Actualitate

Ioan Turc: Așa susține PSD capitalul autohton. Exemplu de piraterie economică

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a prezentat, într-o conferință de presă, un exemplu de ”piraterie economică”, despre care a spus că, din punctul său de vedere, este ”rezultatul acțiunii unui grup infracțional organizat”.

”La data de 10.08.2018 a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Președintelui ANAF nr. 1960 din 6.08.2018 privind modificarea ordinului Președintelui ANAF nr. 1849 din 2016 pentru aprobarea procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem en-gros sau en-detail produse energetice: benzină, motorină, petrol, gaz, petrol lichefiat și biocombustibil.

Conform articolului 1 litera 6 punctul de la d la g din Ordinul numărul 1060/2018 este obligatorie pentru operatorii economici care comercializează produse energetice deținerea unor spații de depozitare dotate cu sisteme de gestiune a stocurilor conectate cu rezervoarele de carburanți care să permită monitorizarea produselor energetice și determinarea în orice moment a cantităților intrate-ieșite precum și a stocurilor.

Termenul până la care operatorii economici aveau obligația să își construiască depozite în modalitatea în care spune ordinul a fost stabilit la la 31 decembrie 2018.

Îndeplinirea cerințelor suplimentare într-un termen de 5 luni de zile este vădit nerealist și stabilit tocmai pentru ca operatorii economici să nu-l poată respecta. Doar pentru eliberarea autorizațiilor și a avizelor prealabile unor astfel de instalații este necesar un termen de minim 6 luni de zile. Adăugăm la acest termen și termenul pentru construcția propriu-zisă a acestor bazine colectoare și mai adăugăm, de asemenea, și costul pe care o asemenea investiție îl presupune adică minim 500.000 de euro.

Cu ocazia emiterii Ordinului nr. 1060/2018 nu s-a respectat procedura prevăzută de articolul 7 alineatul 2 din Legea 52/2003 în sensul publicării proiectului pe site-ul ANAF în vederea consultării publice cu cel puțin 30 de zile înaintea emiterii.

Practic, noile reglementări în materia autorizării en-gros creează într-un mod brutal premisele instituirii unui monopol pe piața de carburant cu consecințe greu de prevăzut în materia prețului la pompă prin înlăturarea micilor operatori economici.

Rafinăriile nu dețin rețea pentru distribuirea carburanților. Lanțul distribuirii este constituit din rețele care dețin cisterne pentru transport, numărul acestor societăți ridicându-se la aproximativ 900.

Prin instituirea noilor reglementări, doar 52 de societăți din 900 vor îndeplini condițiile prevăzute de lege.

Astfel, vom asista la instituirea unui monopol pe piață inclusiv prin dictarea prețului la pompă. Este discutabil dacă cele 52 de societăți vor fi capabile sar ar fi capabile să alimenteze benzinăriile și consumatorii finali mari, gen firme de construcții, societăți de transport.

Au fost obținute în instanțele judecătorești hotărâri privind suspendarea Ordinului 1060/2018 în baza articolului 14 alianetul 1 din legea contenciosului administrativ.

Ce a făcut PSD de al conducerea ANAF național? Au venit cu un alt ordin peste alt ordin. Adică primul ordin a fost suspendat și au venit cu Ordinul 3236/2018 prin care se stabilește un nou termen pentru autorizare, respectiv data de 31 ianuarie 2019 în aceleași condiții pe care le prevede și Ordinul 1060/2018. Cu alte cuvinte, după ce instanțele au dispus suspendarea ordinului, organul fiscal printr-un abuz vădit, așa cum ne aducem aminte existau în anii 90 când se dădeau scutiri de taxe vamale pentru anumite produse pentru o zi, șterge pe jos ANAF cu 170 de hotărâri judecătorești de suspendarea primului ordin.

Este un exemplu clar din punctul meu de vedere de piraterie economică, săvârșită de însuși instituții importante ale statului. Este clar pentru mine faptul că cei de la ANAF sunt conștienți că nu pot fi construite asemenea depozite care presupun demersuri birocratice și un efort în ceea ce privește construcția propriu-zisă și un efort financiar într-un termen atât de scurt. Pur și simplu urmăresc anumite interese oculte și vor să îi înlăture de pe piață pe majoritatea agenților economici.

Un asemenea demers se face altfel: se postează pe site pentru consultare publică actul normativ, se dă un termen suficient de mare pentru ca operatorii economici să poată intra în legalitate, după care se monitorizează modalitatea în care operatorii transpun în practică prevederile actului normativ. Așa susține PSD capitalul autohton”, a spus Ioan Turc.

Etichete

6 comentarii

    • Aşa se intâmplă când vrei să pari „telectual” şi te scremi să explici nişte lucruri pe care nici tu nu le pricepi. Rezultatul ? Te faci de râs. İată de ce:
      1. Piraterie economică nu există. Sunt cunoscute şi pedepsite de Codul Penal: pirateria navală, pirateria aeriană, pirateria digitală.
      2. Nici o Lege sau nici un Ordin emis în anul 2018, (nr.1960/2018) nu poate modifica o Lege sau un Ordin emis în… 2019-!!! (nr.1849/2019). Vezi textul.
      3. Ordinul 1849/2019 – nu există. Ordinul 1060/2018 – există.
      * Şi-apoi, ce este rău în faptul că noul Ordin obligă comercianţii de carburanţi să aibă rezervoare verificate şi AUTORIZATE METROLOGIC -? Dar în faptul că trebuie să aibă un sistem de gestiune informatizat al mişcarii carburanţilor:
      İntrări- İeşiri – Stoc. Credeţi că ar fi mai bine invers ( adică NE-autorizate) ?
      Total de acord SĂ SPRIJINIM capitalul autohton. Dar nu şi HOŢIA autohtonă-!
      Şi-apoi, rareori se-ntâmplă să plece căţeluşul de la Măcelărie…

  • Eu locuiesc intr-un apartament cu 2 camere la etajul 2 , trebuie sa-mi fac depozit de combustibil ?
    Pana la ce data?
    Daca stau la etajul 1 pot sa-mi fac o scara de acces pe care sa o folosesc cu vecinul de la etajul e?
    (mentionez ca vreau sa o fac mai lata cat sa incapem doua persoane cu doua galeti in ambele mani!)
    Astept raspuns scris…dar imi place si oral!

  • Plimbarea unor mari cantități de carburanți prin zeci de firme de apartament cu un angajat un telefon și un cont bancar este benefică?
    O firmă care produce mobilă, vinde mobila apoi banii îi mai plimbă vănzând carburant, este benefic?
    O firmă de apartament vinde carburanți la trei firme fantomă care dau țeapă la stat! E oare benefic?
    Primul ordin a fost dat acum doi ani ! Era timp suficient pentru investiții dar e mai ușor să plimbi niște facturi!

    • La sutele de oameni angajati in aceste firme,v-ati gandit?…V-ati gandit ca prin acest ordin v-or ramane fara servici ?…Corect ce spuneti dar trebuia gandit m-ai bine…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS