Finanțele Publice: În 15 și 19 septembrie, întâlniri cu contribuabilii. Tema: Plata defalcată a TVA

Merigo

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud va organiza întâlniri dedicate contribuabililor pentru a oferi clarificări şi îndrumări referitoare la tema „Aplicarea prevederilor O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA”, la sediul instituţiei.

Prima are loc vineri 15 septembrie, începând cu ora 11.00. În cursul lunii septembrie mai este programată o întâlnire cu contribuabilii pe aceeaşi temă, în data de 19.09.2017, începând cu ora 13.00, la sediul instituţiei din municipiul Bistrița, str. 1 Decembrie nr. 6-8.

Firmele care optează pentru plata defalcată a TVA beneficiază de facilități fiscale

Contribuabilii care optează pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie vor beneficia de o serie de facilități fiscale, printre care anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie.

Pentru a beneficia de această facilitate fiscală, contribuabilii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, astfel cum sunt reglementate la art. 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017, respectiv:

a) obligaţiile fiscale principale reprezentând TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum şi cele stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plată după această dată, se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

b) dobânzile aferente obligaţiilor fiscale prevăzute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor fiscale principale, se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

c) obligaţiile fiscale principale reprezentând TVA cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2017 şi 21 decembrie 2017, inclusiv, se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

d) să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data de 31 decembrie 2017;

e) să depună notificarea privind opţiunea de plata defalcată a TVA, la organul fiscal central, până cel târziu la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

De asemenea, în cazul în care contribuabilii care optează pentru plata defalcată a TVA au în derulare eşalonări la plată, inclusiv pentru TVA, aceştia pot beneficia de anularea la plată a penalităţilor de întârziere. Această facilitate se acordă numai daca sunt îndeplinite atât condiţiile mai sus prezentate, cât şi celelalte condiţii pentru menţinerea eşalonărilor la plată. Astfel, în situaţia în care un contribuabili are eşalonare la plată pentru mai multe tipuri de obligaţii fiscale, inclusiv pentru TVA, dacă respectă condiţiile mai sus prezentate, acesta poate beneficia de anularea la plata a penalităţilor aferente TVA-ului, dar trebuie să-şi menţină valabilitatea eşalonării la plată pentru celelalte obligaţii.

Efectele opțiunii privind plata defalcată a TVA

• amânarea la plată a penalităților de întârziere. În baza notificării depusă pentru opţiunea de plată defalcată a TVA, organul fiscal va emite şi comunica o decizie de amanare la plată, în vederea anulării, a penalităţilor de întarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentând TVA, prin care se va individualiza cuantumul penaliţărilor de întârziere ce fac obiectul acestor facilităţi fiscale.

• executarea silită nu începe sau se suspendă pentru penalitățile de întârziere amânate la plată;

• penalitățile de întârziere amânate la plată nu se sting cu eventualele sume încasate de organul fiscal central.

Astfel, aceste penalităţi de întârziere vor avea un regim special, pentru a fi protejate în vederea anulării, în situaţia în care contribuabilii îndeplinesc condiţiile prezentate anterior.

După efectuarea unei analize privind indeplinirea condiţiilor de către contribuabilii care au optat pentru plata defalcată, organul fiscal central va emite, după caz, până la data de 31 ianuarie 2018:

• decizie de anulare a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA – dacă sunt îndeplinite condițiile menționate anterior;

• decizie de repunere în sarcina contribuabililor a penalităţilor de întârziere amânate la plată – dacă nu sunt îndeplinite condițiile menționate anterior.

Pentru acordarea facilității fiscale, urmează ca în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, să se aprobe procedura de aplicare a articolului 24 din acest act normativ, prin ordin al ministrului finanţelor publice, la propunerea preşedintelui ANAF.

Precizăm că, spre deosebire de alte acte normative, Guvernul României a dorit să reglementeze ca această facilitate să se acorde din oficiu, prin simpla notificare de opţiune a plăţii defalcate a TVA, nemaifiind necesar a depune contribuabilul o cerere pentru acordarea facilităţilor fiscale mai sus prezentate. Astfel, contribuabilii care doresc anularea penalităţilor pe care organul fiscal le-a amânat la plată din oficiu, trebuie sa îndeplinească condiţiile prezentate mai sus, fără a fi necesară deplasarea acestuia la organul fiscal central.

Șef Administrație, Cristian Parasca

Google Ads

Comentarii

 1. cc

  Masura asta omoara start-upurile le impune costuri suplimentare celor care doresc sa demareze. Pe langa selectia naturala care functioneaza in cazul firmelor mici si mijlocii, acum PSD-ul a complicat si mai mult lucrurile, ii omoara din fasa. Cine naiba isi deschide firma in Romania cand circuitul financiar al banilor e unul complicat de la ana la caiafa, iar Statul in loc sa faciliteze , iar operatiunile financiare intre entitatile private si indivizi sa se desfasoare cu usurinta, stie doar sa bage bete-n roate.
  Nu stiu de ce da imaginea dlui Parasca imi aduce aminte de Don Salluste(Louis de Funes) La Folie de Grandeurs.
  Asemanarea fizica si de rol e uimitoare…merita vazuta cand Don Salluste colecteaza impozitele…:) 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=-X_yvubk23c

  (1)
 2. TIMPUL

  Este o mare prostie aceasta plata defalcata a tva-ului. Acest Guvern merge pe ideaa CIT MAI MULTE MODIFICARI FISCALE ca sa putem sa amendam societatile ca nu duc la indeplinire legislatia. Nu pot sa imi dau seama cit mai rabda romanii prostiile acestor … de conducatori.
  Nu se termina un OUG ca apare un alt OUG, unul modifica si unul taie din LEGE de nu mai stii la un moment dat daca ai gresit sau nu.

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.