Actualitate Recomandări

Doina Pană: În viitor, trebuie căutate soluţii alternative pentru încălzire

În România sunt 3,5 milioane de gospodării care încălzesc cu lemne de foc, iar dacă fiecare are nevoie de 6 metri cubi într-o iarnă, rezultă că e nevoie de o cantitate uriaşă de peste 21 de milioane de metri cubi. În aceste condiţii, ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, crede că, în viitor trebuie căutate soluţiia lternative pentru încălzire.

„Trebuie căutate soluţii alternative pentru încălzire. Noi lucrăm în Parlament la o nouă lege a biomasei. Chiar dacă ţine de Ministerul Energiei, o să invit şi bistriţeni la dezbaterea proiectului de lege fiindcă mulţi au expertiză în sensul acesta. Acum se lucrează la un draft. Ungaria nu are păduri şi importă multă biomasă şi din România. Împreună cu Ministerul Agriculturii vreau să mergem spre brichete care să însemne resursă pentru foc. Paiele sunt o resursă. Din păcate, noi le dăm foc paielor pe câmp şi ar putea fi o resursă pentru încălzire şi asta”, a spus Doina Pană.

În ce priveşte arborii care sunt în afara fondului forestier, ministrul a spus că astăzi va apărea în Monitorul Oficial un document prin care se reglementează cum pot fi tăiaţi.

„Până am introdus Radarul, se puteau tăia şi transporta fără probleme. Acum e ca şi cum ar fi de provenienţă ilegală. Şi atunci am venit cu norme foarte simplificate care să permită să se taie şi să se transporte legal. Şi aici poate suntem optimişti, dar estimăm că şi pe aceste păşuni împădurite ar mai fi 4 milioane de metri cubi. De acum, dacă cineva are copaci în afara fondului forestier, are dreptul să i se marcheze pentru a-i putea tăia şi transporta legal. Marchează cei de la silvic”, a spus Doina Pană.

În prezent, se încălzesc cu biomasă mai multe instituţii publice din Lunca Ilvei, Ilva Mică, iar primăriile din alte zone de munte au proiecte pentru astfel de centrale. La Chiochiş, se face chiar o mică fabrică pentru brichete-peleţi care să fie făcuţi din resturile vegetale.

8 comentarii

  • Doamna Pană, aici vă dau dreptate! Viitorul nu mai este încălzirea cu lemne, clar. Însă măsurile ce trebuie luate pentru trecerea pe resurse alternative NU MAI SUPORTĂ AMÂNARE!!! Deloc! În viitorul apropiat, chiar de mâine, aş zice, ar trebui găsite diferite forme de sprijin din partea statului pentru cei care vor să îşi schimbe modalitatea de încălzire a locuințelor, pentru că dacă mai continuăm aşa, curând vom avea o mare problemă: NU VOM MAI AVEA PĂDURI!!!
    Iar dacă tot vrem să facem o schimbare în acest sens, părerea mea este că cel mai potrivit ar fi să facem un pas mai mare şi să folosim resurse cât mai puțin poluante, gen panouri fotovoltaice, biomasă, ape termale, etc…
    Sincer, dacă aş primi şi puțin sprijin, mâine aş trece pe alt mod de încălzire a locuinței personale, pe care astăzi da, o încălzesc de la o centrală cu lemne.

    • Intr-o Europa in care energia verde prinde din ce in ce mai mult avânt și se caută soluții cât mai ecologice pentru încălzire electricitate. Eate cazul sa ne adaptam și noi și sa încercam sa ne protejam mediu inconajurator, ca dacă nou nu o facem nu vine nimeni sa ni-l protejeze

  • Nu cei care se incalzesc cu lemn duc grosul ci cei care duc peste granite cu trenul . Se incalzeau si inainte de revolutie cu lemn si totusi dupa revolutie au disparut mai mult de jumatate din padurile Romaniei. Intr-adevar inainte se foloseau pe timpil verii de resturi cazute prin padure si de ramurelele subtiri si doar iarna foloseau busteni.

    • ,,x”, într-o oarecare măsură ai dreptate: da, grosul pădurilor l-au dus şi încă îl mai duc alții…ştim noi bine care…, însă nu poți compara consumul de lemn de foc de dinainte de ’89, cu cel de astăzi… Gândeşte-te câte locuințe noi s-au construit de atunci, majoritatea încălzindu-se cu centrale pe lemne, centrale care ard cam două camioane de lemn pe iarnă, că acum îți încălzeşti toată casa pentru confort, în timp ce cu 30 de ani în urmă se făcea economie la toate, într-o casă se făcea foc doar într-o sobă, maxim două…
      În acelaşi timp, tăind pădurile şi arzându-le, poluăm tot mai mult, în timp ce folosind resursele ecologice, pe de o parte nu poluăm, iar pe de alta vom avea mai multe păduri, deci mai mult oxigen. Logic, nu?…

  • Iata ce trebuie sa înțelegeți din acest mesaj, ca din cauza nesimțiților care se încălzesc cu lemne le-a scăzut profitul sponsorilor de la partid (tăietorilor extrem de autorizați care exporta lemn brut). Acest lucru este intolerabil, d-na Pana si partidul va promite ca vor creste prețul la lemnele de foc de trei ori fata de prețul actual, ca cei care se incalzesc cu lemne sa se invete minte si sa se incalzeasca de azi inainte cu motorina sau curent (sau gaz daca sunt norocosi). In acest sens vor mari si pretul accizei la combustibil pentru a reduce deficitul bugetar.

  • D-na d-ta esti de pe alta planeta sau esti rupta de realitate. Solutii de incalzire exista, vointa sa le aplicati nu aveti. Caldura pamantului abea asteapta sa fie folosita. Ca senator si ministru nu faceti ce trebuie pentru folosirea resurselor energetice regenerabile. Pamantul este o gigantica sursa de energie. Folositio eficient. Lucian Victor – energie verde.

  • Doamna Pană, oare, de când aţi intrat în politică, aţi uitat să vorbiţi şi să scrieţi româneşte ? În loc de proiect scrieţi draft că e mai şic şi are şi mai puţine litere, iar în altă ordine de idei, nu cunoaşteţi înţelesul unor cuvinte pe care le folosiţi. În Dicţionarele Explicative ale limbii române, pe care ar trebui să le mai ştergeţi de praf, aţi fi putut descoperi că în loc de „mulţi au expertiză în sensul acesta” v-aţi fi exprimat mai corect româneşte prin „au experienţă în acest domeniu”. Ia vedeţi în DEX ce înseamnă cuvântul „expertiză” şi-mi veţi da dreptate. Aţi devenit, mai nou, expertă în silvicultură, dar şi în energetică, dar daţi dovadă că nu vă pricepeţi la nici una dintre aceste domenii, după cum rezultă din comentariile de mai sus, numai un singur comentator vă ridică în slăvi, vă perie pe umeri, poate vrea să obţină o autorizaţie de exploatare până mai sunteţi deţinătoarea unui portofoliu ministerial. Ştiu că proveniţi din învăţământ şi ar fi bine să lăsaţi altuia scaunul pe care şedeţi, să-l ocupe unul cu competenţă în domeniul respectiv. iar dumneavoastră să vă întoarceţi la catedră, unde cred, nu sunt sigur, că v-aţi descurca mai bine. Să nu mi-o luaţi în nume de rău, dar am observat că cei care ajung la „vârf” repede uită de unde s-au ridicat şi se schimbă în rău şi uită şi puţinul bine pe care l-au avut. Cu stimă, unul dintre concetăţenii dumneavoastră din Bistriţa, care are dreptul să vă critice şi să vă dea sfaturi pentru îndreptare, deoarece răspundeţi în faţa celor, prin care aţi ajuns unde sunteţi. Dacă nu-mi ascultaţi sfatul înseamnă că vă ţine pe scaun doar dorinţa de a obţine acea „pensie specială”, de care beneficiază în România, doar demnitarii, dar nu ştiu pentru ce muncă specială. Dacă aţi citit, vă mulţumesc de răbdarea pe care aţi manifestat-o !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS