Actualitate

Cum se face golirea lacului Colibița și când încep lucrările la baraj

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a prezentat într-o conferință de presă detaliile tehnice ale proiectului ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, în valoare de 235 milioane lei (50 milioane euro), finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM):

”Studiul de fezabilitate a fost aprobat, valoarea alocată pentru acest an este de 9 milioane lei.

Necesitatea și oportunitatea lucrării. Începând din 1986, s-au produs tot mai des evenimente în exploatarea barajului, s-au făcut mici reparații pentru evitarea agravării situațiilor, dar cauzele nu au fost eliminate. Râul Bistrița și afluenții săi au un caracter torențial, având ca rezultat producerea unor indundații, modificarea morfologiei albiilor, apariția unor eroziuni, avarierea lucrărilor de regularizare existente. Expertizele tehnice efectuate la baraj au următoarele concluzii: deteriorare mască asfaltică și casa vană golire de fund și semifund, uzură fizică și morală la echipamente și instalații, la versanți – alunecări de teren locale, amonte și aval, la albie aval – nu asigură tranzitarea debitelor evacuate, sistemul de avertizare-alarmare este uzat fizic și moral și în unele zone nefuncțional. Neexecutarea lucrărilor poate avea un impact negativ semnificativ. Cele 12 localități apărate împotriva indundațiilor cumulează circa 114.000 de locuitori reprezentând 36% din populația județului.

Se urmăresc trei obiective: punerea în siguranță a barajului, amenajare albie în aval și zone umede. Lucrările de amenajare a râului Bistrița în aval de baraj vor fi pe următoarele sectoare: Sector 1 Baraj Colibița, confluență Valea Bârgăului – 13,5 km, Sector 2 Confluență Valea Bârgăului amonte municipiul Bistrița – 22,7 km, Sector 3 Amonte municipiul Bistrița confluență cu râul Șieu – 14,5 km, Valea Bârgăului afluent de dreapta – 10,4 km.

Volumul total – 100,74 milioane mc capacitatea lacului Colibița, volum de atenuare (preluarea unui plus de apă în condiții de calamități) – 25,98 milioane mc, rezerva de fier (ceea ce va rămâne în baraj după golire) – 500.000 mc, deci nu se va face golirea fără să rămână apă în lac, cota coronament baraj – 805 m deasupra nivelului mării, cota nivel normal – 797,45 metri. Suprafața lacului este de 320 ha.

Înălțimea maximă a apei în lac este de 76 metri. În luna decembrie a început golirea, de atunci și până la sfârșitul lui ianuarie-începutul lui februarie s-au golit aproximativ 6 metri pe înălțime. În mai-iunie mai golim undeva la 2-3 metri, deci golirea va fi în total de 9 metri. Rămân deci 67 de metri înălțime apă în lac. Se va semna cererea de finanțare a acestei investiții undeva în martie, apoi încep procedurile de adjudecare a licitației pentru contractul de execuție. După adjudecarea acesteia, se va începe golirea graduală a lacului până la nivelul batardoului din amonte, adică aproximativ 6 metri. Deci în lac, după finalizarea acelei goliri graduale, va rămâne apă în lac 6 metri pe înălțime, respectiv 500.000 mc volum de apă. Activitățile nautice vor fi interzise de când va începe execuția lucrărilor pe baraj.

Capacități propuse: reabilitare baraj, volum total de acumulare 100 milioane mc, amenajare albie – 16,6 km, lucrări de protecție la indundații – 19,7 km, praguri de fund – 93 de bucăți, refacere praguri de cădere existente cu scări de pești – 6 bucăți.

Stadiul actual. A fost emis certificatul de urbanism, a fost aprobat studiul de fezabilitate, iar la începutul anului APM Bistrița-Năsăud a emis decizia etapei de încadrare, care precizează clar că soluțiile propuse îndeplinesc condițiile din ghidul pe care trebuie să-l respecți pentru a putea primi finanțare europeană pentru astfel de investiții.

Ce urmează. Este în curs emiterea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, apoi prestatorul va întocmi proiectul tehnic plus detaliile de execuție, cu termen de predare 15 martie 2019. După aceea se va demara procedura de atribuire a contractului de execuție. Dacă cererea de finanțare va fi semnată până la sfârșitul lui martie, din acel moment și până la finalizarea licitației pentru execuție curg aproximativ șase luni. Cu condiția să nu apară contestații, dacă apar atunci sunt termene care nu mai depind de noi. Valoarea este una semnificativă, licitația va fi una internațională. Deci asta ar însemna că începem efectiv lucrările la baraj, inclusiv cu continuarea golirii, undeva în luna noiembrie 2019.

Săptămâna viitoare vom avea întâlniri cu ONG-urile care au făcut o serie de sesizări, vom prezenta studiul de fezabilitate, care respectă în totalitate la ora actuală condițiile impuse în ghid”.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, membrii Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic din cadrul Senatului, prefectul Ovidiu Frenț și alte autorități județene au mers la Colibița pentru o prezentare a proiectului ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița”.

”Printre obiectivele proiectului se numără: Asigurarea și protejarea resurselor de apă; Apărarea împotriva inundațiilor pentru populație, obiective social-economice, cultural-istorice, căi de comunicație, infrastructură, terenuri agricole; Combaterea proceselor de eroziune a solului și a albiilor; Protejarea și îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a standardelor de viață. Barajul Colibița va intra în reabilitare la finalul acestui an, când urmează să înceapă execuția lucrărilor și să se realizeze golirea parțială a lacului. Se vor face lucrări efective la baraj, la vanele golirii de la fund și echipamentele barajului, dar și lucrări de stabilizare a versanților lacului și lucrări în aval. Lucrările în aval se vor întinde pe 16,6 km, iar lucrările de protecție împotriva inundațiilor, pe 19,7 km. După ce se va realiza golirea lacului, sporturile nautice, ambarcațiunile sau pescuitul nu vor mai fi permise.

În luna decembrie a început golirea parțială, pentru a se putea lua probe din masca asfaltică. De atunci și până la sfârșitul lui ianuarie-începutul lui februarie, nivelul lacului a fost scăzut cu 6 metri iar golirea va continua în primăvară, după topirea zăpezii, cu încă 3 metri. Golirea graduală presupune și existența unei corelări, un tip specific de întreacțiuni. Reducerea cantității de apă din lac nu se va face brusc, ci cu viteze controlate în tranșe de căte 15m, cu pauze de câte 15 zile, în care se urmărește starea versanților și a lucrărilor. De asemenea, proiectul prevede și amenajarea unor zone umede”, a precizat Ministerul Apelor și Pădurilor.

10 comentarii

  • In anii trecuti a existat o mare agitatie in legatura cu neregulile din jurul lacului Colibita. S-a format si o comisie care sa puna lucrurile in ordine cunoscuta sub numele de „Comisia Colibiţa”,condusa de subprefectul Ovidiu Frenţ. Aceasta comisie avea în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor. Rezultatul: multa vorba si putine fapte.
    Realitatea e ca in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul lacului. Acum, profitand de operatiunea de golire a lacului, este un bun prilej de recuperare a zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, pentru a se putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor de la vilele barosanilor, direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina.
    Fiindca veni vorba de vile, trebuie remarcat ca si sub aspect urbanistic lucrurile nu sunt in ordine. Este vorba de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare.
    Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri.
    Pana atunci insa, trebuie imediat actionat pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii.

    • corect pana la …tirolul austriac!
      nu poti impune un stil… daca tendinta e alta!
      eu propun un nou stil de cabane la colibita
      de exemplu …arhitectura andina!

  • Daca volumul total este de 100 milioane de mc de apa si daca dupa golire raman 500.000 de mc inseamna ca 99,5% din lac va fi golit. De asemenea inseamna ca toata fauna lacului se va inghesui pe 0,5% din suprafata lacului. Si tot asta inseamna ca va fi o putoare acolo de nu o sa ne mai putem apropia de zona. Toti peste vor muri din cauza suprapopularii.

  • Puteau prezenta si intr-o sala de sedinte dar baietii de la buget nu-i intereseaza sa reduca cheltuielile la stat de parca statul ar fi al lor iar cetateanul sclavul lor care da banul pentru pt mofturile lor. Vor sa para inteligenti dar sunt pe langa…

  • Valii ,dragul mamii. Nu o murit nimeni niciodata in aval de baraj, nici la inundatii macar. Intreaba si tu cunoscatorii nu te impacienta ca proasta-n targ.

    • Domnu ecologistu pana acum nu au fost probleme in aval dar doamne feri daca chiar exista fisuri in masca cum se zice si se intampla ceva atunci ce mai spui. Ma pis pe pesti tai care mor ca dupa ce umple lacul or baga alti. Din cauza astora care gandesc ca si tine avem atatea ong uri si ari naturale protejate. Lasam padurile la putrezit si pesti in lac linistiti si noi mergem slugi la straini. Oare pe vremea lui Ceausescu can so facut acest lac nu o fost afectata flora si fauna. Sigur ca o fost dar Ceausescu nu o stat la povesti o dat oamenilor de lucru, nu o fost atatea ari naturale protejate si cate alte prostie. Atunci aveam industrie acum avem Situri de mare importanta si murim de foame

  • Chiar am inebunit de tot in tara asta, chiar suntem complet blazati si acceptam ca infractorii sunt la putere si pot face tot ce vor?? Cum puteti prezenta un proiect de distrugere apocaliptica a unei vai, mega-ilegal, ca fiind ceva cert? Cum puteti prezenta ca fiind finantat din fonduri europene un proiect neeligibil? Puterea traficului de influenta este ceva absolut, ce are cu certitudine castig de cauza? Tovarasii betonofili de la anti-Apele Romane nici macar nu au depus o cerere de finantare, ce sa vorbim de un contract semnat. Vor curge sesizarile la OLAF si denunturile penale, Federatia Coalitia Natura 2000 tocmai a anuntat ca incearca in instanta sa salveze Bistrita Ardeleana, de unde aceasta certitudine ca infractorii vor avea castig de cauza, ca ne vor lasa si fara bani si fara natura?

  • Propun o Comisie…care sa propuna ONG-urilor interesate de peste si nu de siguranta nationala, sa vanda pestele lui Soros prin intermediul lui T.C. Oricum plimba ursul prin piata degeaba. Email pentru sponsorizare ; stefan,bathory@stie#.com

    • Tocmai ca, conform legii, distrugerea apelor este o problema de siguranta nationala. Si cheltuirea a milioane de euro, bani publici, pentru o sinistra regularizare de rau, care nu are niciun rost, este o problema de siguranta nationala. Vezi ca esti de partea gresita a sigurantei. Iar distrugerea unui rau inseamna mult mai mult decat distrugerea populatiilor de pesti, pentru ca un rau inseamna de o mie de ori mai mult decat pestii din el.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS