CJSU: Peste 370 de case din 26 de localități, drumuri, instituții și firme, afectate de inundații

Holistic

ACTUALIZARE În județul Bistrița-Năsăud, în ultimele 12 ore, echipaje aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița” al Județului Bistrița-Năsăud, împreună cu voluntari din cadrul SVSU, CLSU și cetățeni, au intervenit pentru îndepărtarea efectelor negative generate de inundații care s-au produs pe raza județului.

După o primă evaluare, situația operativă la nivelul județului se prezintă astfel (pentru ora 14.00):

Municipiul Bistrița (și cartierele aparținătoare)

– 85 de case inundate;
– 1 persoană evacuată;
– 5 anexe gospodărești inundate;
– 2 instituții publice afectate;
– 2 operatori economici (subsol inundat).

Cartier Slătinița:

– 4 case inundate
– 1 persoană evacuată

Cartier Ghinda:

– 1 casă inundată

Cartier Viișoara:

-subsol bloc inundat
-1 casă inundată

Comuna Șieu

Localitatea Șieu:

– 40 de case inundate;
– subsol grădiniță;
– 30 de curți inundate;
– DC 11, între localitățile Șieu și Ardan a fost blocat pe o distanță de aproximativ 150 metri, ca urmare a viiturilor create de pe torenți.

Comuna Șieuț

Localitatea Șieuț:

– 36 de case inundate;
– 2 construcții hidrotehnice inundate;

Localitatea Ruștior:

– 15 de case inundate;

Comuna Mărișelu

Localitatea Mărișelu:

– 2 case inundate;

Localitatea Domnești:

– 12 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;

Localitatea Bârla:

– 15 case inundate;
– evacuarea a 6 persoane;

Comuna Feldru

– 1 casă de locuit inundată;
– calea ferată colmatată cu pe o distanță de aproximativ 200 metri;
– DN 17 D colmatat pe o distanță de 200 metri.

Oraș Năsăud

– 4 case de locuit inundate.

Comuna Dumitra

Localitatea Dumitra:

– 50 de case inundate;
– evacuarea a 12 persoane (10 adulți și 2 minor).

Comuna Monor

Localitatea Monor:

– 50 de case inundate;
– evacuarea a 2 persoane.

Comuna Budacu de Jos

Localitatea Budacu de Jos:

– străzi inundate 1,2 km, DJ 0,2 km
– 14 case inundate;
– 6 persoane evacuate (4 adulți și 2 minori);

Localitatea Buduș:

– străzi inundate: 0,4 km

Localitatea Jelna:

– 30 case inundate;
– teren sport (inundare vestiare si gazon sintetic)
– DJ 0,25 km
– străzi 4,63 km

Localitatea Simionești:

– 2 case inundate

Oraș Sângeorz Băi

– 3 case inundate;

Comuna Coșbuc

Localitatea Coșbuc:

– 5 case inundate;
– căi de acces inundate: DN 0,3 km, DC 6 km

Localitatea Bichigiu:

– căi de acces inundate: DC 0,85 km
– 1 beci inundat
– 5 curți inundate
– 1 spațiu comercial inundat

Comuna Teaca

Localitatea Archiud:

– căi de acces inundate DC 0,02 km

Comuna Romuli

Localitatea Romuli:

– căi de acces inundate, DN 17 C la km 53+200

Comuna Ilva Mică

Localitatea Ilva Mică:

– 2 case inundate
– DN inundat aproximativ 200 m
– DC 3 km

Comuna Livezile

Localitatea Livezile:

– 1 casă inundată;

Comuna Prundu Bârgăului

Localitatea Susenii Bârgăului:

– 2 case inundate;

Dispeceratul integrat ISU-SAJ Bistrița-Năsăud a primit prin numărul unic de urgență 112, 235 solicitări de sprijinire a populației în urma manifestării fenomenelor meteorologice și hidrologice. De cele mai multe ori simultan, în mai multe puncte ale județului. Toate situațiile semnalate au fost luate în evidență, dar cu prioritate au fost gestionate situațiile în care a fost nevoie de intervenția echipajelor specializate pentru misiuni de salvare /evacuare persoane, degajare drumuri naționale și județene precum și misiuni de sprijinire a furnizorilor de energie electrică și gaz. După asigurarea misiunilor prioritare, echipajele de pompieri militari, voluntari si membrii comitetelor locale pentru situații de urgență au continuat celelalte misiuni de sprijinire a populației afectate de inundațiile din ultimele ore . Situația este în dinamică, echipajele de intervenție sunt în teren și nu vor fi retrase până nu vor fi gestionate toate situațiile de urgență care ne-au fost repartizate prin numărul unic de urgență 112 și nu numai.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și S.G.A. Bistrița-Năsăud monitorizează permanent situația operativă și cursurile de apă.

Notă: Situația operativă este în dinamică și va fi actualizată în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice.

ȘTIREA INIȚIALĂ – COMUNICAT PENTRU ORA 8.00: Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud a primit în data de 15.05.2019, ora 18.00,o atenționare/avertizare fenomene meteorologice și hidrologice cod portocaliu – averse torențiale, grindină, descărcări electrice, vijelii.

La ora 21.00 a fost emisă o avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Budac, care s-a transformat ulterior în cod roșu de inundații, iar la ora 00.30 a fost emisă o altă avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Șieu, care o oră mai târziu a fost transformată în cod roșu de inundații. În jurul orei 01.40 s-a mai emis o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pe cursul râului Dipșa. Au fost primite prin SNUAU 112, un număr de 182 de apeluri de urgenţă privind inundațiile şi alte situaţii de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

Populația județului Bistrița-Năsăud a fost alertată prin sistemul RO ALERT de cinci ori pe timpul manifestărilor fenomenelor meteorologice astfel: IGSU a alertat cea mai mare parte a populației din județ, iar ISU Bistrița a alertat unitățile administrativ teritoriale în care urma să se producă fenomene meteorologice periculoase.

Situația operativă din județul Bistrița-Năsăud până în data de 16.05.2019, la ora 08.00, se prezintă astfel:

Joi, echipaje ale Detașamentului de Pompieri Bistrița au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din subsoluri pe străzile Mihai Viteazu, Lucian Blaga, matei Eminescu, Ioan Slavici, Iuliu Hossu, Calea Clujului și în Viișoara.

ABA Someș-Tisa intervine pentru diminuarea efectelor inundațiilor

În acest moment este în vigoare Atenționarea hidrologică de cod galben emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 16 mai 2019, ora 10.00 – 16 mai 2019, ora 22.00, care vizează creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mare, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni, Niraj.

COD GALBEN – Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, a precipitaţiilor în curs și prognozate, se vor produce  în continuare creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, județul Maramureș, Someșul Mare, județul Bistrița-Năsăud, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni  și Niraj, judeţele Harghita, Mureș.

Având în vedere evoluția evenimentelor hidrologice înregistrate, personalul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează cursurile de apă din arealul administrat. Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa a coordonat în teren intervențiile pentru diminuarea efectelor inundațiilor, din noaptea trecută. Au fost mobilizate echipe de intervenție, imediat ce au fost înregistrate fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 15 mai 2019. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud acționează în continuare pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor și îndepărtarea blocajelor, pe sectoarele afectate.

La această oră se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Budac, în localitatea Budacu de Jos și Dipșa, la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu, la Domnești și la Șintereag (cota este în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură) și Someșul Mare, la Beclean, de asemenea cotă aflată în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Un cetatean onest

  Ieri pomeneam de colmatarea canalizarilor pe strazile asfaltate zilele astea de primaria Bistrita, dar sunt mult mai multe probleme fata de cele anuntate de ISU si de viceprimar(asta e in campanie).
  Oare de ce dupa atâtea fonduri atrase de la UE si din la alte surse, Aquabis nu a reusit sa reabliteze sau macar sa curete canalizarile si retelele de apa montate cu zeci de ani in urma pe strazile mai vechi, sau nu le-a dimensionat corespunzator pentru cele mai noi???
  Oare ne mai poate scoate cineva din capcana in care am intrat cu totii platind cu birurile puse pe veniturile noastre, salariile unor nesimtiti si incompetenti?
  Vedem cu totii in fiecare zi ”realizarile” acestor indivizi, de la diverse institutii de ”stat”!

  (25)
  • bataie de joc

   da…… vor sa mergem la vot….. faceti strazi, canalizari asa cum trebuie , salarii ca in vest si atunci venim si va punem stampila in fund…

   (10)
 2. Un cetatean onest

  Oare astia sunt platiti doar sa inventarieze si sa estimeze valoarea pagubelor?
  Se stie de sute de ani ca pe aici mai ploua si mai ies apele, dar rigolele, albiile apelor curgatoare, sau podetele mai trebuie curatate. Astfel de evenimente care se repeta(inundatii, incendii) ar trebui prevenite, cu ajutorul unor adevarati specialisti care sa se implice, iar cei care nu-si fac teaba sa plateasca!

  (17)
 3. PROSTI PLATESC

  PLATIM IMPOZITE CA ASTIA SA NE GARANTEZE PROPRIETATEA SI….VIATA!
  Daca facem asigurari si pentru asta astia nu vor sa ne despagubeasca …dar pana la urma PROSTII PLATESC!
  Canalizarea nu face face fata ca au lasat sa se lege in ea si cu ceternele… apa din sus intra in beci la asta din jos si uite asa….PROSTII PLATESC!

  (8)
 4. Cetitoru

  Ieri la Dumitra pod blocat de lemne și gunoaie iar apa a trecut peste drumul județean. Au venit două mașini de poliție și se uitau ca boii nelăsând mașinile să treacă nici macar când apa a scăzut sub 10 centrimetri. A apărut o mașină de pompieri militari și au început să filmeze cu teloanele mobile. Nu au mișcat un deget iar când apa a scăzut au încercat să plece dar li sa defectat mașina. Au blocat în sens de deplasare chiar pe pod. Până s-au enervat șoferi și au plecat nerespectând indicațiile polițiștilor. Incompetența cât casa la cei plătiți cu salariul banane și care apoi vor beneficia și de pensii speciale.

  (8)
 5. Nelu

  Într-adevăr institutiile statului nu își fac treaba dar nici noi cetățenii de rând nu suntem educați in așa fel încât să nu aruncăm in wc șervețele umede si alte lucruri care fac blocaje pe sistemul de canalizare și așa destul de îmbătrânit, apoi șanțuri pline de mizerii si comparate,la fel si cu podurile peste ape.Iese omul cu roaba s-au cu sacul plin de ce are el prin bătătură si îi dă drumul in marginea albei,iar când vine ploaia pleacă toate. Apoi podurile și podetele se blochează si mai auzi ,,cine naiba o aruncat așa ceva „.

  (5)
 6. radu

  locuiesc intr-o zona deja inundata a orasului, si am renuntat sa mai scot apa din beci fiindca in continuare se aduna!!!!! dar sa fiu atat de penibil sa pretind sa ma pare administratia de stihiile vremii……. este cam mult. Ma uit mai in sus pe strada, unde mai alaltaieri l-am rugat pe vecinul sa nu mai arunce in sant ce scoate de pe gradina, si mi-a spus ca nu e treaba mea(cu alte cuvinte)…… despre ce vorbim? cin vine de sus apoi vine. poti sa ai tu canalizarea lui peste!!!! In Europa ati vazut inundatiile? vi se pare ca la noi ar trebui sa ploua altfel sau sa dea guvernul stop?? asta este, vremea ne intoarce inapoi ceea ce i-am dat!!!

  (2)
  • esti fraier

   apa aia nu e a ta…
   e apa de care statul roman trebuie sa te apere, de asta platesti impozite…sa-ti garanteze proprietatea!
   despre vecinul tau…posibil sa plateasca mai multe impozite si crede ca are mai multe drepturi! (sigur e bugetar! sau …pensionar care voteaza cu pesedesul…deja ii cunosc dupa cum se manifesta!)

   (3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.