Actualitate

Mierea de mană, pe cât de rară, pe atât de sănătoasă. Unde poate fi găsită (FOTO)

Odată cu primăvara, în organismul nostru apar modificări biochimice și funcționale care ne afectează tonusul fizic și starea psiho-emoțională. Ca să fim în formă merită să consumăm mierea de mană de brad, foarte sănătoasă, indicată pentru creșterea imunității, dar și în tratarea anemiilor.

Grigore Cotul (36 de ani) din Bistriţa, deţine 140 de familii de albine şi vinde, la sfârşit de săptămână, la târgul producătorilor locali miere de salcâm, polifloră, de munte, de tei şi de mană de brad. Despre toată mierea el spune că „e naturală 100%. Se poate face orice test”.

Dintre toate sortimentele, cea mai scumpă, 40 de lei kilogramul, este mierea de mană, pentru că e rară. „Mierea de mană se obţine o dată la 4-5 ani numai, nu se extrage în fiecare an şi are de 20 de ori mai multe proprietăţi ca mierea polifloră sau mierea de salcâm. E mai concentrată, bogată în minerale. Mierea de mană pe care o vând acum am extras-o în 2013 la Tihuţa. Atunci am extras 1,6 tone de miere de brad pe care am vândut-o treptat la clienţi, nu la procesatori”, a spus Grigore Cotul.

Printre clienţii care caută acest tip de miere se numără mulţi români care au fost plecaţi în Germania, ţară în care se consumă frecvent acest sortiment.

Mierea de mană este indicată în sezonul rece pentru creșterea imunității, dar și în tratarea anemiilor, a răcelilor, a afecțiunilor căilor respiratorii sau ale stomacului.

Mana este substanța lipicioasă pe care o secretă coniferele și pe care albinele o adună cu efort, în condițiile în care ea se află chiar pe tulpina copacilor.  Ele culeg acea substanță de pe brad, stejar, pin, pe conifere în general. Se uzează și albina mai mult în procesul de producție a mierii de mană. Ele mor mai repede, pentru că iau substanța direct de pe tulpină. Motivele pentru care costurile cu producerea mierii de mană sunt mai mari sunt legate de dificultățile în îngrijirea stupilor în zona montană, de uzura albinelor, dar și de faptul că fagurii nu mai pot fi folosiți pentru alte tipuri de miere după producerea acestui sortiment. Este neagră, înnegrește fagurele, iar următoarea producție, de miere de salcâm, de exemplu, care este albă, nu mai poate fi obținută din același fagure.

Mierea de mană poate fi considerată un cocktail de minerale. Conţinutul de minerale al mierii de mană spre exemplu este de şase ori mai mare decât mierea de salcâm şi este frecvent recomandat în tratamentul spasmofiliei la adolescenti, rahitismului la copii si adolescenti, în osteoporoză şi afecţiuni articulare la adulţi şi vârstnici. Ea este utilă şi persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Culoarea mierii de mană este brună, cu nuanţă verzuie, roşiatică sau pronunţat negricioasă, depinzând foarte mult de planta de la care provine mierea. Gustul mierii de mană este mult diferit de celelalte sortimente de miere de flori, iar datorită conţinutului crescut de substanţe minerale care acoperă în parte gustul dulce dat de zaharuri, gustul mierii de mană este specific, uşor caramelizat.

Anul acesta, Grigore Cotul va duce stupii la Chiochiş, dar şi la Rodna şi Vatra Dornei.

9 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS