Încă o medie de 10 la Bac în BN, după contestații. Acum sunt șase! Cu cât a crescut rata de promovare

Holistic

2.116 candidați, dintre care 242 din promoțiile anterioare de absolvenți ai clasei a XII-a, au susținut în perioada 25-28 iunie examenul de Bacalaureat în Bistrița-Năsăud. În județ au fost depuse 492 de contestații, repartizate astfel: 186 la proba E)a) – limba și literatura română, 2 la proba E)b) – limba maternă, 160 la proba E)c) – proba obligatorie a profilului și 144 la proba E)d) – proba la alegere a profilului și a specializării.

După recorectarea lucrărilor, procentul de promovabilitate la nivel județean a crescut de la 69,22% la 71,54%, informează Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

În urma contestațiilor, încă o elevă din județ a obținut media 10: Paula Ioana Georgescu de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, Matematică-Informatică. În urma recorectării lucrărilor, notele 9,9 la Matematică și 9,6 la Anatomie au devenit 10.

Aici rezultatele complete în Bistrița-Năsăud după contestații.

Cinci absolvenți ai clasei a XII-a luaseră media 10 înainte de contestații: Maria Albu, Ana-Maria Bugnariu (ambele de la Liceul ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, secția Științe ale Naturii, 10 la Română, Matematică și Chimie respectiv Anatomie), Corina-Mirela Coman (Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița, Științe Sociale, 10 la Română, Istoie și Logică), Eliza-Adela Mureșan (Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean, Matematică-Informatică, 10 la Română, Matematică și Informatică), Andrada Diana Scurtu (Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Filologie, 10 la Română, Istorie și Logică).

După ce în 2016 trei elevi din județ au luat 10 la Bac, doi dintre ei după contestații, anul trecut nu s-a înregistrat nicio medie de 10.

La nivel național rata de promovare, incluzând și absolvenții din promoțiile anterioare, este de 69,7% (în creștere de la 67,7%.). Numărul mediilor de 10 a crescut la 132 (iniţial au fost înregistrate 104).

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu a trebuit să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit. În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii. 

În premieră, probele orale ale examenului de bacalaureat au fost susţinute de elevi în luna februarie.

Înscrierea candidaților pentru a doua sesiune a Bacalaureatului se va derula între 10 și 13 iulie. Candidații care promovează examenele de corigențe se pot înscrie în data de 27 iulie. Probele din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2018 se vor desfășura între 20 și 31 august.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. cc

  Wow.
  Fuga după note a ajuns un sport național ca şi numărul de goluri din campionat.
  Întrebare.
  Cum s-a ajuns la contestări?
  E normal ca şi elevii să nu fie evaluați obiectiv din prima???

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.