Mănăstirea Cormaia, oază de linişte sufletească în inima Munţilor Rodnei (FOTO)

Holistic

Într-o plimbare de o zi pe Valea Cormaia, puteţi descoperi frumuseţile Munţilor Rodnei, Cascada Cheilor şi Mănăstirea Cormaia, o oază de linişte sufletească. Albert Gavrilă a străbătut frumoasa vale împreună cu soţia sa Carmen Albert şi a realizat câteva fotografii care să ne inspire să plecăm în drumeţie.

Mănăstirea Cormaia se află la 9 km de localitatea Sângeorz-Băi pe versantul sudic al Munților Rodnei, într-un cadru natural deosebit de pitoresc. Ridicată între anii 1749-1751 în Valea Mărului, biserica veche de lemn a fost mai apoi în trei rânduri strămutată. Ultima mutare s-a făcut în anul 2003. Biserica monument al sufletului românesc și-a regăsit locul inițial, după 250 de ani.

La 16 mai 2004, biserica a fost sfințită de IPS Bartolomeu. Nu există pictură murală, însă iconostasul reprezintă o piesă deosebit de valoroasă. Pe una dintre icoanele împărătești apare numele Tudor Zugrav, meșter iconar din prima jumătate a sec. al XVIII-lea. Alte două icoane pot fi atribuite acestuia. Pisania existentă deasupra ușilor împărătești pomenește anul 1751 ca an al finalizării iconostasului.

Biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Buna Vestire”, păstrează cu sfințenie valoroase opere de artă între care mai multe icoane ale pictorului Tudor Zugravul. Icoana împărătească « Deisis » are pe margini apostoli, alte două icoane înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe și Pocrovul Maicii Domnului, iar icoanele « Învierea » și « Sfântul Nicolae » poartă data 1784, cu autori neidentificați.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este hramul noii biserici a mănăstirii, pictura a fost terminată în anul 2011 în tehnică fresco de Ierom Teofan (Constantin) Straton de la Mănăstirea Bucium de asemenea și iconostasul sculptat în lemn de tei și pictat în atelierele Mănăstirii Bucium Iași. În prezent mănăstirea are două corpuri de chilii, ateliere de croitorie și pictură.

În zonă, veţi întâlni şi Cascada Cheilor, dar şi numeroase alte locuri frumoase.

E sezonul fructelor de pădure, aşa că merită să vă bucuraţi de zmeură şi afine. Atenţie însă la ciuperci fiindcă nu toate sunt comestibile.

Sursa foto: Albert Gavrilă 

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Andrei Badea

  Frumoase locuri, peisaje superbe, plus ca ati avut parte de vreme prielnică pentru drumeție. Frumos era sa fi încheiat ziua la un pește, că zona este renumită și pentru păstrăvăriile de pe valea Cormaia…Respectul meu pentru tot ceea ce faceți ! Numai asa va puteti pastra spiritul tânăr !!

  (0)
 2. Ion Mînzat

  Ce locuri minunate sunt in judetul nostru !!! D.le Albert vă felicit pentru pasiunea dvs pentru natura și drumeții. M-aș bucura enorm sā mă pot alătura grupului, din păcate, cei de vârsta mea , ìngrijesc nepoții sau joacă șah în parc…. Cu stimă, octogenarul Jean

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.