Actualitate Recomandări

Ce mesaj a transmis conducerea Leoni salariaţilor încât aceştia au încetat protestele

Protestele de la fabricile Leoni din Bistriţa au încetat. Vineri dimineaţa, parcările de la cele două fabrici erau pline cu maşini, dovadă că lumea s-a întors la lucru, iar în curţi nu se mai afla nimeni. Timp Online a luat legătura cu liderul sindical Marinel Strungar pe care l-a întrebat care este situaţia.

„Dacă oamenii nu sunt în curte, probabil că au început lucrul. Din ce ştiu ştiu eu, ieri s-a transmis un mesaj către salariaţi prin care au fost anunţaţi că cine doreşte să colaboreze în continuare cu Leoni vineri este aşteptat la lucru, cine nu, din diferite motive, este liber să îşi caute alt loc de muncă, a declarat în exclusivitate pentru Timp Online liderul sindical de la Leoni, Marinel Strungar.

Întrebat dacă vor mai exista negocieri între sindicat şi patronat, el a răspuns: „Noi am semnat contractul colectiv de muncă, ce să mai negociem? Contractul s-a semnat, protestele au existat în paralel. Cu siguranţă, condiţiile ar fi fost acceptate de oameni dacă s-ar fi reuşit terminarea negocierilor şi afişarea rezultatelor cu o zi mai repede. Pentru că punctul de plecare în toată nebunia asta nu a fost rezultatul negocierilor. El a venit cumva pe parcurs când oamenii erau deja euforici, dar punctul de plecare a fost fluturaşul de salariu primit miercuri. La momentul respectiv, negocierile erau încheiate, dar nu era publicat afişul. Rezultatul negocierilor a fost unul dintre cele mai bune din 2011 încoace, de la modificarea legislaţiei”.

Marinel Strungar a explicat că negocierile nu au fost uşoare. „Dacă erau uşoare, s-ar fi încheiat mai repede. S-au axat pe personalul direct productiv, dar în acelaşi timp, pentru că în fiecare an, într-un fel sau altul, personalul director productiv a fost mai neglijat, s-a stat şi acolo mult. Rezultatul a venit într-un moment în care, din păcate, omul nu ar fi acceptat nimic. Oamenii, după ce au început să se încurajeze unul pe altul, au ieşit afară, s-au îndreptat împotriva tuturor, împotriva sindicatului, împotriva companiei, a Guvernului. Erau nemulţumiţi de ce nu iau în mână salariul brut. Li s-a explicat că acolo e vorba de taxe, de Codul Fiscal, dar pentru ei nicio explicaţie nu avea nicio rezonanţă. Trebuia să găsească vinovaţi ca să justifice gestul făcut. Probabil că asta e psihologia maselor. Eu nu o înţeleg foarte bine, nu sunt expert. Până la urmă, cei care au vrut să înţeleagă situaţia şi care sunt condiţiile oferite de firma asta s-au întors la lucru. Nu am informaţii exacte dacă sunt şi oameni care nu au venit”.

Protestele la Leoni au început miercuri seara şi au continuat joi dimineaţa. Compania Leoni Bistrița și-a anunțat angajații, printr-o notă informativă postată pe pagina de Facebook, că negocierea contractului colectiv de muncă 2017-2018 s-a finalizat în 10 mai la ora 16.30, iar pachetul salarial stabilit de comun acord cu Sindicatul Independent Leoni este următorul:

Leoni este cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud cu circa 8.000 de salariaţi.

18 comentarii

  • Iar romanul cum este unit din fire s-a supus ordinului transmis prin mesaj… in occident daca se proceda cu astfel de mesaje greva se continua… romanul nu are bile in izmene asta e problema…. a strigat unul capul la cutie si gladiatorii au aruncat sabia, au facut un pipi si s-au dus la culcare. De asta se accepta rahatul in viata romanului, din lipsa de curaj si de dorinta de a avea o viata mai buna. Unii se plimba cu bmw-uri LWS luxoase prin oras si altii nu-si primesc salariile… iobagie curata

  • Bine ca au sefii de schimb salarii de 3 000 si al 13 lea salariu ,eu ce sa zic -pur si simplu se omoară cu lucrul (statul in birou pe calculator,sau in spatele angajatilor).Ca pana la urma trebuie sa stea cineva si in spatele angajaților sa i ,,stimuleze ” ca altfel seful de schimb n ar mai lua procentul ala frumos ca si fac norma .Ma bucur ca ati umblat si la salariile lor ca săracii mureau de foame -si obosiți de la lucru si fara niciun ban .Chiar mi as dori intr o zi sa lucreze toți indirectii asa cum lucrează săracii oameni ca niste sclavi si pe salariu de nimic iar apoi sa vedeți cum le ar pieri glasul , ar fii toți căzuți pe jos si vai de steaua lor

    • Chiar as vrea sa te vad pe tine in locul sefului tau de schimb atunci cand pe card vei primi mai putin decat operatorii pe care ii ai in subordine 😉 sunt operator, si totusi am luat cu 50 de lei mai putin fata de sefa mea de schimb… so?

  • ”cine doreşte să colaboreze în continuare cu Leoni vineri este aşteptat la lucru, cine nu, din diferite motive, este liber să îşi caute alt loc de muncă” !!! Foarte CORECT ! Dacă salariile nu sunt pe măsură, atunci Nu ar trebui să meargă nimeni să muncească la ei și în acest caz vor fi obligați să îl aducă la nivelul corect de pe piață. Însă cum sunt suficienți care se vând pe 2 bănuți ruginiți…. nu au decât să sufere în TĂCERE !!! căci doar acest drept îl mai au.

  • V_a linistit . Succesuri depline in campul muncii. Oare de ce se intimpla asta ?? Va arata pisica …….si pauza. Spor la lucru.

  • Nu imi place să văd că Leoni isi amenintă salariatii cu desfacerea conteactului de muncă. Dacă continuau protestele timp de 7-8 zile atunci da.
    S-a trecut prea repede la amenințări!
    Nu cred ca pot sa îi dea afară asa de uşor. Ce spune legislatia muncii?

    • Poate va ganditi putin. Daca opresti clientul ( fabrica BMW, Mercedes) 1,2,3 zile, oare acesta va mai apela la serviciile Leoni Bistrita? Nu cred. Oare unde ar mai face 8000 de bistriteni greva? Oare unde? Amintiti-va de saracia prin care a trecut Bistrita dupa inchiderea CPL-ului. Daca sunteti prea tineri si nu stiti, intrebati-va parintii.
      Salarii ca in Germania! Mai construia neamtul firma in Romania, doar asa, ca sa plateasca o firma care sa transporte cablajele? Nu cred. Deschidea direct acasa la el. Asta inseamna competivitate pe piata muncii.

  • spor la lucru. sa va spun [daca vreti] ce profit la trei luni [la trimestru] a facut LEONI ,fabrica mama din Germania ????? mai bine sa nu stiti.

  • Da ce sa zic si ei sub disperați după oameni ,ei angajează non stop ! Oricum se pleaca in masa si o sa plece si mai multi după 10 iunie când o sa si vadă salariile ,,marite ” .Va asigur ca iarăsi o sa umble cu zaharelul ca sa nu le plece oamenii.

    • Praf in ochi cu tabelele lor …..
      Banii astia sunt neimpozabili. Dupa toate viramentele care este salariul net ???????
      Degeaba aruncati cu cifre…Mai bine spuneti cu ce bani pleaca un muncitor acasa.!!!!!!!!!!!

  • Trisit, foarte trist. Doua concluzii se pot trage din articolul asta:
    1. Seful de sindicat pare sa apere mai mult interesele patronatului decat ale angajatilor, ar trebui sa-l schimbe.
    2. Leoni pare ca profita pe fata de faptul ca oamenii au nevoie de loc de munca, sunt speriati, nu le vine usor sa renunte la salariul ala, asa mic cum e. Nu se fac din astea, nu ii santajezi pe oameni pe fata, nu e moral. Asta nu face decat sa alimenteze sentimentul ca Romania e o colonie de muncitori, ceea ce nu e tocmai 100% adevarat, si e pacat.

  • Hai sa fim realisti!
    Este absurd sa cerem salarii ca in Germania, sau sa avem pretentia ca salariile sa creasca cu 30-50% pe an.
    Nu ai cum sa cresti salariile cu 50% pe an fiindca ajungi de la 2.400 lei in 2017, la 3.600 lei in 2018, la 5400 lei in 2019 si la 8100 lei in 2020.

    Vrem salarii europene, dar hai sa vedem cat castiga europenii:
    Romania 515 € net
    Bulgaria 406
    Ungaria 615
    Slovacia 755
    Croatia 792
    Lituania 637
    Letonia 703
    Polonia 775
    Grecia 947
    Portugalia 984
    Unii vor salarii ca in Germania, adica salarii mai mari ca in Grecia sau Portugalia.
    Daca ar fi asa de usor de dat salarii mari, va asigur ca toate tarile amintite de mine, si-ar plati salariatii cu cel putin 1000 euro net pe lunā.
    O cestere sanatoasa a salariilor, dupa parerea mea este de 10% pe an.
    In acest fel se va ajnge de la 515 euro in 2017, la:
    566 euro in 2018
    623 euro in 2019
    685 euro in 2020
    754 euro in 2021
    829 euro in 2022
    912 euro in 2023
    1000 euro salariul mediu net pe economie in 2024

    Poate ca vi se pare putin sa iti majoreje salariul cu „doar” 10% pe an, dar in decurs de 7 ani se ajunge la 1000 de euro net.

    Nu faceti greva daca firma la care munciti, va majoreaza salariile cu 10% pe an. Doar daca primiti mai putin de 10%.
    Sper ca angajatii de la Leoni sa beneficieze si in 2018 de o majorare a salariilor cu 10%, altfel se ajunge la greva din nou.

  • Daca nucesti aici lafel ca cei ce muncesc in Germania este logic ca venitul net care il incasezi sa fie lafel cu cei care lucra in Germania, deaorece prestezi aceeasi cantitate de munca.
    Daca nu se intampla asta inseamna ca esti un fraier si i-ti meriti soarta.

  • Adrian C. cifrele pe care le dai aici sunt salariul MEDIU, pe când în Leoni din cate știu eu majoritatea sunt încadrați la salariul MINIM… așa că nu se potrivesc situației de față.

  • Este o vorbă ,, pe dinafară e vopsit gardul, înăuntru se află leo(ni)pardul ” și într-adevăr , în societatea capitalistă există opțiunea ,,cine dorește să colaboreze , bine , cine nu…” , sigur că există. Doar că orice afacere care nu are capitalul uman ca fiind bunul cel mai de preț termină , de regulă , la tomberon.

  • Pentru cel sau cea care se semneaza Yooa, cei care stzu la calculatoare poate ca au 17_20 ani de scoala, pentru tine asta nu conteaza? Asa va legati mereu de bugetari care multi dintre ei au salariul muncitorului de la Leoni chiar daca au studii superioare si fara tichete cadou sau tichete de masa. Eu zic sa desfiinteze favultatile si sa lucrezectoti la banda. Am totvrespectul pentru toti fie di muncitori sau cu studii, numai ca se gasaste cate unul sa jugneasca mereu.

    • Dacă te-ai simțit jignit(ă) pentru afirmația cu statul la calculatoare, cei 17-20 ani de școală, facultatea și studiile superioare se văd foarte bine după modul în care ai scris atât de corect în acest comentariu. La cel cu 8-10 clase, de care spui că lucrează la bandă, nu poți să ii pretinzi prea multe nu? Doar nu are atâta pregătire, însă nu se simte ofensat. Într-o întreprindere privată, salariul pe care îl primești, obligatoriu trebuie să fie corelat în funcție cu munca pe care o prestezi, în nici un caz după studiile pe care le ai. Ca și angajator nu cred că ma încălzește cu absolut nimic faptul că ai încălzit ani de zile niște bănci, iar când trebuie să îmi faci producție, fizic nu poți pentru că nu știi, preocupat fiind să ai studii înalte.

  • S-a dovedit odată în plus că salariatul român este ușor de exploatat, puțin eficient și se lasă dus de nas ca boul la măcelar. Efectul de turmă este întâlnit acolo unde educația este mar rar prezentă. Instigatorii sunt cu atât mai violenți în fața colegilor cu cât sunt mai servili în fața șefilor.
    Terminarea negocierilor era momentul declanșări unui conflict de muncă, s-a preferat greva spontană ce satisface orgolii mărunte și nu are alt final decât cel prezent: o zi la casele voastre, cine vine la muncă bine, cine nu să stea acasă, să nu pierdeți antrenamentul munciți și în zilele libere.
    Un conflict de muncă înregistrat legal, nu ar fi permis patronatului o astfel de abordare, dar unde ignoranța îngroapă performanța, aroganța înghite toleranța.
    Sindicatul trebuie să cunoască criteriile de performanță ale salariaților ce sunt membri ai sindicatului, acestea stau la baza oricărei negocieri. Salariatul trebuie să cunoască și să respecte toate pârghiile legale de-a obține plată onorabilă la muncă depusă. Greva spontană dovedește o lipsă totală de disciplină a muncii și un inters redus în urmărirea unui scop comun. Divizarea asigură o exploatare maximă cu randamente mediocre. Unitatea, foarte greu de realizat, poate aduce beneficiu de ambele părți.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS