Fiscul nu va mai trimite scrisori prin poştă. Cine nu va face asta va risca inclusiv executarea

Holistic

Fiscul nu va mai trimite scrisori prin poştă şi nu va mai fi nevoie ca, pentru fiecare hârtie să fie făcute drumuri la sediul Administraţiei Finanţelor Publice. Sistemul de comunicare cu persoanele fizice şi juridice se schimbă radical, a anunţat la Bistriţa ministrul Eugen Teodorovici.

„Am avut o foarte plăcută surpriză să constat că această campanie de trecere de pe hârtie în sistem online s-a bucurat de suuces. Noi am anticipat pentru acest an cam un milion de deponenţi persoane fizice a declaraţiei unice. La începutul anului, erau cam 100.000 de oameni online, cam 5% dintre cei care au depus declaraţiile la stat, deci foarte puţini. Până acum, au depus undeva la 350.000 de oameni declaraţiile unice dintre care spre 90.000 sunt online, undeva la 20-30%. Este foarte mult. Schimbarea este una radicală”, a spus ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a reamintit că 15 iulie a.c. este termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice.

„Se închide atunci procesul. Din acel moment, toţi colegii mei din ANAF vor avea obligaţia să introducă acele date din declaraţia unică în sistemul online. Eu mi-aş fi dorit foarte mult ca fiecărui cetăţean care vine la ghişeu să depună declaraţia unică să i se spună aşa: Domnule, nu depuneţi pe hârtie pentru că, dacă depuneţi online, aveţi 5% reducere la obligaţii de plată pe acest an şi, dacă mai şi plătiţi până la final de an, mai aveţi 5% reducere din partea statului, deci vă rog frumos depuneţi online că veţi avea de câştigat. Nefăcându-se asta la toţi contribuabilii, atunci obligaţia va fi pentru Fisc să introducă până la finalul lunii iulie toate documentele în online, iar de la 1 august vom da un mesaj foarte clar către populaţie. Între 1 august şi finalul lunii august, sunt obligaţi toţi cei care au depus pe hârtie să-şi facă verificarea datelor introduse în spaţiul virtual de către colegii mei de la ANAF pe baza parolelor pe care le-au primit cu toţii acasă, prin poştă, ca să ne confirme că datele introduse în sistem sunt cele corecte că poate din grabă, din prea mult volum de muncă, s-au introdus şi date eronate”, a spus el.

Ministrul a mai anunţat că, de la 1 sptembrie, singura cale de comunicare între Fisc şi contribuabil va fi cea online: „Dacă vrea cineva să vadă ce are de plătit la stat, e treaba domniei sale. Are parola, vede acolo cât are de plătit. Nu o face, foarte rău pentru că va avea penalităţi şi riscă chiar şi executarea. Trebuie să ne obişnuim cu ideea. Acest sistem online aduce economii acasă la tot ce înseamnă trimiterea acasă cu plicurile, oamenii nu mai sunt sunt ocupaţi cu aceste activităţi şi vor face altceva. Cetăţenii nu mai vin la ghişeu să stea la coadă, cu maşina, nu găsesc loc de parcare. Pentru ce? Putem să avem foarte simplu această colaborare cu persoane fizice şi juridice. Până la final de an, cu toţii vor fi în sistem online”.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. raul adrian

  Corect.
  Am primit si eu acele date ptr deschiderea conturilor online.
  Dar am o întrebare cu 2 subintrebari.
  Prima , daca se produce eroare…..eu plătesc neglijenta functionarului ??? De ce ??

  Si prin aceste masuri ,si prin altele care se iau ….este evident ca nu mai sînt bani la buget.
  Intreb , pînă in iarna faceti cerere la FMI?????

  (0)
  • GRIGORE

   Normal nu ar trebui sa se produca erori din acest punct de vedere.Fiecare personal transmite datele in sistem,veniturile impozabile ,vede impozitul datorat ,termene de plata ,bonusuri acordate dupa caz,chiar nu inteleg care este problema.

   (0)
 2. cc

  E dus cu pluta rău Teodorovici
  Sunt mai răi ca şi comuniştii.
  Măcar comuniştii erau mai metodologici şi organizați în abordare.
  „Educau „(evident după mentalitatea lor) şi apoi implementau proceduri care ițiemplicau cunoştințele predate de partid.
  Ăştia, ce visează unul noaptea sau a văzut la televizor în limbi străine , dimineața vor să implementeze la o populație pe care au îndobitocit-o( vezi răspunsurile la cum se formează anotimpurile)
  O mare categorie demografică din populație( ceea care e prostită de PSD periodic la vot) NU ŞTIU bazele informatizării sunt complet analfabete la nivelul simplu de operare a calculatoarelor.
  S-a luat în calcul problema, idioților?
  Cum să pretinzi şi să creezi OBLIGAȚIA la nea Ion Caisă să-şi facă declarația când nu ştie unde e butonul power on.
  E din noaptea minții produsul „funcţionărimii”. Vor creea din nou cheltuieli suplimentare pentru contribua ilii persoane fizice(comisioane la nația cu economia bazată pe taxe extra) vor creea blocaje la ANAF( erorile masive de typing la operarea sistemelor informatice).
  Cine vor plăti „modernizarea”.
  Tot „fraierii” acei care sunt dependenți de PSD.

  (0)
  • cc

   Şi apropo
   Legat de aviație.
   La modul cum se cheltuie şi folosesc la tot felul de parade, părădioare şi alte distracții cu tricolor…avioanele ( nu e nici măcar training ) sunt costuri inutile.
   -uzura accentuată a motoarelor şi echipamentului
   -oboseala piloților plus distracția -atmosferă de sărbătoare continuă
   Evaluează cineva implicațiile astea asupra stării de operabilitate a aviației militare? Sau fac ca de obicei. Politicul ordonă armata execută misiuni aeriene fără sens şi logică operațională.
   24 de MIG pierdute din 1994 încoace înseamnă miliarde.

   (0)
 3. Alina Dima

  Si daca n-am calculator,laptop sau pur si simplu nu ma pricep ,ce fac?Ajung sa platesc penalitati ????.

  (0)
  • GRIGORE

   Aveti mare ghinion.Asa va spune probabil si Domnul ministru a finantelor publice EOT ,la fel cum a spus si domnul presedinte al republicii in alt film vizionat de noi toti romanii.

   (0)
 4. Scarbit de tara asta datorita incompetentilor

  Cand un cetatean are de platit, statul reprezentat prin fisc sau impozite si taxe nu are rolul de a informa la timp cetatenii ca au de platit o anumita suma de bani??? Te anunta asa dupa vreo 5 -10 sau chiar 15 ani ca ai de platit o suma x + penalitati de intarziere care dupa atatia ani este aproape cat suma x. Ce rol fel de angajati sunt in aceste institutii??? Ei in loc sa te informeze la timp, te lasa sa platesti dubla sau triplu datorita penalitatilor. Am impresia ca se actioneaza intentionat. Doar camatarii procedeaza asa domnilor de la finante, taxe si impozite. Mie scarba ca sunt roman si ca traiesc in asemenea stat incompetent.

  (0)
 5. PARADOX

  Am fost la fisc acum 2 sapatamani si am cerut o cerere returnare taxa auto…am primit un formular …l-am dus dupa o saptamana unde mi s-a spus ca s-a schimbat cerererea… am mers acasa ca nu aveam pe vechea cerere numarul cartii masinii…am completat noua cerere …dar …SURPRIZA…
  1. spatiul unde trebuia sa scriu DGFP BN avea 100 puncte loc de completare
  2. suma avea 3 puncte
  3.seria de identificare a masinii care are 15 caractere…avea 5 puncte
  4. seria cartii care are 6 caractere avea 10 puncte
  SE VEDE DE LA O POSTA CA ACEL FORMULAR A FOST FACUT DE UN BUGETAR… fara pic de raspundere…chiar i-am spus la doamna de la ghiseu ca daca vrea sa vada diferenta dintre un formular facut de un privat si un bugetar …aceea e doavada!!!!!!
  UN PRIVAT NU VA FACE NICIODATA UN FORMULAR IN ASEMNEA ….HAL!!!!!
  Succces bugetarilor!!!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.