Investițiile, producția industrială și cifra de afaceri în Bistrița-Năsăud, în scădere

Holistic

Conform datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud, volumul investiţiilor la nivelul județului a scăzut în trimestrul I 2017 cu 91,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent. Investiţiile de natura construcţiilor au scăzut cu 93,1%, cele concretizate în utilaje şi mijloace de transport au scăzut cu 90,9% iar alte investiţii au crescut cu 91,5%.

Numărul autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna aprilie 2017 a fost de 53, în scădere cu 26 faţă de luna anterioară şi cu 2 sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent. În cursul primului trimestru din anul curent au fost finalizate un număr de 173 locuinţe, cu 228 mai puține decât în trimestrul anterior şi cu 96 peste nivelul trimestrului corespunzător din anul trecut. Ponderea locuinţelor finalizate în mediul urban a fost de 90,2%.

Producţia industrială a judeţului a scăzut în luna aprilie 2017 cu 19,6% comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară s-a înregistrat o scădere de 28,1%. În primele patru luni ale anului curent producția industrială a scăzut cu 5,5% față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent. Nu s-au evidențiat creșteri față de luna aprilie a anului trecut și nici față de luna anterioară.

Scăderi mai importante, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, au înregistrat activităţile: prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (-24,3%), fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (-23,3%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (-22,5%), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (-20,0%), fabricarea echipamentelor electrice (-19,9%) și fabricarea produselor textile (-16,5%).

Faţă de luna precedentă s-au înregistrat scăderi mai semnificative la următoarele activități: fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (-43,6%), fabricarea produselor textile (-30,7%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (-19,4%), fabricarea echipamentelor electrice (-17,5%), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (-16,3%) și fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (-12,5%).

Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna aprilie 2017 cu 14,3% faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Faţă de luna precedentă s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 16,3%. În perioada 1.01-30.04.2017 comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de 3,1%. Mai mult de o treime din cifra de afaceri realizată în industrie în luna aprilie a anului curent a fost realizată din livrări interne (35,7%). Din totalul cifrei de afaceri realizată din exporturi (64,3%) cea mai mare parte (92,3%), a fost realizată în zona Euro.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Comentarii

 1. Bistritean

  Oare sunt corecte cifrele de la investiții în construcții și în utilaje și mijloace de transport? Dacă da, e dezastru!
  Investițiile au scăzut cu peste 90%? Sau la 90% din investițiile anului trecut?

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.