Ce îi place şi îi displace unui bistriţean plecat de mai mulţi ani din ţară şi revenit temporar acasă

Holistic
Oraşul Bistriţa arată bine în centru şi împrejurimi şi prost la periferie. Sunt foarte multe maşini fiindcă lumea refuză să circule cu mijloace de transport în comun în care mirosurile sunt adesea pestilenţiale. Autorităţile ar trebui să încurajeze mersul cu bicicleta, crede un bistriţean plecat de mai mulţi ani din ţară şi întors, de curând, acasă. El i-a scris primarului o scrisoare.

„Bună ziua domnule primar,

Sunt plecat de multă vreme din ţară, locuiesc în Vest şi am revenit temporar în oraş acum câteva săptămâni. Am fost foarte plăcut surprins de zona centrală, care arată ca şi în multe oraşe europene. Mi-a plăcut mai ales parcul şi zona pietonală şi trebuie să vă felicit pentru asta. Însă am fost destul de dezamăgit de periferia oraşului şi aş avea câteva sugestii de îmbunătăţiri.

În primul rând, şoseaua de centură şi drumurile adiacente (Industriei – D.Cantemir – Eroilor) sunt un dezastru, dar din câte am văzut se pregăteşte reasfaltarea cel puţin pe şoseaua de centură.

În al doilea rând, pasajul de la Gară este o zona nefrecventabilă (şi, din păcate, unele pasaje din centru sunt la fel). Ca şi soluţii văd fie înlocuirea pasajului subteran cu un pod suprateran, fie înfiinţarea unor spaţii comerciale în interior astfel încât să nu fie posibil ca să fie locuit de oamenii străzii. În plus, pentru aceştia ar putea fi implementat un adăpost şi să fie încurajaţi să stea acolo în timpul nopţii, nu pe străzi şi în pasaje.

În al treilea rând, aş avea câteva sugestii cu aplicare pe termen lung privitoare la mijloacele de transport:

-sunt prea multe maşini şi locuri de parcare insuficiente. Ca şi soluţie cred că ar trebui încurajat transportul în comun şi mersul pe bicicletă şi nu locuri de parcare mai multe.

-autobuzele sunt cam rare şi pe relaţii nu întotdeauna foarte utile, iar de multe ori în ele e un miros pestilenţial din cauza aglomeraţiei. Din aceste cauze nu ştiu în ce măsură merge lumea la serviciu cu autobuzul, ceea ce ar trebui încurajat cumva.

-ar trebui încurajat mersul pe bicicletă în centru şi mai ales din centru înspre zona industrială. Ca şi soluţie cred că ar putea fi construite piste de biciclete şi eventual convertite unele străduţe mai mici în străzi numai pentru biciclişti şi eventual cu nu foarte mari costuri ar putea fi implementat un sistem automatizat de închiriat biciclete cum sunt în multe oraşe din Vestul Europei”.

Notă: Scrisoarea este semnată de Cristian Măgheruşan Stanciu şi postată pe site-ul domnuleprimar.ro

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. raul adrian

  Domnule draga , asta e ocupat de Wonderland, de turnat betoane in padure , de taiat copaci , de dat bani pe te miri ce…….! tu crezi ca are timp de mizilicurile astea de care spui dumneata ??

  (0)
 2. Alice

  Hai mai terminați! Pădurea a ieșit foarte bine și până la urmă orice oraș are nevoie de un astfel de loc pentru relaxarea cetățenilor săi. Nu zic că a critica nu este benefic uneori, dar haideți să nu fim ipocriți. Dincolo de toate nebuniile cu Wonderland-ul și struții, primarul a făcut multe lucruri bune pentru oraș!

  (0)
 3. CARCOTASUL

  DOMNULE VIZITATOR… DE MODERNUL , EUROPEANUL SI MAESTOSUL ” TEATRU DEVARA ” NU SPUI ….NIMIC ….NIMIC…..????

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.