Recomandări Social

Mulţime de credincioşi la sfinţirea noii biserici greco-catolice din Herina (FOTO)

O mulţime de credincioşi din tot judeţul a participat, duminică, la sfinţirea noii biserici greco-catolice din Herina, slujba fiind oficiată de Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla şi de un sobor de preoţi.

După o lungă aşteptare de zece ani, în care s-a lucrat la edificarea noului lăcaş de cult, preotul Iosif Chiciudean şi enoriaşii săi s-au bucurat de oaspeţii care au venit alături de ei să celebreze momentul.

Biserica a fost construită de la zero de credincioşii din parohie, vechea biserică a cultului cu hramul „Sfinţii Mihail şi Gavril” nefiind retrocedată.

Au fost prezenți la eveniment protopopul ortodox al Bistriței, Alexandru Vidican, protopopul romano-catolic Gered Peter, vicepreședintele CJ Vasile Puica, administratorul public al județului Florin Moldovan, deputatul Daniel Suciu, președintele PNL BN Ioan Turc, inspectorul școlar general Camelia Tabără.

Au fost distinși cu diplomă și medalia Iuliu Hossu vrednicii credincioși din Herina care au ostenit pentru construcția bisericii, în frunte cu dl. Măgherușan, în vârstă de 97 de ani.

Alexandru Toniuc, autorul fotografiei principale, a scris pe Facebook: „Ţara mea, Herina – sfinţirea celei de-a treia biserici catolice în cei 800 de ani de istorie”.

Conform informaţiilor furnizate de Eparhia Greco-Catolică de Cluj- Gherla, parohia a fost (re)constituită în 8 martie 2000 şi se află în grija pr. Iosif Chiciudean, ca administrator parohial, din 10 septembrie 2004. Prim curator este Inocenţiu Şincau, iar curatori: Mihai Zăgrean, Mihai Măgeruşean, Vasile Flore.
Cantor: Alexandru Rus. Îngrijitor: Cornel Morozan.

Sfânta Liturghie se celebrează zilnic. Alte oficii celebrate: Paraclisul, Rozariu, Calea Crucii, Vecernie, Acatistul. Se face cateheză duminica, după liturghie; sâmbăta dimineaţa cu copiii.

Biserica cu hramul „Sf. Iosif”se află pe str. Uliţa mare, nr. 115, este din cărămidă. Vechea biserică a cultului avea hramul Arhangheli Mihail şi Gavril şi se află pe str. Principală, nr. 24.

5 comentarii

  • Singuru’ iad real romania , noi suntem rezidenti
    Dati-ne ploaie, dati-ne vant, suntem ai dracu’ de rezistenti
    Contruiti biserici reci, cand e lipsa de locuinte
    Ca nu ies bani din scoli, adaposturi si gradinite
    Dumnezeu e cu noi, ne vegheaza cand cautam in gunoi

    • Pablo daca nu sti trecutul bisericii greco catolice nu are rost sa vorbesti doar sa te afli in treaba. Credinciosii greco catolici din Herina si-au construit biserica pt ca biserica ortodoxa nu a retrocedat biserica veche din localitate si care tot greco catolica a fost. Daca biserica greco catolica isi construieste cate o biserica acolo unde nu s-a retrocedat este o mare problema pt tine si pt altii dar daca biserica ortodoxa pastreaza bisericile care nu ii apartin si construieste zeci de biserici nu este o problema. Sufletul omului se mantuieste prin intermediul biserici Lui Cristos (fapte de milostenie + respectarea celor 10 porunci + participarea la sf liturghie+ marturisirea pacatelor si sf impartasanie) si nu prin intermediul unei gradinite sau locuinte.

  • Arc peste timp. Localitatea Herina situata la poalele dealulului „Hagău”, este renumita prin existenta celor trei biserici. Prima si cea mai valoroasa este Biserica Evanghelica edificată între 1250-1260 un locas de cult în stil romanic . Inițial biserica romano-catolică, a unei mănăstiri benedictine, in urma Reformei, clădirea trece în proprietatea Bisericii Evanghelice-Luterane. Monument istoric și de arhitectură, una din cele mai valoroase biserici romanice din România, Biserica Evanghelica este o bazilică cu 3 nave, cu 2 turnuri pe fațada de vest, construită din cărămidă. A doua biserica cea ortodoxa, care de fapt este vechea biserică a cultului Greco-Catolic , avand hramul hramul „Sfinţii Mihail şi Gavril”, care in 1948 a fost nationalizata si nici dupa 1989 nu a fost retrocedată. De aceea, Parohia Greco-Catolică din Herina, a finalizat biserica inceputa in urma cu 10 ani avand hramul „Sfântul Iosif” , locas de cult in stil neoclasic a carui sfintire a avut loc in aceste zile si care speram ca va dainui peste timp asemeni suratei sale din secolul al XIII-lea.
    Vezi: https://www.timponline.ro/cea-mai-frumoasa-biserica-romanica-din-tara-se-afla-la-herina/

    • Motto:
      „Evlavia din timpuri, cinstită, înnalţase
      Lăcaşuri, paraclise şi mânăstiri frumoase.
      Un preot era preot, şi Crezul era Crez.
      Mă tot gândesc la timpuri şi-mi pare ca visez.
      Măreaţa moştenire, e luata cu chirie,
      Minciuna şi taraba, dezmăţ, negustorie.
      Ciţiva răzleţi, prin schituri şi parohii uitate,
      Mai stăruiesc în râvnă şi cad în strâmbătate.
      Toţi au, ca si pe vremuri, o faţă, doar sa fie
      Smerenia văzuta de-atotfăţărnicie.
      Bisericuţa-i martor, să v-amintiţi mereu
      Ciocoii că-s tovaraşi, de brâu cu Dumnezeu.
      Sudorile de sânge şi suferinţa mută
      Le-ar fi-mpărţind câştigul cu el, atât la suta.
      Când ne spoim a jale, mânjind şi cele sfinte,
      O ducem cu samsarii credinţei înainte”.
      (Tudor Atghezi)

      Fără comentarii !

  • Imi place biserica ca sta departe de mizeria din politica. Felicitari pentru construirea biserici, arata foarte bine. As vrea ca si pe viitor biserica sa pastreze o distanta de politica mizerabila din ziua de azi chiar daca biserica greco catolica a pus umarul la modernizarea si unirea acestei tari.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS