Frig de crapă pietrele! În ce localitate din judeţ s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură

Holistic

Frig de crapă pietrele în tot judeţul Bistriţa-Năsăud. Marţi dimineaţa, la Bistriţa, mercurul a coborât până la minus 22 de grade Celsius, dar cel mai frig a fost în comuna Şintereag unde s-au înregistrat minus 24,5 grade Celsius. În schimb, pe măsură ce urcăm spre munte, temperaturile cresc. Aşa se face că, la Valea Străjii, la baza Pasului Tihuţa s-au înregistrat minus 16,2 grade Celsius.

În aceste condiţii, în afară de Valea Mare şi Rodna, care au doar gheaţă la mal, toate cursurile de apă sunt cu poduri de gheaţă, inclusiv Şieul, Bistriţa şi Someşul Mare. Specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor le ţin sub observaţie.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod portocaliu de ger persistent valabilă pentru întreaga țară în zilele de luni 9 și marți 10 ianuarie. Conform meteorologilor, minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade. În Crişana şi în Banat vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.

Recomandări: evitaţi deplasările pe distanţe lungi; evitaţi expunerea la frig; consumaţi ceaiuri calde; folosiţi îmbrăcăminte adecvată, evitând însă supraîncălzirea organismului; protejaţi-vă extremităţile prin purtarea de mănuşi, căciuli; evitaţi trecerea în mod brusc din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu; purtaţi încălţăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile. Orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată la 112.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.