Medicii care vor locui în blocul ANL construit pentru ei au primit cheile de la apartamente (FOTO-VIDEO)

Holistic

Un număr de 18 medici tineri care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și doi care lucrează în mediul privat au primit marți, 16 aprilie 2019, cheile de la noile apartamente construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) pentru tinerii specialiști din sănătate. Blocul a fost ridicat de firma Record Bistrița cu peste trei milioane de lei.

Printre viitorii chiriași ai blocului s-a numărat și medicul Mihaela Albu, originară din Aleșd, Bihor, specializată în chirurgie plastică, estică și microchirurgie constructivă, care a venit la Bistrița în urmă cu trei ani, iar de atunci a locuit în chirie. A plătit între 180 de euro și 200 de euro lunar pentru apartamentele în care a stat împreună cu soțul ei.

”E o inițiativă foarte bună. Cred că îi ajută pe medicii tineri să se stabilească aici, la Bistrița. Când ești la început de drum e binevenit un astfel de ajutor. Deocamdată nu ne-au anunțat cât vom plăti chirie, dar mai puțin decât se cere în oraș. Mă bucur că voi avea vecini colegi de la chirurgie, stomatologie. Ne cunoaștem între noi. De la început ne-am dorit să rămânem la Bistrița și ne bucurăm că s-au gândit la noi să ne ajute. Până acum m-am axat pe carieră, acum că am primit un apartament cu două camere mă gândesc și la un copil”, a spus dr. Mihaela Albu.

Medicul dermatolog Ștefan Pop, directorul Ambulatorului Bistrița, este din Cluj, acolo unde locuiește și familia lui. În timpul săptămânii locuiește la socri, iar vinerea pleacă acasă. Acum că a primit un apartament e decis să-și aducă și familia la Bistrița.

”E un lucru bun să le oferi locuință de serviciu medicilor, un avantaj. Și celelalte spitale ar trebui să facă la fel. Eu sunt clujean, dermatolog. Am lucrat câțiva ani în Franța, am venit la Bistrița în urmă cu doi ani. Cunoșteam orașul, am văzut și spitalul, mi-a plăcut, pe specialitatea mea tot ce făceam în străinătate pot să fac și aici, iar acest lucru a fost un argument important pentru care am ales spitalul de aici. În timpul săptămânii locuiesc la socri, iar la sfârșit de săptămână merg la Cluj unde e și familia mea. Avem copii mici, iar mutarea o vom face în timpul verii ca să nu schimbăm grădinița în timpul anului”, a spus dr. Pop.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a spus că, fiind vorba de un proiect pilot în România, e salutar faptul că s-a finalizat într-un timp scurt.

”Un loc din administrarea spitalului care nu mai avea utilitate, s-a transformat în ceva de-a dreptul spectaculos. Aici, pe vremuri, funcționa gospodăria anexă a spitalului unde aveam grajdurile de animale. Noi creșteam porci, aveam berbeci. Se prelevau probe de sânge de la berbeci și se foloseau la calibrarea analizoarelor. Erau alte metode pe vremurile respective. Acum a ieșit ceva frumos, 20 de medici vor primi noile locuințe ANL, urmând ca cele patru rămase disponibile să se repartizeze într-o a doua sesiune. A existat interes, s-a și văzut lucrul acesta, iar acum, pentru cele 4 locuințe disponibile sunt mai multe dosare depuse pentru că, între timp au venit alți medici noi care ar avea nevoie de locuințe. Sperăm să continue proiectul. Doar în 2018, 39 de medici au venit la Spitalul Județean, iar dintre aceștia 30 sunt din alte localități”, a spus Lazany.

După o slujbă de binecuvântare a blocului, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, și vicepreședintele Ioan Țintean le-au înmânat medicilor contractele și cheile. Președinte al noii asociații a fost desemnat neurochirurgul Andrei Farcaș-Rotariu.

În același perimetru va mai fi construit încă un bloc pentru tinerii din administrație tot cu 24 de apartamente.

Una dintre cele mai mari satisfacții într-o funcție publică o ai atunci când vezi că alături de tine vin oameni…

Publiée par Emil Radu Moldovan sur Mardi 16 avril 2019

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Mihaela

  Lăudabilă inițiativa însă nu mi se pare corect ca un medic care mai are în proprietate alte locuințe, fie ele și în alta localitate, sa primească locuință ANL. Informația poate fi validata prin simpla accesare a declarațiilor de avere de pe site-ul sjub.

  (30)
  • dottore

   stimata doamna ..va contrazic..oamenii astia ar trebui sa fie exceptia care intareste regula…eu nu sunt un mare fan al actualei administratii dar initiativa asta e chiar laudabila dupa cum bine spuneti

   (-13)
  • radu

   acestea sunt locuinte de serviciu, nu locuinte sociale stimata doamna. Rolul lor este sa incurajeze medici sa vina in orasul nostru fiindca avem nevoie, mare nevoie.Locuintele sociale se distribuie cu obligatia de a nu mai avea alte proprietati…..Este dreptul lor sa aiba alte proprietati in alte localitati, si nu cred ca Dvs. daca ati fi detasata, mutata sau ati activa profesional intr-o alta localitate in interesul unei comunitati, nu vi s-ar parea corect sa aveti la dispozitie o locuinta de serviciu pentru care sa platiti chirie, dar o chirie mai mica decat cea din piata libera. Altfel toti doctorii ar sta doar in localitatile in care au locuinta !!!!

   (-1)
 2. loro

  Un pret al chiriei am putea afla si noi? Consider ca si aceasta miscare este o mita cu iz electoral.
  De la bugetul judetului pentru bugetarii judetului .
  Spun aceasta deoarece beneficiarii sunt doar bugetarii bistriteni (doctori in cazul de fata(cu 2 exceptii) si tinerii din administratie )
  Cei din administratie , intr-un mare procent stim cum au ajuns sa lucreze in administratie , calitatea de baza este aparteneta la partidul unic, o ruda bine infipta in sistem etc.
  As vrea sa se acorde aceasta oportunitate si tinerilor care lucreaza in privat , pe salarii mult mai mici decat cei mai sus mentionati.
  Daca nu incurajam ,macar cu o chirie aceptabila intr-un bloc ca cel amintit, tinerii din mediul privat, cei care inca produc bunuri ce pleaca peste hotare, acestia vor parasi tara si vom ramane cu doar cei din administratie , deoarece si medici vor pleca in mometul in care nu vor mai fi bani de salarii.
  Problema in mediul privat este lipsa fortei de munca si la aceasta problema politicieni nostri nu au solutii si mai grav nici nu le cauta.

  (29)
  • Am întrebat. Ni s-a răspuns: ”după formula de calcul ANL”.
   Printr-o hotărâre a Guvernului din anul 2017 s-a modificat modul de calcul al chiriei lunare pentru locuințele ANL. Cuantumul chiriilor se actualizează anual cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat, aprobată anual prin Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, valoare care pentru perioada 01.08.2018-31.07.2019 a fost stabilită la 1.578,57 lei/mp, inclusiv TVA. De asemenea, cuantumul chiriilor se actualizează anual cu rata inflaţiei comunicată de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior. Rata inflației pentru anul 2018 este de 4,63%, indicele prețurilor de consum fiind de 104,63 care se va aplica la chiria netă anuală.
   Nivelul maxim al chiriei nu poate depăși:
   – 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului;
   – 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată şi care nu depăşeşte cu 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată;
   – 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât 100% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, dar nu mai mult de 5.000 de lei.

   (4)
  • ilie

   Nu mai bateti campii! Sunt ANL-uri si pentru tinerii din mediul privat, chiar multe apartamente atribuite in Bistrita si probabil se vor mai construi. Se depune cerere si se atribuie, conform legii.

   (-9)
  • Yako Yuku Tawa

   Îți spun eu de ce nu au privații forță de muncă, pentru că la interviu te pupă și în fund, apoi începând din prima zi de lucru te tratează cu superioritate, de parcă el ar fi Papa Francisc iar tu ai fi doar o gânganie, are pretenția să stai la lucru 10 ore pe zi pentru 1800 de lei, ei uite de asta nu au muncitori și sper să nici nu aibă până nu vor băga mai adânc mâna în buzunar și până nu învață că angajații trebuie tratați cu respect, au și ei demnitate. Nici nu vreau să mă găndesc cum s-ar comporta foștii tractoriști/actuali patroni dacă ar fi inflație de forță de muncă. Plătește de la 1000 de euro în sus și atunci vei avea angajați. Nu vrei sau nu poți, atunci nu te mai lamenta, închide coșmelia sau lucră tu cu nevastă-ta!

   (16)
  • radu

   mi se pare ca sunteti impotriva a orice se face bun!!!!!! si daca n-ar plati chirie si tot ar fi un avantaj pentru comunitate. Si asta trebuie sa fie cel mai important. Este mai bine fara medici in oras, sau cu 2-3 care sa nu faca fata??? pe bune??? ce iz electoral? ca meseria de doctor este una liberala!!!!!! deci? duceti discutia in plan politic doar asa de dragul opozitiei!!!As fi vrut ca PDL (pnl) sa faca asta, sa se gandeasca la aceste profesii, sa le incurajeze, nu sa inchida spitale ca este mai simplu sau sa taie salariile medicilor ca este si mai simplu……

   (0)
 3. Mihaela

  @dottore…Pe site-ul ANL scrie asa-Programul de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, care nu își permit să cumpere un apartament sau să închirieze o locuință de pe piața liberă. Înțeleg eu greșit?
  Am zis lăudabilă dar cu respectarea condițiilor de acordare!

  (15)
  • dottore

   nu..nu ati inteles gresit..eu vorbeam strict de medici pt care eu personal cred ca ar merita facuta o exceptie…lucrurile se schimba atunci cand vine vorba despre cei care lucreaza in administratie si pt care autoritatile pregatesc urmatorul proiect…

   (0)
  • Alex

   Totuși nu cred că este normal ca toată Bistrița să știe nr. de apartament al medicilor. Cred că partea cu numele și adresa exactă ar trebui tăiată din filmare. Pentru campanie e suficient până la înmânarea efectivă a cheilor!

   (8)
  • E un bloc făcut cu bani publici, adică din banii tuturor. Medicii vor plăti probabil chirii modice, iar după un an își vor putea cumpăra locuințele cu valoarea a câtorva salarii, nu prea multe. Nu i-a obligat nimeni să ceară apartamente de la stat. Dacă au cerut și au acceptat să participe la ceremonii, să-și asume și restul ingredientelor. Nu e deloc relevant numărul apartamentului. Au primit și chei de la interfon, ceea ce nu a fost cazul altor chiriași ANL care au primit apartamente cu uși de carton, fără centrale termice, fără curți aranjate și garduri împrejmuitoare. Având în vedere aceste privilegii, aș zice că merită sacrificiul.

   (13)
  • ptr ALEX

   Cand voi merge la spital si imi va cere SPAGA sau ma plaseaza de la unu la altu PRIMA OARA O SA MA INTERESEZ DACA A PRIMIT APARTAMENT DE LA STAT…si a doua oara o sa verific daca usa e de carton sau din tabla!!!!

   (3)
 4. Yako Yuku Tawa

  Foarte bună inițiativa. Mulțumim medicilor că au ales să trateze locuitorii acestui mic și modest oraș. Privații ar putea urma exemplul, dacă tot se plâng că fraierii s-au deșteptat și nu mai lucrează nimeni pe 2000 de lei pe lună!!! Poate la 2000 + cazare ar găsi câțiva disperați!

  (2)
 5. Zorro

  Nu este buna initiativa!!!! Nu asa se incurajeaza – ANL este un program de case pentru tineri, NU pentru bugetari!!!
  Au mai fost exceptii si pentru cadrele militare!!!
  Sa se faca locuinte de serviciu suportate de ministerul sanatatii, apararii, administratiei!!!
  Inteleg ca banii sunt aceeasi – de la cotizanti – dar macar respectati regulile impuse tot de voi!
  Niciodata nu am inteles de ce e mai smecher un militar decat mine???? De ce au militarii nu stiu cate apartamente anl doar pt ei.. sau un bloc… in cazul de fata medicii??? Nu se poate sa isi faca si ei acelasi dosar cu acelasi punctaj ca si mine? Daca sunt mai buni au mai multe puncte! CLAR, nu?!
  Dar chiar asa discriminare si bataie de joc pe fata????

  (20)
 6. un contribuabil prwst

  Indiferent ce se gaseste in spatele acestei investitii facute din banii mei sub forma de manevre manageriale, politcianiste, etc. facuta medicilor si nu zugravilor…am doar o intrebare ..EU CA SI CONTRIBUABIL O SA FIU MAI SANATOS?

  (11)
  • radu

   eu din proprie experienta pot sa va spun ca am fost operat de unul dintre acesti doctori tineri, si am fost tratat in modul cel mai corect!!! acesti tineri merita sa aiba parte de un astfel de ajutor, sa ramana aici la noi in oras, sa creasca sa se dezvolte si sa inlocuiasca vechea breasla care in mare parte , aici la Bistrita, erau priviti un pic cam rau d.p.d.v. profesional.

   (2)
 7. Cleopatra

  Ne saturam de atata politica… peste tot doar oameni de partid. Daca vrei slujba la stat trebuie sa apartii partidului, nu-i asa flavia?

  (11)
  • Al

   Asta e politica înțeleaptă a socialiștilor români: să le dea salarii uriașe medicilor și pe deasupra să le construiască și locuințe. Stalin, spre finalul vieții a înțeles câte parale valorează medicii și s-a apucat să-i persecute. N-a apucat să facă prea multe că a murit. Dacă voi credeți că medicii vă ajută la îmbunătățirea sănătații, sunteți naivi.

   (3)
  • Rabinul

   Radule, te stresezi degeaba! Sunt oameni pentru care orice ai face tot vor fi nemultumiti. Oameni nemultumiti si frustrati de ceea ce au trait si traiesc in contiuare. Ma mir ca nu si-au facut aparitia pe aici frustrati ca Marius Balan, Chereji, Peteleu sau Hangan care sa comenteze ca s-au taiat copaci ca s-a distrus spatiul verde ca s-au cheltuit bani ca de ce s-a facut s.a.m.d. Ii vedem ii auzim in fiecare zi. Oameni care se opun la orice se face ca dupa aceea sa poata arata cu degetul si sa spuna ca nu s-a facut nimic. Sunt de acord cu tine ca s-a facut un lucru bun si ca este un pas foarte mare pentru ca sa aducem medici si cadre sanitare. Am mai vazut astfel de comentarii si de oameni care s-au opus la inceputul anilor 90 cand un necunoscut pe atunci pe numele lui Raed Arafat incerca sa schimbe ceva in modul de interventie si de actionare a personalului de pe ambulante. Acel serviciu a fost foarte mult timp combatut de oameni care lucrau in sistem si asta pentru ca nu mai puteau sa ia spaga.

   (1)
  • ptr RADU

   si eu astept sa-ti curga caloriferele dupa o zugraveala facuta de un zugrav care sta in chirie si pe care-l platesti prost!

   (1)
 8. cc

  Radu, stilul acesta de a gândi a fost aplicat şi de comunişti şi a avut un impact limitat.
  Clasic.
  Blocurile de la Han vizavi de spital erau pline de medici care au avut repartiție. Unii considerați buni la vremea respectivă în județ Buta, Lezeu, Giurgiu. Aveau aprtamente, singura diferență, comuniştii nu au fost elitişti în blocurile respective era un mixt de categorii socioprofesionale şi nu clici.
  Unii dintre medici ar fi avut chiar un potențial profesional mai mare, dar au fost lipsiți de logistica actului medical din cauza sărăciei extreme în resurse la saloane, farmacia spitalului.
  La nivel social ce s-a întâmplat cu generația copiilor acestor doctori…au părăsit Bistrița.
  Acelaşi lucru se poate întâmpla şi azi.
  Lumea nu condamnă faptul că s-a construit ceva ci faptul că e imoral să faci să beneficieze de avantaje o categorie oarecum avantajată la nivel monetar. Dacă vor rămâne locuințe de serviciu există o şansă totuşi pentru a atinge o stabilizare şi un scop social. Dacă vor fi oferite spre vânzare pe nimic vor deveni încă o sursă de revenit suplimentară pentru unii care deja.au un pic de oportunități mai mari ca şi media. Iar piața de locuințe din România e una generoasă totuşi.

  (4)
 9. paradox romanesc

  nici un bolnav sa nu stea in acelasi bloc cu un medic!
  (sa nu se creeze suspiciuni de spaga sau favoritisme!!!)

  (1)
 10. loro

  Pentru tinerii profesori nimic?

  Tot bugetari sunt, au salarii mult mai mici , dar o raspundere, zic eu ,foarte mare.
  Profesorii buni in ultimul timp ocolesc orasul nostru, rezultatele la invatatura ale copiilor sunt 100% datorate copiilor si parintilor ( a se citi sponsori, doar ei platesc orele particulare).
  In ceea ce priveste plata la privat , ar trebui sa producem ceea ce se produce in afara tarii pt a avea salariile ca si acolo. La bugetarii nu se munceste ca in vest ,dar salariile sunt ma mari, ca in vest. Ca doar luam credite cu dobanda de 4 ori mai mare decat iau bulgari pentru salariile bugetarilor.
  Trebuie sa intelegem odata pt totdeauna , pe piata internationala trebuie sa fii mai bun , mai ieftin ,mai prompt decat concurenta pentru a razbi. Cat timp produci si vinzi parti componente dintr-o masina, nu vei castiga la fel ca si atunci cand vinzi masina.
  Inchiderea afacerilor mici si mijlocii (vezi perioada 2008-2010) ,a dus si la parasirea tarii in acea perioada si cautarea de locuri de munca in alte parti , ori o repetare a istoriei va duce la prabusirea economica a tarii.
  Cine va veni sa investesca intr-o tara fara forta de munca , doar cu bugetarii si asistati sociali ramasi pe baricade?

  (0)
 11. Mihai

  E miscare electorala treaba asta . Medicii nu vin alaturi de Radu Moldovan , cum afirma el , pentru ca Radu nu are nici o treaba cu spitalul , el are treaba cu administratia publica . Cand Liviu Rusu a preluat spitalul la CJ , PSD-ul s-a opus cu vehementa . Cat priveste medicii , e jenant sa apelezi la un astfel de ajutor social cand ai salariul de 200 de milioane si iti poti cumpara o locuinta din aia in 3-4 luni .

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.