Actualitate

Iarba a crescut printre blocuri ”până la bărbie”. Când va fi cosită

Ploile abundente şi temperaturile ridicate din acest început de vară au făcut iarba să crească printre blocuri „până la bărbie”, a apreciat primarul Ovidiu Creţu. Două echipe de deţinuţi au început abia acum să o pună la pământ, dar nu vor termina de cosit prin tot oraşul mai devreme de iulie.

„Problema ierbii e una pe care nu am rezolvat-o corespunzător până la această oră din cauza faptului că singura echipă de deţinuţi cu care lucrăm la cositul ierbii a trebuit să fie mutată în câteva locuri ca să rezolve nişte probleme pe care ni le-a sesizat Garda de Mediu. Am discutat însă cu domnul comandant al Penitenciarului Bistriţa, Lucian Siman, şi ne-a mai asigurat încă o echipă. De luni, a început lucrul a doua echipă de deţinuţi, deci în total 20de persoane care lucrează exclusiv la cositul ierbii. Cred că, în două săptămâni vom finaliza prima coasă în oraş şi vom menţine lucrurile în ordine după aceea”, a spus primarul Ovidiu Creţu într-o emisiune la postul local AS TV.

Edilul a recunoscut că iarba trebuia cosită până la sfârşitul lunii mai, dar a explicat şi de ce nu s-a putut: „Din acuza bugetului. Procedura de licitaţie nu poate fi făcută înainte să avem buget, iar anul acesta l-am avut abia la sfârşitul lunii martie. Am făcut procedura de licitaţie pentru a atribui lucrarea de întreţinere spaţii verzi din jurul blocurilor. Procedura a ţinut până în luna mai. Ar fi trebuit să începem mai devreme ca să nu lăsăm iarba să crească. Va trebui să găsim o formulă care să scurteze timpul acesta. Am început o discuţie cu domnul director Creţu şi cu domnul viceprimar Avram. O vom găsi ca să nu ne mai prindă luna iunie cu iarba până la bărbie între blocuri”.

Primarul a adăugat că municipalitatea nu poate lăsa întreţinerea spaţiilor verzi pe seama locuitorilor oraşului fiindcă aceştia nu au unelte: „Sunt şi oameni care mi-au spus că ar trebui să-i lăsăm pe cei din blocuri să-şi cosească iarba, dar nu au cu ce. Primăvara, noi am mai dat câte o sapă, hârleţe, gard viu, dar ce să faci cu trimmer-ul la bloc?”.

12 comentarii

  • Puteți să dați o mână de ajutor doamna jurnalist în această activitate. Este bebefică pentru sănătate şi solicită toți muşchii!

  • Abordare gresita din start, si la edil si la cei ce fac sesizari. Mare minune ca fiecare asociatie de locatari sa isi cumpere o cositoare cu snur pe benzina. Un pic de miscare pe rand face bine pt. toata lumea. Sunt pensionari, in putere, precum si multi tineri care au timp suficient. Vointa mai lipseste. Nu vreau sa scuz administratia, dar este extrem de greu cu 3-4 oameni sa parcurgi toate spatiile intortochiate dintre blocuri. Fratilor: in Germania ma duc vara anual, si acolo fix asta se intampla. Haidati sa luam odata modelul lor. Eu iL practic cu mult inainte de a intra in UE, si va marturisesc ca prin voluntariatul pe care-l fac, am si o multumire sufleteasca. O ZI BUNA si VIATA LUNGA !

    • Abordare gresita din start la dumneavoastra domnule Balan. Noi cu totii platim niste bani (taxe si impozite) pentru ca multe lucruri ce tin de administrarea urbei la modul general, inclusiv taiatul ierbii, sa fie rezolvate. Deci cu alte cuvinte, noi am platit deja acest serviciu. Problema e ca nu se face, desi el este platit si cineva ar trebui sa fie intrebat de acest lucru, pentru ca banii s-au dat… Eu nu sunt impotriva implicarii cetatenilor, ba dimpotriva, dar lumea in care traim, sistemul „robotizat” in care functionam nu ne lasa sa facem si lucruri normale dealtfel. Cu alte cuvinte, mergem la un serviciu ca sa facem bani ca sa putem platii toate bunurile si serviciile ca sa putem merge in continuare la serviciu ca sa facem bani s.a.m.d.

  • „Lenea e cucoană mare”, ar fi bine/oportun sa se aplice amenzi tuturor celor care nu își îngrijesc zona în care locuiesc: asociații , firme sau persoane fizice. (exact ca în tarile civilizate pe care le admiram) Aici nu ma refer numai la cositul ierbii, ci la tot ceea ce este nevoie ca zona perimetrala blocului/casei sa arate bine: îngrijire copaci/arbuști, curățat mizerii etc. Când apare un astfel de articol nu arătăm cu degetul către primărie, ci către „harnicii” din acea zona si chemați garda de mediu, primăria etc.
    Daca mergi sa te așezi pe iarba din fata/spatele blocului imediat sar arși vreo 5 -10 „cetățeni ” indignați de „buna credință” ca este „proprietatea lor”. Când este vorba de munca, trebuie sa o facă primăria ca doar este proprietatea primăriei și ei plătesc taxe. Apropo ii rog pe cei care „plătesc taxe” sa facă un calcul cât plătesc pe luna către primărie (atenție nu pe un an întreg!) și ce se poate face cu banii aia… Pana atunci mișcarea face bine și la sănătate și ajuta și la socializare. Sa aveți spor!

  • D-le VALI : pe fondul celor spuse de D-vs va dau dreptate. Numai ca eu am spus ca aceste mici lucrari pot fi facute de o alta categorie de cetateni. Nu este cazul sub nici o forma sa-i punem la treaba pe cei care au servici, asa cum spuneti, si care sosind acasa dupa 8-10 ore de munca sa le ceri sa si coseasca. Haidati sa facem o analiza corecta la cele spuse de amandoi, si sunt sigur ca s-ar gasi solutia eficienta. Propunerile si organizarea trebuie sa o faca tot cetatenii in diferite dezbateri. Sa fiu consilier local as face aceste dezbateri cu oamenii, si chiar as avansa ideea ca primaria sa cumpere aceste Trimere si sa le dea in custodia asoc. de locatari pt. folosinta. E o idee, pe care o voi transmite celor 2 cons. PER.

    • Domnule Balan Marius, haideti sa analizam. Inteleg, din ce propuneti dumneavoastra, ca aceste lucrari (ex. cositul ierbii) ar trebui efectuate de pensionari, cred ca asta este categoria la care va referiti. Daca ar fi sa fiu ironic si putin cinic v-as da dreptate, si eu zic sa-i punem la treaba ca doar dupa atatia ani s-au obisnuit cu munca… Lasand gluma la o parte defapt problema aceasta este una generala la nivelul intregului oras. În primul rând problema aceasta nu poate fi rezolvata apeland la situatii particulare, doar doar s-ar gasi cate un pensionar sau un grup de pensionari in fiecare cartier ca sa coseasca (poate sunt bolnavi, poate au probleme, poate sunt in Bahamas, poate n-au chef și s-au saturat de atata munca, poate nu vor sa faca munca voluntara, poate nu sunt pensionari intr-o anumita zona etc.) Iar in al doilea rand, chiar daca ar fi, sa zicem, pensionari sau oricare alta categorie de cetateni, doritori, care ar avea un simt civic ridicat, plini de patriotism s.a.m.d. nu cred ca ii opreste nimeni și, mai ales, nu cred că zăcea așa latent în ei, oricare ar fi ei, acest SIMȚ CIVIC și așteptau doar un îndemn la voluntariat pe Timp Online ca să se apuce de treabă…

  • consider ca la gradul de lene si indolenta pe care il au oparte din cetatenii de la bloc nu se mai poate face nimic.eu au pretentia ca unii sa le curete in fata blocului, iar dansii sa se uite de dupa perdea si sa rida .

  • Sa mai puna mana fiecare sa-si faca putin curatenie in jurul blocului. Ca nu e un capat de lume. Si nu ma refer la cositul ierbii, pentru care se plateasc taxe. In jurul multor blocuri din Bistrita e plin de gunoaie aruncate de pe geam sau de copiii si adultii care locuiesc in zona. Cred ca nu e o munca titanica ca in fiecare sambata dimineata sau duminica dup-masa, o jumatate de ora, prin rotatie, cate o familie din bloc sa adune mizeriile. Dar astea sunt lucruri care tin capacitatea de auto-gospodarire a fiecare asociatii de locatari.

  • Foarte bine zis D-le TROLENBORG. Personal dupa ce imi fac curatenia in oras , la casa , in fiecare an cosesc si la tara unde am mostenirea dupa bunicii mei. Imi fac santul de 25 m. singur de 3 ori pe vara fara nici un comentariu de prisos. Stiti ce bine ma simt, dupa o miscare de asta ?

    • Asta ar fi de fapt, rezolvarea la o multime din problemele administratiei locale.
      Nu mai mult de 10 ore de munca pentru oras pe saptamana.
      Primaria n-ar trebui sa plateasca nimic, dar ar fi rezonabil sa le ofere o masa si niste apa minerala pentru astampararea setei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS