Cooperativa din Beclean, pentru unii mumă, pentru buget ciumă. Cât a costat şmecheria cu indemnizaţii

Holistic

Preşedintele şi contabilul şef al Societăţii Cooperativa Meşteşugărească de Grad I Prestarea Beclean au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Timp de cinci ani, Irina Petri şi Gavril Birtaş au eliberat/semnat adeverinţe de vechime necorespunzătoare adevărului mai multor persoane, iar pe baza acestora au încasat sume necuvenite de la bugetul de stat cu tilul de indemnizaţii de maternitate sau de creştere a copilului. Procurorii au calculat prejudiciul la 392.294 de lei.

Pentru evaziune fiscală a fost trimis în judecată şi Octavian Dănuţ Cozonac. În calitate de administrator de firmă, între 2009 şi 2010 a înregistrat în contabilitate facturi false care nu reprezentau operaţiuni reale, precum şi un bon fiscal. S-a sustras astfel de la plata obligaţiilor către stat în sumă de circa 140.000 de lei. La fel au procedat Dănuţ Pop Buia şi Cornelia Baciu care au vrut să scape de plata către stat a 125.720 de lei. Acum, sunt chemaţi în faţa judecătorilor să dea socoteală.

Procurorii din judeţ au soluţionat 620 de cauze şi au trimis în judecată 62 de inculpaţi.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.