Nou cod galben de furtuni și ploi în Bistrița-Năsăud

Holistic

ACTUALIZARE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, valabilă în aproape întreaga țară.

Județul Bistrița-Năsăud este sub cod galben de instabilitate atmosferică accentuată marți 28 iunie, între orele 10.00 și 23.00, și apoi sub cod galben de instabilitate atmosferică și cantitiăți de apă însemnate de marți 28 iunie, ora 23.00, până miercuri 29 iunie, ora 11.00.

Marți 28 iunie, în zonele montane, precum şi în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Maramureşului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi punctiform 50 l/mp, cu precădere în zona montană.  

În al doilea interval de atenționare, aria manifestărilor de instabilitate atmosferică se va restrânge către partea de est şi sud-est a ţării. Astfel, în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi local a Carpaţilor Meridionali vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de vânt. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 45…50 l/mp.  

Conform prognozei meteo până în 10 iulie, în Transilvania în primele două zile ale intervalului temperatura va fi în scădere, iar vremea va deveni răcoroasă, cu o medie a valorilor maxime de 24 de grade. După 29 iunie, vremea se va încălzi, astfel că maximele termice vor ajunge la o medie în jurul valorii de 30 grade, în 6 şi 7 iulie. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 15 grade, cu valori mai coborâte în nopțile din 29 și 30 iunie, când în depresiuni se vor înregistra minime în jurul valorii de 10 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse importante cantitativ. Probabilitatea pentru averse locale va fi ridicată și în perioada 1 – 3 iulie și după data de 7 iulie.

1 cod galben 28 iun 16 2 cod galben 29 iun 16

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.