Lacul Colibița la început de primăvară. Marea de la munte, tot mai mică

Holistic

O fotografie de la Colibița, făcută de fotograful profesionist Darius Cîrmaci, în care putem vedea munții acoperiți cu zăpadă, o parte din lac dezghețată și alta încă încremenită, este foarte apreciată pe Facebook. ”Serenitate, atâta frumusețe, atâta liniște”, a scris cineva.

Colibita, 2 martie 2019

Publiée par Darius Cîrmaci sur Samedi 2 mars 2019

Ministerul Apelor și Pădurilor va derula proiectul ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, în valoare de 235 milioane lei (50 milioane euro), finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

În luna decembrie 2018 a început golirea parțială a lacului, pentru a se putea lua probe din masca asfaltică. De atunci și până la sfârșitul lui ianuarie-începutul lui februarie, nivelul lacului a fost scăzut cu 6 metri iar golirea continuă în primăvară, cu încă 3 metri.

Barajul Colibița va intra în reabilitare la finalul acestui an, când urmează să înceapă execuția lucrărilor și să se realizeze golirea parțială a lacului. În lac, după finalizarea golirii graduale, va rămâne apă în lac de 6 metri pe înălțime, respectiv 500.000 mc volum de apă. 

După ce se va realiza golirea lacului, sporturile nautice, ambarcațiunile și pescuitul nu vor mai fi permise.

Se vor face lucrări la baraj, la vanele golirii de la fund și echipamentele barajului, dar și lucrări de stabilizare a versanților lacului și lucrări în aval. Lucrările în aval se vor întinde pe 16,6 km, iar lucrările de protecție împotriva inundațiilor, pe 19,7 km.

Aici detalii despre proiect.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. relu

  Un bun prilej pentru inlaturarea neajunsurilor legate de abuzurile riveranilor lacului Colibita si intrarea in legalitate . Inca din 2017 , Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud a hotărât să ia măsuri ferme împotriva proprietarilor de teren care și-au extins gardurile până în lac, ilegal, fără a permite turiștilor accesul pe malul apei dar nu s-a facut nimic concret. Iata si textul comunicatului cu termenul de scadenta de intrare in legalitate pana la 25 iulie, 2017: „In urma controalelor efectuate de către personalul de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud la persoanele riverane lacului de Acumulare Colibița s-a constatat faptul că acestea au efectuat construcţii (împrejmuiri ale suprafeţelor de teren) pe domeniul public al Statului Român. Lacul de Acumulare Colibița este administrat de către Administraţia Naţională «Apele Române» – Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud. În această perioadă, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a început notificarea proprietarilor care au încălcat prevederile legale, solicitând dezafectarea de pe domeniul public a tuturor împrejmuirilor existente până la data de 25 iulie 2017. După această dată, instituția noastră va demara o nouă serie de controale în zonă”.
  Ramane se vazut cata fermitate vor manifesta autoritatile in aplicarea legii, avand in vedere ca multi au ingradit si ce nu-i a lor blocand astfel accesul la malul lacului. Dintre cele cinci drumuri de acces spre lac, doar unul mai este deschis.
  Vezi: http://www.mesagerul.ro/2016/10/03/ziduri-de-beton-construite-pe-malul-l

  (20)
 2. Buda de la munte

  Care autoritati??? :)) Care au si ele casele si curtile pana langa apa??? Tevile de la fose le-a pozat cineva?? Sau apa reziduala curge spre varful muntelui!!! Cat timp interesele unora e mai presus de lege si civilizatie avem o tara plina de smecheri care invart si dreg doar pt bunul plac. Politicienii??? Niste simplii oameni ajunsi plini de ei si huzura pe banul omului de rand.

  (35)
 3. liu

  aveti grija la ce firma dati lucrarea barajul este o treaba serioasa nu inseamna pus de dale si beton la cofraj de scandura

  trebuie o firma profesionista pentru siguranta celor din zona, dimexu stim toti ingineri ce compromisuri face sa respecte programele.. jale

  la baraj trebuiesa lucreze o firma cu istoric, o firma brand national

  trebuia batuti tarusi sau puse balize de beton de acum sa nu mai avanseze spre lac afaceristii de ocazie

  (19)
  • pesedist din tata'n fiu

   stiu eu o firma a unui popa care nu are angajati dar are multi enoriasi care se pricep la batut tarusi si la vopsit in rosu
   Culoare rosie e buna sa vopsim baraju?
   cu popimea inainte!

   (10)
  • liu

   barajul are 30-40 m, doar la baraj pana la baliza are 60, acolo exista lucruri ce nu trebuie aflate..

   50 mil euro pentru reparatii, comunistii lo construit cu 1 milioin dolari , ma undei dreptatea???????????

   (11)
 4. colibanu

  Pe sub ”debarcaderele” gen alunis, fiserman s , francezul, etc, ar trebui să fie drumul de centură , public, să nu trebuiască să ceri voie pentru a trece ”patronilor” făcuți proprietari pe domeniul public.
  La unii le-am trece prin căsuțe, colibe, terase sau terenuri de fițe aiurea.
  Asta înseamnă să lovești în interesele unora care au „investit” în conducerea de partid și de stat ; și asta nu se poate.

  (20)
 5. Viorel Dohotar

  Dl. Primar al comunei Bistrița Bârgăului ar putea acum contracta un buldozer care sa facă în jurul lacului acel traseu destinat turiștilor, cu locuri de parcare și de camping , câteva bănci , coșuri de gunoi (care sa fie totuși ridicate periodic), toalete și camere de supraveghere alimentate solar și wireless pentru a se putea aplica amenzi celor care degradează , distrug sau nu păstrează curățenia zonei. Nu cred că există cineva, care daca dorește să intre pe malul lacului , nu este de acord cu o taxa modica daca are condiții omenești în zona., iar jandarmii sa le aplice sancțiuni celor nesimțiți cu ocazia „vizitelor” in zona. Este o investiție minimă cu recuperare în timp dar care merita daca e totuși Marea de la Munte.
  Toate cele bune tuturor.

  (11)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.