Johann Dieter Krauss, scrisoare deschisă: Ignorare și sfidare! Suntem cetățeni de mâna a doua?

Holistic

Preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA Bistrița, Johan Dieter Krauss, a trimis următoarea scrisoare deschisă adresată Instituției Prefectului, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Primăriei Bistrița, Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, organizatorilor manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României:

”Stimate doamne și stimați domni!

”În calitatea mea de preot paroh al Parohiei Evanghelice CA Bistrița îmi exprim pe această cale surprinderea neplăcută de a nu fi invitat alături de conducerea Bisericii Ortodoxe Române și Bisericii Române Unite Greo-Catolice din Bistrița la serviciul religios-militar și la parada militară prilejuită de Ziua Națională a României din ziua de 1 Decembrie 2017, care se derulează tocmai în fața casei parohiale din Piața Centrală.

Ma întreb cărui fapt comunitatea germană evanghelică din Bistrița pe care o reprezint îi datorează această ignorare și sfidare? Suntem cetățeni de mâna a doua în România oare? Noi ne considerăm cetățeni loiali ai acestui stat care își onorează toate îndatoririle cetățenești față de comunitatea din oraș, din județ și din țară. Și dacă vorbim între noi o altă limbă decât cea română, ne simțim și ne înțelegem că cetățeni ai acestei țări, ai căror înaintași au participat la făurirea Marii Uniri din 1918 alături de toți românii, și care își aduc contribuția lor la viață socială și politică, dar și culturală a țării în comunitatea în care trăim. România este și patria noastră pe care o iubim. Întotdeauna am urmărit o bună conlucrare cu instituțiile statului după puterea unei comunități minoritare. Cu atât mai mult ne surprinde această atitudine de ignorare și sfidare din partea autorităților care au organizat acest eveniment.

Cu stimă și tristețe deopotrivă, în numele Parohiei Evanghelice CA din Bistrița,

Johann Dieter Krauss, preot paroh”

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • Cucuveaua Mov

   Să te plângi de comunism într-o țară distrusă de capitalism, asta e dovada supremă de PROSTIE !!

   (0)
  • Statul perpendicular

   Capitalismul este făcut la Bistrița de comuniști precum Ovidiu Crețu, Radu Moldovan, iar în România capitalismul este făcut de comunistele Doina Pană, Olguța Vasilescu, dar și de comuniștii Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea și Liviu Dragnea, cireașa lor de pe tort. Eu nu mă plâng, vă spun doar ceea constat. Rețineți faptul că cei numiți deasupra, stau pe capul nostru toți uite așa, perpendicular.

   (0)
 1. enoriașul

  Parinte nu ati pierdut nimic.
  La ce bun sa va invite ? Care era plusul pe care prezenta dumneavoastra l-ar fi adus manifestatiei?
  Oricum nu au fost invitati nici ceilalti sectanti. Bine ar fi sa vada preotii de biserica si politicienii de politica

  (0)
  • Lucia

   Evanghelicii nu sunt sectanti. Ei au construit orașul pe care cei ca dumneavoastră, cu analfabetismul, nesimțirea si lipsa lor de civilizație l-au făcut să fie aşa cum este acum.

   (0)
  • Traiasca fasolea si carnatul!!!

   La care sectanti va referiti totusi? La protestanti, adica reformati, lutherani sau unitarieni sau neoprotestanti? Va rog documentati-va!!!!

   (0)
 2. Țară captivă

  Domnule Johann Dieter Krauss, trăim într-o țară confiscată de actuala clasă politică, în care idealurile unirii, proclamate la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918, nu se pot înfăptui. Sunteți socotit un alogen. Sunteți dat la o parte. Bucurați-vă că nu vă confiscă biserica.

  (0)
  • Marcel

   Nu stiu ce-o cautat acolo protopopul greco-catolic care, in felul acesta legitimeaza furtul bisericii greco-catolice din Bistrita, minciuna si dezmatul actualei conduceri comunisto-fascistoide a tarii.

   (0)
  • citizen

   si orasul a fost cândva a sasilor, dupa care au venit printre altii si niste putori nesimtite ai caror urmasi îl conduc astazi.
   si nu-s în stare nici sa întretina si sa pastreze ceea ce au primit mostenire de la altii.
   ca dovada ca i-au dat si foc la un moment dat ….
   parinte, n-ai pierdut nimic prin faptul ca n-ai legitimat prin prezenta dumitale aceasta mocangeala de prost gust…..fasole si cârnati….

   (0)
 3. Safriuc V

  Poate același criteriu transmis de Președintele României, mai puțin agreat de uni, v-au lăsat fără invitație și pe dumneavoastră părinte Iohan Dieter Krauss, ca și pe USR: …”1 Decembrie reprezinta idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie prospera condusa de politicieni responsabili și integri”. Ilegalist, era un titlu de glorie în manualele comuniste, acum cinstea și onestitatea nu sunt considerate virtuți, cel mult slăbiciuni de nu vicii.

  (0)
  • Marcel

   Ori de cate ori am citit ce-ati scris a reiesit ca preotul evanghelic n-ar corespunde criteriilor transmise de presedinte. Ati scris mestesugit dar degeaba.

   (0)
 4. Bistritean

  Dl Johan, nu cred ca le-a facut placere sa va invite. E ca si in povestile cu imparatu Rosu, in care se inconjurau doar de slugi care sa nu-i faca sa se simta inconfortabil. Invitatii au fost cei cu cupon, pe care era trecut numele imparatului, si avea iz de carnat… si fasole..patriotism

  (0)
 5. Evanghelicul

  Poate acum a venit momentul sa va dati seama ce greseala a-ti facut atunci cand a-ti cedat biserica Evanghelica CA Bistrita administratiei locale. Urmeaza sa va fure biserica si normal o sa fiti dat la o parte, pentru ca nu mai sunteti interesant pentru ei. Si stiti ce e trist: astfel se termina istoria evanghelicilor din orasul nostru. Domnule parinte cu tristete va spun ca asta a-ti facut-o cu mana Dvs. Si acesti comunisti si au atins scopul.

  (0)
  • Marcel

   Astia de la conducerea actuala si-au facut mana in urma cu doi ani când si-o dat diplome in biserica Minoritilor furata tot de 1 Decembrie. Deja mobilierul istoric e istorie fiind inlocuit cu scaunele din primarie. La anul, o sa-l vedeti la altar pe Andreicut calare pe o lada de moaste.

   (0)
  • anemarie

   Nu pot sa cred ceea ce citesc …..ATI CEDAT biserica Evanghelica CA Bistrita ?????administratiei locale ??????NU POATE SA FIE ADEVARAT …..O BISRICA NU POATE SA FIE FURATA!!!!!!!!

   (0)
 6. Român

  Bine că ştim să ne mândrim cu Biserica Evanghelică, drept simbol al Bistriței…Toată lumea ştie asta: când zici Bistrița, zici prima dată Biserica Evanghelică, zici complexul Sugălete, zici piața centrală, turnul dogarilor,etc., etc. Toate acestea au fost construite de saşi, şi sunt tot ceea ce poate fi mai frumos, mai relevant despre acest oraş. Toate aceste edificii fac cinste oraşului, în timp ce ultimele ,,realizări” ne fac să fim ridiculizați de toată țara (şi nu numai)… Bine că autoritățile noastre nu au uitat de…fasole… Ruşine!

  (0)
  • samuiel

   Sasii, acesti harnici si frumosi asupritori,mai cititisi istoria sasilor scrisa de istorici romani,prea mult ne laudam asupritorii.

   (0)
  • Român

   Samuiel, saşii nu au fost deloc asupritori! Au conviețuit aici cu românii. Au fost harnici, educați şi corecți, iar nouă chiar asta nu ne-a plăcut. S-au străduit să ne civilizeze şi asta se vede într-o oarecare măsură aici în ardeal…

   (0)
  • Paparuda de decemvre

   Samuil, încetează.
   Au fost fricțiuni între sași și secui, între secui și unguri, între români și sași, între români și unguri.
   Ce propui, să ne luăm la păruială?
   Suntem în 2017, în Uniunea Europeană, și tu vrei să plătești facturi vechi de trei secole!
   Trezește-te și comportă-te pe măsura culturii pe care o pretinzi.

   (0)
  • Alan Dala

   Nu zice nimeni sa ne luam la paruiala, dar nu stiu daca mai exista natie care sa isi venereze atat de mult asupritorii.
   S-au straduit atat de mult sa ne civilizeze incat romanii nu aveau voie sa locuiasca in oras, aveau doar dreptul sa lucreze la edificiile „construite” de catre harnicii sasi.
   Civilizatia apare cand sunt bani, cand sunt conditii, cand este educatie, adica exact lucrurile de care sasii beneficiau in tara noastra, iar noi nu beneficiam.
   In ce priveste faptul ca exista un oarecare plus de civilizatie in aceasta zona, asta se datoreaza faptului ca faceam parte dintr-un imperiu, care avea niste reguli si care chiar si in zonele ocupate incerca sa ridice nivelul.
   Oare ungurii ii venereaza pe turci ca i-au facut pasalac? Oare zic si ei ca harnicii turci le-au construit unele chestii?
   Nu zic sa ii ueam pe sasi sau pe unguri, ca nu avem nimic de impartit cu ei, dar mi se pare incredibil cat de mult ne admiram fostii asupritori.

   (0)
 7. Safriuc V.

  La ultima ședință a CL, distinsul primar al urbei noastre, a transmis mesajul de mulțumire al sașilor plecați din Bistrița. El, primarul, a fost invitat de aceștia la o întâlnire a lor. Așa că avea toate motivele să uite de preotul lor și să nu-l invite la ceremonia de azi. Dacă întorci o politețe cu alta, ești fraier și nu e cazul celor de la putere.

  (0)
 8. samuiel

  În vreme ce toţi locuitorii Ardealului dădeau dijmă numai preoţilor lor, Românii din pământul săsesc trebuiau să dea dijmele totdeauna preoţilor săseşti. Dacă un sat era curat românesc, deci nu era preot săsesc în localitate, Românii aveau să dea această a zecea parte din agoniseala lor preotului săsesc din satul cel mai apropiat. Ba au mers şi mai departe. Unor sate româneşti le-au fost impuse tot felul de dări, pe care aveau să le încaseze satele săseşti, în frumosul sat românesc Poiana, de lângă Sibiu, toţi tinerii români, când se căsătoreau, trebuiau să plătească o anumită taxă comunei săseşti Dobârca din apropiere. Şi aceasta din cele mai vechi vremuri până la 1789.

  (0)
  • Roth Cristian

   Da, fiindca sasii au trecut la alta religie, in corpore. Sasii care au si contruit biserica.

   (0)
 9. Cucuveaua Mov

  De s-a ofuscat popa? Au fost invitate cultele în funcție de reprezentativitate, sunt foarte puțini sași (din păcate unul e ȘEFUL STATULUI PARALEL). Nu cred că a-ți fi vrut să se invite toate sectele și toți pocăiții!

  (0)
  • Cântic-lu a cucuveauă-liei

   Bistrița a fost întemeiată și construită de sași, nu de Ovidiu Crețu și nici de pesediști. Sașii v-au lăsat aici un oraș frumos ca o bijuterie la care face referință Jules Verne în Castelul din Carpați și Bram Stoker în al său Dracula. De ce comuniștii îl spurcă mereu? De ce preotul Johann Dieter Krauss și președintele Klaus Iohannis vă stau în gât? Răspunsul este cât se poate de simplu: pe comuniști nu-i reprezintă deloc. Dimpotrivă.

   (0)
  • Statului perpendicular

   În Bistrița, în afară de căpușele care sug în instituții perpendicular, toți ceilalți suntem paraleli. Trăiască statul paralel!

   (0)
 10. Cetitorul

  Extras din Rezoluția de la Alba Iulia:
  “În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:

  Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
  Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat. “

  (0)
  • Statul perpendicular

   Nu uitați: Cel care a citit proclamația la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, a fost închis de comuniști la Sighet, iar urmașii lor ne dau acuma lecții. Nu țineți minte ce i-au făcut comuniștii și suporterii lor lui Corneliu Coposu, moștenitorul direct al artizanilor unirii, când dorea să spună și el câteva cuvinte la Alba Iulia în 1990, pe 1 decembrie? Ce să mai vorbim?

   (0)
 11. Andrei

  Parintele e mereu contra evenimentelor. Nu v-au chemat parinte deoarece au crezut ca sunteti la greva cu tigara in mana, cum ati fost serile trecute. De era un popa ortodox la greva sareati toti pe el, dar krauss are voie sa faca mereu ce vrea, nimeni nu a sarit nici cand a vandut spatiile bisericii evanghelice. Sa nu vorbeasca el de justitie. Comunitate nu mai exista si in ani de zile nu a facut nimic pentru biserica a tinut-o inchisa. Foarte bine ca s-a renovat si ieri toti am putut sa intram in ea si sa vedem Bistrita de sus. Cat a fost parintele o singura data am vrut sa intru cu oaspeti din strainatate si nu ne-a lasat. Parca spuneati parinte ca v-ati saturat de Bistrita ca vreti sa va intoarceti acasa la svs. Si nu mai tot pomeniti sasii, aia au plecat de mult si in numele lor unii fac afaceri. Si apoi sa nu uitam ca sasii nu au pus mana pe nimic, romanii au zidit cetatea, iar seara erau scosi in suturi in afara ei. Asa ca parinte, mai incet ! Mai bine va bucurati de banii ce ii obtineti si acum pe chirii, pana nu va ia cineva la bani marunti precum comisia de cultura care v-a refuzat titlul de cetatean de onoare. Sunt multi alti preoti inclusiv evanghelici mai vrednici in tara asta.

  (0)
  • Statul perpendicular

   Sașii nu au plecat. Sașii au fost alungați. Sașii au fost vânduți cu câte 8000 de mărci vest-germane pe cap de om, așa cum se vând animalele. Sașii întotdeauna i-au deranjat pe comuniști pentru că sașii reprezentau Occidentul și valorile europene sub dictatura comunistă. Cum lucrurile au rămas la fel, sașii îi deranjează și acuma pe comuniști. Cu timpul, Bistrița europeană a devenit orașul barbarilor.

   (0)
  • Paparuda de decemvre

   ”Sașii nu au pus mâna pe nimic, românii au ridicat cetatea!” e demnă de ”bula demnitarului”, am râs de m-am spart, tu de unde-ai aterizat?

   (0)
  • Țara Andrecuților

   „Mai bine va bucurati de banii ce ii obtineti si acum pe chirii, pana nu va ia cineva la bani marunti precum comisia de cultura care v-a refuzat titlul de cetatean de onoare”. Măi Andrecuț, hai că îmi place de tine. La Bistrița, ca să fii apreciați furați o insulă sau măcar câteva milioane de euro din banii europeni, nu să încasați bani din chirii pe clădirile construite de sași.

   (0)
  • Țara Andrecuților

   Cum să fie declarat dl. Johann Dieter Krauss cetățean de onoare într-o țară condusă de mafioți? Lucrul acesta ar însemna și la Bistrița – ajunsă de o bucată de vreme un fel de Teleormanie, o adevărată blasfemie.

   (0)
 12. Thomae

  Andrei tată, fiindcă mai sunt câțiva care gândesc (adică nu gândesc) ca tine, de aceea nu sunt mândru că sunt român, contemporan cu tine.
  Și mai lasă vodca și pune mâna pe o carte (alta decât 66 sau filcăii), că ți-a prinde bine.

  (0)
  • samuiel

   Romanii uita repede…După 1690, când în Ardeal se înstăpânesc definitiv Habsburgii şi dau mare atenţie poporului săsesc privilegiat, siluirile ajung aproape de necrezut. Satele româneşti sunt stoarse de bani. Ţăranii chinuiţi, exploataţi. Mulţi se gândesc la fugă, încât jupanii saşi hotărăsc să ardă pe rug orice român care vrea să treacă graniţa.

   În multe locuri Saşii dornici de a pune mâna pe pământurile româneşti alungă cu armata pe Români din satele lor.

   În 1751 izgonesc astfel pe toţi Românii din cercul Nocrichului. Bieţii oameni rămân pe drumuri în miezul iernii.

   (0)
  • Samuel Brukenthal

   Bine Samuiel, așa o fi, nu zic ba. Ceea ce nu înțelegem absolut de loc noi sașii din Transilvania este: tu de ce-ți împănezi cu m…e numele tău.

   (0)
 13. Balan Marius - contribuabil

  Draga PARINTE. Totul vi se trage de la atitudinea demna si cetateneasca pe care ati avut-o in februarie 2017 cand clopotele BISERICII EVANGHELICE au fost trase, marcand astfel salutul si respectul cultului d-vs fata de miile de bistriteni iesiti in strada si nemultumiti de ordonanta 13 si de guvern. Unii domni din PSD nu iarta si nu uita si asa au inteles ei sa va taxeze. Cu regret constat ca marele PSD nu se poate reforma si nici nu doreste. Exact dupa modelul ceausist va trimite la colt. Si asta dupa ce avem o mostenire de suflet de la comunitatea germana. Foarte trist si urat. Asta este ADEVARUL gol golut !

  (0)
 14. Statul perpendicular

  Părinte, nu vă lăsați! Comuniștii nu vor să se afișeze cu dv. Observați cât de frecvent se întâlnesc, în schimb, cu mitropolitul Andrei Andreicuț – nume de cod Ionică, unul care mergea cu spovădăul pe la Securitate. Ei toți sunt din același aluat. Dv. pentru ei sunteți un alogen. Ce să căutați dv. în ciorba lor?

  (0)
 15. Ionut

  Subscriu afirmațiilor dl prof. E.Pop
  Domnule Krauss, lăsați-o mai moale cu publicitatea!
  NU aveați ce sa căutați acolo!!
  HallO, a fost ziua națională a ROMÂNIEI!
  Dumneavoastră sărbătoriți, dacă vreți pe scena din Nurnberg!
  Eu spun cu obiectivitate și realism:Vă merge prea bine! !
  Nu uitați ION a fost primul și mai târziu IOHAN și Hanti !!

  (0)
  • Haurențiu

   Discutabil cine a fost primul , Andrei , însă istoria NEFALSIFICATĂ spune că ION a venit în Ardeal din Valahia și că IOHAN, Hanti precum și Ioska se aflau deja aici.

   (0)
  • Cetitorul

   Ai citit proclamația de la Alba Iulia care este baza României Mari, am citat mai sus mai extrag un lucru esențial care nu-l înțeleg uni mai mândrii:
   “Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
   Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile “

   (0)
  • Statul perpendicular

   Spuneți și ce s-a întâmplat sub comuniști cu cel care a citit proclamația de la Alba Iulia pe 1 decembrie, ca să pricepem de ce suntem așa, acum.

   (0)
  • Paparuda de decemvre

   Măi Haurențiu, nu știu ce istorie citești tu, dar s-o luăm logic: dacă românii au venit aici după ce veniseră sașii, cum explici că Someșul se numea, pe vremea sașilor, tot ca pe vremea romanilor (Samus)? Cine le-a spus sașilor cum se numește râul, au plecat romanii și le-au lăsat o hartă hidrologică sașilor? Pune-ți mintea la contribuție!

   (0)
  • Haurențiu

   @Paparuda

   Ce istorie am citit ? Pre și post-comunistă. Uite aici un citat dintr-o carte a istoricului Lucian Boia – Primul război mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări: -„Românii puteau invoca, fireşte, (cum au şi făcut) un drept etnic asupra Transilvaniei (populaţia românească fiind majoritară), dar nu şi vreun drept istoric. Puteau să-i acuze pe unguri că-i asupreau sau îi discriminau, dar nu-i puteau acuza că „răpiseră” vreodată Transilvania”.

   (0)
 16. samuiel

  Pentru brukental…
  Nu e astfel nici o mirare dacă şi astăzi poporul cel mai bogat în Ardeal sunt Saşii. În gospodăriile admirabile ale ţăranilor saşi, în averile instituţiilor lor e truda şi sunt lacrimile a sute de generaţii româneşti exploatate mai rău decât nişte cete de robi.

  Când în 1792 Românii înaintează împăratului cererea lor „Supplex Libellus Valachorum” şi în dieta de la Cluj e vorba despre Români, Saşii declară cu toată tăria că pe teritoriul regesc Românii nu sunt băştinaşi, ci sunt veniţi din ţările vecine că niciodată n-au avut nici un drept, şi că deci e nemaipomenită îndrăzneală din partea lor să ceară ceea ce nu li se cuvine.

  (0)
 17. Samuel Brukenthal

  Recunosc, așa este. În plus, feciorii sașilor n-aveau voie să le fecundeze pe românce. Nici săsoaiecele n-aveau voie să se spurce cu băieții valahi. Singurul Iohannis a încălcat această comandă, de aceea noi nici nu-l socotim sas. Îmi place că nici voi nu îl considerați ca român. E bine. De fapt vouă vă trebuie în fruntea țării un bou care să vă coducă direct în gard. Din păcate, cu Iohannis n-ați prea nimerit-o. Dar mai puteți încerca. Poate data viitoare alegeți o vacă.

  (0)
  • samuiel

   Istoria se repeta,in alt mod dar se repeta….Când în preajma dietei din Mai 1848 se discuta în toate părţile chestia unirii Ardealului cu Ungaria, iar Românii în adunarea de la Blaj se rostiseră împotriva ei, Saşii ţinură şi ei o întrunire, se înţeleseră să admită unirea şi în şedinţele dietei din 29 Mai votară cu toţii alături de Unguri. Îndată ce însă armatele împărăteşti începură să pătrundă în Ungaria, Saşii părăsiră cu toţii pe Unguri, se declarară credincioşi împăratului şi rămaseră sub aripile ocrotitoare ale generalului Puchner, înrolându-se vreo câţiva inşi în oştire. În vreme ce noi alcătuiserăm legiuni întregi şi susţineam lupte înverşunate pe Mureş şi în Munţii Apuseni, Saşii stăteau frumos pe la casele lor, fără să ştie măcar ce e războiul. Iar drept răsplată pentru această minunată credinţă săsească, împăratul după înfrângerea Ungurilor, întări din nou toate privilegiile pe care le avuseră înainte de 1848 şi umplu toate slujbele înalte cu dânşii. Fruntaşii noştri în aceeaşi vreme erau arestaţi şi bătuţi.

   (0)
 18. Samuel Brukenthal

  Dacă ați dat lupte înverșunate pe Mureș și în Munții Apuseni de ce ajung la putere niște hoți ca Dragnea și niște păcălici ca Tăriceanu. Nu este oare păcat? Credeți că, având în vedere cele de mai sus, din luptele voastre voi și copiii voștri v-ați ales cu ceva care să vă fie de folos?

  (0)
 19. samuiel

  Ardelenii in general iarta dar nu uita…..
  Spinarea de gumilastic a Saşilor a fost răsplătită de către Unguri şi cu alte bunătăţi. Astfel guvernele ungureşti le-au dat mână liberă faţă de Românii din ţinuturile săseşti. Iar ei, unde conducerea e în mâna lor s-au purtat faţă de noi cu un şovinism mai brutal chiar şi decât şovinismul Ungurilor. Aceasta mai ales în oraşele Sibiu, Braşov, Sighişoara, Mediaş, Bistriţa, Sebeşul Săsesc şi Orăştie, şi în comitatele Sibiu şi Braşov. Nu este ram de activitate, în care să nu fi căutat ei înăbuşirea sau cel puţin opăcirea propăşirii noastre.
  Au făcut înainte de toate tot posibilul ca în ţinuturile unde trăiam împreună cu dânşii, să împiedice dezvoltarea unei clase intelectuale româneşti. Cum comunele, oraşele şi comitatele din Ungaria şi Ardeal îşi au toate organizaţia lor autonomă, cu conducere independentă de guverne, Saşii pretutindeni unde au putere în autonomii au înlăturat fără cruţare elementul românesc. Toate slujbele le-au umplut cu Saşi, toate furniturile, toate întreprinderile li le-au dat lor, fără a ţinea seamă de ofertele adeseori mai avantajoase ale unor întreprinzători români. În Braşov, în Sibiu şi în celelalte oraşe, de la primar până la sergentul din stradă toţi sunt Saşi, presăraţi cu câte un Ungur. Românii nu-s decât măturătorii şi slugile.
  În vreme ce Saşilor şi societăţilor săseşti culturale şi sportive li se dau din diferite fonduri ajutoare peste ajutoare,

  (0)
  • Samuel Brukenthal

   Nu știu de unde ai scos-o spinarea de gumilastic a sașilor. În limba latină sax înseamnă piatră pentru că sașii au fost și rămân tari precum piatra. De fapt noi am și construit în piatră ca să dureze și să vă lăsăm și vouă o moștenire culturală când plecăm, deoarece voi n-ați construit decât în lemn, un element care nu rezistă în timp. Probabil sașii erau mai buni meseriași decât românii și mai mari știutori de carte, de aia li se dădeau slujbe și erau angajați. Eu sunt foarte mândru că sunt sas.

   (0)
 20. samuiel

  Saşii ne dispreţuiesc şi ne urăsc. Ne-au exploatat veacuri de-a rândul; acum nu le-a mai rămas decât ura. Însă nu ura bărbatului care te priveşte în ochii şi te înfruntă cu hotărâre, ci a reptilei care se târăşte, se mlădie, loveşte pe neaşteptate şi se luptă pe faţă numai când are adânca siguranţă că potrivnicul său e stors de vlagă.

  S-au aliat întotdeauna cu duşmanii noştri şi nu ne-au cruţat niciodată, când au avut prilejul să ne lovească.

  (0)
  • Statul perpendicular

   Dușmanii noștri, ai României, sunt Dragnea, Tăriceanu, Olguța Vasilescu, Florin Iordache cu toată gașca lor de hoți. Eu nu-l văd pe sas aliat cu ei. Așa că mai scutește-mă!

   (0)
  • Alan Dala

   @samuiel
   Gresesti cand zici ca le-a ramas doar ura. Le-au ramas si cladirile detinute de miscarea nazista „Grupul Etnic German”. Si le-au retrocedat, mare parte prin Klaus. Acuma fac bani buni din inchirierea lor si de muncit tot nu trebuie sa munceasca. paraziti au fost, paraziti sunt inca! Unii dintre ai nostri le ridica statui numai pentru ca au bani si sunt evident mai cizelati. Orice om cu bani devine mai cizelat si mai pretentios, deci un fel de sas, dar de-al nostru si nu cu maroniu la gura ca popa Kraus.

   (0)
 21. Gânditorul de la Hamangia

  După cum văd şi citesc, distinsul Pastor evanghelic „v-a ridicat mingea la plasă” şi vă grăbiţi să arătaţi cât de buni cunoscători ai istoriei sunteţi, arătându-vă în acelaşi timp principala caracteristică a propriei fiinţe şi anume, răutatea şi invidia faţă de cei care nu vorbesc aceeaşi limbă cu voi, considerându-i duşmanii neamului românesc. Istoria obiectivă, este o ştiinţă nu o legendă, care este expresia neputinţei unora de a ajunge la slănină. Istoria nu se citeşte, ea se studiază pe baza unor izvoare documentare materiale şi spirituale. Argumentele prezentate în unele comentarii se apropie de adevăr, dar se vede de la o poştă că sunt cunoscute ca „bârfe” nu ca istorie adevărată. Mai puneţi mâna pe cărţile de istorie, confruntând diferiţi autori nu numai pe cei care vă „cântă în strună” şi deveniţi creştini adevăraţi, cunoscându-L pe Dumnezeu şi nu numai afirmându-vă ura faţă de semenii voştri!!!

  (0)
 22. Alan Dala

  Nu au vrut sa stea alaturi de penali care sunt cu maroniu la gura. Nu trebuie sa te invite nimeni ca tu esti #rezist si te duci noaptea ca hotii (stii tu de furaciunile de la Brasov;) ).
  Si ca tot se poarta: Popa Kraus, du-te la țuhaus!

  (0)
  • Zuchthaus

   La Zuchthaus o să meargă cât de curând hamsterul tău din Teleorman, tândala. Noi de aia ieșim în stradă, ca să-i facem o pârtie bătută, cât mai repede. Pârtie care o să funcționeze și neomologată, nu ca a lui Crețu.

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.