”Investiţii pentru viitor”: primul proiect de gestiune în sistem electronic a Registrului Agricol

Holistic
CJ a lansat primul proiect de ”Gestiune în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 6,7 milioane lei bani europeni, prin care 16 primării vor beneficia de registru electronic pentru suprafeţele agricole. Alte 15 primării sunt incluse într-un proiect asemănător.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va derula două proiecte similare, care presupun achiziţionarea serviciilor de dezvoltare şi implementarea soluţiilor software şi sunt cofinanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională (6,7 milioane lei fiecare).

1 registru agricol 31 ianCele 16 primării incluse în proiectul 2, lansat vineri la CJ, sunt Bistriţa, Ciceu Giurgeşti, Galaţii Bistriţei, Căianu Mic, Dumitra, Şintereag, Şieu Odorhei, Budeşti, Tiha Bârgăului, Şieuţ, Poiana Ilvei, Romuli, Miceştii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş.

”O nouă veste bună pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt investiţii pentru viitor. Am depus două proiecte şi suntem printre puţinele judeţe care am avut câştig de 100%, amândouă au fost declarate eligibile. În prima etapă lansăm proiectul nr. 2, durata de implementare este de 18 luni”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

Obiectivul proiectului este ”creşterea eficienţei serviciilor publice adresate cetăţenilor şi mediului de afaceri cu privire la informaţiile din domeniul agricol şi implementarea de tehnologii informaţionale care să contribuie la o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole”. Se au în vedere crearea unui sistem electronic de tip e-administraţie la nivelul CJ şi al primăriilor partenere, implementarea Registrului Agricol integrat cu structură interactivă de sistem informatic geografic, realizarea inventarului digital în mediu GIS al terenurilor, implementarea unei platforme comunicaţionale. Prin proiect se vor achiziţiona echipamentele şi dotările necesare, aplicaţii informatice şi licenţe specifice, servicii de conectare la infrastructura broadband. Manager de proiect este Mihaela Țărmure.

2 registru agricol 31 ianSistemul informatic va conţine componenta de interfaţare cu sisteme informatice cu funcţii complementare (Sistemul informatic al APIA, Sisteme deja existente în cadrul instituţiilor beneficiare, cu Registrul de rol nominal unic, cu Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), componenta de interfaţare cu Sistemul Informatic al ANCPI, componenta de stocare, gestionare şi diseminare a planului parcelar în format geospaţial, componenta de reprezentare geospaţială a informaţiilor din sistem (registrul agricol şi planul parcelar) dedicată mediilor mobile (smartphone), componenta de gestionarea a fluxurilor electronice de date şi management al documentelor, portal web (cu secţiune publică şi privată), legat de www.portalbn.ro, componenta de analiză şi raportare a datelor.

În ianuarie s-a semnat şi contractul pentru proiectul nr. 1, care se adresează primăriilor Sîngeorz-Băi, Beclean, Năsăud, Teaca, Lechinţa, Bistriţa Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Leşu, Şieu, Monor şi Milaş.

Registrul Agricol va fi primul sistem prin care sunt impuse standarde de interoperabilitate între sistemele instituţiilor care au un rol în acest domeniu, respectiv primării, Consiliul Judeţean, MAI, ANCPI, APIA, Ministerul Finanţelor, ONRC, iar conţinutul informaţional va avea date despre gospodării, suprafeţe, tipuri de culturi, maşini, instalaţii, unelte. Acest sistem va ajuta la agregarea datelor existente la nivel judeţean pentru a putea fi utilizate cu uşurinţă şi la nivel naţional.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Radu

  Din cele prezentate s-ar putea intelege ca proiectul de gestiune in sistem electronic al registrului agricol este unul in premiera pentru judetul Bistrita-Nasaud. Nici vorba de asa ceva. Programul software pentru intocmirea si evidenta Registrului Agricol destinat PRIMARIILOR a fost elaborat sub forma unei aplicatii prin proiectul din Programul Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice” 2007-2013 (P.O.S. 3.2.1). Prin urmare, in cazul de fata este vorba de implementarea la nivelul primariilor din judet a variantei „RegistrulAgricol APLICATIA SOFTWARE ON-LINE”.
  Registrul agricol on-line poate fi implementat in doua moduri :
  A. Pe un calculator din primaria dvs. In aceasta situatie calculatoarele din aparatul de specialitate vor utiliza programul in reteaua interna a primariei dvs (programul permite lucrul in retea putand fi folosit de mai multi utilizatori simultan)
  B. Pe un server extern de pe Internet. In acest caz pentru primaria dvs este suficienta o conexiune la Internet si nu mai trebuie sa va preocupati de salvarea datelor sau de configuratia si intretinerea calculatorului pe care este instalat programul, probleme ce apar in cazul unui program care ruleaza local (si in aceasta situatie programul poate fi utilizat in retea de mai multi utilizatori simultan).
  Operatiunile de instalare, configurare, instruire utilizatori, service si asistenta tehnica incluse in abonamentul lunar se pot efectua de la distanta, prin Internet si nu presupun prezenta unui reprezentant al nostru la sediul primariei dvs decat in cazuri speciale. Datorita acestui fapt pretul abonamentului lunar este accesibil oricarei primarii, indiferent de bugetul acesteia sau de unitatea teritoriala administrata (comuna, oras, municipiu etc).
  Vezi: http://www.proiectesoft.net; si selectati: Registrul Agricol.ro

  (0)
 2. reflector

  Domnule presedinte ati spus in deput : „Voi fi un presedinte al tuturor primarilor ” In realitate sunteti un presedinte al tuturor primarilor USL si al primarilor tradatori PDL .
  Lista primariilor incluse in programe spune totul . Nu al cetatenilor din acest judet . Nu se simte deloc macar un mic impact din Athos , Tara Sfanta , etc . Fariseismul de care dati dovada nu va face cinste nici dvs si nici Bisericii Ordodoxe care va promoveaza atat de intens in ultima perioda . Acest pact ar trebui sa se vada si in felul cum reactionati sau activati in aceasta functie de presedinte al consiliul judetean BN respectiv al tuturor cetatenilor din orice parte a judetului indiferent de coloratura politica a primarilor .

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.