Actualitate Recomandări

Noua clădire a Bibliotecii Judeţene, ce poartă numele lui Liviu Rebreanu, a fost inaugurată

(FOTO) Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a inaugurat noua clădire (corpul B) a instituţiei care poartă numele lui Liviu Rebreanu şi care adăposteşte o sală de lectură, o mediatecă şi depozite de carte. Sediul, în care au fost investiţi peste 500.000 de lei, a fost construit într-un an şi este unul modern. La inaugurarea lui au participat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, numeroşi alţi invitaţi.

Directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, preotul Ioan Pintea, a explicat participanţilor la eveniment ce l-a determinat să construiască încă un imobil pentru bibliotecă.

biblioteca 2 biblioteca 3 biblioteca 4 biblioteca 5

„Atunci când am primit această clădire din partea Consiliului Judeţean, din partea domnului preşedinte Radu Moldovan, şi văzând curtea aceasta, mi-am zis că va trebui să construim ceva ca să extindem biblioteca pentru că spaţiile erau insuficiente. Şi am avut curajul să merg la domnul preşedinte să-i spun că vreau să mai construiesc o clădire. Mi-a spus să-i dau drumul pentru că mă sprijină. Într-adevăr am fost sprijinit şi am reuşit, printr-un efort foarte mare. Noi suntem aici 23 de oameni, nu toţi suntem bibliotecari, dar am făcut un efort comun foarte mare şi iată că inaugurăm această clădire. Ne bucurăm de o solidaritate între noi şi am reuşit ca astăzi să vă arătăm aceste spaţii care sunt generoase. Clădirea pe care am construit-o este una modernă. Ea cuprinde o sală de lectură modernă, suficient de mare pentru cititorii oraşului Bistriţa, în premieră, o mediatecă în curs de dezvoltare, spaţii de depozitare, dar şi spaţii de dezvoltare. Prin mutarea sălii de lectură, am reuşit ca în vechea clădire să facem o sală de conferinţe pentru activităţile bibliotecii şi nu numai. Am amenajat şi curtea”, a spus Ioan Pintea.

cladire 1 cladire 2 cladire 3 cladire 4

Cei care au trecut, marţi, pragul Bibliotecii Judeţene au putut vedea o expoziţie pe gardurile exterioare. „Am deschis o expoziţie stradală, ceva unicat în Bistriţa. Am luat exemplu de la Chişinău şi de la Muzeul Literaturii Române Bucureşti şi am deschis această expoziţie stradală, de data aceasta cu Liviu Rebreanu, fiindcă acesta este numele noii clădiri. Expoziţia stradală explică şi ilustrează viaţa şi opera lui Rebreanu. Vom avea astfel de expoziţii de mai multe ori pe an. Următoarea va fi dedicată lui Brâncuşi. Avem mulţi elevi şi studenţi care vin aici, iar vara, când e vreme bună, sunt sigur că se vor opri pe trotuar să citească, să-şi amintească unde s-a născut Rebreanu, ce cărţi a mai scris, ce activitate culturală a avut. În curte, vom amenaja o expoziţie care să intre în armonie cu spaţiul pe care îl avem afară, unul destul de generos. De exemplu, anul acesta, în vară, vom face un târg de carte dedicat copiilor, în curtea bibliotecii. (…) Cred că zilele acestea, printre muncitori, în curte, erau şi îngeri. Numai aşa am reuşit să punem cunună, într-un timp foarte scurt, acestei lucrări”, a adăugat Ioan Pintea.

BJ 1 BJ 2 BJ 3 BJ 4

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, l-a felicitat pe managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” pentru investiţiile făcute şi proiectele culturale derulate în cei patru ani de când conduce instituţia.

„Pentru mine e un moment de mare satisfacţie sufletească pentru că, în cei patru ani de când eu conduc CJ, toate cele trei instituţii importante de cultură, Biblioteca Judeţeană, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Complexul Muzeal au fost sprijinite cu investiţii majore şi, la finalul acestui mandat, vor avea casă nouă şi cam tot ce le trebuie. Pe lângă reparaţiile la sediul CJC de pe General Grigore Bălan, sper eu ca până la finalul mandatului să putem inaugura noul centru cultural Dacia unde am investit peste un milion de euro. Cu foarte multe eforturi, am reuşit să obţinem 1,5 milioane de euro pe care i-am investit la Complexul Muzeal în lucrări majore. Vom avea o clădire minunată şi acolo. Sunt aproximativ 3,5-4 milioane de euro pe care i-am investit în cei patru ani de mandat în modernizarea instituţiilor de cultură împreună cu ai mei colegi de la CJ, dar şi cu cei trei manageri ai celor trei instituţii – Gavril Ţărmure, Ioan Pintea şi Alexandru Gavrilaş – care, în opinia mea, sunt printre cei mai buni trei manageri de cultură din România. Cu toate criticile care ni se aduc şi ni se vor aduce, cred că decizia mea de a face investiţii în cultură a fost una bună. Pot spune lucrul acesta pe final de mandat şi am satisfacţia majoră că, la finalul mandatului meu, cele trei instituţii sunt toate în case noi cu toate dotările de care au nevoie şi cetăţenii se pot bucura de ele”, a spus şeful CJ.

Tot marţi a fost lansată şi cartea-album „Locuri şi monumente literare din judeţul Bistriţa-Năsăud”, un adevărat ghid pentru turismul cultural în care se găsesc informaţii inedite despre scriitorii care au trăit sau ne-au vizitat judeţul.

În primăvara anului trecut, în curtea Bibliotecii Județene de pe str. Al. Odobescu au început lucrările de construcţie a unei clădiri pentru depozite pentru carte, săli multifuncţionale pentru diverse evenimente culturale, dar şi sală de lectură cu internet şi mediatecă. Clădirea are o suprafaţă funcţională totală de 532 mp, dispusă astfel: un subsol, parter, etaj şi mansardă. Sala de lectură poartă numele ”Liviu Rebreanu”, iar Sala de conferințe – ”Gavril Scridon”.

11 comentarii

  • Ca la noi la nimeni. Biblioteca Judeteana „George Coşbuc” are acum doua nume. Dupa construirea unei anexe inghesuita in fata intrarii in cladirea veche, aceasta a fost inaugurata si a primit numele „Liviu Rebreanu”, astfel incat biblioteca poarta acum doua nume.
    Clădirea în care funcţionează acum Biblioteca Judeţeană a aparţinut Băncii Naţionale a României. Inca de pe vremea cand la conducerea CJ, se afla Gheorghe Marinescu (PSD), acesta dorea să facă în această clădire construită la 1890, un muzeu de artă religioasă. “Am primit această clădire de la BNR datorită intervenţiei ÎPS Bartolomeu Anania care a susţinut ideea înfiinţării acestui muzeu. Spaţiile sunt generoase şi tocmai de aceea vom propune şi altor culte să expună obiecte din colecţiile lor”, a declarat, la vremea aceea, fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Marinescu.
    Următorul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, a reabilitat clădirea, care a fost pregatita astfel pentru a putea sa gazduiasca acest muzeu si nu pentru bibliotecă. Actualul şef al CJ a decis însă să mute acolo biblioteca judeteana cu toate ca se stia ca spatiul este insuficient si nu mai corespunde cerinţelor actuale. Iata ca acum s-a ajuns la o improvizatie de a se inghesui inca un corp de cladire in curtea bibliotecii, fara a realiza o legatura functionala a intregului ansamblu. Macar putea fi realizata o pasarela la nivelul etajului care sa faca legatura intre cele doua corpuri de cladire, asa cum exista la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj. Iata insa ca dupa binecunoscutul proverb romanesc „doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta religioasa care putea fi unic in zona, dar si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

    • Intr-adevar o pasarela la nivelul etajului care sa faca legatura intre cele doua corpuri de cladire ar duce la cresterea gradului de functionalitate a bibliotecii. Aceasta pasarela poate fi realizata relativ usor pe schelet metalic si cu pereti de sticla dupa modelul galeriilor amenajate pe fatada din spatele cladirii vechi.

  • Pnl-ul postac s-a trezit sa comenteze daca se face ceva …hai sa comentam…la PNL le trebuie birturi…nu biblioteca ca la asta se pricep cel mai bine.

  • Lăsând la o parte prezența unor actori politici deja în campanie merită toate aprecierile cei implicați în realizarea acestui lăcaș de cultură indispensabil tinerilor bistrițeni. Felicitări angajaților, oameni deschiși, zâmbitori, primitori. Un punct în plus, recunosc, pentru administrația locală și județeană, printre multe minusuri. Așteptăm deschiderea clubului de lectură pentru a organiza și lecții deschise acolo. Respect!

  • Silviu,ai dreptate! Daca oameni semidocti,sau mai mult,…,nu vreau sa ma pronunt !!…stiau la un moment dat doar sa spele pahare sau sa-si neglijeze sutana!…nu e aproape nimic de comentat ! Sa speram doar intr-o reabilitare si o reconciliere a acestui popor!

  • ….sa participe la inaugurarea bibliotecii si sa nu-l invite pe…. cel ce a dat numele acesteia!
    Pe Liviu Rebreanu!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS