La „Mărul de Aur” s-a râs de tot ce nu este în regulă. George Stanca: Aici crezi în frumuseţea vieţii

Holistic

(FOTO) „Florile Dumitrene” au deschis vineri seara concursul de interpretare de la Festivalul de Satiră şi Umor „Mărul de Aur”, ajuns la a 34-a ediţie. În câteva zile, femeile care compun acest ansamblu au încropit o piesă de teatru plină de improvizaţii haioase şi au încântat publicul cu replici savuroase. O angajată a AJOFM a venit la o familie de romi să o invite la bursa locurilor de muncă, anunţând pirandele că statul va tăia toate ajutoarele sociale. Ce a ieşit din această vizită a stârnit hohote de râs şi multe aplauze.

„Şi anul acesta râdem de tot ce nu e în regulă. Umoriştii suprind toate aceste momente şi vin cu umor sănătos. Umorul e o treabă foarte serioasă. La creaţie literară, tema a fost Parale(le) inegale. Le dau concurenţilor teme foarte grele. Unii reuşesc, alţii nu reuşesc. Premiile sunt puţine şi mulţi râvnesc mărul. Din păcate, se destramă multe grupuri de umor. Mă bucur că a venit un grup de studenţi din Braşov, dar am mai văzut şi alţi tineri. Acest lucru îmi dă speranţă că această secţiune nu va muri. Când era în vogă Vacanţa Mare erau texte care nu erau în regulă”, a spus Alexandru Câţcăuan, directorul Festivalului „Mărul de Aur”.

Publicistul George Stanca, membru al juriului la secţiunea interpretare, a spus: „Noi avem acum un râs supravieţuitor. Râdem de orice, dar e un râs forţat, un râs schismatic cu atâtea pericole în jur. Iată, de azi dimineaţă, e pericolul începerii unui nou război mondial şi nu glumesc deloc, deşi suntem la un festival de umor. Lucrurile sunt extrem de grave şi ne vor afecta psihicul, iar în acest caz şi deschiderea spre umor se apropie de zero. Nu mai poţi râde aproape de nimic. Ce ne-am mai găsit noi ca să râdem sunt guvernele şi absurdul lor, cei care ne-au guvernat şi ne guvernează, nu doar acesta. Şi acolo e hazul de necaz. Râsul sănătos nu mai există nici măcar în filme. Se râdea cu poftă. Râsul ţine de starea umorului şi starea umorului ţine de starea umorilor omeneşti. Dacă acest festival are peste 30 de ani e bine. Înseamnă că îşi doreşte ceva, vrea să ne mai descreţească frunţile. Vedeţi, un festival de umor are echivalentul moral al unei biserici şi care adună tot felul de credincioşi. Aici nu trebuie neapărat să crezi în ceva, crezi în frumuseţea vieţii, în optimism şi e bine”.

Sâmbătă de la ora 10 şi 13 minute se va vorbi cu „Cu seriozitate… despre umor” la Staţiunea Pomicolă Bistriţa şi va fi un concurs ad-hoc de epigrame.

De la 17:13 la Palatul Culturii începe Gala Umorului 2018. Actorii Vasile Muraru şi Valentina Fătu Paşcu, împreună cu invitaţii lor, vor prezenta spectacolul extraordinar „Astă seară… chef de râs!”. Accesul în sală se face pe bază de invitaţie care poate fiu procurată gratuit de la Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. ioan rusu

  Ce curios! La Bistrița se validează și se fabrică personalități din inși mediocri. George Stanca, nu se știe ce a produs în plan cultural, este presedinte de juriu la concursul de poezie G. Coșbuc, la Mărul de Aur și, poate, urmează la Saloanele Rebreanu. Este prozator, a scris articole de ziar.
  E așteptat la Pana de Păun!
  Ține-te, Georgică!

  (0)
 2. zigler ioan

  Dar la Bistrița chiar nu mai există pic de onoare pentru constituirea juriilor?! Pentru valoarea concurenților?

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.