ale instantelor de judecata si pe marginea acelora puteti comenta cum si cat doriti.Dvs , generalizand acuzatiile fata de o instututie,incalcati si prezumptia de nevinovatie a unor persoane care nu au avut de ales decat sa respecte ordinul de serviciu dat de superiorul ierarhic.In incheiere,un raspuns la articol:daca legea o cere, legea se repecta!Succes!

   (0)
  • @cristian

   …impotriva ….anumite institutii ale statului???
   auzi cristiane? …se vede ca TU …ca si persoana …esti UN ZIAR DE SCANDAL….nici nu stii sa intelegi ce se scrie aici… ERA O INTREBARE DACA PREOTII AVEAU BANI DE TREBUIA SA FIE PAZITI,,, asa ca meriti sa fii satul de scandalurile din presa atat timp cat nu stii sa separi un adevar de o minciuna….sau un prostimea de…restul lumii!!!!
   si sa fiu la subiect….eu platesc impozite si VREAU ca acele institutii sa ma apere pe mine de …EVENTUALELE MARSAVII POLITICE ALE GUVERNULUI!!!!!!
   Cum ma apara pe mine, contribuabil, (doar din acest punct de vedere) acele institutii de care vorbesti CAND VREAU SA FILMEZ PE DOMENIUL PUBLIC?

   (0)
  • Cristian

   Domnule contribuabil fara nume,poate ai observat ca eu am insistat ca doamna Cristiana sa aiba o atitudine echlibrata,sa fie de partea adevarului si a poporului,fara a arunca cu noroi in anumite institutii!Ce e rau in asta?Democratia a invins la Bucuresti,dar actul democratic de a decide cine conduce tara se exprima la vot,asa e in orice tara civilizata!Nu generaliza si nu exagera problema ! Un angajat al unei institutii are famlie ,copii,are nevoie de un salariu ,asa cum tu ca si contribuabil presupun ca muncesti!Asa ca incheiem aici discutia!

   (0)
  • Dar acelui angajat i-ar plăcea ca un alt angajat de la o altă instituţie a statului să-i snopească în bătaie copilul şi soţia aflaţi într-o piaţă sau într-un taxi? Dacă nu i-ar plăcea, să nu dea nici el în copiii altuia că i-a zis şeful în halat alb, pus de altul în roşu. Să gândească şi să acţioneze ca un om responsabil, nu ca braţul lung al unui mecanism odios.

   (0)
  • danisclaud

   Care istorici, cei de partid! Citește documente veritabile nicidecum cele de partid sau ale BOR… De ce i-au închis si omorât in închisori pe episcopii si călugării greco-catolici? Din pricina Adevărului pe care-l slujeau și nicidecum propagandei bolșevice

   (0)
 27. cititi ce vrea JANDARMERIA

  Ma mir ca in 2018 mai exista gandire MAFIOTA LA NIVELUL SUPERIOR AL JANDARMERIEI
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22652521-cum-poveste-rbatul-alb-colonelul-lin-paraschiv-agresarea-jurnalistului-hotnews-faptul-spart-telefonul.htm?pbox

  cel mai interesant lucru ce vrea jandarmeria, ce propune colonelul IN ALB… UN MARE MAFIOT… pentru protecția presei pentru viitor: Un spațiu special delimitat pentru presă, unde vrea, de comun acord, delimitat foarte bine. ”Nu mis e pare normal ca cineva de la presă să mă filmeze când trag cu arma sau fac o încătușare” (ARE UN COMPORTAMENT HULIGANIC)

  (0)
  • cc

   Îngrădirea jurnaliştilor într-un colț plus interzicerea filmărilor reportajelor independente egal ABUZURI .
   Poate voi jurnaliştii ar trebui să propuneți ca trupele de intervenție să fie dotate cu camere indivuduale care să fie activate în cazul unor intervenți care cer utilizarea forței.

   (0)
 28. cc

  Pentru evenimente chiar religioase private de genul acesta politica oficială a Guvernului României, Stat Laic ar trebui să fie facturarea serviciilor de securitate publică asigurate de Jandarmi la cererea B.O.R .
  Că la activele lor au de unde, plus că probabil prestează şi activități comerciale ( lumânări amulete etc).
  Nu există religie oficială în Constituție. Dacă nu B.O.R poate să angajeze agenți privați( dar nu din aceia dependenți de bugetul de stat) sau să asigure serviciile de ordine pe voluntariat iar cazurile de competența poliției să fie date poliției.
  Acum strategic logic şi reformist după evenimentele din 10 august, Jandarmeria ar trebui integrată şi subordonată Instituției Poliției, pare că e o instituție în plus, consumatoare de bugete locale şi naționale şi de resurse. E o instituție care nu există în alte țări civilizate , a cărei misiune pare să fie apărarea elitelor şi nu a păcii sociale.
  Argumente , ca orice birocrație actualmente e dependentă de bugetul public(de cei care împart resursele) îşi autocreează propria rațiune de a exista fără necesitate ( inventare de pericole la tot pasul – chiar amenințări a unor persoane din scaune cu rotile ) o ierarhie puternic politizată- conduce la excese sau laxism- în funcție de orientarea conducerii.

  (0)
 29. Marcel

  Sa mai observăm in prima imagine ca „oamenii oficiali ai lui Dumnezeu” sunt antemergătorii ai „oficialilor statului”. Mai observăm că Răducu are și purtător oficial de cruce. Ceva mai caraghios și mai penibil era greu de imaginat. Vă imaginați orice lider politic occidental într-o poză asemenea? O curte bizantină în care basileul locului este înconjurat de popime, slugoi și armată, cruci și săbii se arată prostimii în chip de împărat biruitor.

  (0)
 30. Ani

  Articol scris in 15 august. Nici macar aceasta sfanta sarbatoare nu ne mai uneste…Ma intreb care era scopul acestui articol. Sa dezbine si mai mult? Sa ne pierdem respectul pentru cele sfinte, pentru cei ce imbraca o uniforma? Nu stiu ce sa mai cred…prefer tacerea

  (0)
 31. Un rob

  Oamenii lui Dumnezeu…????
  Aceștia sunt doare pavele pe care vor calca adevărații oameni ai lui Dumnezeu in drum spre rai .
  Sfințenia e o haină scumpă, nu e cusută cu fir de aur strălucitor. ..e făcută din mult sacrificiu dăruire și o viață în frica de Dumnezeu…
  Domnul sa va lumineze

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.