Centenarul Mocăniței

Holistic

Gara din Teaca, Valea Lupului şi Castelul Teleki din Comlod sunt principalele locaţii pe care le vor descoperi cei care vor participa la Centenarul Mocăniţei Transilvaniei în 15 și 16 august.

afis centenar mocanita 15”Pentru a sărbători Centenarul Mocăniței Transilvaniei, vă propunem să descoperim trei dintre locaţiile reprezentative pentru acest traseu. 1. Gara Teaca. Aici ne întâlnim la ora 14.00, aşteptăm trenul cu abur să ajungă în gară, dezvelim placheta comemorativă ce am pregătit-o pentru a o afişa pe clădirea gării, vizităm muzeul amenajat în biroul delogo mocanita transilvaniei mişcare şi servim un pahar din celebrul vin de la Teaca. 2. Valea Lupului. Este zona o zonă de o frumuseţe deosebită din Câmpia Transilvaniei, cu ale ei coline presărate de culturi de cereale şi pomi fructiferi, o zonă liniştită şi sălbatică, la marginea pădurii. Aici vom servi un gulaş la ceaun pregătit de bucătarul nostru din Teaca, vom avea ocazia să urmărim filme din trecutul mocăniţei şi să fim încântaţi de cel mai bun taraf tradiţional de pe câmpie. Noaptea se lasă odată cu focul de tabără. Aici ne vom instala şi corturile pentru a campa peste noapte. 3. Castelul Teleki din Comlod. Duminică dimineaţa vom porni cu mocăniţa prin pădurea deasă de fag şi stejar spre Valea Comlodului. Acolo vom vizita Castelul Teleki, construit în secolul al XVIII-lea, şi vom servi un mic dejun tradiţional. De aici ne întoarcem în Gara Teaca”, anunță Asociația ”Mocănița Transilvaniei”.

Ziua 1, sâmbătă 15 august

14:00, Gara Teaca – Deschiderea oficială. Trenul cu abur soseşte în Gara Teaca, pentru al 100-lea an

14:05-14:20 – Dezvelire plachetă comemorativă, aşezată pe peretele gării

14:20-14:40 – Scurte discursuri despre istoria căii ferate si a mocăniţei

14:40-15:20 – Demonstrație – funcționalitatea locomotivei cu abur, cei prezenţi putând să urce şi să-şi facă fotografii

15:20-16:00 – Vizită la muzeul mocăniţei aflat în biroul de mişcare

16:00-17:00 – Degustarea celebrului vin de la Teaca, în clădirea drezinei

17:00 – Plecare cu trenul în Valea Lupului. Pe drum cântă taraful de la Mociu

18:00 – Sosire în Valea Lupului

18:00 – 20:00 – Muzică tradiţională de pe câmpie, gulaş la ceaun, instalarea corturilor celor care rămân peste noapte

20:00 – Plecare tren la Teaca, pentru cei care nu rămân cu cortul peste noapte, sosire la 21:00

22:00-23:00 – Valea Lupului: Proiecție film – The Doge’s Palace

23:00 – Foc de tabără şi muzică de chitară

Ziua 2, duminică 16 august

09:00-10:00 – Participanții îşi strâng corturile

10:00 – Plecare tren diesel la Comlod, sosire 11:30

12:00-13:30 – Mic dejun tradițional în curtea căminului din Comlod și vizită la Castelul din Comlod

14:00 – Plecare tren din Comlod, sosire în Gara Teaca la 16:30

16:30 – Încheiere eveniment în Gara Teaca

”Mocăniţa îi trenul ăla fain cu abur de merge pe linie îngustă şi împlineşte un secol anu’ ăsta. În tinereţe mergea zvelt de la Târgu Mureş la Lechinţa, acuma încă ne mai arată frumuseţile câmpiei şi dealurile sălbatice între Teaca şi Râciu. Şi noi ce vrem să facem aici? Vrem să o punem la loc de cinste, drumu-i lung până la Patrimoniul Naţional, da’ începem prin a o sărbători cum trebe la mijlocu’ lu’ august, în 15 şi 16. Unde îi toată treaba? În gară la Teaca ne vedem, şi de acolo plecăm cu trenul în natură, tocmai la Valea Lupului. Da’ mâncare şi băutură este? No’ bine, punem tot ce’avem mai bun pe masă. Şi’ncă şi mai multe: ne plimbăm cu bătrâna mocăniţa între Teaca şi Râciu; vizităm muzeul ce-l amenajăm în gara din Teaca; degustăm celebrul vin de la Lechinţa; ne instalăm corturile într-o zonă faină tare, în Valea Lupului, unde-ţi auzi şi gândurile la cât de linişte îi; acolo mâncăm un gulaş la ceaun şi balmoş de la stânele din zonă; facem foc de tabără şi proiectăm filme; ne cântă un taraf tradiţional de pe câmpie; vizităm Castelu’ lu’ Teleki din Comlod. Şi io ce să aduc? Voie bună, un prieten sau familia, cortu-i musai de stai peste noapte şi nici un sac de dormit n’ar strica. Cu obiectivu’n gând de a înregistra mândra noastră mocăniţă în Patrimoniul Naţional, avem nevoie de ajutorul vostru cu donaţii. Avem 100 de locuri în mocăniţă, aşa că locurile îs câte îs. Nu prea multe. 50 de lei îţi asigură un loc între cei 100 de voinici; 100 de lei plus, cât te lasă inima, va merge la asociaţia mocăniţei unde te vom face un mândru membru”, anunță Asociația ”Mocănița Transilvaniei”, care a deschis pagina web mocanitatransilvaniei.ro, unde puteți citi și despre un secol de istorie pe șine.

mocanita 100 de aniCalea ferată cu ecartament îngust dintre Râciu (Mureş) şi Teaca este în momentul de faţă una din cele mai lungi linii ferate înguste funcţionale din România. Calea ferată are o lungime de 34,6 kilometri şi străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăieşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teaca. Dată în folosinţă între anii 1912-1914, calea ferată cu ecartament îngust Târgu Mureş – Band – Lechinţa a fost utilizată atât pentru transportul de marfă, cât şi pentru cel de călători. În 1997, Căile Ferate Române au sistat activitatea feroviară pe acest tronson, lăsând în voia sorţii cei aproape o sută de kilometri de linie ferată cu ecartament îngust. În anul 2012, administratorul unei companii mureşene a preluat în concesiune calea ferată Târgu Mureş – Band – Lechinţa, menţinând în stare funcţională tronsonul Râciu – Teaca.

Foto: Facebook

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Alexandru

  Celor cu putere de decizie în judeţ le fac o propunere: faceţi demersurile necesare pt. a fi declarată (introdusă) linia ferată Ilva Mică-Rodna Veche ca monument istoric (de patrimoniu) până mai există, ca să nu se întâmple ca şi cu porţiunea de linie ferată îngustă de pe teritoriul jud. Cluj începând de la Turda, care a fost furată. Luaţi exemplul jud. Alba cu Abrud-Câmpeni.

  (1)
 2. Cetatean

  Mai fratilor macar acum cand este o zi aniversara nu trebuia sa pomeniti de bani…este vorba de o zi de ce mama naibii nu a-ti avut mintea sa faceti o actiune de popularizare? De ce tot pomeniti de cei 50 lei ptr, o calatorie, de ce nu aveti un pic de management eficient in minte incata sa faceti o actiune de popularizare in care sa vina oamenii cu sutele, de ce trebuie sa pomeniti de ia 50 de lei si…fiecare cat poate 100 de lei! Semanati cu calugaritele alea miloage care stau in strada si cer cate un ban ptr, nu stiu ce manastire! Fi-ti romani fi-ti ardeleni cu mandrie pana la capat!

  (1)
 3. alex

  Catre „CETATEAN”!! D-ta,se pare ca esti depasit de eveniment! Pacat ca o actiune de acest fel poate fi tarata in noroaie de catre astfel de indivizi! Dar ,nu-i mai putin adevarat ,ca cei ca d-ta sunt foarte putini si nesemnificativi! Sa fii sanatos si sa fii mai intelept!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.