Politică

Istoria se repetă după 13 ani, cu alt Liviu!

Organizaţia condusă de Ioan Oltean nu este la prima întâlnire cu actualul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Daniel Morar. În urmă cu 13 ani, Morar, la vremea aceea procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, i-a arestat pe Liviu Ciupe şi pe Alexandru Slavita.

Liviu Ciupe, fost director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj,  a fost arestat în data de 14 septembrie 1999, în baza unui mandat de cercetare în stare de arest preventiv, emis de actualul şef al DNA, Daniel Morar, pe atunci procuror la Curtea de Apel Cluj, sub acuzaţia de instigare la delapidare de fonduri din avutul statului în favoarea unei firme private.

Liviu Ciupe a fost acuzat că a delapidat suma de 15.600 de lei (156 de milioane de lei vechi), contravaloarea unei cantitãţi de asfalt folosită la amenajarea unei parcãri auto în arealul unui restaurant din Bistriţa. Odatã cu Liviu Ciupe a fost arestat şi Alexandru Slavita, care la vremea aceea îndeplinea funcţia de şef al Secţiei Drumurilor Naţionale Bistriţa din cadrul DRDP Cluj. Acuzaţia era că el a semnat situaţia de lucrãri întocmitã de o firmã din Cluj pentru obiectivul amintit şi a fost suspectat de complicitate la delapidare şi fals în înscrisuri sub semnãturã privatã.

Ciupe şi Slavita au dovedit că au făcut închisoare pe nedrept

Cei doi au făcut 4 luni de închisoare, după care au fost eliberaţi. După procese care au trecut prin trei instanţe diferite, inclusiv Curtea Supremă de Justiţie, au primit dreptul de a fi despăgubiţi.

În fundamentarea cererilor de despăgubiri, cei doi foşti directori au invocat suferinţele din închisoarea Gherla, faptul că şi-au pierdut locurile de muncă, statutul social şi că imaginea lor a fost afectată în urma relatărilor din presă, cazul fiind intens mediatizat. În timpul detenţiei, mama lui Liviu Ciupe a decedat, iar procurorii nu i-au permis să participe la înmormântare.

Nici după eliberarea din închisoare, Alexandru Slavita nu s-a putut reangaja la fostul său loc de muncă, fiind obligat o vreme să facă naveta pe ruta Baia Mare – Bistriţa unde a fost numit şef al secţiei de acolo a Drumurilor Naţionale. Abia mai târziu a revenit în funcţia sa de la Bistriţa.

După cei doi au încheiat ultima cale de atac, Statul român a fost obligat la plata unor daune materiale şi morale.

Ciupe a demisionat din PD din cauza lui Daniel Morar

În 2005, Liviu Ciupe, la vremea aceea, vicepreşedinte al PD, declara că va demisiona din partid dacă procurorul Daniel Morar, cel care l-a anchetat şi trimis după gratii timp de 4 luni în condiţiile în care a fost nevinovat, va ajunge şef al Parchetului Naţional Anticorupţie.  Ciupe a afirmat atunci că nu i se pare normal ca un procuror care, în opinia sa nu are ce căuta în magistratură, să fie chiar şeful PNA, cu atât mai mult cu cât de pe urma unei decizii greşite a lui Morar, Liviu Ciupe şi Alexandru Slavita, au stat circa 4 luni în închisoare, iar Statul Român este obligat să plătească despăgubiri  celor doi.

Potrivit lui Ciupe, la vremea aceea, preşedintele filialei judeţene a PD, deputatul Ioan Oltean, făcea toate demersurile ca să o convingă pe ministrul Justiţiei, Monica Macovei, de inoportunitatea numirii procurorului în fruntea PNA. Dacă deputatul urma să nu reuşească acest lucru, Liviu Ciupe spunea că  va demisiona din partid. Cum Ioan Oltean nu a reuşit, iar daniel Morar a fost numit şef al DNA, Ciupe a demisionat din PD. El era membru al PD din 1992.

Oltean a atacat-o pe Macovei din cauza lui Morar

În septembrie 2005, Ioan Oltean, la vremea aceea vicepreşedinte PD şi chestor al Camerei Deputaţilor, a acuzat-o,  într-o conferinţă de presă, pe ministrul Justiţiei, Monica Macovei, că s-a pronunţat public în legătură cu dosarul lui Liviu Ciupe, care nu era definitivat şi se afla pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„Ministrul Monica Macovei a făcut greşeala să se refere la cazul Ciupe, pronunţându-se într-un dosar nedefinitivat. Ori, într-o cauză care se află pe rol, nici măcar ministrul Justiţiei nu are voie să se pronunţe putând, în felul acesta, să influenţeze într-un fel sau altul instanţa care judecă. Personal, o rog pe doamna ministru să studieze dosarele care vizează faptele săvârşite de Liviu Ciupe pentru a constatat exact starea de fapt, înainte de a afirma faptul că procurorul Daniel Morar este nevinovat şi că a instrumentat cauza respectivă în strictă concordanţă cu normele procedurale penale”, a declarat Ioan Oltean.

Întrebat dacă ministrul a făcut un abuz, Ioan Oltean a spus: „Nu este neapărat un abuz, dar sigur este o afirmaţie care poate să influenţeze instanţa pe rolul căreia se află dosarul respectiv. Este interzisă pronunţarea unui magistrat într-o cauză care nu este definitivă şi irevocabilă. Este absolut cert că ministrul Justiţiei vrea să-şi justifice alegerea lui Daniel Morar ca şef al PNA. E liberă să o facă, dar fără a intra în conflict cu legea şi fără a face afirmaţii care intră în contradicţie cu legea şi cu concluzia la care au ajuns 4 instanţe de judecată”.

Ioan Oltean a mai declarat atunci: „Nu pot rămâne însă indiferent la cazul Ciupe pentru că ştiu câtă suferinţă ne-a adus nouă tuturor. Eu am înţeles că doamna ministrul îl vrea pe procurorul Daniel Morar la PNA şi nu am vrut să-i influenţez decizia. Am văzut că insistă să-l numească şi am cedat, dar asta nu înseamnă că pot să rămân impasibil faţă de o cauză pe care eu o cunosc foarte bine”, a declarat Ioan Oltean, care l-a convins în 2005 pe Liviu Ciupe să nu mai demisioneze din PD ca să „nu-i  dea satisfacţie procurorului Daniel Morar”. Ciupe a mai rămas în partid până în 2007, după care s-a retras definitiv.

Acum i-a venit rândul lui Liviu Rusu să stea faţă în faţă cu procurorii lui Daniel Morar. E greu de spus care va fi deznodământul de data aceasta.

Cristiana Sabău 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS